ciasto - 162322 przepisów (strona:3529/10822)

Włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami 117

Nadal mam ochotę na ciasta ze śliwkami. A że ciągle jeszcze są, to mam  jeszcze jedną propozycję. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (i 1-2 łyżki dodatkowo) pół szklanki zmielonych migdałów, najlepsze bez skórki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże jajko pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół szklanki mleka świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta(...)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. A mąkę i proszek do pieczenia koniecznie przesiać. Do posypki migdałowej dodałam odrobinę mąki, by się lepiej składniki połączyły. Ja ciasto wyrabiałam robotem na niskich obrotach. Przygotowanie: W naczyniu roztrzepać rózgą kuchenną jajko, mleko, olej, sok i skórkę z cytryny, cukier, ekstrakt z migdałów - tylko do połączenia. Dodać zmielone migdały

Proste Potrawy
Tarta z kurczakiem,pomidorkami,papryką i fetą 151

Wyśmienita tarta na cieście francuskim sprawdzi się jako obiad,kolacja czy też poczęstunek dla gości.  op. ciasta francuskiego 250g filetu z piersi kurczaka 1/2 żółtej papryki  5 pomidorków koktajlowych 100g sera feta 3 łyżki śmietanki 18 2 jajka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku  1/4 łyżeczki curry 1 łyżka(...)rumiano. W miseczce wymieszać ze sobą śmietanę,jajka,szczypiorek,posiekaną w paseczki paprykę,sól,pieprz i curry. Formę do tarty (moja o śr.27 cm) wysmarować masłem i wylepić ciastem francuskim. Na ciasto włożyć usmażone mięso,zalać przygotowaną mieszanką,ułożyć pomidorki pokrojone w ćwiartki i posypać pokruszoną fetą. Piec tartę 25 minut w temp. 190*C.  Podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
ORZECHOWE CIASTECZKA FRANCUSKIE 125

Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty. Małe chrupiące ciasteczka mega wciągają i zanim się obejrzysz talerz staje się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Orzechy włoskie mielimy na miałko. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości.  Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto czekoladowe szybko zamieszane, bez jajek i mleka, w pół godziny gotowe... 111

sodę i sól. Wymieszaj i zrób zagłębienie (używaj drewnianej albo silikonowej łyżki). Do dołka w suchych składnikach wlej wodę, olej, ocet i wanilię. Wymieszaj szybko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelej do foremki, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut (u mnie wystarczyło 20). Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Wystudź w formie(...)kratce do studzenia ciast. Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem albo z lodami lub bitą śmietaną

Lejdi of the house
Jabłecznik z galaretką i bitą śmietaną 762

Ciasta z jabłkami to nieodłączny element jesieni. To właśnie w sezonie smakują najlepiej. Oprócz klasycznej szarlotki na kruchym cieście, doskonale smakuje także delikatny, puszysty biszkopt z galaretką, jabłkami i bitą śmietaną. Weekend umilił nam właśnie taki jabłecznik. Przepis zdecydowanie do powtórzenia przy najbliższej wizycie gości ;) Składniki na formę o średnicy 26 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki mąki tortowej(...)niego galaretkę z jabłkami (ja najpierw oddzielam biszkopt od papieru i odwracam go do góry dnem i wtedy na tę stronę wylewam masę). Galaretkę z jabłkami wyrównać i włożyć ciasto do lodówki na czas ubicia śmietany. BITA ŚMIETANA: Kremówkę ubić ze śmietan fixem. Wyłożyć na galaretkę. Wyrównać i posypać płatkami migdałów. Można je najpierw podprażyć krótko na suchej patelni. Zamiast

Ze smakiem i z pasją
Rafaello na krakersach – bez pieczenia 206

Rafaello nazywane inaczej kokosową stefanką, to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Na blogu jest jego wersja na herbatnikach , ale ta na krakersach jest równie pyszna, jeśli nie lepsza. Delikatna słodycz masy cudownie kontrastuje ze słonością krakersów – wszystko się pięknie równoważy. Ja w swojej wersji dałam do masy nie tylko wiórki, ale i mielone migdały – idealnie się(...)odnalazły. Całość podkręca adwokat, który “robi” to ciasto (w wersji dla dzieci należy go gotować wraz z budyniem, aby alkohol odparował). Ciasto nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – wystarczy tylko umieć ugotować budyń (najlepiej ugotować go dzień wcześniej – aby połączył się z masłem powinien być całkowicie zimny). To świetne rozwiązanie dla osób, które boją się piec

Poezja smaku
Torcik „Wuzetka kokosowa z wiśniami” 135

nich nigdy mnie nie zawiodła, gęsta i doskonała do kremów, wspaniale podkreśla też smak zupy z dyni lub z buraków.  Polecam! Składniki: Tortownica o wym 23 cm Ciasto: 6 jajek 12 dag mąki tortowej 15 dag cukru 5 dag masła 2 łyżki ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki nalewki wiśniowej Krem kokosowy: 1 szklanka śmietany kremówki(...)pralinek rafaello Polewa czekoladowa: 10 dag masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao Kuchnie Świata 1 czubata łyżeczka żelatyny  Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło przełożyć do miseczki, lub kubeczka i rozpuścić do płynnej konsystencji. Wystudzić. Jajka wbić do miski wsypać cukier i mikserem ubić na gęstą, puszystą pianę. Mąkę

Wanilia i Kardamon
Tarta cytrynowa z pistacjami / Lemon tart with pistachios 237

słodki promyczek w chłodne dni do kawy. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Tarta cytrynowa z pistacjami (1 tarta 23 cm) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych pistacji Składniki na nadzienie cytrynowe: 6 jajek 300 gramów cukru 210 gramów soku z cytryny(...)temperaturze pokojowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oliwy z oliwek mała garść uprażonych i posiekanych pistacji do posypania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Wyłóż rozwałkowane ciasto do natłuszczonej formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dociśnij krawędzie. Nakłuj dno widelcem. Na cieście rozłóż kawałek papieru do pieczenia i wsyp obciążniki lub groch, po czym

karmelowy
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BOBEM 142

jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne! Składniki: (na około 25-30 szt.) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki masła 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: ok. 450 g bobu (może być mrożony) garść listków świeżej(...)bieżącą wodą i osuszamy. Do malaksera wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, starty parmezan oraz wlewamy oliwę. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które

Kuchnia MagdaLeny
Sernik dyniowy 180

Sernik dyniowy mój sposób na poprawę kiepskiego tygodnia. To ciasto, które ratowało mnie z każdej opresji i które zawsze poprawiało mi humor. Tradycyjnie wybieram ten tradycyjny – na kruchym cieście, bez zbędnych dodatków. Czasem eksperymentuje i bawię się z różnymi dodatkami. W związku z tym, iż mamy sezon dyniowy, dynia wpadła także do mojego sernika. I to był strzał(...)dziesiątkę. Dynia nadała sernikowi nie tylko piękny kolor, ale także niecodzienny smak. Koniecznie musicie wypróbować, póki sezon dyniowy trwa Sernik dyniowy przepis na tortownicę o średnicy 26 cm Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 200 g masła 2 łyżki śmietany 30 g cukru szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera na sernik 150 g puree z dyni 30 g budyniu waniliowego

365 dni dookoła kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i lekką budyniową pianką 264

tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżka kakao Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao(...)dodać masło, posiekać nożem aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać cukier i żółtka, całość szybko zagnieść. Podzielić na dwie części - mniejszą i większą, owinąć każdą w folię spożywczą i zamrozić. Blachę o wymiarach 33x20 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko docisnąć i wyrównać. Piec w temperaturze 190 stopni przez około

Domowa cukiernia Ewy
Szarlotka na kruchym cieście 210

pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 250 g margaryny 6 dużych żółtek 2 łyżki śmietany 18% Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto podzielić 2 części, przełożyć do woreczka foliowego i włożyć do lodówki na 60 minut. Nadzienie jabłkowe: 8 jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy(...)Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez 15 minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta (wcześniej rozwałkowaną na blacie). Piec około 45 minut

kulinarnyswiatdomi
Francuskie różyczki z jabłkami i cynamonem 171

deser ale przede wszystkim jeden z najsmaczniejszych ekspresowych łakoci, który może przygotować każdy z nas.    Francuskie różyczki z jabłkami i cynamonem   Składniki:  1 opakowanie ciasta francuskiego 3 jabłka 1 łyżka cukru 1 łyżka cynamonu 1/2 cytryny woda cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda przy pomocy łyżeczki. Kroimy w plasterki(...)rondla przekładamy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Zalewamy wodą. Gotujemy przez około 2-3 minuty od zagotowania. Jabłka nie mogą się rozgotować. odcedzamy. Studzimy. Cukier mieszamy z cynamonem. Ciasto francuskie rozwijam. Kroje na 6 pasków. Posypuje cukrem z cynamonem. Na jednym brzegu układam plastry jabłka nakładając je na siebie. Pozostałe ciasto nakładam na jabłka tworząc "kieszonkę" wypełnioną jabłkami.  Następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania