ciasto - 162322 przepisów (strona:3551/10822)

Sernik migdałowy. 167

Sernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód. Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto. Składniki na spód sernika: 180 g ciasteczek digestive 70 g masła 4 łyżki migdałów w płatkach 5 łyżeczek kakao Masa sernikowa: 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego(...)cukier, skrobię ziemniaczaną oraz zimną kawę, likier i aromat migdałowy. Wymieszać bardzo dokładnie do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód ciasta. Za pomocą łopatki do ciasta albo łyżki wygładzić wierzch sernika. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić sernik na 15 minut , następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze

Codziennik Kuchenny
Pierogi z boczniakami 188

małych z shitake i 2 małe z nameko – uwierzcie grzybów po dziurki w nosie ale pysznych i świeżych , takich najświeższych , pachnących..do kuchni ,zaraz po ścięciu ..mniam Składniki : ciasto parzone : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1 jajko farsz(...)cebula 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej ,gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka miodu sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , wtedy jajko, będzie pod mąką i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić, automatem do chleba

Ogrodnik w podróży
Szyszki, czyli piernikowe muffinki 146

Piernikowe muffinki z płatkami migdałów. Pod intrygującą nazwą szyszki kryją się piernikowe muffinki. Mocno czekoladowe, dodatkowo nadziane kostkami czekolady, pokryte prażonymi migdałami są bardzo fajnym połączeniem

dolcevitainmykitchen
Chlebek bananowy z masłem orzechowym 128

serce od pierwszego kęsa. Idealny w duecie z masłem orzechowym. Koniecznie zróbcie! RADA: Jeżeli zwykłą mąkę zastąpicie pełnoziarnistą, a cukier pominiecie lub zastąpicie ksylitolem w efekcie otrzymacie cudowne FIT ciasto. Jednak i bez tych rotacji chlebek jest o wiele zdrowszy od tradycyjnych wypieków. A każdego kto lubi wilgotne, bananowe wypieki i nie liczy kalorii zapraszam również po przepis na BANANOWE(...)MUFFINKI Z SOSEM KARMELOWYM Składniki (forma 12 cm x 31 cm): Chlebek: Ważne: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 3 bardzo dojrzałe banany + 1 na górę ciasta 1,5 szklanki (210 g) mąki, może być pełnoziarnista 1 jajko 1/3 szklanki (80 ml) oleju 4 łyżki (50 g) cukru trzcinowego (lub ksylitolu) 2 łyżki (40 g) masła orzechowego 100% z kawałkami orzechów

Fitsweet.me
Rogaliki z konfiturą 120

żeby podczas pieczenia nie wypływało) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 2) Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny(...)czasie wyciągnąć jedną część ciasta, rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, które następnie podzielić na 8 równych części wg ilustracji . 4) Na każdy trójkąt nałożyć po 1/2 łyżeczki konfitury lub marmolady i zawijać do środka formując rogaliki. 5) Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Następnie ostatnie czynności (3,4,5) powtórzyć z drugą połową

Fitsweet.me
Piernikowe rogaliki z makiem. 168

Święta już coraz bliżej... więc i przepis nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego  cukru  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao  Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika  Skworcu   Polewa; pół(...)składniki. Posiekane bakalie możemy dozować w takich ilościach jakie nam odpowiadają a  cukier możemy zamienić na miód. Jednak wtedy będzie nieco inna konsystencja masy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Ciasto; Z podanych składników należy zagnieść ciasto. (Drożdże zalewamy 1 łyżką wody aby zrobiły się płynne a następnie dolewamy do wszystkich składników) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Kabanosy w cieście francuskim 244

Banalnie prosta i smaczna przekąska do przygotowania w kilka minut. Polecam wszystkim co lubią podjadać kabanosy. Moje z chrupiącym ciastem francuskim, podane koniecznie z ketchupem Kotlin. Smak dowolny, taki jaki lubicie ;) 3-4 pętka kabanosów drobiowych lub wieprzowych 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sezam czarnuszka ulubiony smak ketchupu Kotlin Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 2 cm paski(...)chcemy. Podajemy z ulubionym ketchupem Kotlin. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji konkursowej #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Na specjalne okazje , Na wynos , Przystawki i przekąski Tagged: ciasto francuskie , kabanosy

https:KKuchniaMniam
Francuskie paszteciki z pieczarkami 130

macie pomysłu albo ochoty na pracochłonne pieczenie pasztecików do świątecznego czerwonego barszczyku? Polecam nasmażyć pieczarek, nałożyć je na kawałki gotowego ciasta francuskiego, zawinąć w ulubione kształty, upiec i gotowe Pysznie chrupiące paluszki lub sakiewki pełne smakowicie przyprawionych pieczarek będą wspaniałym dodatkiem nie tylko do świątecznego stołu. Smacznego! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze(...)podlewamy wodą. “Smażymy” aż cebula zmięknie. Dodajemy pieczarki, sól, pieprz i co jakiś czas mieszamy. Smażymy aż do całkowitego odparowania wody. Odstawiamy na kilkanaście minut do przestudzenia. Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy. Następnie kroimy albo na prostokąty o wymiarach 5 cm na 7 cm, nakładamy nadzienie i sklejamy paluszki albo

Lamarida.pl
Kabanosy w cieście francuskim 212

Banalnie prosta i smaczna przekąska do przygotowania w kilka minut. Polecam wszystkim co lubią podjadać kabanosy. Moje z chrupiącym ciastem francuskim, podane koniecznie z ketchupem Kotlin. Smak dowolny, taki jaki lubicie ;) 3-4 pętka kabanosów drobiowych lub wieprzowych 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sezam czarnuszka ulubiony smak ketchupu Kotlin Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 2 cm paski(...)chcemy. Podajemy z ulubionym ketchupem Kotlin. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji konkursowej #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Na specjalne okazje , Na wynos , Przystawki i przekąski Tagged: ciasto francuskie , kabanosy

https:KKuchniaMniam
Ciasto pomarańczowo-czekoladowe 135

świąteczny stół i mam nadzieję, że i Was zainspiruje, tak jak i mnie zainspirowało. To taka mała odskocznia od klasycznego piernika. Czekolada i cytrusy to przepyszny duet, a ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Na wierzchu ułóżcie orzechy, migdały czy inne bakalie, które akurat macie pod ręką. Posypcie paseczkami skórki pomarańczowej i gotowe. Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Czas przygotowania: 60 minut(...)skórkę pomarańczową. W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem i kakao. Następnie miksujemy z jajkami, dodając partami mąkę. Dodajemy suszoną skórkę i dokładnie mieszamy. Keskówkę wykładamy papierem, wlewamy ciasto i pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest gotowe. Wyjmujemy z piekarnika i z foremki, studzimy na kratce. W międzyczasie przygotowujemy polewę

Kulinarne przygody Gatity
Wigilijne knysze do barszczu 178

chciałabym Wam zaproponować coś, czego być może większość z Was nie zna. Przepyszny dodatek do barszczu w postaci małych, pysznych drożdżowych trójkątnych bułeczek z ziemniaczano - cebulowym nadzieniem.  Potrzebujemy: Ciasto: 250 g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży 5 łyżek ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 jaja + 1 do posmarowania 3 łyżki roztopionego masła(...)łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10 minut, aby zaczęły pracować.  W misce mieszamy mąkę z solą, rozpuszczonym masłem oraz jajami. Dodajemy również nasze drożdże rozpuszczone w mleku i zagniatamy ciasto. Zagniatanie powinno potrwać około 10 minut.  Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Zajmie to około 1 h. Ziemniaki w  garnku z pokrywką Ambition

MamaOskarka
Tort makowy 223

kremem to śmiało możecie użyć go mniej do przełożenia, a resztę zostawić do dekoracji. Pełna dowolność. Biszkopt makowy zawsze piekę dzień wcześniej (lepiej się kroi). Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta to do kremu z mascarpone dodajcie nieco cukru pudru. Ja nie dodaję, ponieważ krem z białej czekolady jest dla mnie wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego(...)pierniczka w kształcie domku. Tort makowy upiekłam w tortownicy o średnicy 21 cm. Jeżeli poszukujecie słodkich inspiracji na nadchodzące Święta to polecam Wam inne sprawdzone przeze mnie przepisy na ciasta-klik. Tort makowy Biszkopt makowy 4 duże jajka 160 g suchego maku 100 g mąki tortowej 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Pieguskowa Kuchnia
Wigilia i Boże Narodzenie: Kruche cynamonowe gwiazdki 148

trochę urosły. Na zdjęciu są jeszcze przed dekoracją. :) Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu Moje wypieki . Kruche cynamonowe gwiazdki w mlecznej czekoladzie Przygotuj miski, wagę kuchenną, wałek do ciasta, płaską blachę, papier do pieczenia, foremki do wykrawania ciastek w kształcie gwiazdek, stolnicę lub inną płaską powierzchnię, sitko, nóż, folię spożywczą. Przygotuj składniki (na ok. 30-40 sztuk(...)ziemniaczaną, cukier puder, cynamon i sól przesiej na stolnicę. Masło pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na przesianych składnikach. Całość przesiekaj nożem, a następnie szybko wyrób dłońmi. Z kruchego ciasta uformuj kulę, którą owiń w folię i wstaw do lodówki na mniej więcej 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i podziel na części. Każdą część rozwałkuj na oprószonej mąką

blog.moje-pasje.info
Brownie z fasoli (z lekko orzechową nutą) 211

Fasolowe brownie to genialna alternatywa dla klasycznych, świątecznych ciast. Jest nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Fasola jest doskonałym źródłem białka, a ponadto zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu pomaga łagodzić objawy zgagi i nadkwasoty. Dzięki zawartości migdałów ciasto to jest dodatkowo świetnym źródłem wapnia w diecie bezemlecznej. Fasolowe brownie można przygotować także w wersji wegańskiej zastępując jajka siemieniem lnianym(...)Oprócz tego brownie z fasoli jest obłędnie kakaowe. Ma ciężką, mokrą fakturę, ale nie zapycha. W smaku fasola jest w ogóle niewyczuwalna. Mój mąż gdy dowiedział się, że je ciasto z fasoli poszedł bez słowa do kuchni i… wrócił z dokładką Uznał, że skoro jest takie zdrowe to można sobie pozwolić na większą porcję. 1 puszka czerwonej fasoli 4 jajka

Dieta bez mleka
Keks "ważony" 268

Przepis mam od koleżanki. Dzięki kolorowym kandyzowanym ananasom ciasto wygląda bardzo efektownie. Przepis bardzo łatwo zapamiętać gdyż składa się tylko z 4 składników a wszystkie ważą tyle co jajka. Z podanych proporcji wychodzi 1 keksówka ciasta.  Polecam nie tylko na święta :)  4 duże jajka (ok 260g) cukier -tyle ile ważą jajka mąka-tyle ile ważą jajka bakalie(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę, zmiksować (zrobią się grudki ale to nic nie szkodzi). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec dodać bakalie. Keksówkę (27x8cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-50 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania