Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka
Sernik przekładany – kuchnia podkarpacka
Sernik przekładany - kuchnia podkarpacka Sernik podobno znany był już w Starożytnej Grecji. Sztuce jego pieczenia została poświęcona jedna z pierwszych książek o tematyce kulinarnej, napisana przez greckiego filozofa Aegimusa. Do Europy Środkowej trafił natomiast za sprawą Rzymian, którzy podbijając kolejne kraje rozpowszechniali swoją kulturę, w tym sztukę kulinarną. Do Polski z kolei sernik miał „przywieźć” Jan II Sobieski, gdy powracał z bitwy pod Wiedniem. Nie zbadano dotąd jak sernik trafił do Górna na ... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Trzeci talerz
Autor
Trzeci Talerz
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
sernik, ciasto, biszkopt, polewa czekoladowa, budyń, roladki, ser biały, sernik pieczony, ciasta z masa, ciasta biszkoptowe , ciasto biszkoptowe, ciasta czekoladowe, ciasto czekoladowe, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, bez pieczenia, ciasto ucierane , sernik z budyniem, sernik bez pieczenia, sernik bez cukru, rolada serowa
Inne przepisy z Trzeci talerz
Dodaj komentarz