ciasto - 162907 przepisów (strona:3571/10861)

Dyniowe rogaliki z budyniem czekoladowym 205

zdecydowanie czas dyni i dyniowych przysmaków. Zapas  dyniowego puree  zrobiony i powstał pierwszy w tym sezonie dyniowy wypiek. Upiekłam krucho-drożdżowe rogaliki z budyniem. Cudowny żółty kolor ciasta pięknie komponuje się z bardzo czekoladowym budyniem a do tego rogaliki smakują wyśmienicie. ciasto:  500 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży  3 łyżki ciepłego mleka 3 żółtka(...)cukru,cukier z wanilią i kardamonem,dodać szczyptę soli i żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy i roztopione letnie masło,na koniec dodać puree z dyni. Wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.  Odlać szklankę mleka, resztę zagotować. Budyń,kakao oraz cukier rozpuścić w odlanej porcji mleka,wlać na wrzątek

Kolorowa kuchnia Elki
CIASTO BANANOWE ZWANE TEŻ CHLEBKIEM 153

Dziś propozycja na ciasto, które robi się migiem zwłaszcza jak nie mamy czasu albo ochoty siedzieć godzinami w kuchni. Wszystkie składniki mieszamy łyżką, wstawiamy do piekarnika i po godzinie słodki dodatek do kawy jest gotowy, a po domu rozchodzi się wspaniały zapach. Moje dzieci zajadały jeszcze ciepłe i następnym razem kazały mi upiec dwa ciasta. A że są naprawdę surowymi(...)krytykami uważam bananowe ciasto za naprawdę smaczne i udane :) Polecam nie tylko dla dzieci :) SKŁADNIKI: 7,5 dag stopionego masła lub margaryny  3 dojrzałe banany 0,5 szklanki cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej po pół łyżeczki proszku i sody 1 całe jajko szczypta soli WYKONANIE : Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Banany przekładamy do miski i zgniatamy

Pani na deser
CIASTO TRUSKAWKOWE BEZ PIECZENIA 186

racji, że sezon na truskawki dobiega końca postanowiłam z nimi zrobić ostatnie ciasto. Doskwierały niesamowite upały więc włączenie piekarnika nie wchodziło w grę. Powstało ciacho na herbatnikach z jogurtowymi warstwami oraz pysznym musem, owocami i galaretką. Polecam mimo, że jest trochę pracy, ale na prawdę warto :) SKŁADNIKI : 1 opakowanie maślanych herbatników (Bonitki z Biedronki) 1 opakowanie okrągłych biszkoptów WARSTWA JOGURTOWA(...)ostygnie ubijamy jogurt z pudrem oraz galaretką. Wkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia. MASA JOGURTOWA 2 : Robimy j.w wykorzystując galaretkę cytrynową oraz dodajemy startą czekoladę do masy.  SKŁADANIE CIASTA: Blachę wykładamy folią aluminiową i układamy herbatniki.  WYLEWAMY JOGURTOWE MASY: Wykładamy masę jogurtową 1 i wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Następnie wylewamy masę 2. WYKŁADAMY BISZKOPTY: Na warstwę jogurtową wykładamy

Pani na deser
CIASTO DROŻDŻOWE BEZ WYRABIANIA 177

Bardzo łatwa, wilgotna i wyśmienita drożdżówka. Zawsze wychodzi, musimy tylko dodawać składniki za kolejnością jaka jest podana. Tym razem upiekłam z kruszonką, ale już marzy mi się takie ciasto ze śliwkami na wierzchu :) Polecam jest pyszna. SKŁADNIKI: 5 całych jaj 10 dag drożdży szklanka cukru pudru 1 szklanka oleju  szklanka zimnego mleka 5 szklanek  mąki pszennej olejek waniliowy(...)rozbełtane jajka, rozkruszone drożdże oraz resztę składników wg podanej kolejności. Przykrywamy folią i ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.  Po tym czasie dodajemy parę kropli olejku, ciasto mieszamy łyżką lub wyrabiamy chwilę mikserem z hakiem. Przekładamy na dużą blachę 25/40 cm lub troszkę mniejszą (wykładamy papierem do pieczenia) Wyrównujemy. Kruszonkę zarabiamy i posypujemy po cieście. Ciasto wkładamy

Pani na deser
Tarta z jabłkami i masą krówkową. 189

Składniki: CIASTO: 200 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 100 g masła 1 jajko MASA:  3-4 jabłka 500 g masy krówkowej 150 g orzeszków ziemnych solonych Mąkę wysypujemy na stolnicę/blat dodajemy cukier oraz schłodzone pokrojone w kawałki masło - siekamy dokładnie nożem. Dodajemy całe jajko i dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię - wkładamy do lodówki na 40 minut(...)Następnie rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy trochę większej od średnicy foremki do tarty (24 cm). Przekładamy do foremki, dociskając do dna i brzegów. Wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni. Ciasto w foremce dziurawimy widelcem (na bokach też) wykładamy folią aluminiową i wysypujemy na nią suchą fasolę. Pieczemy 15 minut, po tym czasie wyciągamy folię

Moje-pitraszenie
Przekładaniec z malinami 553

Ciasto trochę pracowite,  ale za to zachwycające swoim smakiem i wyglądem. Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić  dowolnymi miękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru 500 ml mleka(...)masą. Masę przełożyć do foremki (20×30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecw 180*C przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Drugie ciasto upiec tak samo. Krem:   Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utzreć mikserem

Malinowo w kuchni
Rozterki blogera kulinarnego, czyli sweter nie od parady. I mufiiny dyniowo-śliwkowe. Z cynamonem 177

się akurat nie zmieniło), a tego, który miałam, nie potrafiłam za bardzo obsługiwać. Przyciskałam największy guzik na ustawieniach auto, uprzednio sprzątnąwszy wszystko ze stołu i ustawiwszy na środku ciasto. Ot, wszystko w temacie. Specjalnie dużo czasu mi to nie zabierało, i jakoś się blog kulał... Ale później zaczęłam zazdrościć (to również nie uległo zmianie) tym wszystkim blogerom z pięknymi zdjęciami(...)przygotuję coś, co będzie rzeczonego swetra w tle wymagać...? Włożyłam więc inny; też jasny, ciepły i mięciutki. Prawie idealny... Z Mirabelką umówiłam się na wspólne dyniowe pieczenie na słodko. Ciasto w lodówce akurat miałam, więc stwierdziłam, że musi to być coś małego, niezobowiązującego. Kupiłam dynię (moją ulubioną, ogniście pomarańczową Hokkaido) i zabrałam się do rzeczy.  Muffinki są proste

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto piaskowe ze śliwkami. 169

mąki - ciągle ucierać Dodać proszek do pieczenia oraz letnie mleko - ucierać Okrągłą formę o średnicy 28 cm natłuściłam i przelałam masę  Piekłam przez około 50 min. w prodiżu. Ciasto jest rzeczywiście dość piaskowe, następnym razem dodam więcej śliwek które wcisnę głęboko w ciasto. Wtedy będzie bardziej wilgotne.       Jest dość szybkie i proste do zrobienia, dlatego polecam(...)osobom które nie mają zbyt dużych talentów w pieczeniu ciast:) Jeśli zrobimy w większej formie to ciasto wyjdzie cieńsze, a jeśli damy więcej owoców to powinno zyskać jeszcze na wilgoci. Smacznego.                                           A tu z kruszonką

Proste Potrawy
Ciasto marchewkowe 150

Kiedyś, przypadkiem natrafiłam na Facebooku na filmik "Jak wykonać ciasto marchewkowe" i tym własnie sposobem powstało moje przepyszne i przeurocze ciastko. Idealne na stół świąteczny, ale tez do codziennej kawki. A pomyśleć że to "zwykły" słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. Marchewka mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Musicie sami spróbować(...)mojej głowie kłębią się myśli, żeby tym samym sposobem zrobić ciasto buraczane ;-) Składniki: 3 duże marchewki 3 jajka 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Marchew obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera, dodajemy 3 jajka, olej i blendujemy na gładką masę. Do miski wsypujemy mąkę

Życie zaczyna się w kuchni
Murzynek bananowy 188

Klasyczny murzynek przełożony puszystym kremem bananowym i polany polewą czekoladową z kawałkami migdałów.Smaki idealnie ze sobą współgrają. Jedno z wielu ulubionych ciast moich córek.Polecam wypróbować. Ciasto: 250 g margaryny 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao łyżka cukru waniliowego 7 łyżek wody szczypta soli Do garnka wrzucić(...)cytryny Banany pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.Na koniec wrzucić banany i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć masą bananową. Polewa: 100 g mlecznej czekolady (u mnie z kawałkami migdałów) 2 czubate łyżki kremu czekoladowo-orzechowego 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wrzucić

Anielskie wypieki
Szybkie Ciasto Z Morelami 134

delikatną piankę. 2. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, część oleju i mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy resztę oleju. Na koniec dodajemy wypestkowane i pokrojone morele. 3. Ciasto wykładamy na blaszkę (np. taka jednorazową lub zwykłą wysmarowaną masłem i wysypaną bułka tartą ) ciasto jest dość gęste ! Pieczemy w 190 stop. przez około 40-45 minut Ciasto jest wtedy gotowe(...)patyczek do niego wbity jest suchy ! Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem i dekorujemy suszonymi morelami. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Zawijaski z ciasta francuskiego i boczku 126

pomysłu na obiad szukam czegoś szybkiego. Taki jest ten obiadek Składniki: ciasto francuskie 10 plastrów boczku wędzonego cienko pokrojonego w palsterki czarny sezam (polecam ten od Plenus można go kupić w Galerii Herbat ) barszczyk czerwony – możecie ugotować sami lub dla leniwych instant   Ciasto francuskie kroje na paseczki. Na każdy pasek nakładam takiej samej długości i szerokości boczek. Zawijam(...)kręcąc końcami ciasta. Posypuję czarnym sezamem. Piekę w piekarniku w 180 stopniach do zrumienienia.   Artykuł Zawijaski z ciasta francuskiego i boczku pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Pierogi ruskie z ciasta francuskiego 196

zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach. Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie, a smakują jak najlepsze paszteciki świata! Podane z czerwonym barszczykiem to nie lada  uczta! Do tego sos żurawinowy, zapraszam(...)jesienna ucztę pierogową! Składniki (około 24 pierogi): około 600 g ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 1 cebula 2 lyżki oleju sól, pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego dodatkowo: 1 żółtko+2 łyżki mleka Wykonanie: obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem do ziemniaków i odczekać około 5 minut, by troche przestygły. Wkruszyć twaróg i powtórnie utłuc. Na koniec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowe 215

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem.  Stopniowo dodawć do masy olej i mąkę. Marchewkę odsączyć z soku. Następnie odsączoną marchewkę dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do okęgłej blaszki o średnicy 25 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarownej margaryną i obsypaną bułką tartą). Piec w temperaturze 180oC (grzanie góra dół) przez około(...)minut. Po ostygnięciu ciasta przekroić je w poziomie na pół. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie do ubitej śmietanki dodać  serek mascarpone, skórkę oraz sok z cytryny. Wymieszać. Ciasto przełożyć przygotowanym kremem. Budyń ugotować na soku z marchwi.Kiedy budyń będzie gotowy, zdjąć go z ognia. Następnie dodać do niego galaretkę w proszku i mieszać, aż galaretka

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła (Ciambella alle mele e yogurt, senza burro) 1113

łyżeczki cynamonu, pó ł  łyżeczki imbiru oraz szczyptę soli.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.   Na koniec obieramy jabłka, kroimy w kostkę, delikatnie wmieszamy do ciasta. **** PREPARAZIONE In una ciotola montate lo zucchero e le uova fino ad ottenere un composto spumoso. Aggiungete lo yogurt e mescolate bene il tutto.  A questo punto setacciate la farina(...)mele, tagliatele a dadini   e poi unitele all'impasto. Mescolate delicatamente il tutto. Formę do pieczenia o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Do formy przekładamy ciasto, wyrównując wierzch szpatułką. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. **** Versate l'impasto in una teglia con un diametro

La grande e la piccola cuoca