ciepłej wody 1/2 kostki drożdży sól cukier mąka – ile zabierze woda z drożdżami. Do miski wlewam wodę, dodaję droższe, sól, cukier i mąkę. Mieszam. Dodaję mąkę tak by ciasto było nadal miękkie. 1/2 kostki masła 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki 2 ząbki rozgniecionego czosnku sól Masło z pozostałymi składnikami mieszam. Jeśli masło jest zbyt twarde można(...)chwilę wrzucić je do mikrofalówki. Ciasto wałkujemy na okrągły placek, smarujemy masłem. Kroimy ciasto na paski i składamy w harmonijkę. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w tortownicy paski z ciasta złożone w harmonijkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy przez 40 minut. Artykuł Chlebek ziołowy pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plbiałka można wykorzystać do kokosanek na andrutach albo bezików ) 1 czubata łyżka dżemu morelowego Cukier waniliowy Dodatkowo: ½ czekolady mlecznej lub ciemnej ¼ czekolady białej Wszystkie składniki umieszczam w misce. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 5-6 mm i wykrawam dowolne kształty (u mnie jajeczka, bo Wielkanoc niedaleko). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę
Słodki sentymentchyba mi się udało, bo zebrał pochwały nie tylko od wegańskich przyjaciół Krem orzechowy wyszedł miękki i przyjemny, truskawki nadały świeżości i całość świetnie się komponowała. Składniki na ciasto: 2 ¼ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 ¼ szklanki mleka roślinnego Wszystkie składniki mieszam i wlewam do tortownicy (20 cm). Piekę do suchego patyczka, czyli(...)polewę: ¼ kostki KASI dla wegan 1 łyżka kakao 4 łyżki cukru 2 łyżki mleka roślinnego Do nasączenia: 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do składania tortu Ciasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko
Słodki sentymentczubatych łyżek mąki 35 dag masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki zmielonych orzechów Dodatkowo: ½ czekolady (opcjonalnie) 4 łyżki zmielonych orzechów Wszystkie składniki na ciastka zagniatam w kulkę. Ciasto wkładam do lodówki na pół godziny. Następnie rozgniatam ciasto lub rozwałkowuję na grubość ok. 1 cm i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję każde niewielką
Słodki sentymentrównież wypieki drożdżowe kojarzą się z miłą atmosferą, z babcią, mamą, ciocią, z dzieciństwem? Uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe , a drożdżówki „na bogato” są ukoronowaniem zachcianek drożdżowych. Kiedy nie możesz się zdecydować, czy ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim I tak właśnie powstały drożdżówki „na bogato” – przepyszne Składniki na około(...)soli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu
Słodki sentymentktóre słynie ze wspaniałych wypieków i tortów . Tort na waflach pozwoli nam poczuć kawałek pysznego Wiednia w domowym zaciszu przy kubku kawy Ale niech Was nie zmyli nazwa, to ciasto nie wymaga pieczenia, jest łatwe, a przy tym przepyszne i wciągające. Posypane jest genialnym krokantem – same zalety. Koniecznie spróbujcie. Składniki na krokant: 1 łyżka masła ½ szklanki cukru 2 szklanki migdałów(...)mieszam mikserem do uzyskania jednolitej masy. Gotowy krem wkładam na 20 minut do lodówki, a w tym czasie rozbijam krokant na drobne kawałki (można to też zrobić wałkiem do ciasta). ¼ kremu zostawiam do posmarowania tortu z boku i z góry. Resztę kremu rozprowadzam na blatach waflowych (wyjdzie ich od 6-10, w zależności, jak grubo posmarujecie każdy blat. U mnie
Słodki sentymentSkładniki suche (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia) umieszczam w jednej misce i mieszam. Dodaję do nich składniki mokre (mleko roślinne, mus jabłkowy, olej) i całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta na gładko, tylko do połączenia składników. Blaszkę na muffinki wykładam papilotkami i do każdej papilotki wkładam po 1,5 łyżki ciasta (do ¾ wysokości). Układam na każdej babce po kilka borówek
Słodki sentymentmusu jabłkowego 2 łyżki jasnego dżemu (dowolnego) ½ szklanki wody Dodatkowo: 100 g chałwy 200-250 g czerwonej porzeczki Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto nie powinno być jednolite, dlatego nie mieszam za długo Chałwę kroję na małe kawałki. Porzeczkę myję i ściągam z ogonków. Do foremek na muffinki wkładam po 1,5 łyżki ciasta
Słodki sentymentmasła 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Kajmak Wszystkie składniki, oprócz kajmaku, umieszczam w misce i wyrabiam z nich ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość 6-8 mm i wykrawam ciasteczka dowolnego kształtu. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Słodki sentymentCiasto wydaje się pracochłonne, ale starałam się tak rozpisać przepis i kolejność wykonania, żebyście szybko się z nim uporali, bo warto. Przepis jest na blachę 28 x 36 cm. Co potrzeba: Biszkopt delikatny upieczony według TEGO przepisu 2 galaretki -niebieska i fioletowa, które na opakowaniu mają napisane na 500 ml wody 4 galaretki –żółta, zielona, niebieska, fioletowa, które na opakowaniu(...)lekko dociskamy. Na wierzch dajemy pozostałą część bitej śmietany odłożonej do miseczki, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy jagodami, zalewamy tężejącą niebieską galaretką. Gdyby okazało się, że macie już bitą śmietanę na cieście, a niebieska galaretka jeszcze jest za bardzo płynna, nie wysypujcie jeszcze jagód, włóżcie ciasto do lodówki, żeby śmietana nie spłynęła i poczekajcie, aż galaretka zacznie tężeć. Gotowe ciasto trzymamy
Bułka z Chlebemwersji bez białego cukru . Znajdziecie w niej m.in. moje przepisy na torcik gofrowy i torcik z pankejków, tarty, trufle, surowe pączki, lody, sorbety, budynie, batony, galaretki, ciasteczka, muffinki, ciasta, serniki, owoce zapiekane na różne sposoby, desery w szklaneczkach, musy. Z przetworów: 3 rodzaje powideł śliwkowych, dżemy, konfitury, kompoty, masła owocowe, musy owocowe, chutneye czy musztardę z gruszek. W książce znajdziecie(...)trafił przepis na: “ Deser z mango z malinami i orzechami włoskimi “ „ Ciastka” jabłkowe bez pieczenia Na potrzeby książki przerobiłam również mój przepis na najpopularniejsze na blogu “Ciasto bananowe” oraz “ Tartę z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką ” na wersję bez cukru . Na moim Instagramie w zapisanych relacjach, możecie podejrzeć jak wyglądała praca
Moja Delicjacynamonu 2 łyżki bułki tartej szczypta soli cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy go w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy z pozostałym, cukrem i cynamonem. 3. Bierzemy 2/3 ciasta(...)spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 st. C. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią nasze jabłka. Na jabłka ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczkiowocami. Do tego możesz użyć ulubionych owoców, najlepiej sezonowych i słodkich (polecam borówki) oraz mąki kokosowej lub ryżowej zmieszanej z orkiszową. Potem wystarczy wszystko dobrze zmiksować, wrzucić na wierzch ciasta owoce i upiec – w taki oto sposób zostaniesz twórcą bezglutenowego fit biszkoptu z owocami *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Wbij jajka(...)pieczenia w oddzielnej miseczce. Teraz dodawaj powoli, łyżka po łyżce, mąkę dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia lub sodą. Miksuj na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiej masy. Wylej ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wysyp na ciasto umyte i osuszone ręcznikiem papierowym owoce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na 40 minut. Ciasto zostaw do wystygnięcia
Eat me! Fit me!miotły wiedźmy i parówkowe mumie robią się błyskawicznie i wymagają minimum pracy. Takie właśnie powinny być przekąski. Zobaczcie jakie to proste! 😉 Parówkowe mumie Potrzebujemy: kilku parówek, jajko, ketchup, opakowanie ciasta francuskiego. Nagrzewamy piekarnik do 220° C. Parówki kroimy na pół w poprzek, tak by mogły powstać 2 mniejsze mumie. Ciasto francuskie kroimy w paski, mogą być różnej długości i szerokości(...)Owijamy parówki paskami ciasta zostawiając odrobinę miejsca na oczy mumii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nasze mumie smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok. 10-15 minut do momentu, w którym ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu mumii każdej robimy oczy z ketchupu. Gotowe! Miotły wiedźmy Potrzebujemy: kilka plastrów sera żółtego, szczypior, paluszki. Nacinamy ser w poprzek
Mostek w kuchnijabłka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku z cytryny cynamon Mąkę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, śmietanę oraz posiekane masło. Ciasto zagnieść, owinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut. Jabłka obierać ze skórki, zetrzeć na tarce i dodać sok z cytryny. Nadmiar soku odlać. Wymieszać jabłka z mąką(...)ziemniaczaną, cukrem i cynamonem. Formy do tartaletek nasmarować masłem. Każdą tartaletkę wyłożyć ciastem. Podpiec 10 minut w 190 st C. Wypełnić tartaletki farszem. Pozostałe ciasto pokroić w paski i ułożyć na wierzch ciasta. Piec tartaletki ok 20 minut w temp
Kuchnia w oparach