Cynamonowe ciasto z jabłkami 211Banalnie proste i bardzo dobre ciasto ze startymi jabłkami. Puszyste, wilgotne dzięki jabłkom i bardzo aromatyczne, dzięki cynamonowi. Jeśli się skusicie, to będziecie do niego wracać systematycznie :) Składniki: 2 jajka 160 g cukru 100 ml oleju 2 średnie jabłka 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 2 czubate łyżeczki cynamonu (u mnie Skworcu ) 3 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia 170 g mąki (typ 500) 30 g płatków migdałów do posypania ciasta Wykonanie: Jajka wyciągamy z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suche składniki: wanilię mieloną, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę wsypujemy
Smak mojego domu
Pączki hiszpańskie 529tłuszcz do smażenia Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól, podgrzewamy aż do roztopienia. Na koniec zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając aż do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Jak ciasto jest dobrze wystudzone to przekładamy do dzieży i miksujemy. Wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując. Z papieru do pieczenia(...)wycinamy kwadraty o boku około 10 cm. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy gniazda na posmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Kółka powinny być o średnicy 6-7 cm. Tłuszcz rozgrzewamy w szerokim rondlu do temperatury 180 stopni Celsjusza i smażymy po 4-5 minut z każdej strony. Wkładając pączki papierem do góry, jak się odkleją to papier wyjmujemy. Wyjmujemy
Mam apetyt na ...
Lody włoskie czekoladowo- tymiankowe 240dokończyć procesu "mrożenia") Jak smakowały? Bardzo nietypowo. Po pierwsze nie mając waflowych rożków (wszak nie sezon więc nie mogę wymagać w pobliskich mi sklepach ;) użyłam rożków przygotowanych z ciasta francuskiego. Po drugie- tymianek był lekko wyczuwalny, dodawał odrobiny ostrości czekoladzie i muszę stwierdzić, że naprawdę mi przypadł do gustu w takich połączeniach. Zresztą- mam już kolejny pomysł w głowie(...)jego wykorzystanie... Ale o tym innym razem! Póki co zapraszam na włoskie lody i krótką recenzję sprzętu Ariete- maszynki do lodów włoskich . Składniki na ok 10 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego (prostokątnego) 1 żółtko 1 łyżka mleka Lody: 200ml śmietanki słodkiej 30% 200ml mleka tłustego 4 łyżki kakao 2 żółtka 80g cukru 2g świeżego tymianku Sposób przygotowania: 1. Z papieru
Kuchnia w czekoladzie
Sernik brzoskwiniowy 312Wielu smakoszy serników twierdzi, że jeżeli ciasto nie ma w składzie prawdziwego sera i nie wyszło z piekarnika to nie może być sernikiem. I coś w tym jest... jednak :) Czasami, zwłaszcza w gorące dni, chciałoby się zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego jednak aby był to sernik. Czy można to jakoś pogodzić? Myślę, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Ciasto(...)łyżce cukru a potem po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ubitych białek. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 15 minut, wyjąć odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinię osączyć z syropu. Dwie połówki odstawić do dekoracji, resztę pokroić w małą kostkę. Jedną
Świat Smaku
Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 309aquafaba, z której już kiedyś robiłam biszkopt wegański . Szukałam jakiegoś odpowiedniego przepisu, ale nie znalazłam nic, co byłoby zbliżone do mojego pomysłu, więc spróbowałam stworzyć coś sama ;) Wyszło mi ciasto przypominające brownie, lekko wilgotne za sprawą bananów, ale też niezbyt zbite dzięki dodatkowi aquafaby. Jeśli więc lubicie cieciorkę i nie wiecie, co zrobić z jej płynną zawartością to polecam takie(...)właśnie ciasto :) Jak zwykle bez cukru, za to z ksylitolem i dodatkiem syropu daktylowego. Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ryżowej aquafaba (woda) z 1 puszki po cieciorce 2 dojrzałe banany 2 łyżki syropu daktylowego 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki oliwy szczypta soli
FitKot
Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia 145151Ciasto Śnieżny puch – bez pieczenia – to pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto… coś a’la sernik na zimno w połączeniu ze śmietaną kremówką oraz ze smakowitą posypką z wiórków kokosowych :) Wręcz rozpływa się w ustach! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, a macie ochotę na małe co nieco, to gorąco polecam :) […] The post Ciasto
Kulinarne Przeboje
Czekoladowe Fit 226końcu doszłam do siebie po dość ciężkiej grypie , i co od razu zrobiłam , zabrałam się za ciasto na które miałam od dawna wielką ochotę . Ciasto jest na wszystkich , dla tych co dbają o linie , i ci co zajadają wszystko , na co mają ochotę , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu , i ugościć tym swoją rodzinę . Składniki 1 puszka czerwonej fasoli(...)wszystko łyżką do momentu kiedy nasze składniki się dobrze połączą . Następnie naszą formę , w moim przypadku była to forma sylikonowa , smarujemy olejem kokosowym i oprószoną mąką ryżową , przelewam nasze ciasto , gotowe ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 50 minut , po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczone , jeżeli nie to można pozostawić na jeszcze
Mój Smak
Maślane ciasto z jabłkami 277pianę Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, dodawać stopniowo ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać. Ciasto ma gęstą konsystencję, ale tym się nie zrażajcie bo wyjdzie delikatne i miękkie Pieczemy w temperaturze 180*C do suchego patyczka, moje piekło się(...)Upieczone ciasto można polać polewą lub posypać cukrem pudrem. przepis stąd Moje uwagi: ciasto najlepsze zaraz po upieczeniu, przechowywane w chłodnym miejscu nieco twardnieje
Proste Potrawy
Pyszny mazurek kajmakowo kakaowy 179Święta coraz bliżej a wraz z nimi pyszne słodkości serniki,mazurki i baby. Pyszny mazurek kajmakowy jest wyjątkowy, ciasto przepyszne rozpływa się w ustach. Do ciasta użyłam gotowane żółtka zamiast świeże. To jest sekret ciasta. Dodatkowo by ciasto było bardziej kruche dodałam cukier puder zamiast zwykłego . Dekoracje i masę możemy przygotować według własnego gustu. Polecam masę kajmakową która
Kulinarne pyszności Molki
Babeczki w 4 wersjach 180mieszamy delikatnie metalową łyżką. Rozlewamy masę na 4 porcje. Dodajemy po kolei nasze dodatki, i całość dokładnie mieszamy. Blaszkę na babeczki wykładami papierowymi foremkami i nakładamy w nie łyżkę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 28-30 minut, aż przy naciśnięciu ciasto będzie jak gąbka, czyli powróci do pierwotnego kształtu, a odcisk palca się nie wgniecie. Babeczki kokosowe(...)jeszcze smaczniejsze na ciepło. Jeśli robimy babeczki z truskawkami, należy pokroić truskawki i powkładać każdy kawałek w rozlane ciasto do foremek. Jeśli ułożylibyśmy truskawki na dnie foremek zalewając ciastem, truskawki zostałyby na dole. Smacznego
Klasyka Gotowania
Kostka chałwowo czekoladowa 255Dzień dobry, co zrobić kiedy zapas chałwy chce się przeterminować? Oczywiście, że ciasto :D zapraszam na kolejnego smakowitego przekładańca z kremem chałwowym i bezikami. Delikatny biszkopt, dwa doskonale komponujące się kremy i bezy - po prostu bajka :) Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia. szczypta soli(...)masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokruszoną chałwę i starannie miksujemy. Do drugiej części rozpuszczoną gorzką czekoladę (ważne by była ostudzona) i również miksujemy do połączenia. Złożenie ciasta: biszkopt kroimy na pół, nasączamy herbatą, wykładamy krem chałwowym, układamy bezy, a na nie kremem czekoladowy i drugą część biszkoptu. Można polać po wierzchu polewą czekoladową. Gotowe ciasto chłodzimy
Cynamonowe szczęście
Ciasto jogurtowo-pomarańczowe 200popijamy świeżo wyciskany sok i marzę, by kiedyś w sezonie pojechać na plantację pomarańczy. Widok musi tam być niezapomniany! Ten zapach i kolor zainspirowały mnie do upieczenia jogurtowego ciasta z pomarańczami. Mięciutkie i niesamowicie pachnące, wilgotne jak to jogurtowe, a przy tym niezwykle proste. Całe ono! Składniki: 150ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki) 2 jajka 150g cukru(...)skórką pomarańczową, dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mikstury jajecznej, wymieszać do połączenia (niewielkie grudni mogą pozostać). Keksówkę (25x10cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto, na wierzch wyłożyć kawałki pomarańczy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, studzić na kratce. Przed
Obiad gotowy
MAŚLANE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z DŻEMEM DOMOWEJ ROBOTY 188odstawcie na około kwadrans. Roztopcie masło i odstawcie do lekkiego schłodzenia. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Zróbcie wgłębienie, dodajcie tam masło, rozpuszczone drożdże, jaja i żółtka. Zagniećcie miękkie ciasto, wyrabiajcie do momentu, aż zacznie "odchodzić" od ręki (około kilku minut). Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, potrwa to około(...)godzin. Po tym czasie ciasto zagniećcie jeszcze raz. Podsypując delikatnie mąką, rozwałkujcie na kwadrat grubości kilku milimetrów. Posmarujcie dżemem (konfiturą, czekolada lub dowolnym nadzieniem), zwińcie w roladę. Przygotujcie okrągłą lub kwadratową formę, wyłóżcie ją pergaminem. Roladę pokrójcie na plastry (dowolnej lecz stałej grubości), plastry ułóżcie obok siebie w formie, pamiętając o zachowaniu odległości (ciasto sporo jeszcze urośnie). Przykryjcie ponownie ściereczką
OliveandThyme
CZEKOLADOWO-WANILIOWA BABKA Z MĄKI RYŻOWEJ 145pieczenia. Białka oddzielcie od żółtek. Żółtka ubijajcie z cukrem przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Dodajcie przestudzone masło i ubijając dalej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Uzyskane ciasto rozłóżcie do dwóch misek. Do jednej dodajcie roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszajcie, do drugiej ekstrakt z wanilii i również dokładnie wymieszajcie. Ubijcie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę(...)łyżka po łyżce, do jednej misy- delikatnie i dokładnie wymieszajcie, połowę do drugiej, robiąc to samo. Przygotujcie foremkę- "keksówkę", wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Nakładajcie naprzemiennie po jednej łyżce ciasta jasnego i jednej ciasta ciemnego, następnie patyczkiem bambusowym lub nożem poprzecinajcie całość kilkukrotnie tworząc "esy-floresy"- dzięki temu uzyskamy marmurkowy wzór. Pieczcie około 45 minut lub do uzyskania suchego patyczka
OliveandThyme
Pełnoziarnisty chlebek bananowy z rodzynkami 201Niezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz(...)zawartość łyżką do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Włożyć do piekarnika, piec około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. (Każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować ciasto i w razie potrzeby dostosować czas oraz temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika.) Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka minut, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego
Even Better Food