popijamy świeżo wyciskany sok i marzę, by kiedyś w sezonie pojechać na plantację pomarańczy. Widok musi tam być niezapomniany! Ten zapach i kolor zainspirowały mnie do upieczenia jogurtowego ciasta z pomarańczami. Mięciutkie i niesamowicie pachnące, wilgotne jak to jogurtowe, a przy tym niezwykle proste. Całe ono! Składniki: 150ml gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki) 2 jajka 150g cukru(...)skórką pomarańczową, dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wsypać do mikstury jajecznej, wymieszać do połączenia (niewielkie grudni mogą pozostać). Keksówkę (25x10cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto, na wierzch wyłożyć kawałki pomarańczy. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z foremki, studzić na kratce. Przed
Obiad gotowyodstawcie na około kwadrans. Roztopcie masło i odstawcie do lekkiego schłodzenia. Mąkę przesiejcie, wymieszajcie z solą. Zróbcie wgłębienie, dodajcie tam masło, rozpuszczone drożdże, jaja i żółtka. Zagniećcie miękkie ciasto, wyrabiajcie do momentu, aż zacznie "odchodzić" od ręki (około kilku minut). Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, potrwa to około(...)godzin. Po tym czasie ciasto zagniećcie jeszcze raz. Podsypując delikatnie mąką, rozwałkujcie na kwadrat grubości kilku milimetrów. Posmarujcie dżemem (konfiturą, czekolada lub dowolnym nadzieniem), zwińcie w roladę. Przygotujcie okrągłą lub kwadratową formę, wyłóżcie ją pergaminem. Roladę pokrójcie na plastry (dowolnej lecz stałej grubości), plastry ułóżcie obok siebie w formie, pamiętając o zachowaniu odległości (ciasto sporo jeszcze urośnie). Przykryjcie ponownie ściereczką
OliveandThymepieczenia. Białka oddzielcie od żółtek. Żółtka ubijajcie z cukrem przez kilka minut na jasną, puszystą masę. Dodajcie przestudzone masło i ubijając dalej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Uzyskane ciasto rozłóżcie do dwóch misek. Do jednej dodajcie roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszajcie, do drugiej ekstrakt z wanilii i również dokładnie wymieszajcie. Ubijcie białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę(...)łyżka po łyżce, do jednej misy- delikatnie i dokładnie wymieszajcie, połowę do drugiej, robiąc to samo. Przygotujcie foremkę- "keksówkę", wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Nakładajcie naprzemiennie po jednej łyżce ciasta jasnego i jednej ciasta ciemnego, następnie patyczkiem bambusowym lub nożem poprzecinajcie całość kilkukrotnie tworząc "esy-floresy"- dzięki temu uzyskamy marmurkowy wzór. Pieczcie około 45 minut lub do uzyskania suchego patyczka
OliveandThymeNiezwykle proste w przygotowaniu, naturalnie słodkie, miękkie i sycące ciasto, na które składa się raptem kilka składników (naliczyłam pięć podstawowych). Gwarantem słodyczy ciasta są mocno przejrzałe banany oraz dodatek rodzynek – w takim połączeniu inne substancje słodzące są już całkowicie zbędne. Wykonanie chlebka to zaledwie parę chwil – mieszasz suche, mieszasz mokre, łączysz całość, a po trzech kwadransach cieszysz się pyszną oraz(...)zawartość łyżką do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Włożyć do piekarnika, piec około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. (Każdy piekarnik posiada własne właściwości – należy obserwować ciasto i w razie potrzeby dostosować czas oraz temperaturę pieczenia do specyfiki własnego piekarnika.) Upieczone ciasto pozostawić w formie przez kilka minut, następnie całkowicie wystudzić na kratce. Smacznego
Even Better FoodŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Jedni jedzą syte śniadania, pełne wędlin, inni musli a niektórzy lubią śniadania na słodko i taką propozycję szybkiego śniadania przedstawiam. Składniki: - ciasto francuskie - dżem Łowicz z Rokitnika - 200 g białego sera - 2 łyżki śmietany 18% - 3 łyżeczki cukru - olejek waniliowy Przygotowanie: Ciasto francuskie kroimy na dwanaście kwadratów 8 x 8 cm. Pozostałe ciasto kroimy na około(...)centymetrowe paski i obklejamy nimi każdy kwadrat wkoło. Ser rozdrabniamy widelcem dodajemy cukier, śmietanę i 5 kropli olejku waniliowego. Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżeczką przekładamy na każdy kawałek ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu delikatnie studzimy i nakładamy dżem Łowicz z Rokitnika. Życzę smacznego
Kulinarne życiekremem. Pysznie komponują się z owocami. Ja, z uwago na porę roku, użyłam mrożonych. Możecie dodać dowolne dodatki. Idealne na niedzielny podwieczorek do kawy. 7 tartaletek 2 h kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 150 zimnego masła szczypta soli 4 łyżki cukru pudru 1 jajko krem: 300 ml mleka laska wanilii 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej(...)cukru dodatki: owoce, galaretka z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około godziny. Piec spody w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut. Mleko podgrzać z kaską wanilii, ale nie doprowadzać do wrzenia Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Wyjąc laskę wanilii, a mleko wlać do masy
Ania i Marcin gotująMąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i szczyptę soli, wymieszać. Do suchych składników dodać żółtka i masło (ja dobrze schłodzone masło ścieram na tarce) i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm, za pomocą szklanki wykrawać kółka. 3. Teraz przechodzimy do robienia różyczek :) 3 krążki ciasta układamy(...)szeregu (jeden obok drugiego), tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie - miejsca połączeń należy posmarować białkiem. 4. Wzdłuż zachodzących na siebie sklejonych kółek nakładać ulubioną marmoladę. Tak przygotowane ciasto zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki, które delikatnie (np. za pomocą noża) przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Różyczkom rozchylamy i formujemy płatki
W mojej kuchniMożecie także puścić wodze fantazji i na ich bazie przygotować własne kompozycje ,może z truskawkami , bananem lub mango ? " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto naleśnik white : 4 szklanki wody 4,5 szklanki mąki 1 jajko 1 opakowanie cukru waniliowego farsz white : 1-2 gruszki cukier waniliowy szczypta mielonego kardamonu szczypta imbiru 2 łyżeczki cukru(...)miodu 2 serki homogenizowane, waniliowe sos czekoladowy : 2 mleczne czekolady 100 ml słodkiej śmietanki 10 % 1 łyżeczka , czarnego kakao ciasto naleśniki black : 4,5 szklanki mąki 4 szklanki wody 1 jajko 1 duża łyżka, czarnego kakao 1 cukier waniliowy nadzienie ze śliwką : 4 – 5 śliwek odrobina cynamonu 2 roztarte w moździerzu, goździki 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru
Ogrodnik w podróżyforemki Wykonanie Jajka miksuję z cukrami na puszystą masę. Do masy, dalej miksując, stopniowo dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję majonez, wszystko dokładnie miksuję. 2/3 ciasta przelewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Do pozostałej części ciasta dodaję kakao, miksuję i wylewam na jasne ciasto. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę
Kuchnia z widokiem na ogródZapraszam na pyszny, idealny na letnie przyjęcie torcik z kawałkami brzoskwini i kremem z maślanki. Biszkopt, na który podam Wam przepis, jest moim ulubionym, często używam
dolcevitainmykitchenZastanawiałam się jak przetłumaczyć nazwę dzisiejszego przysmaku i najbardziej spodobało mi się określenie ,,babka z dziurką", choć bardziej poprawne byłoby zapewne określenie ,, kapturek", czy też ,, kluska
dolcevitainmykitchenNajsmaczniejsze nadzienie karmelowe jakie kiedykolwiek jadlam. Bardzo pasuje do malutkich babeczek. Jak bedziecie chcialy, podam Wam na nie przepis. Dzis proponuje slodki torcik lub jak mowi
dolcevitainmykitchenWeź kopę jaj i dwie dziewki do kręcenia... Tak najchętniej rozpoczęłabym dzisiejszy post :-) Na szczęście przepis nie jest aż tak wymagający. Wystarczy 6 jaj, drewniana lyżka
dolcevitainmykitchenKażdy ma jakieś swoje ulubione przepisy zapisane na luźnych karteczkach, zdobyte od koleżanek, zaznaczone w ksiażkach kucharskich. Ja również. Od dość dawna zamierzałam poprzepisywać je wszystkie
dolcevitainmykitchenPyszny placek cebulowy. Edyta Guhl. Zwiebelkuchen jest to drożdżowy placek z farszem z cebuli, boczku, śmietany i kminku serwowany na południu Niemiec i we Francji. Jest
dolcevitainmykitchen