ciasto - 162322 przepisów (strona:3536/10822)

Tarta z borówkami na spodzie z orzechów 216

tłuszczu. Za to z migdałami i orzechami na spodzie I kokosowo-limonkowym aromatem. Smakuje jak delikatne lody na chrupkim spodzie. Pycha! Ze wszystkich serników robionych na zimno i ciast bez pieczenia, to jest najzdrowsze i najlepsze. Spód nie jest zrobiony z pokruszonych, pełnych cukru herbatników, na dodatek sklejonych masłem. Tu w roli „ciasta” występują drobno zmielone migdały, a spoiwem jest(...)może być super dodatkiem do deserów owocowych, czy granoli. Jest zwarte, ale płynne. Po wylaniu na orzechowy spód nie będzie dało się ładnie pokroić, bo się rozleje. Dlatego ciasto przed krojeniem trzeba wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Masa zgęstnieje, a zimno dobrze zarobi migdałowej bazie, która dodatkowo stężeje. Tartę możecie też zupełnie zamrozić i zjeść jako lodowy deser

Niedzielny kucharz
Opadające ciasto czekoladowe z kremem i owocami 177

Wilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)pianę dodać do czekoladowej masy i bardzo delikatnie wymieszać, aż całość się połączy. Masę przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić. Do miski wlać wszystkie składniki na krem. Ubić na puszystą masę i wyłożyć na zapadnięty wierzch ciasta. Na końcu dodać ulubione owoce

wyzwania kuchenne
SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ I CIEŚCIE FRANCUSKIM 141

Sezon szparagowy niestety dobiega końca 😞 Na sam koniec mam szybką przekąskę z zielonymi szparagami w roli głównej... z dodatkiem sera żółtego, w szynce parmeńskiej oraz cieście francuskim. Jest  ona bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje i prezentuje się znakomicie. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym. Idealna propozycja na kolację lub podczas oglądania meczów piłki nożnej 😉 Składniki(...)szparagów zielonych (pęczek) 1 op. ciasta francuskiego świeżego 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera żółtego 1 żółtko sezam do posypania sól cukier Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Najlepiej jest je gotować na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około 8-10 min. Odcedzamy. Ciasto francuskie

Kuchnia MagdaLeny
Chlebek bananowy z czereśniami - fit i wege 158

Chlebek bananowy, a właściwie najprostsze ciasto jakie można upiec. Bez miksera, bez ubijania, wystarczy łyżka lub szpatułka do wymieszania suchych składników z mokrymi. Bajecznie proste i bardzo smakowite, mięsiste i wilgotne. Najczęściej przypominam sobie o bananowym chlebku, gdy mam na stanie przejrzałe banany. To właśnie najlepszy przepis na wykorzystanie zapominanych, z czarnymi plamkami, bardzo dojrzałych bananów. Takie mają najwięcej słodyczy(...)miseczki suche składniki: mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną zblendować obrane, pokrojone banany. Dodać olej, maślankę i zblendować powtórnie do suchych składników dodać mokre i wymieszać przygotowane ciasto przełożyć do  standartowej keksówki, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, ułożyć czereśnie, wyłożyć resztę ciasta i pozostałe czereśnie, delikatnie wciskając je do środka piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto truskawkowe na herbatnikach 197

Pyszne truskawkowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach. Tworząc ciasto inspirowałam się przepisem na ciasto Shrek . Ugotowałam gęsty budyń i dodałam do niego galaretki. Budyń ugotowałam normalnie na mleku a zamiast soku dodałam kolejną warstwę ze zmiksowanych truskawek. Na wierzchu jest pianka ze śmietanki i galaretki. Zamiast biszkoptu użyłam herbatników, które oddzieliły poszczególne warstwy. składniki: ok 600 g herbatników kakaowych masa(...)wystudzenia. Gdy galaretka wystygnie i już będzie gęstnieć ubić śmietankę na sztywno. Cały czas ubijać i wlewać powoli galaretkę. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać. Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Przed podaniem można udekorować truskawkami lub posypać startą czekoladą

Monia miesza i gotuje
ciasto ucierane z twarogiem i borówkami 201

Polecam Wam dzisiaj prosty przepis na ucierane ciasto z borówkami (myślę, że i inne owoce sprawdzą się w nim doskonale). Ciasto jest lekkie, dosyć słodkie, a za sprawą dodanego domowego twarożku - niezwykle wilgotne. Mimo to nadal pozostaje puszyste. składniki: 100 g masła 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 1 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 300 g twarogu 2 szklanki mąki(...)Wsypuję mąkę i proszek do pieczenia i mieszam mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodaję pianę ubitą z białek z dodatkiem szczypty soli, całość mieszam bardzo delikatnie lecz dokładnie. Ciasto wykładam na blaszkę (21x26) wyłożoną papierem do pieczenia (jest dość gęste) i posypuję wierzch borówkami. Wstawiam do gorącego piekarnika. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypuję

babka w formie
Tartaletki z warzywami i szynką 147

Mogą być warzywne, serowe, mięsne, mieszane, do woli. Bo to prosta przystawka, przekąska, a ciasto francuskie przyjmie wszystko na lunch świetne, pakujcie do lunch boxa i zaspokajajcie pierwszy popołudniowy głód, pomoże Podaję na ciepło na rukoli. Zimne też znikają choć nikt nie podnosi palca = winnych brak Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 cukinia 1 mała cebula 1 czerwona papryka(...)tarty żółty ser Przygotowanie: Warzywa myjemy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa i szynkę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu, u mnie masło klarowane. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielę na nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt. Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny

Zasmakuj Kuchni
Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem / Apple rhubarb turnovers 164

możliwości było odgrzanie bigosu przywiezionego z domu Polecam także takie nadziewane tylko jabłkami i rodzynkami z odrobiną cynamonu. Niebo w gębie, zapraszam po przepis! Jeżeli lubisz takie dobroci w cieście francuskim, spróbuj także te z jabłkami, żurawiną z sosem waniliowym – pyszności! Scroll down for recipe in English Rożki francuskie z jabłkami i rabarbarem (6 sztuk) Składniki: 1 opakowanie(...)ciasta francuskiego, rozmrożonego 350 g rabarbaru, pokrojonego na 1 cm kawałki 200 g jabłek, obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę 1/2 szklanki brązowego cukru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 jajko, rozbełtane Lukier pomarańczowy: 1/2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W średnim rondelku umieść rabarbar, jabłka, cukier i 2 łyżki, doprowadź

karmelowy
sernik przepis z pudełka 236

możemy znaleźć na opakowaniu. Tym razem również spróbowałam Może nie do końca skorzystałam z rady sernikowej (na opakowaniu przepis na sernik z kratką ;) ) ale zrobiłam jak chciałam. Składniki: ciasto 240 g mąki 160 g masła 80 g cukru 2 żółtka masa serowa 1 kg twarogu na sernik 100 ml śmietanki 4 jaja 350 g cukru pudru 3 łyżki mąki(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść - czas 2 min / obr 4-5 -> włożyć do lodówki na 30 min  w naczyniu nałożyć motylek - włożyć twaróg, śmietankę, cukry, mąkę i żółtka - wymieszać czas 3 min/ obr 3-4  ubić pianę z białek - i delikatnie dodać do masy serowej lekko

Gotowanie z pasją
Rolada z czerwonymi porzeczkami. 136

bardzo prostą i bardzo szybką w wykonaniu roladę. Ubijamy biszkopt, posypujemy owocami, pieczemy, rolujemy, kroimy, oprószamy cukrem pudrem i gotowe...zjadamy. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego Wam życzę :) Składniki: Ciasto: 3 jajka 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki mąki tortowej pół małej łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatkowo: około 1 szklanka czerwonych porzeczek cukier(...)puder do oprószenia ciasta Wykonanie: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier trzcinowy i waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Posypujemy

Izabelawkuchni
Sernik z kulkami i polewą morelową 149

Serniki jako niewielka część ciast pasują do wszystkiego i można je modyfikować na każdy sposób. Ze spodem i bez, na zimno czy pieczone, z dodatkami lub same. Uwielbiam je za to. Dzisiaj przygotowałam dla Was ciekawie wyglądający sernik z dodatkiem kaszy jaglanej. Tym razem skupiłam się na wymyśleniu jakiegoś ciekawego spodu. Wpadłam na pomysł, żeby zrobić go z żurawiny(...)żeby było ciekawiej w formie kulek. Dzięki temu nie wyszedł typowy spód a wstawki dolne ciasta. Po przekrojeniu wygląda bardzo fajnie i jest to coś nietypowego.  Dla dodatkowego smaku dałam polewę morelową zapiekaną pod koniec w piekarniku. Tak naprawdę możecie wykonać ją z innych owoców wedle uznania. Świetnie nadadzą się daktyle, ze względu na swoją słodycz. Ja następnym razem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kruche ciasto z czereśniami , mango i budyniową pianką 126

jedno z ciast, które zawsze wychodzi, wszystkim smakuje i można z nim poeksperymentować na wszystkie strony poczynając od owoców, a kończąc na smaku budyniu. U mnie dzisiaj budyń wiśniowy i dwa rodzaje owoców. Składniki niepełne 3 szklanki mąki tortowej przesianej 6 żółtek 2 łyżęczki proszku do peiczenia 4 łyżki cukru pudru 250 g zimnego masła Z podanych składników szybko wyrób(...)gładką kulę ciasta. Podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do zamrażarki na minimum godzinę. Drugą połową wylep formę do ciasta (około 25 cm x 35 cm) uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 10 minut. Podpieczony spód wyciągnij z piekarnika, odstaw ,aż wystygnie

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczone pierożki z farszem z kaczki 195

Pyszne, sycące pierogi przygotowane z kruchego, półfrancuskiego ciasta. Wypełnione farszem z pieczonej kaczki doskonale komponują się z żurawinowym dipem. Zaletą tych pierożków jest to, że można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna przekąska np. podczas oglądania meczu. Składniki na ciasto (50 szt pierożków): 200 g masła 500 g mąki pół łyżeczki soli 3 jajka(...)pieczonych kaczych udek. Mięso wraz ze skórą oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy przyprawy i bulion. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce masła, łączymy z farszem. CIASTO Masło siekamy z mąka, zagniatamy z resztą składników. Odkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto porcjujemy na 3 – 4 części. Każdą porcje podsypując mąką wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy

Kierunekuchnia
Ciasto z porzeczkami i bezą 262

Pyszne połączenie kwaśnych porzeczek i słodkiej bezy. Osobiście takie ciasta chyba lubię najbardziej. Na biszkopcie z mieszanki do wypieku biszkoptów. Jest to produkt firmy Polskie Młyny. Byłam ciekawa smaku i konsystencji. Pozytywnie się zaskoczyłam. Biszkopt jest puszysty i delikatny. Idealnie komponuje się z owocami i bezą. Sami wypróbujcie :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego(...)Polskie Młyny 4 jajka 4 łyżki wody Beza z porzeczkami : 3 białka 3/4 szklanki cukru 400 g czerwonej porzeczki 2 łyżki mąki ziemniaczanej Biszkopt przygotować według przepisu na opakowaniu. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 21x21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać przez kolejne 5-6 minut. Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną

Domowa cukiernia Ewy
BROWNIE Z CZEREŚNIAMI I CHILI 150

też było w tym przypadku - brownie było przepyszne! Następnym razem dodam 1 łyżeczkę chili więcej, aby było jeszcze bardziej wyraziste, bo w miejscach gdzie w cieście było go więcej smakowało najlepiej! 💕💕 SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 150 g mlecznej czekolady 200 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 120 g brązowego cukru 4 duże(...)dokładnie.  Przesiej mąkę, dodaj sól i płatki chili wymieszaj całość na jednolitą masę. Dołóż wydrylowane czereśnie (małą garstkę zostaw do wysypania wierzchu ciasta). Wymieszaj masę i wylej ją na blachę. Ułóż pozostałe czereśnie. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz  około 35 - 40 minut, tak aby środek pozostał wilgotny

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania