Kiedy jakiś czas temu trafiłam na ten przepis TUTAJ pomyślałam, że to będzie kolejne fantastyczne ciasto bez pieczenia. Kilka lat minęło od czasu kiedy znalazłam go po raz pierwszy, do czasu gdy postanowiłam go przygotować. Bez pieczenia, na dużą formę, ślicznie wyglądające… tak, miałam wobec tego deseru duże oczekiwania…. Niestety, serniczek ten nie wyszedł mi idealnie(...)warstwa śmietanowa. Była ciut za rzadka. W smaku też jakby czegoś jej brakowało… być może to użyte serki homogenizowane, albo jednak zbyt mała ilość cukru pudru do smaku? Ciasto jednak zostało pochwalone i zjedzone w całości, więc pomimo potknięć, nie było wcale aż tak złe. Dam mu szansę i spróbuję zrobić kiedyś raz jeszcze, bo spód z sucharków
Smaki Na TalerzuCiasto drożdżowe jedno z najbardziej znanych ciast, jakie możemy przygotować w zaciszu naszej kuchni. Ciasto drożdżowe możemy przygotować na słodko i wytrawnie. jest bazą do różnego nadzienia. Numer jeden w moim domu zawsze jest tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką o cudownym maślanym smaku i zapachu. Składniki · 500g mąki typ 450 · 250ml ciepłego mleka · 100g
Kulinarne pyszności MolkiBardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem . Zawsze się udaje. Ja dodałam rozmaryn, oczywiście można pominąć ten składnik. 1 kg rabarbaru, 4 jajka, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, skórka otarta z 1/2 cytryny, 100 g cukru, 350 g cukru pudru, 240 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Rabarbar obrać, pokroić w ukośne niezbyt grube (około(...)dodać rozmaryn i skórkę cytrynową, dalej ucierać. Nastepnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć rabarbar. Resztę rabarbaru odsączyć z syropu i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto na rabarbar w tortownicy. Wstawić do piekranika nagrzanego do 160 stopni na 70 – 80 minut. Po wyjęciu odstawić ciasto na chwilę, po czym wyjąć z formy i odwrócić
królestwo garówpozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać. Biszkopt: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka(...)połowie biszkoptu przy pomocy kieliszka wycinamy otworki, przekładamy go na krem, a na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy, omijając otworki. Krem posypujemy wiórkami kokosowymi, a do otworków nakładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęścieTort na Dzień Mamy dla zabieganych – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami. Idealne dla wszystkich pracusiów i tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko parę minut (należy tylko wymieszać wszystkie składniki razem). Następnie ciasto należy upiec, a kiedy przestygnie, przełożyć dżemem jagodowym i bitą śmietaną. Ponieważ jest to szybki(...)przygotowaniu – używam chudszej śmietanki, czyli 30%. Jeśli wolicie sztywniejszy krem – użyjcie 36%. Polecam w prezencie dla waszych Mam! The post Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjarabarbarem (klik) już było więc kolej na drożdżówkę i to nie byle jaką,bo na bogato,z budyniem. Wystarczy zaparzyć kubek ulubionej kawy lub herbaty i zajadać. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki oleju(...)łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło. Rabarbar umyć,pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem waniliowym. Z mąki,masła,cukru i wiórków zrobić kruszonkę. Blaszkę
Kolorowa kuchnia ElkiChoć rabarbar to warzywo, kulinarnie najczęściej znajduje swoje zastosowanie w słodkościach. Jego kwaśny smak i zielono-różowy kolor łodyg doskonale odnajdują się w słodkich wypiekach i kompotach. Ciasto jogurtowe z rabarbarem to bardzo prosty deser, a takie lubię najbardziej. Rabarbar w tym przepisie możecie zastąpić dowolnymi kwaśnymi owocami i piec różne wersje tego ciasta, w zależności na co jest sezon(...)proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników w jednolitą masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do foremki przelewamy masę na ciasto, wierzch dekorujemy kawałkami rabarbaru. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st C, grzanie góra/dół około 30 minut lub do suchego patyczka
Smakowity Blog KulinarnyKupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek(...)pomijajcie dodatku cukru na wierzchu - sam rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości grube plastry
My simple kitchenTiramisu to jedno z moich ulubionych ciast i lubię je przygotowywać na wiele sposobów składniki 3 paczki biszkoptów podłóżnych 50 dag serka mascarpone 3 opakowania śmietan fix 700ml kremówki 36 % 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomaranczowe kakao 4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w przegotowanej wodzie blszka wymiary 24 x 24 przygotowanie(...)kawie i na to masa śmietankowa 2 warstwa biszkopty i ta sama czynośc masa śmietankowa z brzoskwiniami 3 warstwa biszkopty i masa śmietankowa z brzoskwiniami którą posypujemy kakao teraz ciasto wkladamy do lodówki i przygotować galaretki galaretki rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu jak już stężeje pokroić ją w kostkę i posypać wierzch ciasta i mamy gotowe życzę smacznego i polecam
Moje WyrobyChlebek bananowy to takie ciasto, z którym lubię eksperymentować i dodawać za każdym razem inne składniki Teraz postanowiłam połączyć malinowy smak kisielu i jagody goji. Niewielka ilość słodzika w postaci ksylitolu, miód i dojrzałe banany sprawiły, że ciasto należy do naprawdę słodkich. Niedługo na dobre zacznie się sezon letnich owoców, więc przyjdzie czas na lekkie, truskawkowe i jagodowe smaki(...)bardzo dojrzałej postaci zalegają w domu i zastanawiamy się, co można z nich zrobić Jeśli nie macie w domu jagód goji, świetnie będą się nadawały inne suszone owoce. Ciasto jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle lekkie i puszyste. Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem 80 g mąki kukurydzianej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
FitkotCiasto bez mąki? Ano tak, to ciasto ze zmielonych orzeszków arachidowych, czyli tzw. mąki orzechowej – czyli w sumie też mąki, ale jednak... The post Ciasto z rabarbarem i kruszonką – ciasto bez mąki appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.comśledzi mojego Instagrama , wie już, że pierwsze tegoroczne ciasto z rabarbarem i bezą było, jak by to delikatnie powiedzieć... pyszną, kruchą i słodką porażką ;) Czemu porażką? A no już spieszę wyjaśnić ;) Zachciało mi się dać truskawki, ale że nie miałam świeżych tylko mrożone, to postanowiłam je podsmażyć z cukrem tak, by sok odparował i całość lekko zgęstniała. Tak też było(...)kokosowa i kilka innych mniejszych "poprawek". Zachęcam do spróbowania jeszcze teraz, bo sezon na rabarbar krótki i trzeba go należycie wykorzystać! Składniki na blaszkę 19x28cm Kruche ciasto: 3 żółtka 150g masła 30g cukru pudru 150g mąki pszennej 35g mąki ziemniaczanej Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 500g rabarbaru 100g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru
Kuchnia w czekoladziegazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo łatwy i wbrew pozorom szybki w wykonaniu. Składniki na ciasto: - 75 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła(...)pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy żółtko i szczyptę soli – dokładnie mieszamy widelcem. Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy masło
mojewypiekiinietylkodużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy. Wlewamy letnią wodę – mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin (to ciasto nie wymaga „cieplarnianych warunków” – wprost przeciwnie rośnie „w chłodzie”). Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete(...)ciasto i formujemy bochenek (nie zagniatamy!), podwijając pod spód. Ciasto jest luźne, z pęcherzykami, i takie ma być – pod żadnym pozorem nie dosypujemy więcej mąki. Przkrywamy uformowany bochenek (można miską, w której wyrastał) i przygotowujemy garnek. Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy
mojewypiekiinietylkoWilgotne i słodkie ciasto jogurtowe z kwaśnym rabarbarem, który przełamuje jego słodycz. Fajny przepis na letni deser, który długo zachowuje świeżość i smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Składniki: 3-4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej tortowej szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 2/3 szkl. cukru 50 g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder Piekarnik(...)odstawić, aby przestygło. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Jajka wymieszać z cukrem, dodać zamieszać. Wlać masło i ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przelać do formy. Na wierzch wyłożyć kawałki rabarbaru, które lekko powciskać w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut do tzw. suchego patyczka i lekkiego zrumienienia ciasta
wyzwania kuchenne