ciasto - 162322 przepisów (strona:3562/10822)

ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA 141

pokarmowy. Uwielbiam go zajadać popijając mlekiem. Nic więcej mi nie potrzeba!.Takie śniadanie od razu dodaje nam pozytywnej energii. Takiej, że Łooo! Przepis jest na tyle ciekawy, że wyrobione ciasto możemy zostawić na noc do wyrośnięcia w lodówce, a rano przystąpić do wałkowania i wykrawania porcji. ODRYWANY CHLEBEK Z DŻEMEM Z ROKITNIKA keksówka o wymiarach 24×13 cm mierzona(...)góry CIASTO 3 szkl mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szkl letniej wody 1/3 szkl mleka 1/4 kostki masła 1/3 szkl cukru 2 jajka szczypta soli 2 łyżki cukru wanliowego NADZIENIE dżem Łowicz 100 % z owoców Rokitnik Do większego kubka wlać letnie mleko, dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce

Pieguskowa Kuchnia
Zawijane bułeczki z truskawkami 154

nieprzyjemnie smak truskawek, więc następnym razem pominę ten dodatek. Posypane płatkami migdałowymi które przyjemnie chrupią są świetną słodką przekąską no i do kawy jak znalazł:). Zawijane bułeczki z truskawkami Ciasto 3,5 szkl mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1/4 szkl cukru 2 jajka 1 szkl mleka 80 g masła szczypta soli Nadzienie truskawki 1-2 łyżki cukru 2 łyżeczki(...)łyżek mąki, aby powstała konystencja śmietany. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, roztrzepane widelcem jajka, cukier, sól, roztopine i przestudzone masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić, aż ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Przykryć wilgotną ściereczą kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem i ewentualnie z cynamonem. Wyrośnięte

Pieguskowa Kuchnia
Wiśniowy sernik w polewie z białej czekolady 263

Kochani robimy sernik wiśniowy, jest rewelacyjny i bez pieczenia. Na upalne dni jak znalazł, a ja dziś obierałam wiśnie i tak się zastanawiałam co zrobić za ciasto no i wyszło takie cudeńko. Składniki: 140 g herbatników 3 łyżki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 szklanki wiśnie wydrylowanych 750 g twarogu 2 łyżki żelatyny 1 galaretka wiśniowa odrobina(...)będzie gładka masa. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną we wrzątku (ok 20 ml). Jak masa serowa zacznie gęstnieć przelewamy do tortownicy i wkładamy ciasto do lodówki na 3h.  Po tym czasie górę polewamy białą czekoladą z masłem, rozpuszczaną w kąpieli wodnej i dekorujemy miętą oraz świeżymi wiśniami.  Smacznego

Niezły Młynek
Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami 257

środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca. W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Desery , Wykorzystanie białek Tagged: borówki amerykańskie , cytryna , kremówka

https:KKuchniaMniam
Szybkie ciasto ze śliwkami 225

Każdy lubi łatwo i szybko, ciasta w 10 minut są idealne. Pora śliwek nadciąga więc po co kupować ciasto skoro zrobienie jest takie banalne, a więc Moje Kochane Kobietki i nie tylko do warzywniaka po śliwki i robimy ciasto. Składniki na duża blachę 40x25 cm: - 3 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru, najlepiej brązowego - 1 szklanka oleju - 1 szklanka jogurtu(...)sobą sypkie produkty. Jaja ubijamy na puszystą masę razem z cukrem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i miksujemy do połączenia się składników. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto, a na wierzch kroimy śliwy i posypujemy małą ilością cukru. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C na 60 minut

Apetyczna babeczka
Sernik gotowany 661

Pyszny i łatwy do zrobienia sernik gotowany na herbatnikach to kolejne ciasto bez pieczenia, które świetnie sprawdza się latem. Sernik jest niezbyt słodki z delikatną nutą wanilii i przyjemną w smaku polewą czekoladową. Po zastygnięciu świetnie się kroi i wspaniale smakuje. Latem staram się jak najrzadziej korzystać z piekarnika i na deser przygotowuję ciasta bez pieczenia. Dziś zrobiłam sernik gotowany(...)herbatnikach, który przypomina mi moje dzieciństwo, gdyż nie mając doświadczenia, próbowałam go przygotować i wychodziło mi coś kremowego, ale na pewno nie była to forma ciasta. Doświadczenie przyszło z czasem i teraz już wiem, jak należy gotować ser, a może raczej, jak nie należy go gotować. Podstawowym błędem jest gotowanie sera na zbyt dużej mocy palnika, co powoduje rozwarstwianie się

Kuchcik gotuje
Jabłecznik na kruchym cieście 114

pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg jabłek cynamon WYKONANIE: Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min. Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody(...)odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut. I ciasto gotowe

Dziś Ja gotuje
Drożdżówka Zwijak Z Jabłkami 108

wgłębienie i wlać w nie rozczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić, aż rozczyn wyrośnie. - Do mąki dodać resztę mleka, jajko, żółtko (białko zostawić) i resztę cukru i rozczyn, wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. - Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. - Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować jabłkami(...)czym zwinąć ciasto w zwijak. - Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze

Dziś Ja gotuje
Drożdżowe z malinami 155

Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;) Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła(...)cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką

Anioły w kuchni
drożdżówka - najprostszy przepis 1557

przepis na sypaną  drożdżówkę trochę nie dowierzałam, że może się udać. Ale koleżanka powiedziała - Zrób! - więc zrobiłam i od tamtej pory jest to mój ulubiony, najłatwiejszy przepis na ciasto drożdżowe . Ciasto, które zawsze się udaje i smakuje nawet tym, którzy za drożdżówkami nie przepadają. składniki: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka rozmącone(...)szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej!) kruszonka: 100 g roztopionego i ostudzonego masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki (wszystkie składniki mieszam łyżką) wykonanie: Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 3 godziny (sprawdziłam - latem wystarczą 2). Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem

babka w formie
Jaglanka z gruszką i imbirem, czyli lekkie bezglutenowe wegańskie ciasto. 213

cukier. Przesiej do tej masy mąkę z sodą oraz kardamonem. Wymieszaj, dodaj zakwaszone mleko. Możesz całość wymieszać dużą łyżką lub zblendować. Pojawią się, a przynajmniej powinny!) charkterystyczne bąble w cieście, jak to w przypadku ciast biszkoptowych bywa.   Gruszkę i imbir (obrany) zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu. Dodaj do ciasta, wymieszaj. Przełóż(...)jest suche, tj. nie będzie suche na wiór, ale czy nie pływa. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce.     Artykuł Jaglanka z gruszką i imbirem, czyli lekkie bezglutenowe wegańskie ciasto. pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Ciasto jogurtowe (kubeczkowe) z borówkami 303

rosnąć pierwsze ząbki i cały plan znów wziął w łeb, no niestety taki urok i prawo niemowlaków :p Ale na osłodę i poprawę humoru udało mi się upiec szybkie ciasto jogurtowe tzw. kubeczkowe, ponieważ do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie naturalnym. To bardzo szybkie, wilgotne (takie muffinkowe) ciasto zrobiłam z borówkami amerykańskimi, ale można dodać inne owoce, albo(...)borówek amerykańskich (można użyć świeżych lub mrożonych)   Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oprócz borówek i wymieszać dokładnie łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu porozkładać owoce i lekko docisnąć. Piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni C, aż do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto oprószyć

Simply Food
Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym 272

Lekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń śmietankowy Rodzinny Gellwe ok. 4 łyżki mąki pszennej 1 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia sernik czekoladowy 750 g sera do serników 500 ml śmietanki 30 % 150 g czekolady(...)łyżek cukru pudru 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia). 2 . Czekoladę rozpuszczamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kruche z porzeczkami i bezą 152

Składniki: 250 g mąki tortowej 125 g margaryny 100 g cukru ½   łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka  śmietany 18% 4 żółtka Składniki na ciasto przełożyć do miski, zagnieść ręcznie. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Formę o wymiarach 25x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wyłożyć dno formy, wstawić(...)stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier, miksując na wolnych obrotach miksera, na koniec wmiksować mąkę. Na ciepły upieczony spód wyłożyć porzeczki, wyrównać, wyłożyć bezę, wyrównać, posypać płatkami migdałów.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i natychmiast obniżamy temperaturę do 140 z funkcją termoobiegu. Pieczemy ok 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący

kulinarnyswiatdomi
Karpatka z borówkami 274

jeszcze maliny, ale nie udało mi się kupić, a nie chciało mi się już chodzić za nimi i szukać :-). Miłego tego upalnego dnia kochani :-) Blaszka 24x34 xm Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 125 g masła 1 szczypta soli 1 szczypta cukru 1 szklanka mąki tortowej 5 jajek L 1. W garnuszku musimy zagotować wodę z cukrem, solą i masłem(...)Zmniejszamy płomień do minimum, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy około 5-7 minut, aż masa zrobi się jednolita i szklista. Ciasto dostawiamy, żeby nam przestygło. Wyjmujemy jajka, żeby były w temperaturze pokojowej. 2. Przestudzoną masę przekładamy do misy miksera i wbijamy do niej po jednym jajku, ciągle miksując. 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blaszki smarujemy masłem i posypujemy mąką

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania