jeszcze żadnych owoców sezonowych a jabłeczniki już mi się trochę przejadły. Dawno nie piekłam ciast ucieranych więc czemu nie tym razem.... to klasyczna babka z przepisu mojej Mamy ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmodyfikowała :) Babka dzięki śmietanie jest bardzo wilgotna, delikatny smak wanilii i masła przypomina mi dzieciństwo...wszystko przełamane gorzką polewą z czekolady. Przepis(...)ucieramy ale tylko do połączenia składników żeby nie za długo, stopniowo dodajemy mąki połączone z budyniem i proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy, dodajemy wanilię i śmietanę, mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut (do suchego patyczka). Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, mieszamy i odstawiamy. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i polewamy polewą czekoladową
Wypieki ReneDurszlak.pl przygotowałam przepyszne dania nawiązujące do tych pięknych Świat Wielkanocnych, które już za nami i świątecznej tradycji. Danie łączące w sobie te cudowne świąteczne smaki – pyszne ciasto drożdżowe, świeże wiejskie jaja, domowy majonez, chrzan i aromatyczną białą kiełbasę. Dzięki preparatowi Espumisan Max nie musiałam się martwić o swój brzuch! Wręcz przeciwnie – teraz nawet dokładki w Święta(...)każdy inny dzień. Wszystko to wieńczy majonez – w nietypowej, wręcz królewskiej postaci. Czyż nie jest pięknie? Jest! I jest też smacznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * świeże drożdże – 30 g * ciepła woda + ciepłe mleko – 125 ml + 125 ml * wiejskie jajko – 1 szt + 1 jajko do posmarowania * oliwa – ok. 60 ml * cukier – 3 łyżki
Ostra na Słodkopepsi , oraz czekolada może w dziecinnych oczkach tylko dodać wypiekowi atrakcyjności. Powiem szczerze, że nawet nie wiem, jak smakowało - zniknęło do ostatniego okruszka, razem z dwiema towarzyszacymi wielkimi tacami ciast: waniliowym z kremem mascarpone i czekoladowym z kremem czekoladowym (i kropelka aromatu do ciasta o smaku, a jakże, coli). Żeby nie dodawać sobie niepotrzebnego bałaganu to przyjęciowe posypałam tylko(...)cukrem pudrem. Domowemu dostała się luksusowa polewa z czekolady. Wyszło puszyste, mięciutkie, wilgotne ciasto. Z posmakiem coli i owszem, ale nie obezwładniajacym. Zjedliśmy i owszem, po szkole i ze smakiem. P.S. Koniec końców dowiedziałam się, że jeden z dzieciaków jest nie tyle 'uczulony' na jajka, co wychowywany bezcukrowo, stad brak deserów na szkolnej stołówce i przekonanie kolegów
Lejdi of the houseCiasto wilgotne, bardzo smaczne o wyraźnej nucie orzechów laskowych, na pograniczu murzynka i brownie,ale jest puszyste, smaku dodają wiśnie, idealny wypiek na co dzień do kawy czy filiżanki herbaty, nie jest pracochłonne i nie wymaga umiejętności w pieczeniu, wyjdzie każdemu J Forma keksowa 12/40 cm Składniki: 5 jaj ½ kostki masła 82% 1 niepełna szklanka cukru ¾ szklanki mąki pszennej(...)zmielonych orzechów laskowych ½ szklanki zmielonych płatków migdałowych 1 łyżka ciemnego kakao 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki osączonych wiśni z syropu Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania ciasta muszą być o temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną mieszamy z mielonymi migdałami oraz orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i kakao . Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem
Wanilia i Kardamonśmietany 30% + migdały + rafaello + wióki kokosowe Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier puder, zimne masło pokrojone na kawałki, mąkę ziemniaczaną i dwa żółtka. Zagniataj, aż do powstania jednolitego ciasta. Obwiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie ciasto wyjmij z lodóki, rozwałkuj na ok. 0,5 cm i przełóż na blachę wyłożoną(...)ubijaj aż do powstania sztywnej masy (ok. 10 minut). Wystudzony spód mazurka posmaruj dżemem porzeczkowym, równomiernie rozsmaruj. Na to wyłóż masę z mascarpone i również rozsmaruj po całej powierzchni ciasta. Mazurek udekoruj wiórkami kokosowymi, migdałami oraz mascarpone. Przed podaniem wstaw ciasto na ok. 1h do lodówki. Smacznego Artykuł Mazurek kokosowy pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnipieczenia przesiewamy. 5. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę (miksujemy na wysokich obrotach ok. 10 min). 6. Do utartego z cukrem masła stopniowo dodajemy roztrzepane jaja. 7. Do ciasta stopniowo dodajemy śmietanę z mlekiem i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (miksujemy na wolnych obrotach). 8. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną część łączymy delikatnie z roztopioną i przestudzoną(...)pieczenia smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (jeżeli używamy formy silikonowej można pominąć). 10. Na przemian masę jasną i masę ciemną przekładamy do foremki (najlepiej łyżką). 11. W cieście robimy kilka ósemek wykałaczką. 12. Ciasto pieczemy w 170 stopniach C ok. 50 min. 13. Babkę oprószamy cukrem pudrem. Babka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachsztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując wlewać powoli galaretkę, miksować jeszcze przez chwile aby składniki się połączyły. Śmietanę cytrynową przełożyć każdy blat
RAROSSAczasie mieszamy mąkę z sodą i solą. Ucieramy jajka z wanilią, powoli wlewamy do masy czekoladowej, stale ucierając mikserem. Wsypujemy porcjami mąkę, miksując na najniższych obrotach. Ciastem napełniamy tortownicę i pieczemy 40-50 min. (patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu). Ciasto pozostawiamy w formie, aż zupełnie ostygnie, a potem okrawamy brzegi nożem i wyjmujemy. przepis stąd(...)Myślę, że alkohol można zastąpić mlekiem. Piekłam z połowy podanych składników, w foremce na babki z kominem o górnej średnicy 24 cm. Ciasto jest intensywnie kakaowe w smaku
Proste Potrawycytrynowa, jedna z moich ulubionych. Zniknęła u mnie błyskawicznie :). Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 220g miękkiego masła 3 jajka 3/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego (można pominąć lub dodać 2-3 krople(...)skórka otarta z 2 cytryn 1 i 1/3 szklanki cukru 200ml maślanki 70ml soku z cytryny Lukier: 1 i 1/3 szklanki cukru pudru około 6 łyżek soku z cytryny Ciasto: 1. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. 2. Masło przełożyć do miski i utrzeć mikserem, ucierać przez około 1 minutę. Dodać cukier i ucierać jeszcze mikserem przez około
Mała CukierenkaMazurek różany bez sztucznych aromatów. Kolor i zapach zawdzięcza płatkom róży utartym z cukrem. Przepis na ciasto pochodzi z książki „Jak gotować” Marii Disslowej, z 1930 roku. W oryginalnym przepisie do ciasta dodana została konfitura z róży, ja dodałam płatki róży utarte z cukrem. Do lukru również dodałam płatki, dzięki czemu mazurek jest bardzo aromatyczny i w pięknym różowym(...)kolorze. Udekorowałam cukrem różanym i płatkami migdałów. Ciasto : 3 jajka, 2,5 łyżki płatków róży utartych z cukrem, 250 ml cukru pudru, 120 g migdałów bez skórki – mączki migdałowej, 60 g bułki tartej, lukier : 250 g cukru pudru, 50 - 60 g płatków róży utartych z cukrem, 50 ml soku z cytryny, Jajka ubić z cukrem i różą na pulchną masę
królestwo garówobra babka to podstawa na wielkanocnym stole także i u mnie. Bardzo lubię je piec w foremkach z kominem, oblewać lukrem lub czekoladą i dekorować. To takie proste, przyjemne ciasto, które zawsze wychodzi. Przepis na tę babkę piaskową wyczytałem w jednym z babcinych zeszytów z przepisami. Sam jednak dokonałem drobnej podmiany i zastąpiłem aromaty skórką z cytryny oraz ukręciłem(...)maśle (do dzisiaj przerażają mnie te kostki margaryn w dawnych przepisach). Babka piaskowa najlepiej smakuje z herbatą lub szklanką ciepłego mleka, bo jednak co by nie powiedzieć do mokrych ciast to ona nie należy, ale nadal znajduje wielu amatorów. ;) * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 20-23 cm Babka piaskowa: 200 g masła 150 g cukru 5 jajek 300 g mąki
Food SquareJajka ubić z cukrem (do białości) . Wsypać przesianą mąkę tortową, proszek do pieczenia i zmielone migdały. Zmiksować, aby nie było grudek. W rondelku roztopić masło i wlać gorące do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać likier Amaretto i ponownie zmiksować. Foremkę do babki wysmarować masłem lub margaryną, delikatnie obsypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym
Oryginalny smakNastępnie zmniejszyć obroty miksera dodać żółtka, olej oraz szpinak i połączyć całość. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć ciasto. Piec 180 stopni przez 30 minut. Wystudzić. Masa: Śmietanę ubić na sztywno z fixem oraz cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach(...)miksera połączyć ze sobą. Wyciąć cześć babeczki, która wystaje ponad formę. Udekorować babeczkę kremem, posypać ją pokruszonym odkrojonym ciastem i ułożyć na górze małe jajeczka. Krok po kroku: 1. Zmielić szpinak 2. Ubić białka 3. Dodać cukier 4. Dodać żółtka 5. Dodać szpinak i olej 6. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia 7. Przełożyć ciasto
KuchniaWeDwoje.plWpis pochodzi z mgotuje.pl Babka majonezowa jest niezwykle prosta do przygotowania. Majonez w cieście pełni funkcję tłuszczu, który sprawia, że ciasto jest wilgotne w środku (używamy go jako zamiennik masła/oleju). W cieście majonez jest całkowicie niewyczuwalny. Babka z tego przepisu wychodzi bardzo puszysta i wilgotna w środku. Dodatkowo wierzch babki
Marta Gotujepyszna i warta przygotowania. Nie zastanawiałam si ę dłużej i upiekłam moje pierwsze ciacho z winem. Przyznam, że dawno nie jadłam tak smacznego ciasta i już słyszę prośby od rodziny o ponowne jego upieczenie. Babka jest bardzo wilgotna, puszysta, ma niesamowity aromat a do tego jest prosta i szybka(...)przygotowaniu. Do dekoracji babki wykorzystałam lukier na bazie cukru pudru, mleka i kurkumy, która nadała ciastu pięknego, żywego koloru. Polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI Babka 400 g m ą ki pszennej 100 g cukru 16 g proszku do pieczenia 180 ml oleju slonecznikowego 180 ml słodkiego wina musującego 1 laska wanilii 4 jaja Lukier
La grande e la piccola cuoca