SZPARAGI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ I CIEŚCIE FRANCUSKIM 196Sezon szparagowy niestety dobiega końca 😞 Na sam koniec mam szybką przekąskę z zielonymi szparagami w roli głównej... z dodatkiem sera żółtego, w szynce parmeńskiej oraz cieście francuskim. Jest ona bardzo prosta w przygotowaniu, a smakuje i prezentuje się znakomicie. Świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym. Idealna propozycja na kolację lub podczas oglądania meczów piłki nożnej 😉 Składniki(...)szparagów zielonych (pęczek) 1 op. ciasta francuskiego świeżego 100 g szynki parmeńskiej 100 g sera żółtego 1 żółtko sezam do posypania sól cukier Wykonanie: Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną cukru. Najlepiej jest je gotować na stojąco, w wysokim, wąskim garnku, przez około 8-10 min. Odcedzamy. Ciasto francuskie
Kuchnia MagdaLeny
PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BOBEM 178jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne! Składniki: (na około 25-30 szt.) Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki masła 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: ok. 450 g bobu (może być mrożony) garść listków świeżej(...)bieżącą wodą i osuszamy. Do malaksera wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, starty parmezan oraz wlewamy oliwę. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Ciasto: Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które
Kuchnia MagdaLeny
ORZECHOWE CIASTECZKA FRANCUSKIE 185Najprostsze ciasteczka z ciasta francuskiego, z dodatkiem orzechów włoskich i cukru brązowego. Tylko 3 składniki i 10 minut pracy + 10 minut pieczenia w piekarniku. Idealne, gdy potrzebujemy na szybko "coś" słodkiego do codziennej kawy lub herbaty. Małe chrupiące ciasteczka mega wciągają i zanim się obejrzysz talerz staje się pusty 😉 Zamiast orzechów włoskich sprawdzą się tu też orzechy laskowe lub migdały(...)Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Orzechy włoskie mielimy na miałko. Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy 2 łyżkami cukru. Odwracamy na drugą stronę i kroimy na pół wzdłuż,a następnie na pół wszerz, aby otrzymać cztery prostokąty tej samej wielości. Każdy prostokąt posypujemy 1/2 łyżki cukru i 1/4 porcji zielonych orzechów
Kuchnia MagdaLeny
PIERNICZKI WITRAŻYKI 211sodą, przyprawą korzenną i kakao. Do składników suchych wlewamy masło z miodem i mieszamy. Na końcu wbijamy całe jajko, mieszamy, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką(...)grubość około 5-6 mm. Z ciasta wykrawamy dużymi foremkami różne kształty. Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy na drobne kawałki - najlepiej umieścić landrynki w woreczku do mrożenia i potłuc wałkiem. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku, mniejszymi foremkami (lub np. zakrętką od butelki), wycinamy okienka w środku i wypełniamy je pokruszonymi landrynkami jednego koloru. Dodatkowo
Kuchnia MagdaLeny
Torcik rabarbarowy 147Bardzo smaczne ciasto, miękkie i puszyste z kwaskowym rabarbarem. Przepis z rodzinnych, starych zeszytów. W oryginale zamiast wiórków były orzechy laskowe. Ja zamieniłem je ze względów na alergię brata. Polecam, bo sezon rabarbarowy w pełni :) Składniki : - 5 - 6 łodyg rabarbaru. Ciasto : - 125 g miękkiego masła, - 3 żółtka, - 100 g syropu z buraków cukrowych ( melasy ), - 20 ml nalewki wiśniowej(...)łyżki wiórków lub mielonych orzechów. Wykonanie : Masło, żółtka i syrop utrzeć na puszystą masę. Miksując dolać nalewkę i jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Białka ubić z melasą. Następnie wmieszać wiórki i budyń. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć obrany
Przepisy Mikołaja
Ucierane ciasto z rabarbarem 165Póki sezon rabarbarowy trwa możemy upiec takie właśnie ciasto :) Składniki : Ciasto : - 2 jajka, - 200 g miękkiego masła, - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, - 1,5 szklanki mąki pszennej, - 3/4 szklanki cukru, - cukier waniliowy, - 1/2 szklanki mleka, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Rabarbarowe nadzienie : - około kg rabarbaru, - 3 - 4 łyżki cukru. Wykonanie : Rabarbar obieramy i kroimy, dodajemy cukier i 2 łyżki wody. Gotujemy(...)szklanki cukru ubijamy na sztywno. Resztę cukru, cukier waniliowy, żółtka i masło ucieramy, dodajemy mąki, proszek i mleko. Miksujemy razem, na koniec mieszamy szpatułką z ubitymi białkami. Większą część ciasta wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, na nie masę rabarbarową i resztę ciasta. Wygładzamy wierzch, wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy około
Przepisy Mikołaja
Rogale czarno - białe ( czeko - kokos ) 158czasu, aż zaczyn ruszy. Dodać zmiksowane razem : - 3 jajka, - 200 ml oleju. Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać : - 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego. Do drugiej dodać : - 3 łyżki kakao i tyle mąki(...)otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe. Ciasta odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Każdą część podzielić na 4 kulki i rozwałkować na koła o grubości około 3 - 4 mm. Na koło ciemne nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Przygotować syrop
Przepisy Mikołaja
Jagodowa drożdżówka z kokosem 218kokosowe. Wykonanie : Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i 2 łyżkami mleka.Odstawić do napuszenia. Do miski wsypać mąkę i cukier. Jagody zmiksować, garść można odłożyć na posypanie wierzchu ciasta. Do mąki dodać zaczyn, zmiksowane jagody, maślankę z mlekiem, roztopione masło i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąki. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie(...)garnka wsypać wiórki z cukrem, zalać mlekiem i gotować do wchłonięcia płynu. Ilość składników dobrać pod siebie. Z podanych składników rozetrzeć kruszonkę dodając tyle wiórków, aby powstały okruchy. Wyrośnięte ciasto zagnieść i połowę umieścić w wyłożonej papierem blasze. Na nie rozłożyć warstwę wiórków i przykryć pozostałym ciastem. Odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny. Wierzch posypać kruszonką, odłożonymi jagodami
Przepisy Mikołaja
CIASTO CZEKOLADOWE-PYSZNE I PROSTE 247Bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz udekorowane cukrem pudrem. Puszyste i wilgotne w środku dla smakoszy czekolady i nie tylko. Jedyny minus to to, że szybko znika zanim jeszcze wystygnie. SKŁADNIKI 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. U mnie ciasto znikało zanim jeszcze przesygło :D. SMACZNEGO
Mała w garnku miesza
Najłatwiejsza babka łaciata 269Bardzo łatwa babka łaciata, którą możecie przygotować zarówno w keksówce, keksówce karbowanej czy zwykłej formie na babkę wielkanocną. Babka super wygląda, a polana czekoladą smakuje rewelacyjnie. Jest to ciasto idealne, gdy macie np niezapowiedzianych gości, robi się je szybko, jest idealne do kawki :) SKŁADNIKI *przepis na keksówkę ok 10x25cm -4 jajka -3/4 szkl cukru -1,5 szkl mąki(...)białą masę Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy następnie dodajemy wodę i olej i wszystko miksujemy Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy do niej połowę ciasta do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy wylewamy masę kakaową na jasną masę, robiąc esy floresy Babkę pieczemy ok 25-30 min w temp 180 stopni (do suchego patyczka) wyciągamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kotlety schabowe w cieście czosnkowym 235Kotlety schabowe w cieście czosnkowym Te kotlety wyglądają na pierwszy rzut oka jak zwykłe, tradycyjne schabowe, jednak w tym przypadku przed panierowaniem mięso jest marynowane w cieście czosnkowym. Marynata sprawia, że mięso jest mięciutkie, soczyste i smakuje rewelacyjnie. Polecam spróbować! Składniki: 0,5 kg schabu 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 2 łyżki mąki(...)łyżeczki zmielonego pieprzu *** Wszystkie składniki marynaty przekładamy do miski i dokładnie mieszamy *** *** Mięso kroimy na plastry i rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w cieście i układamy jeden na drugim w miseczce. Mięso w marynacie wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można zostawić nawet na całą noc) *** *** Po tym czasie kotlety wyjmujemy z marynaty
Blog z Apetytem
Kurczaczki Buffalo 262Składniki: 2 filety z kurczaka 1 łyżka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte) olej do smażenia Ciasto: 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej Sos: 50g masła 2 ząbki czosnku (starte lub przeciśnięte) 2 łyżki ketchupu 1 czubata łyżka miodu 1 łyżka sosu terayaki 1 łyżka sezamu(...)przekładamy do miski, obsypujemy przyprawami (solą, pieprzem, papryką i czosnkiem), mieszamy i odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Po tym czasie jajka mieszamy z mąką, tworząc gęste ciasto. Mięso wkładamy do ciasta i dokładnie mieszamy *** *** Mięso smażymy partiami, z dwóch stron na rozgrzanym, głębokim tłuszczu po około 4- 5 minut. Po usmażeniu kurczaczki wyciągamy z tłuszczu i układamy
Blog z Apetytem
CIASTO MARCHEWKOWE Z KARDAMONEM, PISTACJAMI I SUSZONYMI MORELAMI 211Szybkie ciasto z dużą ilością pysznych dodatków. Z marchewką i skórką otartą z cytryny. Z suszonymi morelami, pistacjami i cytrynowym lukrem. Delikatnie pachnące kardamonem. Ciasto jest łatwe do przygotowania, i jestem pewna, że nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom. Najpierw dokładnie ucieramy olej z jajkami i cukrem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy(...)połączenia składników. Na koniec dodajemy utartą marchew oraz posiekane morele i pistacje. Wykładamy do formy i pieczemy 40 minut. Jeszcze ciepłe dekorujemy lukrem. Ciasto nie tylko pięknie prezentuje się na stole, ale i pysznie smakuje. Jest lekkie, puszyste i zachowuje świeżość przez kilka kolejnych dni. SKŁADNIKI 175 ml oleju 3 jajka (M) 100 g (1/2 szklanki) cukru
cool and minty
Mandazi - kokosowe pączki z gorącej Afryki 230się drożdży/cukru. 2. Drożdżowy zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10-15min. 3. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. 4. Wlej mleczko kokosowe i zaczyn drożdżowy - wyrabiaj ciasto przez 5-10min do całkowitego połączenia składników i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h. 5. Blat podsyp mąką i wyłóż wyrośnięte ciasto i ponownie wyrób - podsyp więcej(...)mąki, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub nie da się go wałkować. 6. Podziel ciasto na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na dysk grubości 0,5mm. 7. Każdy dysk podziel na 6 trójkątów. 8. Smaż na złoty kolor z obu stron na głębokim tłuszczu. Smacznego! Coconut Mandazi Ingredients: 1/4 cup of brown sugar 10g of fresh yeast
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pączki erewańskie z kremem waniliowym 208wanilii wg smaku (dałam 2 łyżki) Olej do smażenia Mąkę przesiać do miski, pokruszyć drożdże, wymieszać. Dodać jajko, cukier, olej, sól, ciepłe mleko, wszystko wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W tym czasie zrobimy krem. W małym rondelku(...)cały czas mieszając i gotować na małym ogniu do czasu, aż krem się zagęści. Do zagęszczonego kremu dodać ekstrakt wanilii, wszystko dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Gotowe ciasto delikatnie oklepać, odrywać po kawałku wielkości jajka, spłaszczać, do środka wkładać po 1 łyżeczce kremu, dokładnie zlepiać końce formując pączki, delikatnie spłaszczać i wykładać na tace podsypaną mąką. Kiedy połowa
Smaki Armine