hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na formę ok 19x28cm Ciasto: 175g mąki tortowej 1 żółtko 1 łyżka śmietany 80g masła 35g cukru pudru Szczypta soli Krem: 120ml słodkiej śmietanki 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżka oryginalnej zielonej herbaty matcha 125g serka(...)mascarpone 1 galaretka agrestowa Ewentualnie szczypta zielonego barwnika w proszku Dodatkowo: Świeże truskawki, pestki granatu i białe pokruszone bezy do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika na ok 45 minut. Po tym czasie wałkujemy na prostokąt odrobinę większy od blaszki, tak by ciasto naszło
Kuchnia w czekoladzieroztopione i wystudzone masło (u mnie masło) i dokładnie mieszamy *** *** Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dokładnie łyżką, do połączenia się składników *** *** Gotowe ciasto przekładamy do foremki na babkę (użyłam foremki z kominem o średnicy 22cm). Blaszkę smarujemy wcześniej tłuszczem i obsypujemy bułką tartą *** *** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy(...)przez około 45 minut – do suchego patyczka *** *** W dwóch osobnych rondelkach rozpuszczamy czekolady z mlekiem i tak powstałymi polewami dekorujemy ciasto *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA I WYPIEKI WIELKANOCNE PRZEPISY TUTAJ Artykuł Babka jogurtowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytembułką tartą Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, mąkę oraz proszek do pieczenia-wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy olej, wodę i wszystko miksujemy. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kisiel i dżem-miksujemy. Do blaszki dajemy naprzemienni ciasto jasne i różowe. Babkę pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni-do suchego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPrzewrócone ciasto z pomarańczami.Dodatek pomarańczy pozwala znacznie ograniczyć ilość cukru w tym przepisie. Ciasto w tym cieście nie musi być zbyt słodkie, bo ten jego względny brak słodyczy jest zrównoważony słodyczą z pomarańczy. Artykuł Przewrócone ciasto z pomarańczami. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOrodzinne spotkanie przy świątecznej kawie proponuję pyszną i szybką babkę na soku pomarańczowym Hortex . Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Pięknie pachnie pomarańczami, jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Ciasto: 220 g masła szczypta soli 1 szkl cukru 5 jajek 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl soku 100% pomarańcza Hortex Lukier: szkl cukru pudru(...)łyżki soku z cytryny Ciasto: składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem i solą. Nadal miksując dodawać po jednym jajku. Następnie naprzemiennie dodawać mąkę i sok pomarańczowy. Ciasto przelać do foremki posmarowanej wcześniej masłem i posypanej mąką. Piec ok 50-60 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Babkę ostudzić i polać
Smakołyki AsiDziś będzie już świątecznie:) Dla mnie nie ma Wielkanocnego stołu bez prawdziwej, domowej Babki. I mówiąc zupełnie szczerze, na moim blogu nie znajdziecie zbyt wiele przepisów
Domowe ciastaSzarlotka to jedno z moich ulubionych ciast obok sernika. Jadłam ja w wielu postaciach - z kruszonką, z pianką bezową, na kruchym cieście, drożdżową, czekoladową.... Za to szarlotka sypana jest inna. Zdecydowanie najszybsza jaką do tej pory przyszło mi robić. Wystarczy 5-10 minut przygotowań i ciasto ląduje w piekarniku. I ten wyjątkowy smak... To trzeba po prostu spróbować :) Składniki(...)ciasto: 2 szklanki kaszy manny 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia porcja cukru waniliowego - 16g 1 szklanka cukru Nadzienie ok 2,5 kg kwaskowatych jabłek (po obraniu skórki) 2-3 łyżki cukru duża łyżka cynamonu 200 g schłodzonego masła + masło do wysmarowania formy Przygotowanie: Kaszę, mąkę, cukry oraz proszek do pieczenia mieszamy w miseczce
ChilliJemykoleżanek przepisy na nowe ciacha! Tak było i tym razem-przywiozła w piątek, a w sobotę już zrobiła mi niespodziankę i upiekła nowe ciacho. Tak przyznaję – to ciasto jest dziełem mamy – ja tylko pstryknęłam zdjęcia! Lekki, puszysty biszkopt przygotowany z proszków budyniowych przełożony puszystym kremem z serków „Danio” zachwycił wszystkich! To ciasto zrobiło prawdziwą furorę(...)zdecydowanie na stałe zagości u mnie w domu. Jedno z najlepszych takich prostych ciast, jakie ostatnio jadłam! Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI : ( 24×28 ) BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń śmietankowy – 5 op * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka
Ostra na Słodkomiejsce na ok. 15 minut. W tym czasie w dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Gdy zaczyn wyrośnie dodaj go do mąki, powoli dodawaj również ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Powinno być odrobinę delikatniejsze od ciasta na pizzę. W razie konieczności, gdyby za bardzo się kleiło, podsyp dodatkowo odrobiną mąki. Ciasto odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. W dużym(...)rondlu lub wysokiej patelni rozgrzej olej. Ciasto podziel na 6 części. Każdą z nich uformuj na kształt okręgu o wielkości talerzyka deserowego (tak mniej więcej). Langosze smaż na złoto z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie była to podsmażona pierś z kurczaka, pomidorki, ser oraz sos czosnkowy. Langosze doskonale smakują również bez dodatków Smacznego Czytaj więcej – domowy
365 dni dookoła kuchniZapraszam na pyszne ,szybkie i łatwe w wykonaniu Ciasto -Śmietanowiec z galaretkami i gruszką. Smakuje rewelacyjnie. To taki deser z dzieciństwa;) Trzeba troszkę cierpliwości..ale kiedy się go już spróbuje..znika błyskawicznie ;) Uwielbiam a Wy? Idealną żelatynę oraz wiele innych pysznych dodatków i przypraw znajdziecie w sklepie : https://www.skworcu.com.pl Ciasto przygotowałam w keksówce. Smacznego ;) Będzie mi bardzo miło jeśli(...)lodówki. 2. Do zimnej wody wsypuję żelatynę. Dokładnie mieszam,zostawiam na kilka minut. 3. W garnku rozgrzewam śmietankę a następnie Zapraszam na pyszne ,szybkie i łatwe w wykonaniu Ciasto -Śmietanowiec z galaretkami i gruszką. Smakuje rewelacyjnie. To taki deser z dzieciństwa;) Trzeba troszkę cierpliwości..ale kiedy się go już spróbuje..znika błyskawicznie ;) Uwielbiam a Wy? Idealną żelatynę oraz wiele
Gotowanie PatkiDzień dobry :) Macie ochotę na coś słodkiego co szybko się przygotowuje?mam dla Was ciasto bardzo puszyste z mieszanką bakaliową. Proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Zapraszam :) Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki tortowej 2 budynie waniliowe np : Winiary 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka miękkiego masła (200 g) 4 kopiaste łyżki(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka tak około 45/50 minut, każdy piekarnik piecze jednak inaczej więc kontrolujcie swoje ciasto. Upieczone ciasto wykładamy na kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.Opakowanie z polewą wkładamy do miski z gorącą wodą i czekamy aż się rozpuści, następnie nacinamy rożek i polewamy ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliKruszonka to pokruszone grudki ciasta, zrobionego z mąki, cukru i masła. Oczywiście można tu dodać różne dodatki, jak np ziarna laski wanilii czy cynamon. Generalnie trzymam się zawsze zasady 2:1:1. Z przepisu tego korzystam od wielu wielu lat i zawsze wychodzi mi na cieście, rogalikach, chałce idealna kruszonka. Składniki: * 100 g mąki pszennej * 50 g cukru(...)masła Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto. Proporcje do kruszonki należy oczywiście zwiększać w zależności od wielkości ciasta, do którego używamy kruszonkę
Zrób to smacznieprodukty, na przykład cukier trzcinowy zamiast cukru białego, zmielone otręby czy płatki owsiane zamiast mąki pszennej. 3. Na kilka (kilkadziesiąt) minut do lodówki Kruszonkę będzie można łatwiej ułożyć na cieście, jeśli przed samym pieczeniem zostanie schłodzona. Dzięki temu również będzie bardziej chrupiąca po upieczeniu, ponieważ nie zacznie zmieniać konsystencji w wyniku przechowywania jej w temperaturze pokojowej. 4. Nagrzej piekarnik Kruszonka(...)powinna zostać wyjęta z lodówki tuż przed nałożeniem jej na ciasto. Ważne, by została wstawiona do ciepłego piekarnika. Najczęściej nie musi być on nagrzewany specjalnie, dlatego że wcześniej pieczony jest w nim spód ciasta. To rozwiązanie zapewnia dopieczenie się wypieku, gdyż kruszonka potrzebuje zaledwie 15 minut, by się zarumienić i zyskać złotawy kolor. Najkorzystniejsza temperatura dla smaku i wyglądu kruchego
Kuchcik gotujeKrucha tarta cytrynowa z bezą. Obłędne połączenie idealnie kruchego ciasta, puszystego kremu i bezy. Artykuł Krucha tarta cytrynowa z bezą pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plimprezy, np. do piwa. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. W sklepach paluszki grissini trochę kosztują, a wykonanie ich w domu jest naprawdę bardzo proste i tanie. Ciasto przygotowuje się z przepisu na pizzę. Zazwyczaj używa się zwykłej mąki pszennej, jednak ja użyłam pełnoziarnistej, by przekąska była bardziej wartościowa. Dodatkiem smakowym są u mnie suszone pomidory w formie przyprawy(...)odstawiamy na około 10 min, aż zacznie się pienić. Do miski wsypujemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, dodajemy sól, suszone pomidory w płatkach, rozczyn oraz oliwę z oliwek i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego
Kuchnia MagdaLeny