ciasto - 162907 przepisów (strona:3536/10861)

Pączki 142

Powiem Wam - tak! Śmiało polecam Wam ten przepis :) Po jego oryginał zapraszam tutaj ( klik ). Osoby, które je jadły, bardzo je chwaliły :)   A teraz kilka słów o samych pączkach. Ciasto jest z dodatkiem jogurtu i przez to rośnie w ekspresowym tempie a pączki są pulchne nawet na drugi dzień. Z podanej porcji wychodzi od 20 do 30 pączków - wszystko zależy(...)łyżki dość ciepłego mleka wymieszać ze sobą i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z resztą cukru aż sporo pojaśnieją. Dodać mąkę, wyrośnięty zaczyn, mleko, sól, spirytus i wyrobić ciasto. Następnie wlać masło i jeszcze raz całość wyrobić aż powstanie elastyczne i odchodzące od miski i rąk ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około godziny). Następnie

My simple kitchen
Szybkie oponki z serków homogenizowanych 129

pieczenia Ponadto: olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania   Przygotowanie Wszystkie składniki na oponki przekładamy do jednej miski i ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem zagniatamy ciasto. Ciasto wyjmujemy z miski na blat, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 0,5-0,8 cm. Z ciasta wykrawamy szklanką koła, a na środku każdego koła(...)wykrawamy kieliszkiem mniejsze. Ciasto, które pozostanie po wykrawaniu oponek, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Oponki smażymy na głębokim oleju (najpierw go dobrze rozgrzewamy) z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Lekko wystudzone oponki obsypujemy cukrem pudrem (można również posmarować je lukrem). [caption id="attachment_8055" align="aligncenter" width="1024"] Szybkie oponki

e-PrzepisyKulinarne
Puszyste ciasto ze skórką pomarańczową i marmoladą 108

Kilka prostych składników, bez miksera i jest – pięknie wyrośnięte i bardzo smaczne ciasto. Przygotowałam je na męski wieczór, smakowało, pochwały usłyszałam, opłacało się! Pachnące skórką pomarańczową i marmoladą, niezwykle puszyste i miękkie. Polecam na każde popołudnie i wieczór:) SKŁADNIKI: 350 g mąki pszennej 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli(...)nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do połączenia. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem, wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Ja udekorowałam je czekoladową gorzką polewą. Gotowe! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Rolada bananowo-orzechowa 143

wlać olej. Wyłączyć mikser i za pomocą szpatułki delikatnie ale dokładnie wmieszać pozostałe sypkie składniki. Dużą blachę piekarnikową (33x37cm) delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią ciasto i równomiernie je rozsmarować. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut. Przygotować dużą ścierkę kuchenną (lub ręcznik). Jeszcze gorące ciasto przełożyć górą do dołu na ścierkę, zdjąć papier(...)wlać śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i śmietan fix. Wszystko wymieszać ze sobą na dosyć gęsty krem (nie za długo). Na koniec wsypać orzechy i wymieszać całość szpatułką. Wystudzone ciasto rozwinąć i wyłożyć na nim 3/4 kremu. Na jej wewnętrznym krańcu ułożyć wzdłuż banany i całość ponownie zawinąć. Roladę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do dołu. Posmarować

My simple kitchen
Walentynkowe ciasto z sercem 186

Ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)przez 15 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe przełożyć do keksówki i uformować w taki sposób żeby przykrył boki i spód, a jeden fragment wystawał ponad formę - będzie zamykał ciasto, gdy dodamy środek. 2. Galaretki rozpuścić w 650 ml wody, przelać do płaskiej formy i pozostawić do całkowitego stężenia. Po tym czasie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić serduszka

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort Serce w Różyczki Śmietanowo – Jagodowy 231

przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Foremkę o wymiarach 22x20cm w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Żelatynę zalać wodą, wymieszać(...)Owocowy mus odstawić do ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową (należy uważać, aby mus nie zaczął tężeć, musi być płynny). 8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z foremki (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i wyrównać wierzch ( patrz Film ), odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy 3 biszkopty. 9. Jeden biszkopt położyć na paterze lub podstawce. Składniki do nasączenia wymieszać

Mała Cukierenka
Arabskie pączki na jogurcie w migdałowym lukrze 213

dodatkowi jogurtu i chrupiące na zewnątrz. Oblane syropem cukrowym pełnym kruszonych migdałów i lekkiego cytrynowego posmaku stają się absolutnie wspaniałym, słodkim przysmakiem mieszczącym się w dłoni :) Ich konsystencja surowego ciasta przypomina bardziej nasze racuchy, niż pączki, jednak ułatwia to pracę z ciastem przy pomocy miksera i łyżki. Łatwe, pyszne i fantastyczne z gorącą kawą, która zimą smakuje jeszcze bardziej wyjątkowo(...)odstaw do wyrośnięcia na 10min. w ciepłe miejsce. 3. Wsyp do miski mąkę i sól, wlej jogurt i drożdżowy zaczyn - wyrabiaj do powstania jednolitej masy, można mikserem. 4. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min. 5. Rozgrzej olej w garnku i smaż pączki na złoto z obu stron, nakładając porcję ciasta (1 łyżka) na gorący tłuszcz. 6. Pączki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pączki hiszpańskie 153

cukier, po czym podgrzewać, aż się zagotuje. Zdjąć z palnika, wsypać mąkę i energicznie mieszać, tak aby nie było grudek.  Ponownie położyć na palnik i mieszać podgrzewając. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od garnka. Wyłączyć palnik i zostawić do ostudzenia. Do letniego ciasta wbić jajko i mieszać, aż się wchłonie. Następnie wbić kolejne jajko i ponownie wymieszać łyżką(...)jego całkowitego wchłonięcia. Czynność powtórzyć z kolejnymi dwoma jajkami. W międzyczasie wlać olej do garnka i podgrzać go na średnim ogniu. Olej powinien mieć temperaturę około 170 ° C. Do ciasta wlać wódkę, wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Rozciągnąć papier do pieczenia i wyciskać na nim niewielkie koła zachowując odstępy, tak aby można było powycinać

Passions hobbies life
Chlebek bananowy 150

Magda Wielokrotnie mi się zdarza próbować gdzieś ciasta, czy to kawiarnia, cukiernia lub u znajomych, a potem wracać do domu i spróbować upiec go samej, bez przepisu, w oparciu o smak, który próbowałam i bazując na moim doświadczeniu z pieczeniem. Moje umiejętności i intuicja nigdy mnie nie zawiodły i wypieki tak wykonane zawsze przerastały moje oczekiwania. To ciasto dosłownie przerosło(...)miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Do mokrych składników dodajemy w 3 porcjach składniki suche i ucieramy mikserem na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy wierzch.   Pozostałego banana obieramy i przecinamy wzdłuż. Przeciętego banana układamy na wierzchu ciasta i posypujemy całość równomiernie pozostawioną łyżką brązowego cukru.   Wstawiamy

Smaczna Strona
Domowe eklerki 144

cukru pudru kilka kropli olejku waniliowego 1 łyżka śmietany dodatkowo : cukier puder do posypania W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem. Wsypujemy mąkę , cały czas mieszając , tak żeby ciasto się nie przypaliło. Jest gotowe, gdy odchodzi od ścianek garnka i jest błyszczące . Wyłączamy gaz i zostawiamy do całkowitego wystudzenia . Ciasto musi być naprawdę dobrze wystudzone , jeśli będzie ciepłe(...)wyrośnie .. Po tym czasie miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto za pomocą rękawa cukierniczego , wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Wyciskane ciastka powinny mieć około 7 cm długości i 2 cm szerokości. Wtedy eklerki są takie w sam raz , na raz Piekarnik rozgrzewamy do 200 º C , wstawiamy eklerki i pieczemy przez około

Ogrodnik w podróży
Ciasteczka Walentynkowe 139

cukru pudru jajko 200 g masła szczypta soli + powidła/dżem W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodaj jajko o raz masło pokrojone na małe kawałki. Ciasto zagniataj, aż do połączenia się składników. Gdy będzie elastyczne owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. Po schłodzeniu podziel ciasto na 3 części. Każdą(...)nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości. Z ciasta wycinaj kwadraty o boku równym ok. 5 cm. Na środku każdego kwadratu wykładaj łyżkę dżemu lub powideł. Ważne, aby nie były one zbyt wodniste. Zlep ze sobą dwa przeciwległe boki i przykryj je bokiem dolnym. Ciasteczka kształtem przypominać mają otwartą kopertę. Z pozostałego ciasta wycinaj małe serduszka. Przyklejaj

365 dni dookoła kuchni
Pomarańczowe babeczki 158

Pomarańczowe babeczki natychmiast poprawiają nastrój, już na sam ich widok trzeba się umiechnąć. Prześliczne, aromatyczne, takie małe słońca na talerzu. Wypędzą wszystkie depresje i złe humory

dolcevitainmykitchen
Sernik z pierniczkami 175

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Domowe ciasta
Piernik herbaciany z rumem 119

lubi szybkie i łatwe ciasta to gwarantuję, że przepis jest właśnie dla niego! Dodatkowo jeśli użyjecie własnego powidła lub marmolady, ciasto będzie jeszcze pyszniejsze! Do dzieła! Składniki 4 jaja od kur z wolnego wybiegu 1 szklanka mocnej herbaty Melisa/Lemon  Teekanne 1 szklanka prawdziwego miodu, obojętnie jaki, byle nie sztuczny 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka oleju 2 łyżeczki sody(...)kieliszek rumu przyprawa do piernika ok. 3 szklanki mąki 150 g czekolady deserowej do rozpuszczenia i polania ciasta słoiczek własnego powidła lub dżemu Najpierw zaparzamy herbatę. Użyłam 4 torebek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ucieramy żółtka z cukrem na puszysta masę i dodajemy powoli płynny miód (jeśli nie jest płynny rozpuszczamy go i wystudzony wlewamy do masy). Ucieramy i ciągle mieszając

Z Kuchni Do Kuchni
Trójkąty z ciasta francuskiego z nadzieniem serowym 251

prosty deser. Świetny przy różnych okazjach, ale też na weekendową przekąskę. Taki trochę deser dla leniuchów, idealny kiedy nie chce nam się zbyt długo siedzieć w kuchni, czy piec ciasto, a mamy ochotę na coś słodkiego . Moim zdaniem takie trójkąciki najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, kiedy są jeszcze lekko chrupiące, ale na drugi dzień będą równie dobrą przekąską do zabrania(...)sobą lub zjedzenia na deser do kawy czy herbaty. Z ciasta wychodzi około 12 trójkącików, u mnie do zrobienia zdjęć zachowało się ich tylko 5  ;) Składniki (ok. 10-12 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego light 200 g sera twarogowego 100 g serka waniliowego (u mnie Serek Bio Bakoma) 1 żółtko + 1 jajko do posmarowania 4 łyżki ksylitolu 3 łyżki

Healthy food explorer