Babka łaciata 180pieczenia przesiewamy. 5. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę (miksujemy na wysokich obrotach ok. 10 min). 6. Do utartego z cukrem masła stopniowo dodajemy roztrzepane jaja. 7. Do ciasta stopniowo dodajemy śmietanę z mlekiem i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (miksujemy na wolnych obrotach). 8. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną część łączymy delikatnie z roztopioną i przestudzoną(...)pieczenia smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej można pominąć). 10. Na przemian masę jasną i masę ciemną przekładamy do foremki (najlepiej łyżką). 11. W cieście robimy kilka ósemek wykałaczką. 12. Ciasto pieczemy w 170 stopniach C ok. 50 min. 13. Babkę oprószamy cukrem pudrem. Babka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
WIELKANOCNY TORT 260sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat
RAROSSA
Ciasto czekoladowe z whisky 201czasie mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale ucierając mikserem. Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 40-50 min. (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu). Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy. przepis stąd(...)Myślę, że alkohol można zastąpić mlekiem. Piekłam z połowy podanych składników, w foremce na babki z kominem o górnej średnicy 24 cm. Ciasto jest intensywnie kakaowe w smaku
Proste Potrawy
Babka Cytrynowa 360cytrynowa, jedna z moich ulubionych. Zniknęła u mnie błyskawicznie :). Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 220g miękkiego masła 3 jajka 3/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (można pominąć lub dodać 2-3 krople(...)skórka otarta z 2 cytryn 1 i 1/3 szklanki cukru 200ml maślanki 70ml soku z cytryny Lukier: 1 i 1/3 szklanki cukru pudru około 6 łyżek soku z cytryny Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. 2. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze mikserem przez około
Mała Cukierenka
Mazurek różany 181Mazurek różany bez sztucznych aromatów. Kolor i zapach zawdzięcza płatkom róży utartym z cukrem. Przepis na ciasto pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie do ciasta dodana została konfitura z róży, ja dodałam płatki róży utarte z cukrem. Do lukru również dodałam płatki, dzięki czemu mazurek jest bardzo aromatyczny i w pięknym różowym(...)kolorze. Udekorowałam cukrem różanym i płatkami migdałów. Ciasto : 3 jajka, 2,5 łyżki płatków róży utartych z cukrem, 250 ml cukru pudru, 120 g migdałów bez skórki – mączki migdałowej, 60 g bułki tartej, lukier : 250 g cukru pudru, 50 - 60 g płatków róży utartych z cukrem, 50 ml soku z cytryny, Jajka ubić z cukrem i różą na pulchną masę
królestwo garów
Cytrynowa babka piaskowa 493obra babka to podstawa na wielkanocnym stole także i u mnie. Bardzo lubię je piec w foremkach z kominem, oblewać lukrem lub czekoladą i dekorować. To takie proste, przyjemne ciasto, które zawsze wychodzi. Przepis na tę babkę piaskową wyczytałem w jednym z babcinych zeszytów z przepisami. Sam jednak dokonałem drobnej podmiany i zastąpiłem aromaty skórką z cytryny oraz ukręciłem(...)maśle (do dzisiaj przerażają mnie te kostki margaryn w dawnych przepisach). Babka piaskowa najlepiej smakuje z herbatą lub szklanką ciepłego mleka, bo jednak co by nie powiedzieć do mokrych ciast to ona nie należy, ale nadal znajduje wielu amatorów. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20-23 cm Babka piaskowa: 200 g masła 150 g cukru 5 jajek 300 g mąki
Food Square
Babka migdałowa z Amaretto 367Jajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać likier Amaretto i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smak
Wielkanocne babeczki szpinakowe 359Następnie zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka, olej oraz szpinak i połączyć całość. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć ciasto. Piec 180 stopni przez 30 minut. Wystudzić. Masa: Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach(...)miksera połączyć ze sobą. Wyciąć cześć babeczki, która wystaje ponad formę. Udekorować babeczkę kremem, posypać ją pokruszonym odkrojonym ciastem i ułożyć na górze małe jajeczka. Krok po kroku: 1. Zmielić szpinak 2. Ubić białka 3. Dodać cukier 4. Dodać żółtka 5. Dodać szpinak i olej 6. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia 7. Przełożyć ciasto
KuchniaWeDwoje.pl
Babka majonezowa 290Wpis pochodzi z mgotuje.pl Babka majonezowa jest niezwykle prosta do przygotowania. Majonez w cieście pełni funkcję tłuszczu, który sprawia, że ciasto jest wilgotne w środku (używamy go jako zamiennik masła/oleju). W cieście majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna w środku. Dodatkowo wierzch babki
Marta Gotuje
Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) 198pyszna i warta przygotowania. Nie zastanawiałam si ę dłużej i upiekłam moje pierwsze ciacho z winem. Przyznam, że dawno nie jadłam tak smacznego ciasta i już słyszę prośby od rodziny o ponowne jego upieczenie. Babka jest bardzo wilgotna, puszysta, ma niesamowity aromat a do tego jest prosta i szybka(...)przygotowaniu. Do dekoracji babki wykorzystałam lukier na bazie cukru pudru, mleka i kurkumy, która nadała ciastu pięknego, żywego koloru. Polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI Babka 400 g m ą ki pszennej 100 g cukru 16 g proszku do pieczenia 180 ml oleju slonecznikowego 180 ml słodkiego wina musującego 1 laska wanilii 4 jaja Lukier
La grande e la piccola cuoca
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym 270Przepisów na ciasto marchewkowe widziałam już wiele. Zwykle ciasto marchewkowe robi się z serkiem mascarpone. Tu masz inny przepis – bezglutenowe ciasto marchewkowe... The post Bezglutenowe ciasto marchewkowe z masłem orzechowym appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.com
ZAKRĘCONY TORT 276pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto podzielić na dwie równe część wylać do form wyłożonych papierem do pieczenia, Piec w temperaturze 160 -170 C około 20 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto w pozostawić
RAROSSA
Babka drożdżowa 228białej czapce z pomponem większym od mojej głowy. Dziś śmieję się z tego i mówię, że mam co wspominać, ale wtedy do śmiechu mi nie było. Wspominam też ciasto drożdżowe, w formie babek i chlebów. Taka lekko słodka babka wyśmienicie smakowała z szynką i ćwikłą. Czerstwa, idealnie pasowała do ciepłego mleka. Nie piekę zbyt wiele na święta, ale taka drożdżowa(...)rozczyn rośnie, na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, wyrośnięty rozczyn, roztopione i ostudzone masło, jajka i żółtka. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto za pomocą rąk (lub miksera). Odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość – powinno wystarczyć ok. 30 min. Ciasto przekładamy do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i lekko wysypanej
bistro mama
Tarta z winogronem i zieloną galaretką 197delikatnym kremem waniliowym, zieloną chłodzącą galaretką i świeżymi, orzeźwiającymi winogronami to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Krem waniliowy: 450g waniliowego serka homogenizowanego 2,5 łyżeczki żelatyny(...)50ml mleka Dodatkowo: 1 zielona galaretka np. agrestowa 400g zielonego bezpestkowego winogrona Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką
Szalona Kuchnia Eweliny