Kruche ciasto: 200g mąki 2 żółtka 120g masła 3/4 szkl. cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny Sól szczypta 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany kremówki Masa serowa: 1kg zmielonego twarogu sernikowego 10 jajek 200 g masła 300g cukru 3 łyżki mąki Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii 50 ml kremówki 1½ budyń(...)opcjonalnie Wykonanie blaszka 30x30 Cytrynę sparzona zetrzeć na tarce. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka ,kakao i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło ucierać przez 3-5 minut, i dodawać po jednym
w mojej kuchniNazwa tej przekąski jest dłuższa niż jej przygotowanie Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Wspaniale chrupiące małe kwadraciki z ciasta francuskiego posypane makiem i siemieniem lnianym gotowe! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty – urosną
Zasmakuj Kuchnimasz czasu na przygotowanie słodkości Sylwestrowych, a chciałabyś jednak czymś zaskoczyć swoich znajomych, rodzinę? Jeśli tylko masz dostęp do ciasta francuskiego, pamiętaj że można z jego pomocą wyczarować prawdziwe cudeńka! Te choineczki są tego przykładem :) W miarę szybkie do przygotowania, a wyglądają bardzo efektownie. Ucieszą zwłaszcza najmłodszych. Składniki na ok 10 sztuk: 1 płat ciasta francuskiego 4 kostki czekolady(...)deserowej 4 suszone morele 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek 10 migdałów Dodatkowo: 1 tabliczka białej czekolady 1 łyżeczka herbaty matcha 2 łyżki mleka Wiórki kokosowe Wykałaczki Sposób przygotowania: Ciasto francuskie dzielimy na 10 (ok 1½cm) pasów wzdłuż dłuższego boku. Na wykałaczkę nabijamy migdał (wcześniej wystarczy zrobić dziurkę metalowym szpikulcem) i nabijamy wstążki ciasta francuskiego układając je na kształt
Kuchnia w czekoladziearomatyczny, kwaskowaty od owoców, z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, który wspaniale smakuje ze śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny do zrobienia i możemy go dowolnie udekorować. Będzie wspaniałym ciastem na wyjątkowe okazje, rodzinne spotkania, przyjęcia. Zamiast wiśni możemy użyć czarnej porzeczki, również będzie pysznie, polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort(...)przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (piana trochę opadnie). 4. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie: 5. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać
Mała Cukierenkażółtko Masa serowa: 1/2 kg sera potrójnie zmielonego bądź z wiaderka 70 g cukru pudru 2 jajka 1/2 opakowania budyniu waniliowego 150 g kremówki 30 % Wykonanie: Kruche ciasto: Wszystkie podane składniki na kruche ciasto zagniatamy , owijamy folią i na ok. 1 godzinę wkładamy do zamrażalnika. Spód: W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, miód i czekoladę (nie gotujemy). Odstawiamy(...)pieczemy przez 20 minut w temp. 160*C gotowy spód studzimy. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy aż się połączą. Przelewamy na ostudzony spód. Wyciągamy z zamrażarki kruche ciasto i ścieramy bezpośrednio na tarce wprost na górę ciasta. Pieczemy sernik przez 40-50 minut w temp
W Moim Magicznym Domuwszystko już gotowe:) Można zaczynać świętowanie :) Nie patrzmy na kalorie, tylko rozkoszujmy się pysznym jedzeniem! Dzisiaj mam dla Was ostatni przedświąteczny przepis na pyszny sernik. W moim domu to ciasto jest obowiązkowe na każdą uroczystość. W połączeniu z masłem orzechowym i kajmakiem jest naprawdę pyszne... Wesołych Świąt!!!😚😚😚 Składniki (blaszka 23/33 cm): spód: herbatniki 220 g, masło 120 g, masa(...)śmietana 18 % 200 ml, żółtka 2 szt, jajka 4 szt, skórka starta z pomarańczy 1 łyżeczka, masło orzechowe 12 łyżek, dodatkowo: masa kajmakowa pół puszki, orzechy włoskie do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki kruszymy na piasek, masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z ciastkami. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka wykładamy na papier, dociskamy do dna blaszki i wkładamy
kulinarne odsłony patikiedyś zobaczyłam to ciasto w gazecie to stwierdziłam, że koniecznie muszę takie zrobić ! CIASTO: 250g mąki pszennej typ 400 140g cukru 3 jajka 100g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik spożywczy w kolorze zielonym MASA SEROWA: 700g sera z wiaderka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru pudru 3 jajka PRZYGOTOWANIE: CIASTO(...)żółtkami. 2. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Foremkę natłuszczamy i wykładamy papierem. 4. Na spód wysypujemy pokruszone ciasto i układam ciasno choinki (jedna za drugą). Zalewamy masą serową. 5. Pieczemy w 160 st. C ok. 60-70 min. Wystudzony sernik można polać lukrem lub polewą czekoladową
Marcepanowa kuchnianaprawdę to bardziej ciasto a'la piernik, bo nie ma w nim nawet grama miodu, który jest jednym z podstawowych składników prawdziwego piernika. Ale za to jest bardzo szybkie i proste do zrobienia, od razu mięciutkie, puszyste i mega aromatyczne. Tak więc jeśli jeszcze nie macie ciasta na świąteczny stół spokojnie dziś albo nawet jutro możecie je upiec, gościom(...)czekolady + kilka łyżek mleka na polewę Wszystkie podane składniki wrzucić do dużej miski i zmiksować na gładką masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C (aż do suchego patyczka). Upieczone ciasto powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej. Po ostudzeniu można przygotować polewę z czekolady
Simply FoodPiernik to jedno z szybszych do zrobienia Świątecznych ciast :) W tym roku ze starego przepisu z małą modyfikacją. Bardzo puszysty z korzenną nutą i wilgotnym wnętrzem skąpany w białej polewie z bakaliową okrasą ! Brzmi poetycko, a smakuje bajecznie ! *Z podanych składników wychodzą dwie foremki keksówki **Polewa: 100 g białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z 1 łyżką żelatyny(...)cukrem i przyprawami. 3. Mąkę przesiać, połączyć z ciepłą masą. 4. Gdy masa ostygnie dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie mieszamy. 5. Sodę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Wlewamy do ciasta. 6. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą. 7. Ciasto przelewamy do wyłożonych papierem (lub natłuszczonych) foremek. 8. Pieczemy w 180 st. C ok 45-50 min do suchego
Marcepanowa kuchniajednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy wystudzoną Kasię oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy. --> Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni(...)białą czekoladę i serek mascarpone. Miksujemy do połączenia. --> (W wersji bez laktozy miękką kostkę Kasia 100 % roślinną bez laktozy ucieramy mikserem, a następnie dodajemy partiami krem cytrynowy). --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, krem cytrynowy rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Zwijamy ściśle w roladę, owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem. --> Smacznego Post Rolada
Marta GotujeMigdałowe choinki Coraz bliżej do Świąt, ostatnie zakupy, pakowanie prezentów, choinka...No właśnie choinka. Nie tylko zielona, ozdobiona bombkami i pachnąca lasem. Pięknie wyglądają migdałowe choinki
dolcevitainmykitchenfasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym wiodą likier z trzciny cukrowej i piwo. Zainspirowana południowoamerykańskimi smakami postanowiłam przygotować moją wersję empanadas(...)kurczakiem. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 większa pierś z kurczaka (lub 2 małe) 1 łyżka oleju 1 średnia cebula 2 większe ząbki czosnku 1/3 papryczki chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 lekko czubata łyżeczka mielonego kuminu 1 mała puszka kukurydzy sól do smaku jajko do posmarowania ciasta Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik to ciasto, które wymaga wg mnie miłości i cierpliwości, nie lubi pośpiechu, dlatego nie wyobrażam sobie świąt bez tego wypieku. Masę serową należy szybko wymieszać, tylko do połączenia składników, aby jej zbytnio nie napowietrzyć. To samo jest ze studzeniem, sernik nie lubi zbyt dużej różnicy temperatur, od razu opada, stąd najlepiej go zostawić w piekarniku, by stopniowo ostygł(...)które umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu. Składniki na formę o średnicy 17 cm (może być ciut większa, wtedy sernik będzie niższy) Spód: 90g mąki owsianej lub zmielonych
Fabryka pomysłówszklanki drobnego cukru około 300g czerwonej porzeczki umytej , osuszonej i obranej Wykonanie: do miski wkładamy masło, żółtka, 1 łyżkę cukru, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 2 części ¾ i ¼ , każdą część zawijamy w folię , większą wkładamy do lodówki , mniejszą do zamrażalnika, na godzinę po godzinie wyjmujemy większą część ciasta(...)ubijamy na sztywno, następnie dodajemy ½ szklanki cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i jeszcze chwilę ubijamy, ubitą pianę wykładamy na porzeczki , a na jej wierzchu ścieramy drugą część ciasta (na tarce o grubych oczkach ) ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 40 minut. Źródło: http://kulinarnespotkania.blogspot.com/2011/08/plesniak-z-czerwonymi-porzeczkami.html
Słodkie zapomnienieszklance) szczypta soli 180g miękkiego masła ¾ szklanki drobnego cukru 3 duże jajka ¾ szklanki maślanki sok i skórka otarta z 1 limonki 3 szklanki jagód dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe mieszamy, odstawiamy w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, na puszystą masę(...)każdym dodaniu następnie dodajemy na przemian suche składniki z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy sok i skórkę z limonki, całość delikatnie miksujemy ciasto przekładamy do formy 22x32cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto równo rozprowadzamy następnie na wierzchu równomiernie wysypujemy jagody pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 ºC , około 35-40 minut
Słodkie zapomnienie