Ciasto czekoladowo-bananowe (Ciambella al cioccolato e banane) 199Lubicie smak czekolady i banana? Jeśli tak, to mam dla Was propozycj ę ciasta, które łączy w sobie te dwa przepyszne smaki. C iasto bananowe z dodatkiem gorzkiej czekolady i orzechów włoskich jest idealne na zimowe popołudnia przy filiżance herbaty lub kawy. Miłego rozpoczęcia tygodnia :) **** Vi piace il gusto di banana e cioccolato(...)szczyptą soli. W drugiej misce miksujemy miękkie masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy po 1 jajku. D o ciasta dodajemy rozgniecione widelcem banany oraz mleko. Na sam koniec dodajemy suche składniki, start ą czekoladę oraz drobno pokrojone orzechy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto przelewamy do formy
La grande e la piccola cuoca
Marchewkowe ciasto Marzenki 219Szybkie i ł atwe w wykonaniu , ciasto marchewkowe. W smaku przypomina piernik. Jest puszyste i bardzo smaczne. Można zrobić masę z bitej śmietany i mascarpone, świetnie pasuje, lub oprószyć cukrem pudrem, też smacznie :) 1 i 1/4 szkl. oleju - 4 jajka (L) - 2 szkl. startej marchewki - 2 szkl. mąki -1 szkl(...)dodajemy przesianą mąkę, na zmianę z olejem. Wsypujemy proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Mieszamy wszystko razem. Obraną i umytą marchewkę, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Ciasto pieczemy jakieś 45 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu oprószamy pudrem. *blaszka tradycyjna, w mniejszej będzie wyższe smacznego
Takie tam pichcenie
Bombery 305Takie BOMBERY przygotowałam po raz pierwszy już kilka lat temu. Tak nam one zasmakowały, że przepis zapisałam i raz na jakiś czas z przyjemnością do niego wracam. Ciasto: 300 g mąki 10g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Sos: puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku bazylia oregano sól, pieprz(...)kilka minut. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, lekko mieszamy. Na środku robimy wgłębienie. W miejsce to wlewamy drożdżowy zaczyn oraz resztę mleka. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Na koniec dodajemy olej, wyrabiamy jeszcze przez chwilę. Ciasto lekko oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę kroimy w drobną
Smaki Na Talerzu
Śmietankowo-czekoladowy sernik na zimno-najlepszy :) 1195Witam Kochani dziś mam dla Was propozycję na pyszne i lekkie ciasto a właściwie sernik z czekoladową pianką :) Może się skusicie i zrobicie na zbliżający się weekend :) Polecam serdecznie i zapraszam. SKŁADNIKI *blaszka 25x25cm BISZKOPT -3 jajka -125g cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej -łyżka ciemnego kakao MASA SEROWA -1 kg sera(...)oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia, całość delikatnie miksujemy. Ciasto dajemy do blaszki i pieczemy około 15-20 minut w temp 170 stopni-do suchego patyczka. Studzimy i ponczujemy kawą. MASA SEROWA Ser z wiaderka dajemy do miski, dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kilimandżaro bez pieczenia 233Pyszne ciasto inspirowane pieczonym Kilimandżaro. Jego widok onieśmiela, a wraz z kubkiem gorącej herbaty tworzy świetny klimat spotkania towarzyskiego! Uwielbiasz kubeczki tak jak ja? Podpowiem Ci gdzie kupić takie jakie pojawiają się ostatnio u mnie na zdjęciach. Może widziałaś? :) Zjedź w dół strony i spójrz jakie wybrałam! :) Potrzebujemy: 1 kg jabłek 1 łyżka masła 2 pomarańczowe galaretki(...)Foremkę o wymiarach około 22x22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, na które wylewamy gorący budyń. Przykrywamy go kolejną warstwą herbatników i studzimy. Do wystudzone ciasto, nie musi być zimne, wykładamy nasze jabłka z galaretką, która zaczęła tężeć. Tę warstwę również przykrywamy warstwą herbatników. Odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Na zimne ciasto wylewamy polewę czekoladową
MamaOskarka
Mielone cotton balls 232czerwonej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy manny mąka TOTA 1 jajko 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Ciasto: 90 g mąki pszennej typ 750 mąka TOTA 180 g ciepłej wody 10 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek Paprykę kroimy w małą kosteczkę, a czosnek(...)pozostałe składniki i wyrabiamy masę na kotleciki. Z masy formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej oraz obsmażamy je z każdej ze stron na rumiano. Teraz przygotowujemy sobie ciasto, które nie wymaga wyrastania. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do nich oliwę oraz mąkę wymieszaną z solą. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno wkleić się do rąk. Ciasto
MamaOskarka
Tort Reese's z masłem orzechowym na 4. urodziny bloga 291wyjątkowym tortem dla Was i co roku chcę, aby kolejny był lepszy niż poprzedni. W końcu urodziny, to ważny dzień w roku! Tym razem, na te 4., wyczarowałem ciasto z najlepszym kremem pod słońcem — z masła orzechowego z grzesznymi babeczkami Reese's, które są moim cheatem number one . Warstwy mięciutkiego czekoladowego ciacha na maślance nasączonego whiskey, skrywają w sobie słodko(...)minut, a mi pozwoli tworzyć lepsze treści i dostosować nową odsłonę bloga do Waszych potrzeb. To jak, mogę na Was liczyć? ;) * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 18-21 cm Ciasto czekoladowe: 150 g masła 200 g gorzkiej czekolady 150 g brązowego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 jajka 250 ml maślanki 250 g mąki 2 łyżeczki proszku
Food Square
IMPREZOWE ZAWIJASKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z MOZZARELLĄ 639WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (u mnie 300 g), opakowanie mozzarelli, 3 plastry szynki, 3 plastry sera żółtego, 1/4 średniej papryki czerwonej, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżka sezamu, 2 łyżki ketchupu, słodka papryka Cykoria . Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijam, mozzarellę kroję w plastry, paprykę w paski(...)Ciasto smaruję ketchupem, przy jednym brzegu układam plastry szynki i sera oraz mozzarellę i paprykę. Zwijam w roladę. Ciasto tnę na kawałki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roladki posypuję słodką papryką, natką pietruszki i sezamem. Piekę około 15 minut w 200 stopniach (do zarumienienia
JejKuchnia
Szybkie waniliowe ciasteczka (wycinane przez dzieci) 258jajko niespełna 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki, wbijamy całe jajko i dodajemy posiekane masło. Zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy około 30 minut w lodówce lub krócej w zamrażalniku. Z ciasta odrywamy kawałki i wałkujemy je lub ugniatamy ręką na silikonowej macie (najlepiej(...)grubość około 5 mm, u nas ostatnio różnie z tym było bo ciasta przygotowywały moje dzieci ). Jeśli nie macie silikonowej maty blat warto podsypać mąką. Wykrawamy dowolne kształty ciasteczek – u mnie dzieci postawiły na sówki, samochodziki i kwiatuszki. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół) do zarumienienia. Smacznego
Słodkie okruszki
Ciasto z kremem czekoladowym i bananami 616Delikatny kakaowy biszkopt, przełożony dżemem, plasterkami bananów oraz bitą śmietaną, a wierzch otulony pyszną czekoladową masą. To połączenie tworzy naprawdę znakomite ciasto, słodkie, ale nie mdłe, idealne na rodzinną uroczystość, albo spotkanie przy ulubionej kawie :) Składniki na blachę o wymiarach 22x33 cm: Biszkopt: 4 jajka 180 g cukru 70 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)sztywną pianę. Nie przestając miksować dodać cukier, a następnie żółtka. Odłożyć mikser. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie wsypywać do masy, jednocześnie mieszając łyżką. Wymieszane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto powoli ostudzić do temperatury pokojowej. Ostygnięty biszkopt przekroić
Simply Food
Krucha tarta serowa z kajmakiem 314Taka tarta może uprzyjemnić Ci każdą chwilę. Wypróbuj ten przepis, a zobaczysz, że nie znajdziesz osoby, której by nie posmakowała! Polecam bardzo gorąco! Składniki i wykonanie ciasto 1 szklanka mąki pszennej tortowej 120g zimnego, dobrego masła 2 łyżki cukru pudru (lub 1 łyżka cukru pudru i 1 opakowanie cukru waniliowego) Z podanych składników zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto, formujemy kulę, owijamy(...)folią i wkładamy na 30 min do lodówki. Schłodzonym ciastem wylepiamy dno formy to tarty, gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w 180C przez ok. 25-35 min. 200 g masy kajmakowej Dno upieczonego i przestudzonego ciasto smarujemy grubo kajmakiem. masa serowa 500 g mielonego twarogu (użyłam z kubełka z Piątnicy) 4 łyżki cukru pudru lub więcej
Raj dla Podniebienia
Pikantna przekąska z ciasta francuskiego 199wiem jak będzie z ich smakiem jak -chcąc nie chcąc- trochę nawilgną. Ja w każdym razie zjadłam dziś chyba z 5 i jestem zachwycona :) Burak smakuje jak nie burak, ciasto chrupiące, a chrzan odpowiednio ostry :) Po kościach czuję, że ten burak jednak może odstraszyć Małżonka, więc w razie czego więcej dla mnie... ewentualnie możecie mi pomóc :) Składniki(...)sztuk: 1 duży płat ciasta francuskiego 1 opakowanie serka kanapkowego chrzanowego (typu almette) 2 większe buraki 2 łyżki oliwy 2 szczypty soli Przygotowanie: Buraki umyć, ustawić każdego na oddzielnym kawałku folii aluminiowej, polać odrobiną oliwy i oprószyć solą. Zawinąć szczelnie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C na ok 90 minut. Gotowe kroimy na niezbyt grube plastry
Kuchnia w czekoladzie
Domowe bułki na hamburgery 234rozpuszczą. Dodajemy do nich dwie łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko, sól i rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy stopniowo dodając ciepłe mleko. Ma ono mieć gładką konsystencję. Ja użyłam do tego miksera i wyrabiałam ciasto około 5 minut. Gotowe przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, pozbywając się pęcherzy powietrza. Formujemy bułki, ich wielkość zależy od Was. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdą lekko spłaszczając dłonią. Przykrywamy i pozostawiamy na około 45-50 minut do kolejnego podrośnięcia. Rozkłócamy jajko z mlekiem i smarujemy dokładnie wyrośnięte bułeczki. Każdą
PatiGotuje
Babka drożdżowa z konfiturą 231ciepłe miejsce. W między czasie roztopić masło i ostudzić, a żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Do wyrośniętego rozczynu wsypać mąkę, wlać mleko i połączyć z żółtkami. Wyrobić ciasto, dodać ostudzone masło, jeszcze chwilę wyrobić, nakryć ścierką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce na pół godziny. Gdy ciasto podwoi objętość przełożyć połowę ciasta do przygotowanej foremki z kominkiem(...)nałożyć łyżką wkoło konfiturę. Przykryć resztą ciasta i odstawić ponownie na pół godziny. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut, po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Tradycyjna Kuchnia
Chlebek kukurydziany z żurawiną alla babka 182Dzień dobry :) Mam dzisiaj dla Was propozycję na ni to chlebka ni ciasto :)Do jego upieczenia użyłam foremki sylikonowej do babki ale można go upiec w keksówce.Taki chlebek wybornie smakuje z masłem i np: dżemem na śniadanie a także do kawy, jest delikatny i lekko wilgotny.Nadaje się również na tost francuski. Do chlebka użyłam ekologicznej i bezglutenowej mąki kukurydziane(...)Wykonanie : Do ciepłej wody wsypujemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i 3 łyżki mąki pszennej, odstawiamy do podrośnięcia rozczynu.Następnie przesiewamy mąkę kukurydzianą i pszenna, dodajemy żurawinę i zarabiamy ciasto, dodajemy olej i jeszcze raz wyrabiamy tak około 5 minut. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, jeśli Wam się spieszy miseczkę można postawić przy grzejniku. Wyrośnięte ciasto
Sama słodycz i szczypta chili