ciasto - 163312 przepisów (strona:3561/10888)

Namoura - arabskie ciasto z kaszy manny i wiórek kokosowych (bez jajek i mąki) 160

Nigdzie nie znalazłam oryginalnego przepisu, lecz i tak jestem bardzo zadowolona z efektu, który będzie częściej gościł w grafiku moich wypieków! W każdym bądź razie jest to ciasto arabskie, a można nawet rzec, że i deser - z semoliny/kaszy manny i wiórek kokosowych. Nie zawiera mąki, ani jajek, ale jednak nie należy do fit słodkości. Słooodki syrop cukrowy robi swoje... Ciasto(...)mleko z olejem. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30-35 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ciasto będzie zarumienione. W międzyczasie przygotować syrop cukrowy. Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny.  Całość gotować około 10 minut

Di gotuje
Ciasto bananowe z mąką kokosową i orzeszkami (bezglutenowe, bez cukru) 222

Takich uniwersalnych owoców, jak banany nie ma chyba zbyt wiele. Można je kupić przez cały rok, nie psują się szybko i do tego wychodzą z nich fajne ciasta ;)  Ja uwielbiam dodawać banany do swoich śniadaniowych miseczek, ale kiedy nazbiera mi się już trochę takich naprawdę dojrzałych, szukam pomysłu na jakiś ciekawy wypiek. Najczęściej piekę słodkie chlebki z różnymi dodatkami(...)razem powstało ciasto z chrupiącymi orzeszkami w środku i lekkim cytrynowym aromatem :) Bezglutenowo, fit i z mąką kokosową, z którą bardzo się polubiłam. Posłodzone niewielką ilością ksylitolu, erytrolu i stewii (dojrzałe banany też nadają słodyczy).  P.S. Mam nadzieję, że zmiana w postaci nowego wyglądu strony głównej przypadła wam do gustu i teraz będziecie odwiedzać bloga chętniej :) Ciasto bananowe

FitKot
Wielkanocne bułeczki zające z kremowym farszem i kiełbaskami 204

smakują naprawdę wybornie! A kicając po wielkanocnym stole, z pewnością zauroczą każdego gościa :) Te zajęcze bułeczki są naprawdę proste w wykonaniu- farsz jest zwarty, więc łatwo go opakować elastycznym ciastem, a długość uszu i wielkość ogonków zależy już tylko od Waszej wyobraźni ;) Czas zatem zagnieść drożdżowe i upichcić ten prosty, pachnący wiosną farsz! Faszerowane bułeczki zające na 6 sztuk Potrzebujesz(...)stolnicę, zrób w niej mały dołek i wbij w niego jajko- zacnij zagniatać. 3. Zagniataj, wlewając w nie stopniowo przygotowany zaczyn drożdżowy i dodając pozostałe składniki- wyrób elastyczne ciasto. 4. Przykryj ściereczką i odstaw na bok na czas przygotowywania farszu. Farsz: 1. Kiełbaski pokrój w talarki (ok. 0,5cm), cebulę w kostkę, a czosnek drobno posiekaj- zrumień, podsmażając całość

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Tort z cukierkami i kremem czekoladowo-truskawkowym otoczony wafelkami w czekoladzie 371

łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Piec około 35-40minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części. Krem truskawkowy:   250g(...)stale ucierając dodawać po łyżce truskawek. Krem czekoladowy:   300g mascarpone,  200g kremu czekoladowego np. Nutella,  słodka herbata do nasączenia.  Serek mascarpone utrzeć z Nutellą. Blaty ciasta nasączyć herbatą, po czym przełożyć kremem truskawkowym. Wierzch oraz boki ciasta posmarować kremem czekoladowym. Dekoracja:  wafelki w czekoladzie, np. WW, Pryncypałki około 45 sztuk,  150g kolorowych drażetek lentilek

Z miłości do słodkości
Kilimandżaro 282

ciasto znalazłam wśród przepisów Siostry Anastazji, zachwycona wyglądem postanowiłam wypróbować, a że okazało się nie tylko eleganckie ale i pyszne więc dzielę się z Wami przepisem. Biszkopt: 8 jaj 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta z soli Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo(...)cukrem, do gotującego wlewamy mieszaninę mąki i gotujemy chwilę do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce masy budyniowej. Złożenie ciasta: Biszkopt rozkrajemy na pół, na połowie rozsmarowujemy ostudzone jabłka, gdy zgęstnieją pokrywamy je równomiernie masą budyniową i przykrywamy drugą częścią biszkopt. Wierzch można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Cynamonowe szczęście
Babka keksowa z lustrzaną polewą 186

cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi ? Mój ideał babki na świąteczny stół. Składniki: Ciasto: 4 jajka ¾ szklanki cukru 20 dag masła 20 dag mąki tortowej 10 dag  mieszanki keksowej Helio ½ szklanki mąki ziemniaczanej 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 cytryna 1 pełna(...)proszku do pieczenia Lustrzana polewa: 7 dag cukru 50 ml śmietany kremówki 30% 25 ml wody 35 g białej czekolady 1 listek żelatyny Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Ciasto: Jajka wbić do miski, wsypać cukry,  ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy.  Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ubitej masy

Wanilia i Kardamon
Ciasto Puszek 262

Przepyszne ciasto od niezawodnej s. Anastazji. Wbrew pozorom bardzo proste do zrobienia, bo piecze się jedynie biszkopt. Reszta to masa kajmakowa, migdałowa, bita śmietana i gotowe biszkopciki. Eleganckie, wytworne, a jednocześnie lekkie. Po raz pierwszy robiłam kakaową bitą śmietanę, wyszła super i w smaku i z wyglądu. Polecam! Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki(...)koniec ubijania wsypać kakao (tyle ile potrzebujemy do uzyskania ciemnego koloru, ja wsypałam ok. 3 łyżek). Na samym końcu dodać żelatynę. Masę wymieszać i wyłożyć na biszkopty. Całość ciasta posypać startą czekoladą. Ciasto schłodzić, najlepiej przez noc w lodówce. Warstwy ciasta od dołu:     biszkopt jasny

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makowiec zawijany 257

przesmażamy 15 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie mieszamy z ubitymi białkami. Odstawiamy na bok. 3. W czasie gdy nasz mak jest zalany wrzątkiem, równolegle zaczynamy przygotowywać ciasto drożdżowe: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 50 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka, dodajemy dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na bok na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować(...)solą na gładką masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka i masę z żółtek. Zagniatamy. Powoli dodajemy roztopione masło, zagniatamy ponownie przez około 5-10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkujemy na blacie obficie

My Culinary Art
Warzywna tarta z marchewką, brokułem i cebulą 185

Warzywna tarta z marchewką, brokułem i cebulą jest doskonałą propozycją na późne, niedzielne śniadanie, chociaż jak tak patrzę na zegarek, to będzie to już obiad. Tarta

dolcevitainmykitchen
Ananasek 231

dużo, za szybko. Że co, już połowa marca? Zaraz wiosna? Ot, proszę, nie zauważyłam.. W tych dużych zaległościach jest już dla Was dawno przygotowany przepis na przepyszne ciasto o nazwie Ananasek. Z ananasową masą i śmietanową kołderką przykrytą warstewką białej czekolady. Na lekkim biszkopcie. Brzmi kusząco? To proszę się częstować :) Inspiracja: (klik )   Ciasto na dużą blachę  Składniki(...)ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż beza będzie gładka i lśniąca, wówczas dodajemy żółtka. Następnie powoli wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciasto wyjmujemy z formy i zdejmujemy papier. Masa ananasowa: Ananasy odsączamy

My simple kitchen
Babka cud – kuchnia podkarpacka 228

kuchnia podkarpacka Babka cud z okolic Jasła na Podkarpaciu odbiega nieco smakiem od klasycznej babki. Dzięki kakao i cynamonowi jest pachnąca, aromatyczna i wyjątkowa w smaku, podczas gdy konsystencja ciasta – delikatna i lekka – pozostaje typowa dla tego rodzaju ciast. Przepis na babkę cud pochodzi z publikacji LGD Liwocz „Wielkanocne smaki”, a jego autorkami są panie ze Stowarzyszenia „Zawisłocze Pilźnieńskie” Mokrzec(...)łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki dżemu wiśniowego 1/4 szklanki mleka Foremkę smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Białka ubijamy i odstawiamy na czas przygotowywania ciasta. Masło z cukrem ucieramy dodając po 1 żółtku i po troszku mąki wymieszanej z sodą i kakao oraz cynamonem. Następnie wlewamy mleko i dodajemy dżem ciągle ucierając lub miksując

Trzeci talerz
Magiczne ciasto. 360

Zapraszam na ciekawe ciacho ,które od dłuższego czasu fascynuje wszystkich . Masa jest lejąca ,wręcz wodnista ,dopiero dodanie ubitych białek delikatnie ją zagęszcza , dlatego ciasto jest bardziej pieczonym budyniem ,niż ciastem z biszkoptową dokładką na górze.Mnie nie zachwyciło , męża bardzo .Warto choć raz spróbować. Składniki: blaszka kwadratowa o boku 20 cm 4 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżka wody(...)wszystkich składników.Teraz dodajemy letnie mleko i miksujemy ,ostrożnie, bo masa stanie się bardzo rzadka .Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i łączymy ją delikatnie z masą łyżką.Ciasto przelewamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 170 stopni na około 45 minut.Czas pieczenia jest różny,zależy w czym pieczemy

Ladylaura.
Parówki w cieście francuskim 155

jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jest doskonałe na ciepłą kolację lub szybciutki poczęstunek dla gości. Można je w łatwy sposób modyfikować dodając ulubione składniki. Polecam! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 6 parówek połowa słoiczka pesto pomidorowego jajko mak do posypania Sposób przygotowania: Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątnych części. Każdą smarujemy warstwą pomidorowego pesto i układamy parówkę. Zawijamy ciasto(...)szczelnie w rulon, a końcówki ciasta zlepiając w formę cukierka w papierku. Przygotowane porcje smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni C przez około 20minut

Pyry na Gaz
Trzecia po bogu. I o przygotowaniach do Wielkanocy 180

Bywa jednak i tak, że po dwunastu godzinach mieszania, wałkowania i pieczenia, do domu wracam pełna energii i chęci do działania. Przygotowuję wtedy zapasy granoli na najbliższy tydzień, zagniatam ciasto na drożdżówki z owocami lub odkurzam i myję podłogi, nie zważając na psie protesty. Ostatnio w kwestii chcenia i niechcenia największe znaczenie ma pogoda. Po pierwsze, dni zrobiły się dłuższe(...)wchodzi w grę, bujany fotel i książka przestają być opcją na spędzenie popołudnia. Zamiast tego, zabieram psy na długie spacery, pomału rozkręcam się z wiosennymi porządkami i... Zaczynam wymyślać ciasta na Wielkanoc.  Wiadomo, że w tym okresie królują babki. Mazurki, serniki i paschy też są cudowne, ale to właśnie babka jest dla mnie symbolem wielkanocnego stołu. Nie mogę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto śmietanowo cytrynowo twarogowe z nutą cytrynową 252

ricottę i cytrynę. Wymieszaj i zostaw do wystygnięcia. Przygotuj szklankę mocnej herbaty z 3 łyżkami cukru. Ostudź. Zmiksuj cztery połówki brzoskwiń wyjętych z puszki. Przetnij biszkopt na pół. Spód ciasta zostaw w formie,nasącz przygotowaną herbatą i  posmaruj połową musu z owoców, resztę brzoskwiń pokrój i ułóż na dnie biszkopta. Ubij kremówkę i dodaj do wystudzonej masy . Wymieszaj dokładnie(...)Zabezpiecz biszkopt dookoła papierem do pieczenia,zamknij formę aby masa nie wyciekła. Wylej masę na owoce i wyrównaj. Drugą połowę ciasta posmaruj resztą musu i ułóż na masie , teraz nasącz resztą pozostałej herbaty. Wstaw ciasto do lodówki na około 3 godz. Po tym czasie możesz usunąć papier oraz udekorować górę ciasta jak się podoba, czy to owocami czy czekoladą

Pasje Jolki