Często gdy organizujemy domową imprezę czy rodzinne przyjęcie zastanawiamy się co podać do jedzenia aby pozytywnie zaskoczyć gości. Z gotowego ciasta francuskiego można wyczarować wiele smacznych przekąsek zarówno na słodko jak i na słono. Moja dzisiejsza propozycja to koperty z kurczakiem i curry. 1 op. ciasta francuskiego 200 g filetu z kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku(...)pieprzem ,usmażyć na rozgrzanym oleju. Do podsmażonego mięsa dodać drobno pokrojona paprykę,chili i czosnek. Dodać curry i dusić kilka minut aż papryka zmięknie. Gotowy farsz wystudzić. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na spore kwadraty (wychodzi 8 szt),na każdy nałożyć porcję farszu,rogi ciasta zagiąć do środka tworząc kopertę. Koperty posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać sezamem,ułożyć na blaszce wyścielonej papierem
Kolorowa kuchnia Elkibiałek. Smak wynagrodzi wszystko! Pęknięcia ukryjesz pod warstwą czekolady. Przepis z książki "Domowe wypieki" J.Niedobeckiej. Tortownica o średnicy 26 cm lub prostokątna forma do pieczenia Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej 100 g masła 40 g cukru pudru 1 jajo M Składniki na masę serową 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego 250 g śmietany(...)opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 170 g cukru szczypta soli Dodatkowo 200 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Przygotuj kruche ciasto. Wsyp mąkę do miski i dodaj pokrojone w kostkę zimne masło,cukier puder i jajo. Zagnieć szybko kulę ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę. Dno tortownicy lub blachę wyłóż papierem
Z Kuchni Do Kuchnibardzo proste i mega słodkie ciasto bez pieczenia. Wykonane jest z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i śmietany. Idealny na różne imprezy okolicznościowe, święta czy od tak do popołudniowej kawki. Ciasto to jest obłędne i robi furorę za każdym razem. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną, chociaż ja czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć maleńki kawałek(...)zaraz po zrobieniu ciasta ;) Składniki: (blacha kwadratowa 25 na 25 cm) * około 5-6 większych paczek herbatników * 1 puszka masy krówkowej o smaku kajmaku * 500 ml śmietany kremówki 36% * 1 łyżka cukru pudru Na krem budyniowy: (przepis tutaj) * 2 budynie waniliowe bez cukru * 500 ml mleka * 6 łyżek cukru * 250 g masła w temperaturze pokojowej Wykonanie
Zrób to smacznieżółtka, cukier, mąki, zapach i masło umieścić w dużej misce, zmiksować do połączenia. Białka (7 porcji) ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę, razem z białkami pozostałymi z ciasta czekoladowego. Ubite podzielić na dwie części, jedną dodać do sera, drugą do ciasta czekoladowego. Obie masy wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, do dokładnego połączenia. Formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem(...)pieczenia. Na spód blachy wylać połowę masy czekoladowej, wyrównać, na nią wykładać łyżką połowę masy serowej, tworząc kleksy. Wylać drugą część ciasta czekoladowego, wyrównać, ponownie łyżką wyłożyć pozostałą masę serową tworząc kleksy. Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez ok 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiPiegusek – babka z białek W kuchni nic nie powinno się zmarnować. Białka pozostałe od żółtek zużytych do pączków i faworków również. Polecam je wykorzystać do upieczenia pysznego ciasta z chrupiącymi ziarenkami maku oraz rodzynkami. To łatwy i pyszny sposób na pozbycie się nadwyżki białek :)) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka białek (około 6-7 sztuk ) 1 szklanka(...)sztywno. Dosypujemy partiami cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy masło, miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dodajemy rodzynki oraz mak i mieszamy delikatnie łyżką *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka *** *** Po wyjęciu z foremki, babkę możemy posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub polukrować *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemwykorzystałam to co miałam w domu i tak o to powstało „ Kuszące orzeźwienie ” , czyli biszkopt z warstwą jogurtową, musem truskawkowym i bitą śmietaną 💗 Zapraszam do spróbowania ciasta 😊 Składniki: biszkopt: gotowa mieszanka do biszkopta POLSKIE MŁYNY, jajka 4 szt, woda ok. 4 łyżki, warstwa jogurtowa: jogurt naturalny 3 szklanki, galaretka truskawkowa 2 opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda(...)mleczna do ozdoby, Sposób przygotowania: Biszkopt: Gotową mieszankę POLSKIE MŁYNY, wsypujemy do garnka, dodajemy jajka i wodę. Całość miksujemy przez 4-7 min, aż powstanie gładka konsystencja. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy bez termoobiegu w temp. 180-190 st. C przez 30-40 min. Z upieczonego biszkopta odrywamy papier
kulinarne odsłony patimaślankę, olej, jajka, wódkę i mleko z miodem. W dużej misce przy pomocy łyżki mieszamy wszystkie suche składniki. Następnie przelewamy składniki mokre do suchych i całość dokładnie miksujemy. Przygotowane ciasto dzielimy na trzy części i kolejno przelewamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wysmarowanymi masłem brzegami. Każdy z blatów biszkoptowych pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenia 16g cukru waniliowego 1,5kg jabłek cynamon WYKONANIE: Mąkę, masło, cukier puder, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy wyrabiamy w misce aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wykładamy na dno blaszki, druga natomiast wkładamy do zamrażarki na około 45min. Obrane jabłka utrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć z małą ilością wody(...)odrobiną cynamonu. Gdy jabłka wystygną wykładamy na blaszkę na 1 warstwę ciasta, na górę natomiast ucieramy ciasto z zamrażarki na tarce na grubych oczkach. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 185* około 50minut. I ciasto gotowe
Dziś Ja gotujeBardzo czekoladowe ciasto - czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem! Do przełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy! Biszkopt Brownie: ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g masła lub margaryny 100 g mlecznej czekolady ¾ szklanki cukru 2 jajka 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Krem
VioletoweKucharzeniektóre zrobimy także u nas, z naszych lokalnych składników. Ja jestem łasuchem i troszkę się rozczarowałam ... Olia twierdzi, ze na Kaukazie nie ma bogatego wyboru deserów. Oczywiście jest kilka ciast z dawnych czasów które przystosowuje się do dzisiejszych warunków i piecze nadal ale na ogół a zwłaszcza w Azerbejdżanie do gorącej, mocnej herbaty podaje się owoce, orzechy i słodkie zaprawy(...)których nie przeczytamy w typowym przewodniku. Ja jestem zachwycona! W oryginale to duża tarta na blaszkę o wymiarach 24cm, ja zrobiłam w wersji małych tartaletek. Tartaletki cytrynowe. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej duża szczypta soli 10 dag zimnego masła 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki wody Nadzienie; 3 cytryny 25 dag cukru kryształu 2 żółtka
Radość kipiąca uśmiechem.dużej miski, dodajemy sól, drożdże – mieszamy. Wlewamy letnią wodę – mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin (to ciasto nie wymaga „cieplarnianych warunków” – wprost przeciwnie rośnie „w chłodzie”). Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete(...)ciasto i formujemy bochenek (nie zagniatamy!), podwijając pod spód. Ciasto jest luźne, z pęcherzykami, i takie ma być – pod żadnym pozorem nie dosypujemy więcej mąki. Przkrywamy uformowany bochenek (można miską, w której wyrastał) i przygotowujemy garnek. Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy
mojewypiekiinietylkoChodź nazwa nie brzmi zbyt zachęcająco dla osób liczących kalorie, to okres świąteczny jest dobrą wymówką, bo nie ma, co tu liczyć kalorii... Ciasto jest naprawdę przepyszne! Na dole chrupiący ciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi. Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków(...)cukru. Odstawić do wystudzenia. Masa śmietankowa: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na schłodzoną masę wykładamy śmietanę . Wierzch ciasta posypać posypką. Całość kolejny raz chłodzić. Wiesz jak łatwo można pokroić ciasto? #beko podpowiada #ciastojakzobrazka Jeżeli przygotowałaś/eś ciasto z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij
Słodki ZakątekSKŁADNIKI: BISZKOPT: • 5 jajek, osobno białka i żółtka • 1/2 szklanki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3/4 szklanki mąki • 3 łyżki kakao Białka ubić na sztywno
KUCHNIA POLSKApieczenia 1/4 łyżeczki sody duża łyżka kakao Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę i razem posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier puder, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao, zagnieść jednolite ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, przygotowanym ciastem wylepić dno tortownicy. Masa serowa 1 kg białego sera 250 g "Trufli" 1/4 szkl. mleka 2 łyżki kakao 3/4 kostki masła(...)stopniowo dodawać rozpuszczone i wystudzone trufle. W momencie, gdy składniki będą ze sobą dobrze połączone, dodać proszek budyniowy, mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko razem wymieszać na jednolite ciasto. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę serową wylać na wyłożoną ciastem tortownicę, piec w temperaturze 180 °C przez 60 - 70 minut. Upieczony sernik
Kuchenne aromatyTradycyjny świąteczny keks to ciasto ucierane na maśle z dodatkiem bakalii. Jednak tym razem pokażę Wam nieco inny przepis na to ciasto. Przepis jest bardzo prosty i tak na prawdę każdy może go zrobić bez najmniejszych problemów. Ciasto jest przepyszne, dzięki bardzo dużej ilości alkoholu w bakaliach, dzięki temu dodatkowi nasze ciasto jest bardzo wilgotne i po prostu rozpływa się
AleTorcik