ciasto - 162322 przepisów (strona:3575/10822)

ciasto francuskie z czekośliwką i jabłkiem... 164

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze(...)wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, na środku rozłożyć nadzienie, brzegi nałożyć do środka, wodą posmarować ciasto piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, zostawić na blaszce w chłodnym miejscu do wystudzenia aby kisiel stężał - pyszny deser kawy, herbaty..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
WIOSENNY TORT Z NUTĄ CYTRYNOWĄ I KREMEM MAŚLANYM 332

mascarpone ;P Tort jest bardzo podzielny, gdyż żeby się nim nasycić wystarczy mały, cieniutki kawałek, także wszyscy dostaną swoją porcję :D Sok i otarta skórka z cytryny nadają ciastu delikatną, pachnąca, cytrusową nutę, ale zawsze możecie jeszcze użyć dodatkowo aromatu cytrynowego dla wzmocnienia smaku.  Aha, i jeszcze jedno - do kremu możecie dodać spirytus, jak to było tradycyjnie praktykowane(...)pominęłam ten etap ze względu na Dzieci, ale na pewno z nim krem będzie lepszy :) SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie skladniki powinny być w temperaturze pokojowej): 3 szklanki mąki pszennej 1,75 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g bardzo miękkiego masła 4 jajka (rozm. L) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka jogurtu

Słodko-Słony Świat Ilony
Keks z bakaliami 128

mnie na święta obowiązkowo musi być keks z dużą ilością bakalii, moja rodzina bardzo lubi to ciasto. Jest szybkie do przygotowania i można go upiec dużo wcześnie, zawsze piekę go na kilka dni przed świętami jest bardziej wilgotny. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 200 gram masła  5 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku(...)jednym żółtku. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Wsypujemy mieszankę keksową, delikatnie mieszamy łyżką. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przelewamy masę, ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, lukier rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nim ciasto i posypujemy skórką pomarańczową

Bajeczna Kuchnia
Mini torcik limonkowo-jagodowy 210

Lubię torty ze względu na puszysty biszkopt i delikatną masę. Najlepsze są te lekkie, nie za słodkie, złamane kwaskowatym posmakiem wnętrza ciasta. Taki właśnie jest ten torcik. Pachnący limonkowy biszkopt, masa z mascarpone i jagodowe wnętrze otulone migdałowymi płatkami. Skusicie się? ;) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru skórka(...)sztywna dodajemy stopniowo po łyżce cukru dokładnie miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając.Limonkę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy do ciasta sok z limonki i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewnianą szpatułką. Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego

ChilliJemy
Czekoladowe ciasto z cukinią FIT 836

Święta wielkanocne zbliżają się dużymi krokami , lubimy w tym czasie podjadać do syta , różnych ciast i nie tylko , i dziś z wielką przyjemnością proponuję bardzo smaczne ciasto fit z bananami ale nie tylko, to ciasto mnie tak wciąga i dość często je przygotowuje , można jest jeść  bez dużych wyrzutów sumienia . Składniki  2 dojrzałe banany  pół puszki czerwonej(...)dodaję mąkę ,zmielone banany z fasolą , oraz kakao , miksujemy to połączenia składników , następnie do gotowej masy dodaję ubite wcześniej białka i delikatnie mieszam aby nie stracić puszystości , następnie nasze ciasto wylewam do formy sylikonowej , i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 60 minut .   Smacznego

Mój Smak
Pączki lekkie jak piórko 163

gęste.  Ubicie jaj jest bardzo ważne, bo pączki są wtedy niezwykle pulchne. Podgrzewamy mleko, powinno być ciepłe ale nie gorące. Do miski wkładamy wszystkie składniki poza masłem. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odchodzić od ręki. Dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta wałkujemy duży prostokąt o grubości 2-3 cm, wycinamy(...)stroną do dołu. Smażymy około 3 minut z jednej i 3 minut z drugiej strony. Temperatura smażenia powinna wynosić 170-175 stopni. Jeśli pączki mają białą obwódkę tzn., że ciasto jest dobrze wyrobione,  a temperatura smażenia jest prawidłowa.  Po wystudzeniu nadziewamy ulubionym dżemem, lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Puszysty biszkopt 139

Osoby, które często przygotowują ciasta, zapewne mają już wypracowane własne receptury, jeśli chodzi o pieczenie puszystych biszkoptów. Mniej doświadczonym polecam przepis na prawdziwy puszysty biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, który świetnie sprawdza się w tortach i innych ciastach przekładanych kremem i nie tylko.  Biszkopt na załączonym zdjęciu był pieczony w foremce o średnicy 28 cm, z zamiarem przekrojenia(...)Biszkopt od razu po upieczeniu może być delikatnie wypukły, ale podczas studzenia nieco opada i jest równiutki.  Biszkopt po wystudzeniu wyjmuję do góry nogami, czyli góra stanowi spód ciasta, wtedy ciasto po przełożeniu kremem ma równą powierzchnię i nie muszę odcinać przypieczonego wierzchu. Zobacz również: Biszkopt z proszkiem (jasny

Kuchcik gotuje
Mazurek makowo-kokosowy 223

było tradycyjnego pieczenia mazurków na święta. Jednak gdy mamie zostawał nadmiar białek do wykorzystania piekła taki właśnie mazurek makowo-kokosowy. Dla mnie to jest smak dzieciństwa. Pychotka Składniki: Ciasto: 10 białek szklanka cukru pół kostki margaryny szklanka mąki szklanka maku pół małego proszku do pieczenia Masa: 2 szklanki mleka kostka masła 3 łyżki krupczatki 8 łyżek wiórek kokosowych żółtko szklanka(...)cukru pudru Sposób wykonania: Białka ubić z cukrem. Mieszając dodawać porcjami rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i mak. Piec 30-40 min do zarumienienia ciasta. Do jednej szklanki mleka dodać wiórki, mąkę i wymieszać.  Drugą szklankę mleka zagotować i wlać mleko z mąką i wiórkami. Ogrzewać, aż zgęstnieje, cały czas mieszając, następnie ostudzić. Masło

Cukiernia Pychotki
Babka mocno migdałowa (z migdałami, masłem i mąką migdałową) 133

Przepis autorski (mój). Babka jest przepyszna i już podczas przygotowywania po prostu... obłędnie pachnie! Masło migdałowe - oprócz walorów smakowych, nadaje ciastu piękny kolor i lekko wilgotną konsystencję. Do tego odrobina mąki migdałowej, same migdały i polewa z białej czekolady... Rewelacja! Taki wypiek sprawdzi się o każdej porze roku, ale jeśli chcecie zachwycić swoich bliskich - to polecam specjalną formę do babki(...)masłem orzechowym i dwoma cukrami.  Następnie wbić jajka i po wymieszaniu wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia.  Na końcu do jednolitej masy należy wmieszać płatki migdałowe. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą/mąką migdałową) i wstawić do lekko rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 (do tzw. "suchego

Di gotuje
Śmietankowa babka budyniowa z szafranem 163

Śmietankowa babka budyniowa z szafranem, to ciasto dla osób lubiących smak tej przyprawy. Szafran ma bardzo charakterystyczny smak i zapach i nadaje babce pięknego żółtego koloru. Babkę zrobiłam na śmietanie, dzięki czemu jest bardzo delikatna i wilgotna. Jeśli nie używaliście szafranu w kuchni, może zrobicie z ciekawości :) Składniki: 0,1 g nitek szafranu (polecam Skworcu ) 30 ml gorącej wody(...)wrzucamy do gorącej wody i odstawiamy na 1 godzinę. Składniki rozdzielamy do miseczek w następujący sposób: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wbijamy do dużej miski, w której wykonamy całe ciasto. Do białek dodajemy szczyptę soli. W innej misce dokładnie mieszamy: mąkę, budynie, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Odmierzamy cukier. W niedużej misce łączymy produkty mokre: śmietanę, olej, amaretto, wodę

Smak mojego domu
CIASTO KINDER BUENO + FILMIK 723

łyżką cukru, kiedy śmietana jest już sztywna dodajemy pokrojone batoniki, serki waniliowe  i nutelle, mieszamy. Wlewamy na koniec rozpuszczone 2 łyżki żelatyny, mieszamy. Masę wylewamy na ciasto, następnie rozkładamy porcje ciastek i chłodzimy około 2 godzin.  Pozostałą śmietanę ubijamy z 1 cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną 1 łyżkę żelatyny, mieszamy. Śmietanę rozkładamy(...)ciasto, wyrównujemy, posypujemy tartą czekoladą i chłodzimy około 4 godzin.  Schłodzone ciasto kroimy i podajemy, smacznego.            Zapraszam do subskrybcji kanału i obejrzenia filmiku

Kulinarne Fantazje Marioli
Baba na stole - dwukolorowa babka majonezowa 187

cukru  opakowanie cukru wanilinowego 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao (do połowy ciasta) Przygotowanie: 1. Ubijamy jajka z cukrem, dodajemy majonez. Ubijamy razem przez chwilę.   2. Do ciasta dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy całość. 3. Ciasto dzielimy na dwie(...)porcje i do jednej dodajemy kakao.   4. Blaszkę z kominem smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. 5. Wlewamy na zmianę oba ciasta do blaszki.   6. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. 7. Po wyjęciu i ostudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.   8. Smacznego

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Mini babeczki mocno cytrynowe 142

roku mocno cytrynowa, którą polałam lukrem i upiekę jeszcze waniliową z białą czekoladą. Obie wersje uwielbiam! Domowe wypieki są najlepsze, także zachęcam do upieczenia babeczek :-)  Składniki: ciasto: jajka 2 szt, mąka 1 szklanka, cukier brązowy lub biały pół szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, skórka otarta z 1 cytryny, olej pół szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, lukier: cukier(...)cytryny 2-3 łyżki, dodatkowo: olej do wysmarowania foremek, Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy olej, 3 łyżki soku z cytryny i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, oraz skórkę otartą z cytryny i delikatnie mieszamy do połączenia ciasta.  Foremki na babeczki smarujemy olejem

kulinarne odsłony pati
torcik waniliowy z ananasem i truskawką... 165

dodawać mąki z proszkiem, z 1 minutę mieszać większy torcik był do pracy męża, tortownica 20 cm, keksówka 20x15 cm, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, ciasto przełożyć do form, piekarnik nagrzany na 170 C, grzanie góra/dół, piec około 35-40 minut, do suchego patyczka zimne ciasto przekroić na połowę, nasączyć sokiem z ananasa, posmarować(...)wanilinowym nagładką masę, porcjami dodawać zimny budyń, ubić na gładki krem na dżem nałożyć porcję kremu, rozsmarować, rozsypać kawałki ananasa z puszki odsączonego z soku na sitku, nałożyć ciasto, lekko przycisnąć, nasączyć sokiem posmarować wierzch, boki resztą kremu, w rozdrabniaczu zmiksować gorzką czekoladę z orzechami, posypać ciasta, ananasy ułożyć wokoło rantu, ułożyć połówki truskawek, schować do lodówki - torcik jest lekki

W Mojej Kuchni Lubię
Razowa tarta ze szpinakiem 160

Dosłownie jedna tarta goni za drugą. Po dzisiaj razowa tarta ze szpinakiem na przywitanie wiosny. Zielone nadzienie szpinakowe symbolizuje budzącą się wiosnę, a małe gwiazdki po

dolcevitainmykitchen

Proponowane wyszukiwania