Szybkie w wykonaniu, banalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego nadziewane marmoladą. W sam raz dla niespodziewanych gości, potrzebne tylko 3 składniki i pół godziny pracy łącznie z pieczeniem. Rogaliki zrobiłam dziś tak spontanicznie, naszła mnie ochota na coś słodkiego ;) A Wy jak radzicie sobie z nagłymi napadami na słodkie? Składniki: * 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego * marmolada wieloowocowa (użyłam Orzech(...)jajko * opcjonalnie cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto francuskie delikatnie jeszcze rozwałkować, aby było cieńsze. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na pół. Każdą połówkę ciasta podzielić na trójkąty. Na brzegu każdego trójkąta położyć odrobinę marmolady, zawinąć rogaliki, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jajko rozklepać widelcem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmarować rogaliki jajkiem. Piec w piekarniki nagrzanym
Zrób to smacznieSkładniki: Płat ciasta francuskiego Pieczarki 30 dag Ser żółty 10 dag Por biała część kawałek ok 10 dag Masło łyżka Pietruszka natka łyżka sól pieprz jajko sezam Przygotowanie: Por pokroić w drobną kostkę podsmażyć na maśle przez 3 minuty. Dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Do przestudzanego farszu dodać posiekaną natkę pietruszki, stary(...)żółty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na 16 prostokątów. Na jedną część kawałka ciasta nakładamy farsz. Przykrywamy drugą połową ciasta i brzegi zlepiamy dłońmi lub widelce. Paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujmy rozmąconym jajkiem, posypujemy odrobiną sezamu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego! Zapraszam was również
Kulinarne przygodyCzasem najprostsze rozwiązania są najlepsze i taka właśnie jest ta tarta - prosta i pyszna. Idealna do kawy w jesienne popołudnie, delikatne kruche ciasto, jabłka z cynamonem i do tego wszystkiego beza. Możecie podać ja na ciepło i dorzucić do niej kulkę lodów. Świetnie smakuje na zimno, nie wiem jaki smak ma na drugi dzień, bo u nas zniknęła w kilka(...)chwil. Ciasto: 2 szklanki maki pszennej 3 żółtka 3/4 kostki masła (150 g) 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto kruche i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy okrągły placek i przekładamy do formy do tarty (moja ma 24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy do zarumienienia
Cynamonowe szczęściesyropu amaretto 4 łyżki kakao Żółtka z margaryną i cukrem ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz mleko. Kiedy ciasto jest już gładkie ubijamy białka i i mieszamy delikatnie. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 st ok godzinę. Masa czekoladowa i amaretto 3 budynie waniliowe(...)masę 3/5 do jednej miski i 2/5 do drugiej. Do większej ilości dodajemy kakao i łyżkę syropu amaretto ucieramy ponownie. Do mniejszej dodajemy tylko syrop amaretto i również ucieramy. Ciasto przekrawamy na 4 placki .. (zdarza się ze ten rodzaj ciasta wyrośnie nam na kopiec więc to odcinamy ;) można zjeść do kawki osobno) Kilka łyżek czekoladowej masy wkładamy do rękawa cukierniczego
Gotowanie jest łatwerazy, ale to ten ostatni był najbardziej spektakularny, ponieważ były rogaliki przygotowane przez blisko 20 par malutkich rączek. Nie ukrywam, że miałam trochę obaw... Mamy takie czasy, że ciasta wyrabiają za nas roboty i sama z tej opcji korzystam, bo szybciej, pewniej, czyściej. A teraz daj ciasto do wyrabiania dzieciom i miej nadzieję, że połowa składników nie skończy(...)siekamy nożem z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, robimy kopczyk i wgłębienie w środku. Do dziurki wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę i zagniatamy dość szybko ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny (lub do zamrażarki na ok. 15 minut). Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy
bistro mamabajaderkę. Przepis dostałam od mojej koleżanki w pracy Ali, a skąd ona go wzięła nie mam pojęcia. Niewiele ma ono chyba wspólnego z bajaderką, choć może dodatek pokruszonego ciasta, ale jest bardzo bakaliowe i pyszne. Tak czy siak ciasto jest pyszne i warto wypróbować przepis, polecam. Ciasto bakaliowe - bajaderka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieCiasto przeznaczone na dużą blachę 24 x 35 ciasto kruche składniki (wszystkie składniki dajemy do jednej miski) 15 dag cukru kryształu 15 dag margaryna roztopiona 30 dag mąki tortowej 2 jajka cale 2 łyżeczki proszku do pieczenia wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i rozwałkować lub rękami rozłożyć ciasto na blaszce, a potem na to wylewamy masę serową i pieczemy(...)dodajemy ser i śmietanę na końcu budynie, mąkę ziemniaczaną. Potem białka ubijamy na sztywno dodajemy końcówkę cukru, jak już jest gotowa wymieszać z masą serową i wylać na kruche ciasto i pieczemy
Moje WyrobyRyba po cygańsku Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. Polecam! Składniki: 1 kg filetów rybnych (np. mintaj, dorsz, miruna..) przyprawa do ryby (lub sól i pieprz) 1 cebula 1 czerwona papryka olej do smażenia Ciasto naleśnikowe: 1 jajko(...)łyżki pikantnego ketchupu 1/4 szklanki cukru 2 ziele angielskie 2 liście laurowe *** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy z dwóch stron *** *** Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy, dodajemy tyle mąki aby masa była gęściejsza niż na naleśniki *** *** Filety rybne moczymy w cieście i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z dwóch stron na złoty kolor *** *** Cebulę
Blog z ApetytemPrzepis na tartę serową z wiśniami spokojnie możecie wpisać na listę ciast do przygotowania na Święta. Powody są co najmniej dwa. Po pierwsze - robi się ją bardzo szybko...a wiadomo, w przedświąteczny czas, każda minuta jest cenna. Po drugie - tarta wygląda bardzo świątecznie. No dobra...do Świąt jeszcze sporo czasu. Dlatego na próbę warto zrobić tartę już teraz. Powodów(...)zrobienia jest na pewno więcej niż powyższe dwa. Tarta serowa to ciasto bez pieczenia. Niewymagające wielkich umiejętności cukierniczych, ani skomplikowanych receptur czy wyszukanych składników. PRZEPIS NA TARTĘ SEROWĄ Z WIŚNIAMI Składniki na tartę serową: Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Masa serowa: 250 g miękkiego twarogu lub twarogu mielonego
kolorowotorcikowoPrzepis na pyszne ciasto Milky Way bez pieczenia, którego podstawą są herbatniki. Jest to bardzo ciekawa propozycja dla osób, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowania ciasta, z jednoczesnym zachowaniem smaku. Istnieją dwa sposoby przygotowania ciasta Milky Way – tą samą masą możemy przełożyć kakaowy biszkopt lub herbatniki. Ja przedstawię Wam przepis na nieco szybsze... Tryb czytania Artykuł Ciasto Milky
kurkanielotka.plcukier puder do posypania dania, Zółtka utrzeć z cukrem, dalej ucierając dodać mleko, a następnie mąkę. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Pianę z białek dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto powinno być płynne, ale gęste. Na patelni z grubym dnem rozgrzać masło. Ciasto wylać na patelnię. Gdy ciasto z wierzchu się lekko zetnie, zsunąć omleta
królestwo garówKolejne delikatne i puszyste ciasto bez miksera, tym razem jogurtowe z moimi ulubionymi polskimi jabłkami. Szybkie, idealne do popołudniowej kawy, proste, świetnie wyglądające – zapraszam do wypróbowania:) Takie ciasta sprawdzają się zawsze, będąc jednocześnie świetną bazą do tworzenia nowych smaków i połączeń z innymi owocami lub bakaliami. Dla mnie hit! Smacznego do kawy i dobrego towarzystwa życzę! SKŁADNIKI(...)sodę. Mieszam, by nie było grudek. Jabłka obieram, kroję na cztery, następnie w półplasterki. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i zamykam obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki smaruję olejem. Ciasto wlewam, na wierzch układam jabłka. Piekę na środkowej półce piekarnika grzaniem góra plus dół bez termoobiegu i przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. W piekarnikach na gaz pieczenie
Zasmakuj KuchniDziś mam dla was banalnie proste ciasto, które powstało z tego co akurat było pod ręką - jabłka i banan leżały już kilka dni, a jakoś nie miałam ochoty jeść je na samo, postanowiłam więc że najlepiej będzie upiec z nich coś słodkiego :) Reszta składników to też raczej improwizacja. Wyszło więc z tego bardzo szybkie, nieco zdrowsze i pożywne ciasto(...)wyglądu przypomina troszkę pieczoną owsiankę i dlatego świetnie sprawdzi się właśnie na śniadanie lub posiłek do pracy. Ciasto najlepiej smakuje posmarowane masłem orzechowym lub dżemem. Składniki: 1 banan 2 małe jabłka 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + ok. 30 ml. gorącej wody 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka roślinnego 3 łyżki ksylitolu 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki
Healthy food explorerciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, ale często u nas gości, bo moje dzieciaki bardzo go Składniki: Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 2 jajka pół szklanki śmietany 18 % 15 dkg margaryny płaska łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 duże budynie śmietankowe 1 litr mleka Na stolnicę dajemy wszystkie składniki na ciasto kruche(...)zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie równe części i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem i lekko na boki. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, jeżeli budyń jest bez cukru to do pozostałego mleka dodajemy cukier według przepisu na opakowaniu i zagotowujemy, jak mleko zakipi
Kuchnia u BietkiCiasto, które ma tysiące kalorii, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na rozpustę. Mega smaczne i łatwe do przygotowania. Bez pieczenia, a przepis jest na dużą blaszkę wspaniałego ciacha. Może się skusicie na takie słodkości. Czekam na Wasze komentarze i opinie. W zakładce Ciasta znajdziecie mnóstwo przepisów na wypieki, ciasta bez pieczenia, ciasta ucierane, kruche, babki, serniki
O kuchni z uczuciem