ciasto - 163312 przepisów (strona:3564/10888)

Ślimak francuski – sposób na śniadanie 321

Śniadanie, to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Dobrze jednak, gdy jego przygotowanie jest szybkie i proste. Dziś najłatwiejszy sposób na francuskie śniadanie! Ciasto francuskie Dżem Łowicz 100% Brązowy cukier Opcjonalnie: jajko i jabłko Ciasto francuskie możemy przygotować sami. Jeśli jednak mamy mało czasu, to doskonale sprawdzi się również gotowe. Przygotowujemy paski ciasta o szerokości ok. 2cm – im dłuższe(...)wybrałem Łowicz 100% Rokitnik. Tak przygotowane paseczki zwijamy tworząc ślimaka. Przekładamy na blaszkę i posypujemy brązowym cukrem. RADA: Możecie pokroić jabłko w cienkie półplasterki, ułożyć na następnie na paskach ciasta przed zawinięciem – dalej postępować jak wyżej. Dzięki temu powstanie piękna jabłkowa różyczka. Przepis równie prosty, jednak wymaga nieco więcej czasu na przygotowanie. Gotowe ślimaki/różyczki można posmarować jajkiem. Pieczemy

MarcinChef
Czekoladowa lawa, czyli zdrowe śniadaniowe ciasto dla dwojga 189

zmienia faktu, że uwielbiam obdarowywać prezentami wszystkich dookoła... Nawet bez okazji! Najbardziej jednak kocham dawanie prezentów z duszą, nawet takich które i tak zaraz znikną z talerza. Całe czekoladowe ciasto zjedzone razem na leniwe śniadanie jest bardzo dobrym pomysłem... Dodatkowo nie powodującym wyrzutów sumienia ! Ten przepis, jak wiele innych, powstał przez przypadek. Zbyt spieszno było mi do zjedzenia czekoladowej pieczonej(...)mące. Dodajemy mleko do uzyskania konsystencji budyniu, dorzucamy garść jagód i posiekaną gorzką czekoladę. Wylewamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i pieczemy ok 40 min tak by od zewnątrz ciasto ładnie się przypiekło, a w środku pozostało płynne.  Uwaga!  Jeśli wyjmiecie ciasto za szybko, ciężko będzie je wyjąć z formy bez zniszczenia, z kolei zbyt długie pieczenie powoduje

Gawron w rosole
Pączki na serku homogenizowanym 151

Serek wymieszać z jajkami (można roztrzepać rózgą kuchenną). Dodać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Dokładnie wymieszać widelcem. W szerokim i płaskim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Ciasto jest na tyle gęste , że mozna je nakładac widelcem , a drugim zgarniamy ciasto. Dzięki temu wychodza bardzo ciekawe kształty pączuszków. Jeżeli ktoś chce ładne kuleczki moze zrobic wg przepisu Moich(...)Wypieków i niewielką łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej, od czasu do czasu maczając ją w odłożonym oleju (by ciasto nie kleiło się do łyżki). Smażyć do złotego koloru. Usmażone pączki odkładać na bibułkę do odsączenia. Ja na tym etapie zakończyłam, bo nie chciałam wkładac w nie więcej cukru. Natomiast można je jeszcze ciepłe obtoczyć w drobnym cynamonowym cukrze

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto czekoladowe wegańskie 134

całkowicie te produkty wykluczyć. Padła panika, bo dowiedzieliśmy się 2 dni przed świętami gdy jadłospis był już ustalony. o ile do jedzenia normalnego bez problemu coś się znajdzie to ciasta wszystkie, które wybraliśmy miały niedozwolone produkty. Zaczęłam pytać znajomych, przeglądać blogi i wybraliśmy 2 przepisy. Przepis na pierwsze nasze świąteczne ciasto został zaczerpnięty z bloga naszej znajomej bieganie od kuchni(...)Wprowadziłam 3 zmiany (zamiast wanilii dałam aromat waniliowy, dodałam trochę miodu i użyłam mąki razowej pszennej 1850) i powstało pyszne czekoladowe ciasto :) Składniki: 200g mąki, 3 łyżki stołowe kakao, 50g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka sody, odrobina prawdziwej wanilii, 2 łyżeczki miodu, 5 łyżek stołowych oleju rzepakowego, 250-300ml wody, szczypta soli. Przygotowanie: Mąkę przesiewamy. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie łyżką

Państwo Wojtczuk gotują
Biszkopt przepis. 142

Dobry biszkopt to podstawa wielu tortów oraz ciast biszkoptowych. Biszkopt to proste w wykonaniu ciasto a z tego przepisy zawsze się udaje. W innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.  Jak ubiec biszkopt? Składniki 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu 4 jajka Składniki na biszkopt do przekrojenia (pieczemy(...)ubijamy. Do żółtek dodać ocet oraz proszek do pieczenia i ubić na sztywno.  Ubite żółtka dodać do białek i wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie mieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej blaszki. Piec ok 20-25 minut (opcja górnej i dolnej grzałki) do tzw. suchego patyczka Upieczone ciasto zostawić do ostygnięcia, po czym oddzielić nożem od brzegów

Pani domowa
Rafaello ciasto przepis. 178

Rafaello to rewelacyjne ciasto, które smakuje wyśmienicie i chce się je jeść, jeść i jeść...  Jest wiele przepisów na ciasto rafaello - moja ulubiona wersja to ta na biszkopcie z białą czekoladą.  Rafaello Ciasto - przepis Składniki: biszkopt z 4 jajek ( biszkopt przepis ) 1/2 litra śmietany kremówki 2 śmietany śnieżki 2 białe czekolady 25 dag kokosu płatki migdałowe Sposób(...)Dodać wiórki kokosowe i wymieszać.  6. Wylać na wcześniej upieczony biszkopt, posypać płatkami migdałowymi 7. Włożyć do lodówki aby masa całkowicie się stężała.  8. Po około godzinie ciasto powinno być gotowe do jedzenia - SMACZNEGO :) Spodobał Ci się mój post? Polub moją stronę na Facebooku i pozostań ze mną na dłużej: PaniDomowa Zobacz również

Pani domowa
Jagodowe eklery 151

łyżeczki czubate galaretki jagodowej puder do posypania Do garnka wlewam wodę, dodaję sól, masło i zagotowuję. Wsypuję mąkę i mieszam energicznie. Na wolnym ogniu chwilę gotuję aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.Ciasto odstawiam do przestygnięcia. Do zimnego ciasta wbijam jajko i łączę mikserem. Następne jajko dodaję po chwili, i kolejne jak ciasto będzie połączone.Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego

wesoła kuchnia
Bardzo kokosowa wegańska babka 233

Nareszcie wracam do żywych, czyli powrócił mi smak i węch. Zamarzyło mi się lekkie, wilgotne i aromatyczne ciasto, a że dawno, czy też raczej bardzo rzadko piekę babki to wykombinowałam sobie kokosową babkę. Jest potrójnie a nawet poczwórnie kokosowa, bo w jej skład wchodzi mleko kokosowe, olej kokosowe, wiórki kokosowe i lukier też ukręciłam z dodatkiem gęstego mleka kokosowego. Wzbudziła(...)zachwyt wszystkich, idealna do popołudniowej sobotniej herbatki. Dzięki temu, że jest wilgotna zachowa dług świeżość i już Was pocieszam, nie musicie piec tego ciasta w formie babki, naprawdę w każdej wyjdzie, czy to tortownicy (26 cm) czy na zwykłej, standardowej wielkości prostokątnej formie. Składniki: 400 g mąki pszennej (z czego 100 g można użyć innej np. pełnoziarnistej pszennej) 2 dosyć

greenscarf
Ciasto herbaciane indyjskie 228

Zostałam poczęstowana ciastem herbacianym kolejny raz. Ciastem prawie piernikowym, mocno aromatycznym, wilgotnym i nadzianym pysznościami. Postanowiłam zrobić takowe . Przede wszystkim dla dzieci. Nie lubię rodzynek, dodałam suszoną żurawinę. Żurawinę toleruję w postaci suszonej, rodzynek jakoś nie mogę przełknąć. Ciasto jest fajne, wilgotne i wierzcie mi poleży nawet tydzień, a im dłużej leży, tym lepiej smakuje! Szklanka u mnie(...)konfitury. Wyłącz robot. Dodaj powoli mąkę mieszając szpatułką, już nie robotem. Wsyp wszystkie bakalie, wymieszaj do połączenia się wszystkiego. Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około

Z Kuchni Do Kuchni
Kokosowy snikers - jaglane ciasto na zimno 191

Jeżeli jesteście na diecie i nie jecie słodyczy (tak, tak to moje postanowienie noworoczne), a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do przygotowania kokosowego snikersa, czyli ciasta na zimno przygotowanego na bazie spodu z daktyli, kaszy jaglanej, musu kokosowego i masła orzechowego. Ciasto jest naprawdę pyszne - nie za słodkie, z lekko chrupiącym spodem, warstwą kokosową i polewą przygotowaną(...)przygotować polewę orzechową : w małym rondelku podgrzać mleczko kokosowego i masło orzechowe. Na sam koniec dodać ksylitol. Całość wymieszać, aż do rozpuszczenia składników. Przygotowaną polewę rozsmarować na kokosowej warstwie**. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić 24 godziny po przygotowaniu (ciasto musi bardzo mocno się schłodzić!). Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi.  **Uwaga: ciepła polewa orzechowa lekko się rozwarstwia (tzn. wytrąca się

Ugotować
Cynamonowe ciasto z jabłkami 185

Banalnie proste i bardzo dobre ciasto ze startymi jabłkami. Puszyste, wilgotne dzięki jabłkom i bardzo aromatyczne, dzięki cynamonowi. Jeśli się skusicie, to będziecie do niego wracać systematycznie :) Składniki: 2 jajka 160 g cukru 100 ml oleju 2 średnie jabłka 1/2 płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 2 czubate łyżeczki cynamonu   (u mnie Skworcu ) 3 płaskie łyżeczki proszku(...)pieczenia 170 g mąki (typ 500) 30 g płatków migdałów do posypania ciasta Wykonanie: Jajka wyciągamy z lodówki wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suche składniki: wanilię mieloną, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę wsypujemy

Smak mojego domu
Pączki hiszpańskie 483

tłuszcz do smażenia Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i sól, podgrzewamy aż do roztopienia. Na koniec zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę, cały czas mieszając aż do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Jak ciasto jest dobrze wystudzone to przekładamy do dzieży i miksujemy. Wbijamy po jednym jajku, ciągle miksując. Z papieru do pieczenia(...)wycinamy kwadraty o boku około 10 cm. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy gniazda na posmarowany tłuszczem papier do pieczenia. Kółka powinny być o średnicy 6-7 cm. Tłuszcz rozgrzewamy w szerokim rondlu do temperatury 180 stopni Celsjusza i smażymy po 4-5 minut z każdej strony. Wkładając pączki papierem do góry, jak się odkleją to papier wyjmujemy. Wyjmujemy

Mam apetyt na ...
Lody włoskie czekoladowo- tymiankowe 209

dokończyć procesu "mrożenia") Jak smakowały? Bardzo nietypowo. Po pierwsze nie mając waflowych rożków (wszak nie sezon więc nie mogę wymagać w pobliskich mi sklepach ;) użyłam rożków przygotowanych z ciasta francuskiego. Po drugie- tymianek był lekko wyczuwalny, dodawał odrobiny ostrości czekoladzie i muszę stwierdzić, że naprawdę mi przypadł do gustu w takich połączeniach. Zresztą- mam już kolejny pomysł w głowie(...)jego wykorzystanie... Ale o tym innym razem! Póki co zapraszam na włoskie lody i krótką recenzję sprzętu Ariete- maszynki do lodów włoskich . Składniki na ok 10 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego (prostokątnego) 1 żółtko 1 łyżka mleka Lody: 200ml śmietanki słodkiej 30% 200ml mleka tłustego 4 łyżki kakao 2 żółtka 80g cukru 2g świeżego tymianku Sposób przygotowania: 1. Z papieru

Kuchnia w czekoladzie
Sernik brzoskwiniowy 279

Wielu smakoszy serników twierdzi, że jeżeli ciasto nie ma w składzie prawdziwego sera i nie wyszło z piekarnika to nie może być sernikiem. I coś w tym jest... jednak :) Czasami, zwłaszcza w gorące dni, chciałoby się zjeść coś lekkiego, orzeźwiającego jednak aby był to sernik. Czy można to jakoś pogodzić? Myślę, że ten przepis jest idealnym rozwiązaniem tego problemu. Ciasto(...)łyżce cukru a potem po jednym żółtku. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ubitych białek. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 15 minut, wyjąć odstawić do wystygnięcia. Brzoskwinię osączyć z syropu. Dwie połówki odstawić do dekoracji, resztę pokroić w małą kostkę. Jedną

Świat Smaku
Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 276

aquafaba, z której już kiedyś robiłam biszkopt wegański . Szukałam jakiegoś odpowiedniego przepisu, ale nie znalazłam nic, co byłoby zbliżone do mojego pomysłu, więc spróbowałam stworzyć coś sama ;) Wyszło mi ciasto przypominające brownie, lekko wilgotne za sprawą bananów, ale też niezbyt zbite dzięki dodatkowi aquafaby. Jeśli więc lubicie cieciorkę i nie wiecie, co zrobić z jej płynną zawartością to polecam takie(...)właśnie ciasto :) Jak zwykle bez cukru, za to z ksylitolem i dodatkiem syropu daktylowego.  Wegańskie ciasto pełnoziarniste z bananem, karobem i orzechami (bez cukru) 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki jaglanej 1/4 szklanki mąki ryżowej aquafaba (woda) z 1 puszki po cieciorce 2 dojrzałe banany 2 łyżki syropu daktylowego 3 łyżki ksylitolu 4 łyżki oliwy szczypta soli

FitKot