Ciasto musztarda jest wypiekiem z notesu mojej mamy. Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto z dodatkiem tartych jabłek i nuty cynamonu. Bardzo proste w wykonaniu świetnie wkomponuje się do popołudniowej kawy lub herbaty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1,5 szklanki cukru 12 łyżek oleju 12 łyżek tartych jabłek ( 2 sztuki) 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukier i ubijamy aż się rozpuści, następnie etapami dodajemy olej oraz mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, na koniec dodajemy utarte na grubych oczkach jabłka, całość mieszamy, Wymieszane ciasto wykładamy do podłużnego prodiża bądź 2 blach keksówek (można też użyć tortownicy) ciasto pieczemy 1-1.5 godziny w temp 200 stopni do suchego patyczka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLWięcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Krem pomarańczowy to połączenie pysznego curdu pomarańczowego z kremem śmietankowym. Intensywność smaku tego kremu zależy głównie od ilości
Słodki PomysłCześć! Propozycja by sobie umilić wolne chwile albo nawet czas w pracy takim oto cytrynowym, orzeźwiającym ciastkiem. Goście byli zachwyceni lekkością tego ciasta. Składniki: * Na biszkopt: * 5 jajek rozm. L * 5 łyżek mąki * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: * 2 szklanki wody * 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło(...)rozpuścił i składniki zaczęły się łączyć. Dolałam śmietankę. Wymieszałam. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Zanim wylałam polewę na herbatniki ostudziłam ją dobrze. Takie ciasto wstawiłam na noc do lodówki. Notatki: *użyłam do wykończenia ciasta herbatników kakaowych, mogą być oczywiście i zwykłe jasne herbatniki. *biszkopt do tego ciasta jest jak puszek, idealnie pasuje
Pieprzyć z FantazjąJeżeli miałabym upiec na święta tylko jedno ciasto - wybrałabym właśnie ten przepis. Kiedy zaserwowałam je na ostatniej domówce, wszystkie koleżanki chciały dostać przepis. Smakuje obłędnie i jest dość łatwe w wykonaniu. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki cukru Masa jabłkowa: 1.5-2 kg jabłek 2 galaretki (u mnie pomarańczowe) Krem
Prosty przepis naSernik limonkowy puszysty jak chmurka Puszysty sernik limonkowy Czas przygotowania: 90 min. | Liczba porcji: 16 | Kuchnia światowa | Rodzaj dania: ciasto Sernik limonkowy z serka mascarpone oraz śniadaniowego z dodatkiem limonki to pyszne, lekkie ciasto pachnące wakacjami. Wszyscy kochamy serniki. Do wyboru mamy setki przepisów na to pyszne ciasto. Sernik wiedeński, nowojorski, włoski, z makiem, z brzoskwiniami, na zimno(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 160 st. C. Warto do piekarnika, poniżej rusztu z sernikiem, wstawić płaską blachę z gorącą wodą, aby sernik piekł się w ciepłej parze. Ciasto pieczemy ok. 60 minut lub nieco dłużej. Gotowy sernik można polukrować lukrem z soku cytrynowego lub limonkowego i cukru pudru, posypać cukrem pudrem lub polać gorzką czekoladą. Sernik wspaniale smakuje
Gotujemy i jemyPuszysty, delikatny biszkopt, przekładany musem jabłkowym i konfiturą malinową. Bardzo szybki przepis dla niecierpliwych , zapracowanych lub dla nie zapowiedzianych gości:) Jedyna trudność aby dobrze przygotować ciasto na biszkopt.Wykorzystałam konfiturę malinową, którą latem osobiście zrobiłam i mus jabłkowy, również ze swoich zapasów. Mus jabłkowy można nabyć gotowy, Ja miałam w swojej spiżarce więc go wykorzystałam. Można szybko przygotować taki(...)gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy chcemy nakładać na blaty biszkoptu większą ilość, warto dodać 2 łyżki bułki tartej aby zagęścić. Ja w swoim przepisie tylko smarowałam wierzchy ciasta , więc nie potrzebowałam musu zagęszczać. Biszkopt Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier, nie przerywając ubijania
gotuj ze mnąCzęsto w natłoku świątecznych zadań nie mamy czasu na wszystko. Te ciasteczka wyczarujemy szybko z ciasta francuskiego. A przyjemności chrupania co nie miara! Co nam trzeba? opakowanie ciasta francuskiego foremka gwiazdka kakao słodkie masa: 100g dżemu śliwkowego (może być inny) +10 pokruszonych pierniczków (dowolnych) + pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy dokładnie Robimy! Ciasto rozwijamy i posypujemy kakao po całości. Lekko wałkiem wgniatamy(...)ciasto- wykrawamy gwiazdeczki. Układamy na blaszce. Możemy wycisnąć stempelek świąteczny. Pieczemy 10-12 minut w 220 stopniach. Wyjmujemy obowiązkowo w rękawicy termoochronnej np. marki Ambition. Studzimy! Każdą gwiazdkę rozkrajamy i wypełniamy naszą masą i już! Prosto i pysznie! Można obsypać lekko cukrem pudrem. Smacznego! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares
Latosiowydomszklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 żółtka (białka możecie wykorzystać do zrobienia kokosanek ) 12 dag masła Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję na grubość około 4-5 mm i wykrawam dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Słodki sentymentKlasyczny przepis na jabłecznik na kruchym cieście z puszystą, słodką bezą. Idealny na poniedziałkowe popołudnie ;) Składniki na Jabłecznik z bezą: na formę 24 x 28 cm 250 g mąki 50 g przesianego cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli otarta skórka z 1/2 cytryny 100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła 4 żółtka 1-2 łyżki(...)pieczenia, sól oraz otartą skórkę z cytryny mieszamy w misce, dodajemy zimne masło i rozcieramy palcami tworząc kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby powstało gładkie, elastyczne ciasto. Szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce około 1 godziny. Zimne ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Większym kawałkiem wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, z mniejszego formujemy
Rozpustne gotowanie[Głosów:5 Średnia:4.8/5] składniki: 500 g serka mscarpone 5 żółtek (użyłam wiejskich, prosto od kury ) ok. 70 g cukru (lub do smaku
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszne, orzeźwiające w smaku, bajecznie proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia jest idealnym pomysłem dla osób zapracowanych bądź miłośników szybkich deserów. Jogurtowa delicja świetnie sprawdzi się jako ciasto w upalne dni jak i chłodne wieczory do gorącej kawy lub herbaty :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1600 gram gęstego jogurtu greckiego ( 4 kubki każdy po 400 gram) 3 galaretki przeźroczyste ( u mnie(...)36x24cm) układamy warstwę herbatników, w dużej misce mieszamy jogurty greckie z wystudzoną przeźroczystą galaretką, powstałą masę wylewamy na herbatniki, całość wyrównujemy, na masie jogurtowej układamy obok siebie ciastka delicje, ciasto wkładamy do lodówki na ok 20-30 min aby masa zastygła, następnie na delicje wylewamy i delikatnie rozprowadzamy brzoskwiniową galaretkę, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aby stężało. (adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLBycie kawoszem zobowiązuje. Nie mniej jednak niż przygotowanie tortu dla kawosza. A ten nie zadowoli się jakimś jej byle substytutem, nawet w wypieku. Kawosz chce w
Domowe ciastaSerniki to chyba jedne z najbardziej popularnych ciast, które cieszą się największym powodzeniem szczególnie w czasie świąt i rodzinnych uroczystości. Sernik raczej uchodzi za dość wymagające i pracochłonne ciasto. Continue reading Sernik bez spodu at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plCiasto ucierane z masłem orzechowym i czekoladą to wypiek, który sprawdzi się przy każdej okazji, ponieważ poza ekspresowym przygotowaniem naprawdę zachwyca smakiem! Orzechowy posmak masy i rozpływające się w ustach kawałki czekolady idealnie komponują się się z kremem toffi i solonymi orzeszkami, które znajdują się na wierzchu ciasta. Całość jest naprawdę przepyszna i baardzo kusi swoim aromatem. Polecam! (U mnie(...)utrzeć z cukrem i kolejno zmiksować z jajkami, aromatem waniliowym oraz mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie jednolitą masę połączyć z mlekiem, a na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 33-35 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto posmarować masą krówkową
Di gotujeIdealny balans pomiędzy słodkością masy a słonością krakerów sprawi że odkryjesz to popularne ciasto na nowo :). Odświeżona wersja klasycznego przepisu nie zawiedzie swoim smakiem. Zaskocz się i zachwyć pyszną pychotą w wersji nieco egzotycznej na nowo ! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 900 ml mleka 1 margaryna 250 gram 2 śnieżki puszka orzechowej masy kajmakowej 3/4 szklanki soku pomarańczowego 1 galaretka pomarańczowa(...)zimnego mleka ubijamy z 2 śnieżkami, gdy śmietana będzie dobrze ubita dodajemy do niej tężejącą galaretkę, całość chwilę miksujemy do połączenia się składników, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: na spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia układamy pierwszą warstwę krakerów, następnie wykładamy masę kokosową, na masę kokosową układamy drugą warstwę krakersów a nie wykładamy orzechową masę kajmakową, na masę orzechową układamy
Blog kulinarny S9.PL