Ciasta drożdżowe jemy cały rok, ale najlepiej smakują podczas świąt. Szczególnie w Wielkanoc królują na naszych stołach ciasta drożdżowe, pełne bakalii i aromatycznych przypraw. Już sam ich aromat sprawia radość. Z tego przepisu przygotujesz wszystkie doskonałości na wielkanocny stół. Ciasto jest bardzo plastyczne i super łatwe do współpracy, a podczas formowania i zagniatania nie ma nawet potrzeby podsypawania mąką. Idealne(...)chałkę na wielkanocne śniadanie lub małe chałki i brioszki, maślane bułeczki drożdżowe lub inne wymyślne drożdżowe zaplatańce. Wszystko Ci się uda! Nie wiem dlaczego sądzi się, że ciasto drożdżowe jest trudne. Na pewno dużo łatwiejsze od zwykłego ucieranego, tu przynajmniej nie upieczesz zakalca. Chciałabym zachęcić niezdecydowanych, bo to jest naprawdę proste
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moim zdaniem - fantastyczna. Zniknęła w jeden dzień więc nie powiem Wam, czy długo zachowuje świeżość, bo się nie doczekała kolejnego dnia degustacji. Jest mięciutka, aromatyczna i po prostu pyszna. Ciasto ładnie rośnie, nie sprawia problemów przy wyrabianiu. Do upieczenia nie tylko na święta! :) Składniki: 1/2 szklanki mleka 40 g świeżych drożdży 3 jaja 2 żółtka szczypta soli 100 g cukru(...)minut do wyrośnięcia. Do miski dodać jajka oraz żółtka i razem z cukrem ubić na puch. Następnie dodać skórkę z cytryny oraz sól. Zmienić końcówki mikser na haki (do ciasta drożdżowego) i wsypać mąkę oraz dodać wyrośnięty zaczyn. Całość miksować przez 5 minut. Na końcu dodać pokrojone w kostkę masło oraz obtoczone w mące bakalie. Mieszać do połączenia składników. Ciasto
My simple kitchenPyszne i błyskawiczne w przygotowaniu domowe ciasto. Swoją babkę zrobiłam w okrągłej foremce na babkę. Idealnie będzie wyglądać w prostokątnej foremce, ponieważ wtedy wyrośnie jeszcze większe. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Polecam do filiżanki gorącej kawy lub herbaty. 4 białka jajek (L) 0,5 szklanki cukru trzcinowego 2 opakowania cukru waniliowego (32 g) 1 ¼ szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki(...)końcu wlewamy olej oraz mleko. Miksujemy do połączenia się składników. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej wsypujemy kakao i ponownie miksujemy. Do foremki naprzemiennie przelewamy jasne i ciemne ciasto. Babkę pieczemy w 180*C w nagrzanym piekarniku przez 40-45 minut. Najlepiej ciasto sprawdzać suchym patyczkiem. Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem
VioletoweKucharzenieChoć palmiery z ciasta francuskiego najlepiej smakują mi w wersji słodkiej to musiałam po raz kolejny pokombinować. Z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie wszystko, czymkolwiek faszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny. Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu(...)bardziej wytrawnie. Będzie pysznie! Polecam także inne przepisy na palmiery: Palmiery z serem i makiem Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie Wytrawne palmiery z serem i sezamem SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego tarty ser spora łyżka sosu spaghetti 1 małe jajko sezam do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam
Zasmakuj Kuchniprzepiórcze: śmietana 36% – 100ml tabliczka deserowej czekolady płatki migdałowe do zdobienia Robimy! Mąki mieszamy ze sobą. Masło posiekać z mąkami, solą i cukrem pudrem. Dodać żółtko i śmietanę. Ciasto zagnieść, uformować kulę i owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę lub na pół godziny do zamrażarki. Schłodzone ciasto rozwałkować i uformować jajo, lekko należy podwyższyć jego brzegi(...)Ponakłuwać ciasto widelcem. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni, lekko się zarumieni. Spód musi się wystudzić, a następnie wypełniamy go masą. Masa: Rozpuszczamy masło. Miksujemy mleko w proszku wraz z cukrem i kakao. Dodajemy wrzącą wodę i rozpuszczone masło. Całość dobrze zmiksować i nakładać na upieczony spód mazurka. Gdy masa zastygnie ozdobić brzegi płatkami migdałowymi. Śmietankę dobrze podgrzewamy
LatosiowydomCały czas miksujemy, wlewamy jogurt oraz olej. Mąkę razem z sodą przesiewamy. Stopniowo wsypujemy i miksujemy do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy dobrze olejem, obsypujemy mąką. Wlewamy połowę ciasta. Pozostałe ciasto dzielimy na pół i wlewamy do 2 takich samych miseczek. Do 1 miski dodajemy kawę, do 2 kakao. Mieszamy i wlewamy do formy z ciastem, najpierw ciasto
Pani na deserProsta i szybka do upieczenia babka twarogowa z dodatkiem pomarańczy lub wanilii. Przygotowanie: 25 minut Koszt: Tanie Powiem Wam, że dawno nie jadłam tak dobrego ciasta, które jest tak banalne w wykonaniu. Osobiście jestem fanką deserów „ nieprzesadzonych" czyli bez ciężkich mas, po prostu jak najmniej składników. I takim właśnie jest ten przepis. Wielkim plusem jest(...)formie na babkę. Dodatkowo można je wykończyć wedle uznania, dlatego tak przypadł mi do gustu ten przepis. Jest świetną podstawą, dzięki czemu każdy może go zrobić po swojemu. Ciasto samo w sobie jest mokre, ciężkie i sycące. Ja dodałam do niego dodatkowo aromat waniliowy, ale polecam również wykorzystać aromat pomarańczowy lub cytrynowy. Można je wykończyć cukrem pudrem, lukrem czy polewą
Zdrowie i pysznie na talerzuBabeczki do koszyczka są mięciutkie, wilgotne, pachną pomarańczami i mają lekko migdałowy smak. Wyglądają przepięknie, są maciupkie, takie na jednego, albo dwa zęby. Bardzo szybko znikają
dolcevitainmykitchenKruche ciasto pieczone z budyniem i wiśniami to doskonały deser do kawy. Dobrze smakuje na ciepło jak również po schłodzeniu. Do ciasta możemy dodać świeże lub mrożone wiśnie. Te ostatnie wystarczy częściowo rozmrozić przed ułożeniem na cieście
Przepisy Kulinarneułożyć warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu i ładnie rozsmarować. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników a potem drugą część kremu. Ponownie ładnie rozsmarować. Przykryć trzecią warstwą herbatników. Ciasto odstawić. Przygotować polewę czekoladową. Wodę zagotować z cukremć pudrem. Następnie dodać zimne pokrojone masło. Masło rozpuścić ale nie gotować, następnie doda kakao i całość energicznie wymieszać. Polewę przestudzić i polać(...)ciasto. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem najlepiej wystawić wcześniej z lodówki aby ciasto zmiękło
Monia miesza i gotujerobicie czasami domowe przyprawy? Ja uwielbiam je robić, na blogu mam już całkiem pokaźną listę, począwszy od przyprawy do piernika, poprzez vegetę, a na esencjach do ciast kończąc. Sprawia mi to ogromną frajdę, a poza tym dokładnie wiem co się w tych przyprawach znajduje. Nie ma w nich sztucznych aromatów ani barwników, czy też innych zbędnych wypełniaczy w postaci mąki(...)słoiczkach? Podzielicie się ze mną Waszymi przyprawowymi inspiracjami? Dziś w mojej kuchni pachnie cytrusami, wanilią i kardamonem, a to oznacza, że robi się przyprawa do sernika. Użyjcie do ciasta około jednej lub półtorej łyżeczki gotowej przyprawy. Przyprawa ta będzie też idealnie nadawała się do ciasta drożdżowego. A ponieważ wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, podczas której na naszym stole królują serniki
Kulinarne przygody GatityBułeczki drożdżowe Bułeczki preclowe to bułeczki drożdżowe z którymi po fazie wyrastania ciasta postępujemy w trochę inny sposób, który powoduje, że ich skórka jest taka jak słone chrupiące paluszki. Ten charakterystyczny kolor i smak zawdzięcza obgotowywaniu w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Bułeczki śniadaniowe to świetny pomysł na szybkie śniadanie . Bułeczki preclowe smakują wspaniale z dodatkami, zarówno z mięsem(...)mnie wędzona sól morska Kuchnie Świata Jak zrobić bułeczki drożdżowe? Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem miodu. Dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mąkę oraz sól. Wyrabiamy elastyczne ciasto drożdżowe. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut. Wyrobione ciasto zakrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości. Potrwa to od 30 minut do 1 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony
MamaOskarkacukru, taka musi być , jeśli zmniejszycie babka może być lekko gorzka, a tak jest taka jak trzeba-nie przesłodzona. Babka jest naprawdę smaczna. Nietypowy jest też jej sposób pieczenia, ciasto wlewamy do natłuszczonej formy wysmarowanej masłem, wysypanej bułką tartą i mocno rozgrzaną. Ciasto po wlaniu gorącej wody będzie dość płynne-ale takie ma być, proszę się nie obawiać(...)minut. Po to aby ją rozgrzać. Do masy jajecznej wsypać mąkę pszenną wymieszaną z sodą , proszkiem do pieczenia oraz czarnym kakao. Zmiksować krótko tylko do połączenia. Do ciasta wlewać cienkim strumieniem szklankę wrzącej wody, delikatnie rózgą od miksera wymieszać. Ciasto będzie lejące. Wlać do nagrzanej formy, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 55 minut-do suchego patyczka
Wanilia i Kardamonkawałeczek. Mazurek cytrynowy też jest słodki, ale dzięki cytrynie ta słodycz jest mocno przełamana i kwaskowa. Mój mazurek jest bardzo, bardzo cytrynowy. Pachnąca skórka cytrynowa jest w bardzo kruchym cieście, krem zrobiłam na bazie soku cytrynowego, a na wierzchu ułożyłam cytryny kandyzowane. Dzięki temu mazurek pachnie, smakuje i wygląda niezwykle cytrynowo. Z kruchego ciasta, tego samego które wykorzystuję na spód(...)mazurka, można zrobić też cudownie kruche małe ciasteczka. Wystarczy ciasto rozwałkować i wyciąć dowolne kształty. Ja takie ciasteczka smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem gruba rafinada. Podczas przygotowywania mazurka też zrobiłam kilka takich ciasteczek, przydadzą się do dekoracji. Zobacz jak zrobić wesołe ciasteczka owieczki Mazurek cytrynowy jest przepyszny! Kruche ciasto ze słodko kwaśnym kremem, kandyzowanymi cytrynami i chrupiącymi bezami. ROZWIŃ
Smaczna PyzaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciasta