Tradycyjnie ciasto drożdżowe z kruszonką. 221Ciasto drożdżowe jedno z najbardziej znanych ciast, jakie możemy przygotować w zaciszu naszej kuchni. Ciasto drożdżowe możemy przygotować na słodko i wytrawnie. jest bazą do różnego nadzienia. Numer jeden w moim domu zawsze jest tradycyjne ciasto drożdżowe z kruszonką o cudownym maślanym smaku i zapachu. Składniki · 500g mąki typ 450 · 250ml ciepłego mleka · 100g
Kulinarne pyszności Molki
Łatwe ciasto z rabarbarem 163Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem . Zawsze się udaje. Ja dodałam rozmaryn, oczywiście można pominąć ten składnik. 1 kg rabarbaru, 4 jajka, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, skórka otarta z 1/2 cytryny, 100 g cukru, 350 g cukru pudru, 240 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Rabarbar obrać, pokroić w ukośne niezbyt grube (około(...)dodać rozmaryn i skórkę cytrynową, dalej ucierać. Nastepnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć rabarbar. Resztę rabarbaru odsączyć z syropu i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto na rabarbar w tortownicy. Wstawić do piekranika nagrzanego do 160 stopni na 70 – 80 minut. Po wyjęciu odstawić ciasto na chwilę, po czym wyjąć z formy i odwrócić
królestwo garów
Biedronka 422pozoru zwykłe ciasto, biszkopt, krem budyniowy, dżem i galaretka, ale dzięki otworom w górnej części biszkoptu napełnionego galaretką wygląda bardzo atrakcyjnie i efektownie, bo o tym, że smakuje świetnie to nie muszę Was przekonywać. Biszkopt: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl mąki 3/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka(...)połowie biszkoptu przy pomocy kieliszka wycinamy otworki, przekładamy go na krem, a na wierzchu rozsmarowujemy resztę masy, omijając otworki. Krem posypujemy wiórkami kokosowymi, a do otworków nakładamy tężejącą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Cynamonowe szczęście
Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami 251Tort na Dzień Mamy dla zabieganych – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami. Idealne dla wszystkich pracusiów i tych, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko parę minut (należy tylko wymieszać wszystkie składniki razem). Następnie ciasto należy upiec, a kiedy przestygnie, przełożyć dżemem jagodowym i bitą śmietaną. Ponieważ jest to szybki(...)przygotowaniu – używam chudszej śmietanki, czyli 30%. Jeśli wolicie sztywniejszy krem – użyjcie 36%. Polecam w prezencie dla waszych Mam! The post Tort na Dzień Mamy – szybkie ciasto cytrynowe bez miksera z bitą śmietaną i borówkami appeared first on Moja Delicja
Moja Delicja
Drożdżówka z budyniem i rabarbarem 248rabarbarem (klik) już było więc kolej na drożdżówkę i to nie byle jaką,bo na bogato,z budyniem. Wystarczy zaparzyć kubek ulubionej kawy lub herbaty i zajadać. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki oleju(...)łyżką mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę,cukier,cukier waniliowy i szczyptę soli. Wbić jajko +żółtka,przemieszać,wlać rozczyn drożdżowy,olej i jogurt. Wyrobić ciasto,miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę by ciasto urosło. Rabarbar umyć,pokroić w 1 cm kawałki i posypać cukrem waniliowym. Z mąki,masła,cukru i wiórków zrobić kruszonkę. Blaszkę
Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 179Choć rabarbar to warzywo, kulinarnie najczęściej znajduje swoje zastosowanie w słodkościach. Jego kwaśny smak i zielono-różowy kolor łodyg doskonale odnajdują się w słodkich wypiekach i kompotach. Ciasto jogurtowe z rabarbarem to bardzo prosty deser, a takie lubię najbardziej. Rabarbar w tym przepisie możecie zastąpić dowolnymi kwaśnymi owocami i piec różne wersje tego ciasta, w zależności na co jest sezon(...)proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników w jednolitą masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do foremki przelewamy masę na ciasto, wierzch dekorujemy kawałkami rabarbaru. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st C, grzanie góra/dół około 30 minut lub do suchego patyczka
Smakowity Blog Kulinarny
Ciastka francuskie z budyniem i rabarbarem. 248Kupiłam dziś kilogram szczęścia. Znaczy się truskawek. Zwał jak zwał :D Jeśli nie masz pomysłu na szybki deser to zawsze sprawdzi się ciasto francuskie. Mam ostatnio fazę na rabarbar stąd sporo go w mojej kuchni. Oprócz tych ciasteczek mam dla Was jeszcze jeden, fantastyczny przepis z nim w roli głównej. Ale o tym następnym razem. A wracając do tych ciastek(...)pomijajcie dodatku cukru na wierzchu - sam rabarbar jest kwaśny a słodka skorupka fajnie go osłodzi. Jak widać na zdjęciach - sprawdzą się idealnie do zabrania w plener. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru 2 łodygi rabarbaru brązowy cukier do posypania 1 jajko Rabarbar obrać i pokroić w równej wielkości grube plastry
My simple kitchen
Tiramisu z galaretką i brzoskwiniami -idealny deser na zbliżające się dzień Matki 307Tiramisu to jedno z moich ulubionych ciast i lubię je przygotowywać na wiele sposobów składniki 3 paczki biszkoptów podłóżnych 50 dag serka mascarpone 3 opakowania śmietan fix 700ml kremówki 36 % 4 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki pomaranczowe kakao 4 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w przegotowanej wodzie blszka wymiary 24 x 24 przygotowanie(...)kawie i na to masa śmietankowa 2 warstwa biszkopty i ta sama czynośc masa śmietankowa z brzoskwiniami 3 warstwa biszkopty i masa śmietankowa z brzoskwiniami którą posypujemy kakao teraz ciasto wkladamy do lodówki i przygotować galaretki galaretki rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu jak już stężeje pokroić ją w kostkę i posypać wierzch ciasta i mamy gotowe życzę smacznego i polecam
Moje Wyroby
Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem 200Chlebek bananowy to takie ciasto, z którym lubię eksperymentować i dodawać za każdym razem inne składniki Teraz postanowiłam połączyć malinowy smak kisielu i jagody goji. Niewielka ilość słodzika w postaci ksylitolu, miód i dojrzałe banany sprawiły, że ciasto należy do naprawdę słodkich. Niedługo na dobre zacznie się sezon letnich owoców, więc przyjdzie czas na lekkie, truskawkowe i jagodowe smaki(...)bardzo dojrzałej postaci zalegają w domu i zastanawiamy się, co można z nich zrobić Jeśli nie macie w domu jagód goji, świetnie będą się nadawały inne suszone owoce. Ciasto jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu, a wychodzi niezwykle lekkie i puszyste. Chlebek bananowy z jagodami goji i kisielem 80 g mąki kukurydzianej 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Fitkot
Ciasto z rabarbarem i kruszonką – ciasto bez mąki 231Ciasto bez mąki? Ano tak, to ciasto ze zmielonych orzeszków arachidowych, czyli tzw. mąki orzechowej – czyli w sumie też mąki, ale jednak... The post Ciasto z rabarbarem i kruszonką – ciasto bez mąki appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.com
Ciasto z rabarbarem, malinami i bezą kokosową 206śledzi mojego Instagrama , wie już, że pierwsze tegoroczne ciasto z rabarbarem i bezą było, jak by to delikatnie powiedzieć... pyszną, kruchą i słodką porażką ;) Czemu porażką? A no już spieszę wyjaśnić ;) Zachciało mi się dać truskawki, ale że nie miałam świeżych tylko mrożone, to postanowiłam je podsmażyć z cukrem tak, by sok odparował i całość lekko zgęstniała. Tak też było(...)kokosowa i kilka innych mniejszych "poprawek". Zachęcam do spróbowania jeszcze teraz, bo sezon na rabarbar krótki i trzeba go należycie wykorzystać! Składniki na blaszkę 19x28cm Kruche ciasto: 3 żółtka 150g masła 30g cukru pudru 150g mąki pszennej 35g mąki ziemniaczanej Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 500g rabarbaru 100g malin 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru
Kuchnia w czekoladzie
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 215gazet. Przytaczam go w całości za redakcją. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych pierogów, a przepis jest naprawdę bardzo łatwy i wbrew pozorom szybki w wykonaniu. Składniki na ciasto: - 75 g drożdży - 1 łyżeczka cukru - 1 żółtko - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 5 łyżek mleka - ½ kg mąki pszennej (dałam taką samą jak do bułeczek puszystych jak bawełna ) - 25 dag masła(...)pieprz, gałka muszkatołowa - 2 łyżki oleju - 2 – 4 łyżki tartej bułki Na dzień wcześniej, zanim zaczniemy robić pierogi, kruszymy grzyby i zalewamy je wodą. Na drugi dzień – robimy ciasto. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier i odstawiamy, żeby zaczęły rosnąć. Do miski wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy żółtko i szczyptę soli – dokładnie mieszamy widelcem. Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy masło
mojewypiekiinietylko
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 272dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy. Wlewamy letnią wodę – mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin (to ciasto nie wymaga „cieplarnianych warunków” – wprost przeciwnie rośnie „w chłodzie”). Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete(...)ciasto i formujemy bochenek (nie zagniatamy!), podwijając pod spód. Ciasto jest luźne, z pęcherzykami, i takie ma być – pod żadnym pozorem nie dosypujemy więcej mąki. Przkrywamy uformowany bochenek (można miską, w której wyrastał) i przygotowujemy garnek. Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy
mojewypiekiinietylko
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 147Wilgotne i słodkie ciasto jogurtowe z kwaśnym rabarbarem, który przełamuje jego słodycz. Fajny przepis na letni deser, który długo zachowuje świeżość i smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Składniki: 3-4 łodygi rabarbaru 2 szklanki mąki pszennej tortowej szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 2/3 szkl. cukru 50 g masła łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder Piekarnik(...)odstawić, aby przestygło. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Jajka wymieszać z cukrem, dodać zamieszać. Wlać masło i ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przelać do formy. Na wierzch wyłożyć kawałki rabarbaru, które lekko powciskać w ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut do tzw. suchego patyczka i lekkiego zrumienienia ciasta
wyzwania kuchenne
Prosty przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką 209Składniki: ( blaszka 25x35 cm) zaczyn: * 20 g świeżych drożdży * łyżka cukru * łyżka mąki * szklanka ciepłego mleka Ciasto: * 2 i 1/4 szklanki mąki * 3 łyżki oleju * 3 łyżki cukru * 2 jajka * łyżeczka cukru z wanilią kruszonka: * 200 g mąki * 100 g masła * 100 g cukru pudru Owoce: * rabarbar 400 g * 2 łyżki cukru Przygotowanie: Zaczyn- Do miski wsypać pokruszone drożdże dodać(...)dwiema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić na pół godziny. Kruszonka - W głębokim talerzu lub misce łączymy wszystkie składniki na kruszonkę: mąkę, masło, cukier i wyrabiamy, aż powstaną grudki z ciasta. Ciasto- Do osobnej miski wsypujemy mąkę, olej, cukry, jajka oraz gotowy zaczyn. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości ( ok. 30 minut). Wyrośnięte ciasto przekładamy
Kulinarne przygody