fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym wiodą likier z trzciny cukrowej i piwo. Zainspirowana południowoamerykańskimi smakami postanowiłam przygotować moją wersję empanadas(...)kurczakiem. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 większa pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka oleju 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 1/3 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu 1 mała puszka kukurydzy sól do smaku jajko do posmarowania ciasta Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł(...)które umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu. Składniki na formę o średnicy 17 cm (może być ciut większa, wtedy sernik będzie niższy) Spód: 90g mąki owsianej lub zmielonych
Fabryka pomysłówszklanki drobnego cukru około 300g czerwonej porzeczki umytej , osuszonej i obranej Wykonanie: do miski wkładamy masło, żółtka, 1 łyżkę cukru, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 części ¾ i ¼ , każdą część zawijamy w folię , większą wkładamy do lodówki , mniejszą do zamrażalnika, na godzinę po godzinie wyjmujemy większą część ciasta(...)ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ½ szklanki cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy, ubitą pianę wykładamy na porzeczki , a na jej wierzchu ścieramy drugą część ciasta (na tarce o grubych oczkach ) ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut. Źródło: http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2011/08/plesniak-z-czerwonymi-porzeczkami.html
Słodkie zapomnienieszklance) szczypta soli 180g miękkiego masła ¾ szklanki drobnego cukru 3 duże jajka ¾ szklanki maślanki sok i skórka otarta z 1 limonki 3 szklanki jagód dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe mieszamy, odstawiamy w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, na puszystą masę(...)każdym dodaniu następnie dodajemy na przemian suche składniki z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy sok i skórkę z limonki, całość delikatnie miksujemy ciasto przekładamy do formy 22x32cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto równo rozprowadzamy następnie na wierzchu równomiernie wysypujemy jagody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 ºC , około 35-40 minut
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wiem, wiem mamy już październik , a ja tu proponuje takie ciasto ale miałam ochotę przywołać jeszcze na chwilę lato i powiem Wam udało się :) . Ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu, a co najważniejsze jest pełne malin i jagód oraz aromatycznych migdałów . Dla mnie połączenie idealne :) /* Style Definitions(...)proszek dopieczenia, cynamon i szczyptę soli następnie dodajemy jajka, jogurt, olej, ekstrakt waniliowy i wszystko mieszamy, krótko do połączenia składników owoce posypujemy 1 łyżką mąki , następnie dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy (24cm), której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, na wierzchu układamy migdały pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C około
Słodkie zapomnienieascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego ( 2x275g) najlepiej żeby były w temperaturze pokojowej 100-120g gotowej masy makowej firmy Helio garść ulubionych bakalii i orzechów do masy makowej oraz do posypa nia wierzchu(...)ciasta 1 jajko + 1 łyżka wody do posmarowania wierzchu ciasta Wykonanie: do masy makowej dodajemy garść bakalii, orzechów ,mieszamy z ciasta francuskiego wycinamy 2 równo ramienne choinki z małym pniem jedną z nich przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej masę makową, przykrywamy ją drugą choinką nacinamy niezbyt ostrym nożem gałęzie czyli pasy o grubości
Słodkie zapomnieniehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( 24szt.): 80-100g roztopionego masła 1 łyżka oleju np. rzepakowego 8 arkuszy ciasta filo 1 szklanka orzechów np. włoskich ½ szklanki niesolonych pistacji ( dałam mi x w łoski c h i laskowych ) ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżka drobnego cukru garść posiekanych orzechów do posypania(...)rondla i gotujemy 5-7 minut, odstawiamy Wykonanie: masło rozpuszczamy i mieszamy z olejem, odstawiamy orzechy wraz z cukrem i cynamonem blędujemy na drobno delikatnie rozwijamy pierwszy płat ciasta i dokładnie smarujemy go mieszanką masła i oleju, przykrywamy go kolejnym płatem, który również smarujemy , takim sposobem musimy zlepić 4 arkusze ciasta filo, wierzch ostatniego płata ciasta też smarujemy , następnie
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto które uwielbiam, po pierwsze jest szybkie, po drugie proste, po trzecie wilgotne, po czwarte kakaowe, po piąte bez jajek i mleka , a po szóste za każdym razem może smakować inaczej dzięki dodatkom, piekłam różne kombinacje i za każdym razem wychodzi pyszne. A na dodatek ciasto(...)soku czy mleka owsianego ⅓ kubka oleju np. kokosowego 1 łyżka octu np. jabłkowego dodatkowo garść np. suszonej żurawiny i kandyzowanej skórki pomarańczowej z firmy Helio ( generalnie do tego ciasta możecie użyć również owoców typu jabłko, banan czy maliny oraz innych waszych ulubionych suszonych owoców czy orzechów) Wykonanie: wszystkie suche składniki czyli mąkę, kakao, sól, sodę, cukier brązowy i waniliowy
Słodkie zapomnienieKorzenne mocno czekoladowe ciasto browny z masą orzechową! Mięciutkie i aromatyczne ciasto. Składniki: 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 50-100 g mlecznej czekolady 3 jajka 200 g cukru Diamant - cukier biały 135 g mąki pszennej tortowej żurawina i białe płatki czekolady do dekoracji firmy Helio 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 puszka gotowej masy orzechowej firmy Helio Wykonanie(...)porcjami na mniejszych obrotach rozpuszczoną czekoladę z masłem, na koniec dodać mąkę wymieszaną z przyprawą korzenną. Gotową masę wylać na blaszkę i piec przez około 35 minut aż ciasto lekko urośnie. Gdy ciasto całkowicie wystygnie wyłożyć masę orzechową na górę i udekorować
W Moim Magicznym DomuKeks jest jednym z ciast, obok sernika, piernika i drożdżowego makowca, które kojarzą mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia. W moim domu przygotowuję także pierniczki lukrowane. Można je wieszać na choince, z pewnością te czasy nadejdą Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia życzy Zasmakuj Kuchni! W moim rodzinnym domu, po wieczerzy była zazwyczaj słodka rozpusta (tak, tak miejsce musiało(...)domu nie piekło, zawsze był, smakował, pamiętam jego bogaty smak. Do mojego keksu można także dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dziś mój świąteczny keks. Pachnący delikatnym ciastem z cynamonem, bakaliami, w domu pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie i już. Składniki: 12,5 dag mąki pszennej tortowej 12,5 dag cukru 3 jaja 1 paczka proszku
Zasmakuj KuchniSernik migdałowy, piekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód. Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto. Składniki na spód sernika: 180 g ciasteczek digestive 70 g masła 4 łyżki migdałów w płatkach 5 łyżeczek kakao Masa sernikowa: 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego(...)cukier, skrobię ziemniaczaną oraz zimną kawę, likier i aromat migdałowy. Wymieszać bardzo dokładnie do połączenia składników. Dodać jajka i ponownie dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód ciasta. Za pomocą łopatki do ciasta albo łyżki wygładzić wierzch sernika. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni i wstawić sernik na 15 minut , następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze
Codziennik Kuchennymałych z shitake i 2 małe z nameko – uwierzcie grzybów po dziurki w nosie ale pysznych i świeżych , takich najświeższych , pachnących..do kuchni ,zaraz po ścięciu ..mniam Składniki : ciasto parzone : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1 jajko farsz(...)cebula 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 3 ząbki czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej ,gałki muszkatołowej 1 płaska łyżka miodu sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , wtedy jajko, będzie pod mąką i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić, automatem do chleba
Ogrodnik w podróżyPiernikowe muffinki z płatkami migdałów. Pod intrygującą nazwą szyszki kryją się piernikowe muffinki. Mocno czekoladowe, dodatkowo nadziane kostkami czekolady, pokryte prażonymi migdałami są bardzo fajnym połączeniem
dolcevitainmykitchenserce od pierwszego kęsa. Idealny w duecie z masłem orzechowym. Koniecznie zróbcie! RADA: Jeżeli zwykłą mąkę zastąpicie pełnoziarnistą, a cukier pominiecie lub zastąpicie ksylitolem w efekcie otrzymacie cudowne FIT ciasto. Jednak i bez tych rotacji chlebek jest o wiele zdrowszy od tradycyjnych wypieków. A każdego kto lubi wilgotne, bananowe wypieki i nie liczy kalorii zapraszam również po przepis na BANANOWE(...)MUFFINKI Z SOSEM KARMELOWYM Składniki (forma 12 cm x 31 cm): Chlebek: Ważne: składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 3 bardzo dojrzałe banany + 1 na górę ciasta 1,5 szklanki (210 g) mąki, może być pełnoziarnista 1 jajko 1/3 szklanki (80 ml) oleju 4 łyżki (50 g) cukru trzcinowego (lub ksylitolu) 2 łyżki (40 g) masła orzechowego 100% z kawałkami orzechów
Fitsweet.meżeby podczas pieczenia nie wypływało) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone, zimne masło, cukier puder, cukier waniliowy, śmietanę oraz szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto, najlepiej za pomocą miksera przy użyciu odpowiedniej końcówki. 2) Ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 2 godziny(...)czasie wyciągnąć jedną część ciasta, rozwałkować na kształt koła o średnicy 30 cm, które następnie podzielić na 8 równych części wg ilustracji . 4) Na każdy trójkąt nałożyć po 1/2 łyżeczki konfitury lub marmolady i zawijać do środka formując rogaliki. 5) Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Następnie ostatnie czynności (3,4,5) powtórzyć z drugą połową
Fitsweet.me