ciasto - 164325 przepisów (strona:3540/10955)

Czekoladowe ciasto z pieczonych buraków 144

Ciasto jest naprawdę pyszne, wilgotne oraz takie... mooocno czekoladowe! Poza tym nie wymaga wielkich umiejętności i długo pozostaje świeże. Buraki są niewyczuwalne, więc nikt nie zorientuje się co jest tym tajemniczym składnikiem, dzięki któremu całość jest niezwykle kusząca. Przyznam, że wiedząc o puree - "na siłę" próbowałam odnaleźć buraczany posmak i naprawdę mi to nie udało się! Zresztą sami spróbujcie. Polecam(...)Forma o średnicy 22-23 cm) Ciasto: 250g puree z upieczonych buraków (przepis na pieczone buraki tu - klik ; mogą być również ugotowane) 3 jajka 200 ml oleju 200g cukru (u mnie cukier z agawy ) 175g mąki pszennej 50g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady Polewa czekoladowa: 50g gorzkiej/mlecznej czekolady 50 ml śmietany kremówki 36%/mleka

Di gotuje
Rolada dyniowa z kremem z masła orzechowego 204

Nieskromnie przyznam, że udała mi się wspaniała rolada. Cudownie żółty biszkopt dyniowy i krem z masła orzechowego stworzyły doskonałe połączenie smaków. Mimo, iż ciasto jest dosyć słodkie to nie mogliśmy poprzestać na jednym kawałku ;) Polecam, na pewno pozytywnie zaskoczycie swoich bliskich takim rarytasem ;) Biszkopt: 3 jajka 1 szkl cukru 4 łyżki puree z dyni hokkaido 3/4 szkl maki pszennej łyżeczka(...)puszystą i jasną masę. Dodać puree z dyni, wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon przesiać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec ok 15 minut  w 180 stopniach. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem, przełożyć na nią gorące ciasto, zwinąć roladę i odstawić do ostygnięcia. Krem: śmietankę ubić z cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Pizza po domowemu 213

Pizza po domowemu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 keczup pikantny (ok. 300 gram) 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 4 parówki 1 kiełbasa 1 cebula 1 kuleczka sera mozzarella szczypiorek pieprz, sól Ciasto rozłożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Keczup połączyć ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Wyłożyć na ciasto. Parówkę i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkować(...)drobno. Wyłożyć składniki na sos na cieście. Ser mozzarella odsączyć z zalewy. Pokroić w mniejsze kawałki. Posypać po pizzy. Szczypiorek poszatkować. Także posypać po pizzy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 minut

Gotuję Testuję
Przekąska Kibica 216

Przekąska kibica i nie tylko 1 opakowanie ciasta Filo 15-17 plastrów dowolnej szynki (mogą być różne) 30 dag sera żółtego pęczek szczypiorku pieprz, sól Ciasto Filo rozłożyć na stolnicy. Na ciasto wyłożyć plasterki szynki, kładąc jeden obok drugiego. Należy ułożyć je tak, aby zostawić wolne boki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać po szynce. Szczypiorek posiekać(...)Także posypać po przygotowywanej przekąsce. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zwinąć ciasto w rulon. Pokroić w mniejsze kawałki. Połączyć w miarę potrzeby wykałaczkami. Przełożyć na brytfannę, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 15-18 minut, aż ser się roztopi

Gotuję Testuję
Chleb bananowy (banana bread) 157

Popularny amerykański wypiek, bardziej przypomina słodkie ciasto z bananami niż chlebek. Jest wyśmienity i wiedziałam, że dobrze robię przygotowując go na wspólny babski dzień. Szybki, bez miksera, jak ja to nazywam z tych słodkich wypieków, kiedy dziecko za ścianą śpi Istnieje wiele różnych wersji (jak z większością wypieków) chleba bananowego, często wykorzystywanymi dodatkami są orzechy, rodzynki, płatki czekoladowe, cynamon, ekstrakt(...)półka, grzanie góra plus dół). W misce rozgniatam widelcem dojrzałe banany, wsypuję cukier, mieszam. Dodaję jajko, roztopione i ostudzone masło, przesianą mąkę z sodą oraz bakalie. Mieszam łyżką. Gotowe ciasto bananowe wkładam do keksówki wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i posypanej bułką. Wierzch ciasta delikatnie nacinam wzdłuż na środku. Ciasto z bananami wstawiam do nagrzanego piekarnika i piec

Zasmakuj Kuchni
Chlebek dyniowo-bananowy 177

Wracam do Was z nowymi przepisami i nowymi słodkościami. Jako, że sezon na dyniowe przepisy w pełni - łapcie łatwy przepis na chlebek dyniowo-bananowy . Jest to przepis na ciasto w stylu FIT. I nie dość, że zdrowe, to jeszcze dziecinnie proste w  przygotowaniu. Chlebek dyniowo-bananowy wymaga zmieszania kilku składników. Bez ubijania, ucierania, dosypywania składników "na raty". Tu wsypujemy/wlewamy(...)przełożyć pure. Dodać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Dosypać cukier kokosowy. Następnie wlać jogurt naturalny i olej kokosowy i wbić całe jajko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na jednolite ciasto. Do ciasta dodać posiekane orzechy włoskie i wymieszać szpatułką. Ciasto dyniowo-bananowe przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki, o długości około 25 cm. Piec w piekarniku rozgrzanym

kolorowotorcikowo
SERNIK DYNIOWY Z BISZKOPTEM KORZENNYM 164

sztywnej piany z białek  dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu(...)ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę. Puree z dyni ( Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g ) Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku koło 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blendera i zmiksować na gładką

RAROSSA
Sernik na spodzie brownie ze śliwkowym musem 163

puszystej masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Masa serowa W misce łączymy przynajmniej trzykrotnie zmielony twaróg, śmietanę, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Krótko lecz intensywnie mieszamy lub miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany(...)puszystej masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Masa serowa W misce łączymy przynajmniej trzykrotnie zmielony twaróg, śmietanę, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Krótko lecz intensywnie mieszamy lub miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany

Pogotujmy.pl
Włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami 172

Nadal mam ochotę na ciasta ze śliwkami. A że ciągle jeszcze są, to mam  jeszcze jedną propozycję. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo) pół szklanki zmielonych migdałów, najlepsze bez skórki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki mleka świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. A mąkę i proszek do pieczenia koniecznie przesiać. Do posypki migdałowej dodałam odrobinę mąki, by się lepiej składniki połączyły. Ja ciasto wyrabiałam robotem na niskich obrotach. Przygotowanie: W naczyniu roztrzepać rózgą kuchenną jajko, mleko, olej, sok i skórkę z cytryny, cukier, ekstrakt z migdałów - tylko do połączenia. Dodać zmielone migdały

Proste Potrawy
Tarta z kurczakiem,pomidorkami,papryką i fetą 197

Wyśmienita tarta na cieście francuskim sprawdzi się jako obiad,kolacja czy też poczęstunek dla gości.  op. ciasta francuskiego 250g filetu z piersi kurczaka 1/2 żółtej papryki  5 pomidorków koktajlowych 100g sera feta 3 łyżki śmietanki 18 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku  1/4 łyżeczki curry 1 łyżka(...)rumiano. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę,jajka,szczypiorek,posiekaną w paseczki paprykę,sól,pieprz i curry. Formę do tarty (moja o śr.27 cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem francuskim. Na ciasto włożyć usmażone mięso,zalać przygotowaną mieszanką,ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać pokruszoną fetą. Piec tartę 25 minut w temp. 190*C.  Podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
ORZECHOWE CIASTECZKA FRANCUSKIE 198

Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty. Małe chrupiące ciasteczka mega wciągają i zanim się obejrzysz talerz staje się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Orzechy włoskie mielimy na miałko. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości.  Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto czekoladowe szybko zamieszane, bez jajek i mleka, w pół godziny gotowe... 164

sodę i sól. Wymieszaj i zrób zagłębienie (używaj drewnianej albo silikonowej łyżki). Do dołka w suchych składnikach wlej wodę, olej, ocet i wanilię. Wymieszaj szybko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do foremki, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut (u mnie wystarczyło 20). Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Wystudź w formie(...)kratce do studzenia ciast. Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem albo z lodami lub bitą śmietaną

Lejdi of the house
Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną 829

Ciasta z jabłkami to nieodłączny element jesieni. To właśnie w sezonie smakują najlepiej. Oprócz klasycznej szarlotki na kruchym cieście, doskonale smakuje także delikatny, puszysty biszkopt z galaretką, jabłkami i bitą śmietaną. Weekend umilił nam właśnie taki jabłecznik. Przepis zdecydowanie do powtórzenia przy najbliższej wizycie gości ;) Składniki na formę o średnicy 26 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki mąki tortowej(...)niego galaretkę z jabłkami (ja najpierw oddzielam biszkopt od papieru i odwracam go do góry dnem i wtedy na tę stronę wylewam masę). Galaretkę z jabłkami wyrównać i włożyć ciasto do lodówki na czas ubicia śmietany. BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubić ze śmietan fixem. Wyłożyć na galaretkę. Wyrównać i posypać płatkami migdałów. Można je najpierw podprażyć krótko na suchej patelni. Zamiast

Ze smakiem i z pasją
Rafaello na krakersach – bez pieczenia 310

Rafaello nazywane inaczej kokosową stefanką, to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Na blogu jest jego wersja na herbatnikach , ale ta na krakersach jest równie pyszna, jeśli nie lepsza. Delikatna słodycz masy cudownie kontrastuje ze słonością krakersów – wszystko się pięknie równoważy. Ja w swojej wersji dałam do masy nie tylko wiórki, ale i mielone migdały – idealnie się(...)odnalazły. Całość podkręca adwokat, który “robi” to ciasto (w wersji dla dzieci należy go gotować wraz z budyniem, aby alkohol odparował). Ciasto nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy tylko umieć ugotować budyń (najlepiej ugotować go dzień wcześniej – aby połączył się z masłem powinien być całkowicie zimny). To świetne rozwiązanie dla osób, które boją się piec

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania