ciasto - 163312 przepisów (strona:3568/10888)

Obiad, który zrobi się sam – tarta serowa ze szpinakiem, łososiem i pomidorkami koktajlowymi na cieście francuskim 222

Przepis na szybki obiad dla totalnie zabieganych Wystarczy po drodze kupić kilka składników i w dosłownie pół godziny mieć przepyszną tartę serową ze szpinakiem i łososiem. Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego zrobienie jej zajmuje dosłownie chwilę, potem wystarczy, że wstawisz ją do piekarnika i po robocie Tarta jest cudownie serowa i zdobywa uznanie jedzących. Uwaga jest jedna – to dość kaloryczne(...)danie, ale czasem można troszkę pogrzeszyć ;p Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 200°C i wstaw do niego ciasto francuskie wyłożone w okrągłej formie do pieczenia na około 10 minut. Roztrzep jajka z mlekiem, dodaj 2 szczypty soli i starty żółty ser i wymieszaj wszystko dokładnie. Wrzuć pokrojony w kawałki lub kostkę camembert i gorgonzolę i delikatnie wymieszaj masę. Na podpieczone

Eat me! Fit me!
Faworki - ciasteczka na karnawał. 165

śmietany 2 łyżki spirytusu dwie szczypty soli cukier puder do dekoracji Sposób wykonania :   Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól, spirytus, wymieszaj z mąką. Następnie dodaj żółtka, śmietanę , zagnieć ciasto na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodaj trochę zimnej wody. Gotowe ciasto wybij wałkiem przez kilka minut. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Pokrój w paski za pomocą(...)ostrego noża o szerokości około 3 cm. Każdy pasek pokrój na kawałki około 10 cm długości. Przetnij każdy kawałek na środku i przewiń przez niego jeden z końców ciasta. Smaż na rozgrzanym tłuszczu ( smalec, olej ) z obu stron na jasno złoty kolor. Usmażone faworki rozłóż na papierowym ręczniku kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy całkiem przestygną posyp cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Chatka Baby Jagi, szybkie ciasto bez pieczenia 198

często gościła na stole kiedy byłam dzieckiem, smak pozostał ten sam mimo, że moich Najbliższych już nie ma. Uratowałam kilka kawałków do zdjęcia, bo uwierzcie mi dzieci uwielbiają to ciasto!. Z pewnością do jego zrobienia zachęci Was fakt, że robi się go w pół godziny i jest zupełnie bez pieczenia, a zatem smacznego!. Składniki: - 70 dag mielonego sera białego, może(...)wiaderka - 15 dag masła - 6 łyżek cukru pudru - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub esencji waniliowej  - 3 łyżeczki naturalnego kakao - 36 herbatników Dodatkowo: - galaretka, kolor dowolny Po dodatki do ciast zapraszam na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i przelać do płaskiego naczynia aby zastygła. 2. Masło utrzeć z wanilią i cukrem pudrem, połączyć z serem

Apetyczna babeczka
parówkowa przekąska... 146

Składniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, parówki 6 sztuk, usmażone pieczarki 200 ml/słoiczek, ser żółty 15 dag, bułka pszenna 1 sztuka ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 6 pasków na każdym położyć na środku paska parówkę, dodać usmażone pieczarki (użyłam swoje ze słoiczka) razem z cebulką, posypać startym serem żółtym np. morskim zawinąć wokół parówki i ponacinać ciasto, posmarować(...)zużycia reszty pieczarek i sera pokroić bułkę na trzy porcje, posmarować mlekiem i dodać resztę składników piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 30 minut ciasto francuskie, bułki można wyjąć po 10 minutach - dobra przekąska na kolację do barszczu, do piwka............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Prince polo 256

miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy żółtka oraz olej, a następnie wszystkie pozostałe sypkie składniki i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką lub szpatułką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (23,5x35 cm) przelewamy ciasto i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Ciasto z wafelkami: 1 szklanka białek (ok. 5 białek) 1 1/2 szklanki cukru 250 g wafelków Prince polo 200 g orzechów(...)mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec dodajemy  2-3 łyżki kawy oraz alkohol (jeśli ciasto będą jadły dzieci można go pominąć). Krem wykładamy na warstwę z wafelkami, pozostawiając 3-4 łyżki. Przykrywamy biszkoptem, który nasączamy kawą. Rozsmarowujemy resztę kremu, polewamy polewą czekoladową lub posypujemy posypką

Cynamonowe szczęście
Kulinarne historie w podcastach 178

jednej ze scen z Julie&Julia . Brownie Lady Jesteś gotowy zasmakować podcastu z brownie w tle? Poznaj historię Meridy Volz, która by utrzymać swoją rodzinę zajęła się pieczeniem ciasta z dodatkiem marihuany . Daj się ponieść jej głosowi i przenieś się do lat 1969, kiedy opuszcza rodzinne Milwaukee i przeprowadza się do San Francisco. Prowadząc małą cukiernię, dzięki jej wypiekom(...)ekstra dodatkiem, udało jej się nie tylko zyskać popularność, ale co najważniejsze utrzymać rodzinę. Niesamowity przepis Meridy na czekoladowe brownie chciał mieć każdy, kto raz spróbował jej ciasta. Rozsiądź się wygodnie i wsłuchaj w ciepłą rozmowę, którą prowadzi nie kto inny, jak niesamowita Phoebe Jude. Belgian Waffles To dopiero jest historia! Chrupiąca i pachnąca jak gofry belgijskie. A konkretnie jest

Pink Envelope
Błyszcząca polewa czekoladowa do ciasta 145

polewę to od razu wiedziałam, że przepis wykorzystam jeszcze nie jeden raz. Polewa pięknie błyszczy, ładnie zastyga, a jest na tyle gęsta, że można ją także rozprowadzić na bokach ciasta i nie spłynie nam w dół. Zawsze na jej widok większość reaguje: O! Wygląda jak w cukierni! Wow. Spróbujcie i Wy! Dla ułatwienia od razu podaje proporcje na keksówkę(...)dużą prostokątną blachę. Dla kogo: dla lubiących błyszczące polewy dla szukających polewy, która dobrze się kroi dla chcących pięknie udekorować upieczone ciasto  Składniki na polewę i dekorację na blaszkę keksówkę: 100g masła 3 łyżki kakao pół szklanki cukru pudru łyżeczka żelatyny cukrowe dekoracje lub bakalie - opcjonalnie Wykonanie polewy na keksówkę: Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem

Mania Wypiekania
Czekoladowa trufla ze śliwkami 161

względu na zdjęcia. Myślałam, że kiedyś zrobię ładniejsze, przy dziennym świetle i wtedy dopiero ją Wam pokażę.  Ta trufla miała być brownie, na prośbę Jolki;) ale chciałam ciasta mniej zakalcowatego, stąd pomysł na truflę. Jest równie mega czekoladowa, esencjonalna, jakby wytrawna. Moja kuzynka kawałek zawiozła do akademika, a następnego dnia dostałam od niej mnóstwo pochwał i prośby o przepis(...)puch z pozostałym cukrem, ciągle ubijając wlać czekoladę z masłem. Dodać śliwki, orzechy, wymieszać. Na koniec dodać pianę w białek i delikatnie wymieszać. Tortownicę (22cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 35 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu środek ciasta powinien być bardziej miękki. Truflę studzić na kratce. Polewa: cukier wymieszać z kakao, dodać śmietankę. Ciągle

Obiad gotowy
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i kruszonką 160

Ćwiczymy literkę R:) RRRRabaRRRRbaRRRR A w nagrodę mam kawałek ciasta z rabarbarem. Jest takie, jak lubię najbardziej - mięciutkie (nawet następnego dnia), wilgotne, puszyste, z cudowną maślaną kruszonką i kwaśnymi kawałkami rabarbaru, które przełamują słodycz. Jest pyszne!    Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest niezastąpiony w kuchni.   Sezon na rabarbar czas zacząć(...)proszkiem i sodą, wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Dodać rabarbar i ponownie wymieszać. Składniki kruszonki rozetrzeć palcami. Formę (22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC (termoobieg) do suchego patyczka. Studzić najpierw w formie, a następnie przenieść na kratkę. Przed podaniem ciasto

Obiad gotowy
Uczta mola książkowego: Ciasto mleczne i "Kasacja" Remigiusza Mroza 159

Przez zawieruchę świąteczno-noworoczną zaniedbałam trochę serię UMK, ale spokojnie już wracam :) Dziś na tapecie "Kasacja" Remigiusza Mroza a do niej pyszne ciasto mleczne. Czytelnicy zwłaszcza kryminałów i thrillerów politycznych na pewno zetknęli się z twórczością tego młodego (tak na marginesie dziś kończącego 30 lat! :)), a zarazem bardzo płodnego autora. Dlaczego płodnego? Bo z przeliczeń portalu Lubimy czytać.pl wynika(...)ktoś jeszcze zastanawia się czy warto zajrzeć do tej pozycji to polecam, myślę że się nie zawiedzie :)   Tymczasem moje zafiksowanie na wypieki z dodatkiem cynamonu trwa nadal :D Ciasto mleczne, które pogryzałam podczas czytania jest naprawdę banalne do zrobienia, ale potem ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego kawałka (a jak się wciągnie w akcję książki to ręka sama leci

Simply Food
OPONKI DROŻDŻOWE 221

momentu, aż drożdże całkowicie będą płynne. Następnie do drożdży dodać ciepłe ale nie gorące mleko i wbić jajka. Wszystko razem dobrze wymieszać.  Potem dodać mąkę i wyrobić ciasto, aż zacznie odchodzić od dłoni. Na samym końcu dodać olej i ponownie dokładnie wyrobić. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut(...)określonym czasie ciasto ponownie zagnieść. Dzielimy na kawałki i każdą część wałkujemy na grubość ok. 5mm. Odkrawamy szklanką koła a małym kieliszkiem wycinamy środek. Olej rozgrzewamy do wysokiej temperatury i smażymy wycięte ciasto do momentu, aż się zarumieni. Wyciągamy i kładziemy na papierowe ściereczki aby odsączyć tłuszcz. Przestudzone oponki posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Ciastka francuskie z owocami i twarogiem 247

Czasami bywa tak, że mam ochotę na coś słodkiego..... i nie mówię tu o czekoladzie lub cukierkach. Wtedy najlepiej sprawdza się ciasto francuskie. Dzięki niemu można wyczarować na szybko jakieś słodkości. Tym razem były to ciastka z ciasta francuskiego z twarogiem i owocami. Składniki:    opakowanie ciasta francuskiego    owoce (ja miałam mrożone owoce :truskawki, porzeczki, jagody(...)250gr mielonego twarogu    1 łyżka cukru pudru    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie:   Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty Jeden kwadracik złożyć w trójkąt i naciąć pół centymetra od brzegów, nie łącząc nacięcia przy górnym rogu trójkąta. Delikatnie otworzyć trójkąt aby ponownie mieć kwadrat. Jeden koniec nacięcia przełożyć

Amatorka kuchenna
Sernik z brzoskwiniami 216

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki, ciasto: 1 kostka masła 250g 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 3 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki cukru Dodatkowo: Puszka brzoskwiń Przygotowanie: Wszystko razem wymieszać i zagnieść. Podzielić ciasto(...)części, jedną wyłożyć na blaszkę do pieczenia drugą włożyć do zamrażalnika do porządnego schłodzenia. Na ciasto wyłożyć masę serową , pokrojone w kosteczkę brzoskwinie z puszki, pianę z 5 białek + 1 szklanka cukru+ 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Na górę kruszonka ze schłodzonego ciasta.   Ja ścieram je na dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. W ym. blachy 38x25cm Masa

W garach u Gosi
Jabłecznik warstwowy z bitą śmietaną 750

Lubię robić ciasta warstwowe, bo ładnie wyglądają i mogę w nich dowolnie zestawiać warstwy. Jabłka na cieście biszkoptowym zatopione są w galaretce, jednak smak galaretki nie jest odczuwalny. Górną warstwę jabłecznika stanowi bita śmietana posypana gorzką czekoladą. Ciasto jest smaczne i nie jest zbyt słodkie. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Krajanka ciasteczkowa z piankami marshmallows 161

masą maślaną, miksujemy przez około 2 minuty. Czekoladę kroimy w drobną kostkę, odkładamy. Deskę do krojenia delikatnie podsypujemy mąką i kroimy pianki na mniejsze kawałki. Wszystko wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy około 22-25 minut w piekarniku nagrzanym(...)stopni. Po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie, odpowiedniej konsystencji nabiera dopiero po lekkim przestygnięciu. Ważne jest by go po prostu nie przepiec. Źródło

Smaki Na Talerzu