ciasto - 162322 przepisów (strona:3537/10822)

Szybkie ciasto truskawkowe 196

Dzisiaj coś dla leniwych i zapracowanych. Pyszne i szybkie w zrobieniu ciasto truskawkowe, solidnie oprószone cukrem pudrem. Uniwersalność ciasta pozwala na dodanie swoich ulubionych owoców i nie muszą to być truskawki. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 5 jajek 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego 400-500 g świeżych truskawek(...)pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej wraz z olejem. Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Blachę o średnicy 29x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Umyte truskawki powciskać w ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 º C, piec 40 min. lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Anielskie wypieki
Ciasto Biszkoptowe Z Owocami Pod Pierzynką 171

Dzisiaj mam propozycję dla Was na pyszne i proste ciasto :) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm biszkopt: 4 jajka kl L 1 bardzo czubata szklanka mąki 1/2 szkl cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka, łodyga rabarbaru, 1/2 brzoskwini (lub dowolny miks owoców) masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 40 g 2 i 1/2 łyżki cukru(...)masła 1/4 szkl cukru pudru 1 łyżka mleka 1 czubata łyżka kakao 1/2 łyżeczki żelatyny + 15 ml zimnej wody dodatkowo: wiórki kokosowe do obsypania po wierzchu (nie konieczne) Ciasto 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone na mniejsze

Gotowanie...to proste !
Ciasto jadą goście 140

Bardzo szybkie, pyszne i puszyste ciasto z dowolnymi owocami, które przygotujesz bez użycia miksera w kilka chwil. Później.. wystarczy je upiec, wyjąć i podać jeszcze ciepłe! Mniam! :) Potrzebujemy: 3 jaja 1 szklanka kefiru (można również użyć jogurtu lub maślanki) 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)truskawek) W 1 naczyniu mieszamy składniki suche, w drugim mokre. Łączymy je mieszając kilka razy łyżką do połączenia się składników. Mogą pozostać nawet widoczne grudki mąki. Cały sekret tego ciasta tkwi w niedbałości :) Ciasto wlewamy do formy na tartę, układamy na nim owoce i pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 170 stopniach. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Wioleta

MamaOskarka
Czeski knedlik 120

rozcieramy, aż się rozpuszczą, zalewamy połową mleka i odstawiamy na około 10 min żeby zaczęły pracować. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, sól i drożdżowy zaczyn. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając pozostałe mleko. Mleka dodajemy tyle ile zabierze ciasto. Ma ono być gładkie i elastyczne. Do takiego ciasta dodajemy grzanki. Jeszcze raz zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki(...)Przekładamy je do obsypanej mąką miski, oprószamy górę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat chwilę zagniatamy, żeby je odgazować i formujemy z niego podłużny walec. Przykrywamy go i pozostawiamy na klika minut do ponownego podrośnięcia. W tym czasie w dużym garnku (około 5 l, pamiętajcie

PatiGotuje
Poduszeczki z konfiturą czereśniową 169

Ciacha poduszeczki czereśniowe z konfitura z tych owoców. Zrobimy je w 30 minut. Idealne dla niespodziewanych gości. Konfitura czereśniowa jest obłędna, z chrupiącym ciastem stanowią świetny duet. 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 ml śmietany 30 % 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru pudru 25 dkg czereśni 2 łyżki cukru trzcinowego mięta do dekoracji Kilka czereśni odkładam do dekoracji, resztę dryluję(...)Przekładam do garnka, dodaję cukier trzcinowy i przesmażam na wolnym ogniu, tak długo aż zrobi się fajna gęsta konfitura. Ciasto francuskie kroję na kwadraty o wymiarach 8x8 cm. Układam na papierze do pieczenia w odstępach bo urosną. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam blaszkę na 20 minut. Piekłam w dwóch turach bo moja blacha nie pomieści

wesoła kuchnia
Szybka szarlotka z bezą 153

Szarlotki z pewnością każdy zna i ma swoje ulubione rodzaje. Ja dzisiaj zaprezentuję Wam drugą moją ulubioną wersję zaraz po zwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅  Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już(...)wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26 cm. W składnikach znajdziecie bułkę tartą, którą użyłam do posypania placka. Ma ona za zadanie zapobiec wchłanianiu wody z jabłek w placek. Jeśli chodzi o cynamon, zachęcam zacząć stosować nieco droższy cejloński, a dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK

Zdrowie i pysznie na talerzu
Serniczki z patelni 178

Białko jajka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i miksujemy całość, aż powstanie lśniąca piana *** *** Następnie dodajemy żółtko, mieszamy i dodajemy mąkę. Wszystko łączymy, aż powstanie jednolite ciasto *** *** Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem *** *** Rozgnieciony ser mieszamy dokładnie z ciastem *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc placuszki. Smażymy z dwóch stron(...)PRZEPIS TUTAJ DROŻDŻOWE RACUCHY Z JABŁKAMI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI ( zobacz tutaj ) NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA ( zobacz tutaj ) PRZYJĘCIE DLA DZIECI! POMYSŁY NA DANIA I PRZEKĄSKI ( zobacz tutaj ) SZYBKIE I PYSZNE DANIA JEDNOGARNKOWE KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU

Blog z Apetytem
Czeskie rogale w czerwcowej piekarni 124

kminek lub gruboziarnista sól do posypania. Przygotowanie : Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 min. aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce na około 14 godz. Po wyjęciu z lodówki zostaw ciasto w temperaturze pokojowej przez 1,5 godziny i podziel na cztery równe części(...)Pozostaw kawałki ciasta na kolejne 20 minut. Rozwałkuj kawałki ciasta na prostokąty, podziel na cztery trójkąty i zwiń rogaliki. Pozwól rogalikom rosnąć przez 45 minut. Ubij jajko i posmaruj nim rogaliki, posyp sezamem, makiem, kminkiem lub solą (solą tuż przed pieczeniem)  Piecz w temperaturze 200*C przez 20 min. Wypieki na blogach: Am.art kolor i smak –  klik! Akacjowy

Proste Potrawy
Babeczki z Oreo 252

Był już sernik oreo, który skradł serca wielu z Was, dlatego postanowiłam zrobić babeczki z oreo. Przepis jest łatwy i dość szybki. Składniki na ciasto: 180 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 150 g cukru 150 g masła 3 jajka 1 łyżka kako ok 6 posiekanych ciasteczek oreo Składniki na krem: 200 g śmietanki(...)serka mascarpone 1 cukier wanilinowy 2 ciasteczka oreo posiekane bardzo drobno (tak, żeby zrobił się z nich pyłek) Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia, solą oraz kakao. Wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać posiekane ciasteczka i delikatnie wymieszać łyżką. Gotowym ciastem wypełnić foremki do ok 2/3 wysokości. Nie należy przesadzić

The Sweet Damsel
Ciastka francuskie z rabarbarem 109

ciastka francuskie z rabarbarem to super propozycja na smakowitą sezonową słodką przekąskę. Polecam! Inne propozycje do wykorzystania ciasta francuskiego to na słodko: rogaliki z czekoladą<klik> , ciastka z jabłkami<klik> , z kremem i owocami<klik> lub na wytrawnie paszteciki z pieczarkami<klik> . Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze(...)około 2 godziny. Po upływie tego czasu odcedzamy sok, który później ze smakiem wypijamy Rabarbar jest gotowy do użycia w naszych ciastkach. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy na czystej powierzchni i lekko rozwałkowujemy. Następnie kroimy wzdłuż długiego boku, potem poprzecznie na prostokąty i nacinamy w kilku miejscach. Na nieprzeciętą część nakładamy

Lamarida.pl
Brownie z masłem orzechowym 153

Klasyczne brownie z dodatkiem masła orzechowego z kawałkami orzechów. Połączenie idealne! To baaardzo czekoladowe ciasto zapewne posmakuje wielbicielom czekolady. Polecam Składniki: 250 g masła 5 jajek 300 g gorzkiej czekolady 1 i 1/2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki 100 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów) Przygotowanie: W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać(...)roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, aż składniki się połączą (nie dłużej!). Masło orzechowe lekko podgrzać, mieszając. Blaszkę o wymiarach 21 x 31 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Wyrównać. Na wierzch nałożyć masło orzechowe i za pomocą patyczka robić esy floresy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 20-25 minut. Wyjąć, przestudzić i pokroić na kwadraty

Oryginalny smak
PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 178

Sezon truskawkowy trwa w pełni    , więc kolejna moja propozycja na truskawkowy wypiek   tym razem   przepis z jednej z moich ulubionych stron Kwestia Smaku. Ciasto jest puszyste, owoce nie opadają, szybkie w wykonaniu  no i ta kruszonka, mniam. Składniki ( forma24x24cm lub tortownica 24cm): 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 średnie jajka(...)szklanka drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego/wanilinowego 50g roztopionego masła lub oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego około 350g obranych truskawek dodatkowo cukier puder do posypania ciasta Kruszonka: 100g mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru 70g masła Wykonanie:   zaczynami od kruszonki ,ze wszystkich składników czyli mąki, cukru i masła, zagniatamy kruszonkę, następnie zwilżonymi dłońmi łączymy składniki, formujemy kulę, zawijamyw folie

Słodkie zapomnienie
Rumowe ciasto z czereśniami 197

ciasto wygląda jak zwyczajne kruche ciasto z owocami, ale już po pierwszym kęsie przekonacie się, że tak nie jest. Zaskakuje smakiem wynikającym z połączenia rumu i kokosa. Jest delikatnie kruche z lekko chrupiącą kruszonką, a do tego pełne soczystych czereśni. Mi i moim domownikom posmakowało tak bardzo, że nie pozostały już nawet okruszki. Dlatego zachęcam Was do upieczenia, zwłaszcza(...)czereśni 3-4 łyżki kaszy manny Cukier, cukier waniliowy, jaja, sól, olej i rum ucieramy na kremową masę. Dodajemy wiórki, mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy . 1/3 ciasta odkładamy na kruszonkę, pozostałe wykładamy na blaszkę (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor, podpieczone posypujemy kaszą manną (wchłonie ona sok z owoców) i wykładamy równą warstwę pozbawionych pestek czereśni

Cynamonowe szczęście
PROSTE MIODOWO- CYNAMONOWE CIASTO 84

Bardzo proste i bardzo szybkie ciasto, idealne do popołudniowej kawki lub herbatki. Jego przygotowanie łącznie z pieczeniem zajęło mi dosłownie 40 minut. Po wstawieniu ciasta do piekarnika w całym domu unosił się cudowny zapach cynamonu. Takie ciacho to świetna alternatywa, gdy przybędą niezapowiedziani goście :) Składniki na blachę kwadratową 20 na 20 cm: *  100 g masła * 2 łyżki cukru(...)użyłam  Skworcu ) * 1,5 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, wodę i miód, wymieszać mikserem. Kolejno wsypać mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagranego do 180'C i piec 25-30 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Cwibak, przedwojenny przepis na mega ciasto 250

Cwibak vel zwibak keks przypomina tylko z wyglądu bo w smaku to całkiem inne ciasto. Przy wypieku keksu używamy tłuszczu, przeważnie masła lub margaryny a przy wypieku cwibaku nie ma ani grama tłuszczu. To ciasto to tylko jaja, mąka, cukier i bakalie. Po upieczeniu najlepiej włożyć go do woreczka lub pojemnika i im starszy tym lepiej smakuje. Znalazłam dużo przepisów(...)oszukane cwibaki ale one nie mają nic wspólnego z cwibakiem. Cwibak, według przedwojennych przepisów nie zawierał ani grama tłuszczu ani tym bardziej proszku do pieczenia. Cwibak to ciasto pełne bakalii i orzechów, migdałów. Przepis znalazłam na blogu Kuchenny Kredens a cwibak bardzo popularny był w przedwojennej kuchni Krakowa. Cwibak, przedwojenny przepis na mega ciasto. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania