borówki amerykańskie i kiwi. Oczywiście każda tarta musi mieć jakiś ładny wzorek, dlatego postanowiłem je układać “w koło” i myślę, że wyszło całkiem fajnie. Składniki Składniki na ciasto: 3/4 kostki zimnego masła 1 1/2 szklanki mąki Szczypta soli Szczypta cukru Łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki wody Składniki na krem: 250 g Serek mascarpone 200ml Śmietanka 30% Cukier(...)wanilinowy Owoce (można oczywiście zamienić na inne): Truskawki Mandarynki Borówki amerykańskie Kiwi Banany Przygotowanie Ciasto O tym jak przygotować ciasto pisałem już w poprzednim przepisie na tartę – tutaj . Krem Śmietankę ubijamy z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy serek mascaropne i wszystko razem dokładnie miksujemy. Owoce Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórek. Kroimy na plasterki, połówki lub inne kształty. Przygotowanie
Programista w kuchniPomysł na zrobienie ciasta z popularnymi ciasteczkami Oreo miałem w głowie już od jakiegoś czasu. Kilka razy widziałem różne propozycje ciast z Oreo na innych blogach i zawsze były one bardzo ciekawe. Postanowiłem zrobić sernik na zimno, którego główną zaletą oprócz świetnego smaku jest fakt, że nie wymaga on pieczenia. Niestety nie należy do najtańszych, jednak moim zdaniem(...)nich krem – nie wyrzucaj go, przyda się później. Drobno rozkrusz lub zmiel za pomocą blendera ciasteczka Oreo i połącz je z roztopionym masłem. Po dokładnym wymieszaniu wyłóż ciasto do foremki i wstaw do lodówki. Spód sernika już jest gotowy. Ser twarogowy, nadzienie z ciasteczek (które pozostało z etapu robienia spodu) oraz cukier dokładnie miksujemy. Rozpuść 6 łyżeczek żelatyny
Programista w kuchnipomocą widelca. Dodajemy resztę składników: mąkę kokosową, roztopione masło, całe jajo, łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli i suszoną żurawinę. Całość dokładnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem foremki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka
Programista w kuchninadchodącymi świętami i rodzinną atmosferą. Uwagi do przepisu: Keks pieczony w keksówce o długości 30 cm Wszystkie składniki miałam w temp. pokojowej Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml Ciasto bez użycia miksera, wystarczy kuchenna rózga lub końcówka od miksera Przepis znalazłam na blogu Kuchnia Doroty SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 3 czubate łyżki kakao 1 jajko + 1 żółtko(...)zapach waniliowy. Dodaję suche składniki, mieszam tylko do połączenia. Wrzucam mus z bananów i bakalie, mieszam do połączenia łyżką. Keksówkę smaruję masłem, posypuję mąką lub tartą bułką. Przekładam ciasto do keksówki, wstawiam do piekarnika. Piekę keks łącznie 60 minut, najpierw 45 minut bez przykrycia, kolejne 15-20 minut przykrywam ciasto folią aluminiową, by za bardzo się nie przypiekło. Wybieram środkową
Zasmakuj KuchniDziś już ostatnia świąteczna propozycja - ciasto na ostatnią chwilę, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie pół godziny, a do tego jest bardzo proste w przygotowaniu. Na zachętę napiszę jeszcze, że smakuje genialnie, bo inaczej być nie może gdy połączy się herbatniki, delikatny krem śmietankowy, a do tego wszystkiego doda powidła śliwkowe i krem korzenny speculoos, który nadaje ciastu świątecznego charakteru(...)internecie na ten krem widziałam co najmniej kilka) i posypujemy całość płatkami migdałowymi. By krem się ładnie rozsmarowywał wstawcie go ze słoikiem do ciepłej wody na kilka minut. Gotowe ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by krem zgęstniał herbatniki nieco zmiękły. Smacznego
Cynamonowe szczęścieDecorazione: 20 g di burro 2 cucchiai di semi di papavero PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę z cukrem i suchymi drożdżami, następnie dodajemy miękkie masło i sól . Ciasto w yrabiamy ok. 10 minut, stopniowo dolewając letnie mleko. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciep ł e miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz(...)tiepido. Impastate per circa 10 minuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 1 ora in un luogo tiepido. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje (na 1 porcj ę przypada ok. 30-35 gram ciasta). Formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki wykładamy
La grande e la piccola cuocaPrzepis na miodowy kuch znalazłam kilka lat temu i długo widniał na mojej liście ciast do wypróbowania. Zmodyfikowałam przepis pod swój gust i posiadane aktualnie składniki i wyszło pysznie! Ciasto jest bardzo wilgotne, puszyste, z korzennym posmakiem i suszonymi śliwkami. Idealne na zimowe wieczory czy też Święta Bożego Narodzenia. Składniki: 4 jajka pół łyżeczki soli szklanka cukru 2 łyżki(...)mąkę, roztopione i wystudzone masło, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i przyprawę do piernika. Miksujemy aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Mieszamy ze startą marchwią i posiekanymi suszonymi śliwkami. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą/kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach C około 50 minut do tzw „suchego patyczka”. Czekoladę
Pyry na GazDziś mam dla Was świetny przepis na puszysty piernik z dodatkiem suszonych śliwek. Ciasto jest mięciutkie, bardzo smaczne i pomimo użytego do wypieku miodu, piernik nie musi dojrzewać, więc może być przygotowany na ostatnią chwilę. Jeśli przygotujecie go dzień, lub dwa dni wcześniej istnieje ogromne ryzyko, że Świąt nie doczeka, gdyż zostanie zjedzony ;) Ja piekę wcześniej, a następnie mrożę(...)Ciasto zachowuje świeżość, a ja pewność, że ze wszystkim zdążę ;) Makowiec zawijany już zamrożony, teraz piernik, jeszcze sernik i miodownik. A Wy co pieczecie na Święta? Składniki na piernik z suszoną śliwką: na formę 24x28 cm 125 g miękkiego masła 50 g płynnego miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 100 g brązowego cukru 150 g mąki 2 łyżeczki
Rozpustne gotowaniePiekę już po raz piąty te pierniczki, ale zdjęcie udało się zrobić dopiero teraz, kiedy zrobiłam ciasto z podwójnej porcji. Wcześniej znikały zbyt szybko, ponieważ są przepyszne i prawie wcale nie różnią się smakiem od tych tradycyjnych. Synek udekorował je wg swojej wybujałej fantazji i dziś kilka z nich udało się zawiesić na choince Jeśli lubicie pierniczki i chcecie zrobić(...)pienić, ale tak powinno być). Następnie dodać olej, wymieszać. W osobnej miseczce rozbełtać jajko, dodać do mieszanki miodowej, wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę, zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, ponieważ pierniczki wyjdą zbyt „ciężkie”. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnice, wykroić dowolne ciasteczka, przełożyć
Smaki ArmineDziś na stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi(...)proszkiem oraz makiem. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodaję roztopiony i wystudzony tłuszcz (masło lub margarynę) oraz aromat, kilka kropel. Mieszam chwilkę i wyłączam mikser. Wrzucam do ciasta bakalie. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam ciasto. Można zamiast papieru wysmarować
Zasmakuj KuchniŚwiąt został tydzień, więc jeśli szukacie jeszcze pomysłu na łatwe ciasto pachnące przyprawami korzennymi, oto i ono! Babka piernikowa oblana czekoladą, którą dodatkowo możecie posmarować lub przełożyć powidłami śliwkowymi lub innym dżemem. Robi się ją błyskawicznie, co jest zaletą w okresie kiedy wszyscy jesteśmy zabiegani i zajęci różnymi sprawunkami. Nie dajcie się zwariować w szale przedświątecznych przygotowań i stawiajcie(...)się i połączenia składników. Po wystudzeniu masę przelewamy do wymieszanych suchych składników. Mieszamy szpatułką i dodajemy po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę i następnie dodajemy do wymieszanego ciasta, delikatnie mieszamy aby ciasto połączyło się z pianą. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką formy z kominem. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C lub dłużej
Smakowity Blog Kulinarnymartwiąc się o skutki obfitego jedzenia polecam wyrób medyczny CE - Espumisan Max, który skutecznie zmniejsza uczucie pełności i ucisku z jamie brzusznej ROLADA PIERNIKOWA z KREMEM POMARAŃCZOWYM Składniki: ciasto: 4 jajka 60 g cukru 40 g mąki 15 g przyprawy do piernika masa: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 15 g żelatyny 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy(...)skórka otarta z 2 pomarańczy 70 g cukru pudru 300 ml śmietany wierzch: 100 g czekolada mleczna 100 ml śmietany 30 % 20 g masła Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i miksujmy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i przyprawę do piernika mieszamy, a następnie przesiewamy do masy jajecznej
Bon appetit mon amieDziś proponuje ciasto na świąteczny stół, bo oprócz serników i makowców nie może zabraknąć na święta tego cuda. Polecam zatem na święta ciasto pachnące wanilią, imbirem i pomarańczą, zapachami świąt. Użyłam dyni Hokkaido ale tutaj pełna dowolność, jaką macie, taką użyjecie. Zapraszam do pieczenia. Świąteczne, dyniowe ciasto z przyprawami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejna przekąska z ciasta francuskiego. Bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna. Sprawdzi się na jako danie na kolację lub spotkanie ze znajomymi :) Polecam ! Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Mozzarella kulka 125 g Pomidory koktajlowe 10 sztuk ( można zastąpić dowolnymi pomidorami) Sól Pieprz Zioła prowansalskie Jajko Przygotowanie: Mozzarelle pokroić na cienkie plasterki, pomidorki umyć i również pokroić na plasterki. Ciasto francuskie(...)podzielić na 12 kawałków. Każdy posmarować rozmąconym jajkiem. Na każdym kawałku ułożyć plasterki mozzarelli oraz pomidorów. Posypać solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Boki ciasta zawijam jednak nie ma takiej konieczności ( patrz film poniżej). Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie
Kulinarne przygodypójść na długi spacer, gdy ulice rozświetlają już świąteczne iluminacje. Wtedy robi się tak magicznie, a tę magię przenoszę do swojej kuchni. I tak ostatnio powstało proste czekoladowo-pomarańczowe ciasto z migdałami. Oblałam je dodatkowo lukrem pomarańczowym na bazie erytrytolu, czyli mniej słodkim i mniej kalorycznym niż jego klasyczna wersja. Składniki na tortownicę o średnicy 16-18cm Ciasto(...)suche i mokre składniki, ale nie miksować za długo. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto ostudzić. Z podanych składników przygotować lukier. Polać nim wierzch ciasta. Wstawić na chwilę do lodówki do zastygnięcia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów