szklanki mleka w proszku pełnego LUKIER -sok z cytryny -cukier puder DODATKOWO -płatki migdałowe Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Składniki na spód dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Wałkujemy i dajemy do blaszki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 minut w temp 170 stopni. Wyciągamy z piekarnika. MASA SEROWA Do miski dajemy ser, żółtka. Białka ubijamy na sztywną(...)olej. Wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy naprzemiennie mleko i ubitą pianę delikatnie mieszając łyżką. Masa jest luźna, lejąca, ale taka ma być :) Gotową masę serową wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. Sernik piękne podrośnie. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez około 30 minut, Wyciągamy z piekarnika
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJogurtowiec z owocami bez pieczenia na spodzie z pierników to przepyszny i orzeźwiający deser, idealny na każdą okazję. Ciasto jest proste w przygotowaniu i można go dowolnie modyfikować smakowo poprzez użycie różnokolorowych galaretek oraz ulubionych owoców. składniki na tortownicę 26 cm 350 g pierniczków w czekoladzie 800 g jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe dodatkowo(...)wlewamy chłodną galaretkę a następnie całość dokładnie łączymy mikserem. Gotową masę wstawiamy do lodówki na 5 minut aby lekko stężała po czym przekładamy ją na pierniczki i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki aby masa stężała. Czerwone galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu ( zmniejszając ilość wody do 500 ml ) i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki aby lekko
Smakowite Daniatych tradycyjnych z wiosennym rabarbarem na kruchym spodzie. Idealny wypiek do filiżanki gorącej herbaty na weekendowy poczęstunek. Polecam gorąco, jeden z lepszych serników, zamiast rabarbaru można dać truskawki. Składniki: Ciasto kakaowe: 30 dag mąki pszennej Młynomag 15 dag cukru 10 dag masła 2 jajka 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg mielonego półtłustego twarogu(...)prawdziwą wanilią 6 dużych jaj od „szczęśliwych kurek” 2 budynie śmietankowe ½ łyżeczki ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Dodatkowo: 40-50 dag rabarbaru Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao oraz proszek do pieczenia, w środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka, dodajemy pokrojone zimne masło i całość szybko zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Gotowym ciastem wylepiamy
Wanilia i Kardamontemperaturze pokojowej. Wykonanie Całe jajka i cukier ubić na kogel mogel. Wlewać olej i mleko miksując nadal. Na wolnych obrotach miksera, dodać mąkę z proszkiem ,do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste i mocno napowietrzone. Połowę ciasta wlać do formy 25x 36cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175ºC przez około(...)minut lub do zarumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić , wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta , wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 175ºC lu b do tzw. suchego patyczka Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Składniki 2 łyżki soku z cytryny 2 słoiki ( 0,9 litr a ) jabłek pokrojonych w kostke
mojej kuchnitemperaturze pokojowej. Wykonanie Całe jajka i cukier ubić na kogel mogel. Wlewać olej i mleko miksując nadal. Na wolnych obrotach miksera, dodać mąkę z proszkiem ,do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste i mocno napowietrzone. Połowę ciasta wlać do formy 25x 36cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175ºC przez około(...)minut lub do zarumienienia ciasta. Wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić , wyłożyć nadzienie jabłkowe wyrównać. Na wierzch wylać resztę ciasta , wyrównać. Piec 30 minut w temperaturze 175ºC lu b do tzw. suchego patyczka Wyjąć, wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i pokroić na kawałki. Składniki 2 łyżki soku z cytryny 2 słoiki ( 0,9 litr a ) jabłek pokrojonych w kostke
w mojej kuchniPyszne, wilgotne ciasto w trzech kolorach, z dodatkiem kakao i kawy cappuccino. Idealne do popołudniowej herbaty 8 jajek 50 dag margaryny 2,5 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki kawy cappuccino Żółtka zmiksować z cukrem do białości. Nie przerywając(...)miksowania dodawać małymi porcjami margarynę. Gdy masa stanie się bardzo puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na trzy części. Jedną pozostawić bez dodatków, drugą wymieszać z kawą, trzecią z kakao. Blaszkę o wymiarach 32 x 23 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozprowadzić równymi warstwami trzy części ciasta, kolejno
Praktyczna plRabarbar najlepiej smakuje w słodkich wypiekach. Dziś przepis na sezonowe bardzo smaczne i puszyste ciasto na maśle z kwaśnym rabarbarem, bardzo proste do wykonania. Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki wiosenny podwieczorek. Polecam! Ceramiczna forma(...)pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec. Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto wyrównać
Wanilia i Kardamonsmaczne ciastko. Przepisem chętnie ze mną podzielił się właśnie kolega Rysiek :) Sam tę recepturę dostał od swojej babci i tak nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat wypieka to ciasto. Żeby je upiec skusiła mnie prostota tego ciasta. Niewiele składników i do tego mierzonych na łyżki! Składniki: * 14 łyżek mąki * 10 łyżek cukru * 6 jajek rozm. L * 2 łyżeczki proszku(...)dalej. Dodałam żółtka. Następnie wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopione, wystudzone masło. Wszystko wymieszałam na jednolita masę i dodałam pokruszoną tabliczkę czekolady. Piekłam ciasto w 150 stopniach ok. 50 minut Notatki: * w przepisie Ryśka była temperatura 140 stopni i ok. 45 minut pieczenia, proszę sprawdzać zwyczajnie wypieczenia ciasta * zamiast czekolady można dodać owoce
Pieprzyć z Fantazjąstworzyć szybką i łatwą przekąskę, która z powodzeniem może być także przystawką do wystawnej kolacji. Zobaczcie sami jakie to proste! Przygotowanie 5 minutes Gotowanie 20 minutes Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 pęczek szparagów 1 op. boczku w plastrach (u mnie wędzony) 1 jajko sól, pieprz Sposób wykonania: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia(...)Pozbywamy się zdrewniałych końcówek szparagów. Wystarczy, że lekko je wygniemy, a same złamią się i oddzielą od dobrej części. Z twardych końcówek można zrobić np. zupę. Ciasto francuskie kroimy w paski o grubości ok. 1 cm. Powstałymi paskami owijamy szparagi zostawiając miejsce na boczek. Następnie powtarzamy czynność z boczkiem. Szparagi układamy na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Smarujemy je rozmąconym jajkiem
Mostek w kuchniSakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami to świetny pomysł zarówno na obiad, kolację, jak i na przystawkę. Połączenie ciasta francuskiego i kurczaka, jak wiadomo, zawsze genialnie smakuje Do tego cukinia, groszek, zielone szparagi i domowe pesto – po prostu pycha! Całość szybka i prosta w przygotowaniu Sakiewki z kurczakiem i zielonymi warzywami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2-3 piersi(...)półplasterki i odrywamy zdrewniałe końce szparagów. Mięso zalewamy śmietaną i dodajemy groszek. Później dusimy na średnim ogniu, aż płyn zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy cukinię. Ciasto francuskie kroimy, tak aby powstało 6 równych kwadratów. Każdy z nich smarujemy łyżeczką pesto. Następnie nakładamy farsz z kurczaka. Na samym końcu, na górze układamy szparaga. Końce ciasta sklejamy tworząc
PatiGotujewiosna to sezon na rabarbar i dlatego dzisiaj mam dla Was szybki przepis na pyszne ciasto. Składniki: 270 g mąki pszennej 4 jajka 120 g cukru pudru cukier wanilinowy 180 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-400 g rabarbaru Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać przez sitko. Wbić całe(...)jajka, wsypać cukier puder, wlać masło i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję kremu. Blaszkę o wymiarach 29x25cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć do niej ciasto i wyrównać. Obrany rabarbar i pokrojony na kawałki poukładać na cieście i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 º C. Piec ok 35 min lub do suchego patyczka
Anielskie wypiekiJeszcze będąc na studiach koleżanka poczęstowała mnie właśnie tym ciastem. Od razu wiedziałam, że będzie to moje jedno z ulubionych ciast! Dlaczego? Bo uwielbiam czekoladę i suszone owoce! Polecam ten przepis smakoszm ciast z masami. Składniki na biszkopt kakaowy: 1 ½ szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 250g masła lub margaryny, 2 łyżki kakao, ¼ szklaki wody, 3 jaja, 1 ½ łyżeczki proszku(...)żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do formy (ok 20x30cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu ciasto dzielimy na dwa placki. Krem : Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło wymieszać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną
Słodki ZakątekSkładniki: Opakowanie ciasta francuskiego Serek śmietankowy kanapkowy 100 g Ser żółty starty 100 g Szynka 100 g Papryka czerwona 1/2 Natka pietruszki garść Pieprz Jajko Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy a następnie smarujemy serkiem śmietankowym po całości. Posypujemy pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Całe ciasto francuskie posypujemy kolejno szynką oraz papryką pokrojoną w kosteczkę. Na koniec posypujemy startym żółtym serem(...)Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku a następnie kroimy na mniejsze kawałki. U mnie wyszło 18 sztuk. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok 20-25 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego ! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooka gdzie dodaje
Kulinarne przygodynaczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane jajka, śmietanę i masło *** *** Następnie łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy do połączenia się składników *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek na babeczki *** *** Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki, które następnie układamy na wierzchu babeczek *** *** Pieczemy w piekarniku nagrzanym(...)suchego patyczka *** *** Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z piekarnika i studzimy *** *** Z podanych składników wyszło mi 12 babeczek *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Babeczki z rabarbarem i białą czekoladą pochodzi
Blog z ApetytemSernik kajmakowy w cieście orzechowym przełożony krem kawowym. Pyszne połączenie trzech smaków w jednym cieście – orzechów, kajmaku i kawy. Ciasto mogą jeść też dzieci, bo smak kawy pochodzi od kawy zbożowej. BISZKOPT ORZECHOWY: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 150 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SERNIK
https:KKuchniaMniam