niego domowej masy makowej. Ucierało się ją w makutrze, bo taka smakowała najlepiej. Dziś masę makową można kupić w sklepie i właśnie często taką masę dodajemy do naszych ciast. Ale warto sprawdzić jaki jest ich skład, bo niestety maku jest w niej tylko 21-22%, natomiast na pierwszym miejscu jest woda, a na drugim cukier. Znajdziesz tam też między innymi(...)wcale trudne i sami możemy dozować sobie ilość cukru lub zastąpić go, na przykład naturalnym miodem. A bakali dodać tyle ile dodawały kiedyś nasze babcie, czyli na bogato. Świąteczne ciasta na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne świąteczne przepisy na smakowite ciasta. Mam nadzieję, że znajdziesz tu inspiracje na Twój świąteczny stół. Kliknij w link, aby przejść do przepisu
Kulinarne przygody Gatityśmietan-fixu. Efekt jest taki, że pianka wyszła mi na tyle zwarta, że ślizgała się po powidłach, co ogólnie, choć smakowo sernik wyszedł pyszny, nieco utrudnia mi ocenę tego ciasta. Ja mam ogólnie dość negatywne doświadczenia w krojeniu ciast, których warstwy oddzielają powidła. Choć sam smak powideł w wypiekach uwielbiam, to jednak denerwuje mnie, gdy one przy krojeniu wypływają Spód(...)śmietankowe: Pozostałą śmietankę (250 ml) ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fix (można zamienić na żelatynę). Bitą śmietanę umieszczamy w worku cukierniczym z ozdobną tylką. Wyciskamy na wierzchu ciasta ozdobne rozetki. Całość posypujemy pokruszonymi drobno herbatnikami. Inspiracja
Smaki Na Talerzuposypania polewy, Sposób przygotowania: Biszkopt ciemny: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut, następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 20 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec biszkopt jasny(...)Krem śmietankowy:Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić prawie na sztywno. Dodać cukier puder oraz ostygniętą galaretkę i miksować do połączenia. Krem odrazu wyłożyć na ciasto, ponieważ bardzo szybko gęstnieje. Na wierzch ułożyć jasny biszkopt. Biszkopt delikatnie nasączyć wodą z cukrem waniliowym oraz z sokiem z cytryny. Polewa : Śmietankę zagrzać w rondelku prawie do wrzenia. Zestawić
kulinarne odsłony patiwykonania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością uda Wam się zakupić w każdym sklepie. Zapraszam na przepis! CIASTECZKA FRANCUSKIE Z MAKIEM – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g masy makowej żółtko cukier puder Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na paski o grubości około 6 cm. Na każdy z nich nałożyć porcję masy makowej, rozsmarować, zostawiając wolne
Alle Dobre!letniej wody przygotuj zaczyn, mieszając składniki do momentu rozpuszczenia się drożdży i miodu. 2. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę i sól - zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli będzie kleiło się do rąk możesz dodać 1-2 łyżki mąki) i odstaw do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągaj do brzegów, dalikatnie(...)ugniatając palcami ciasto, jak przy focacci. 4. Wykładaj na ciasto plastry gruszki, kawałki sera, owoce jarzębiny i rozmaryn. 5. Całość skrop dość mocno oliwą i oprósz solą. 6. Piecz w 200*C przez 20min. Smacznego! Thin focaccia with pear, rowan berry and blue cheese Ingredients: 25g fresh yeast 1/2 cup lukewarm water 1 teaspoon honey 1/4 teaspoon salt 1.5 tablespoons
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚwięta Bożego Narodzenia to czas, kiedy nasze domy wypełniają się zapachem pieczonych ciast, przyprawy piernikowej, cynamonu i wanilii. To również idealny moment, aby podzielić się z bliskimi wyjątkowymi wypiekami, które wprowadzą wszystkich w świąteczny nastrój. W tym roku proponuję przepis na świąteczne brownie – czekoladowe, wilgotne i pełne aromatycznych przypraw, które doskonale wpisują się w klimat Bożego Narodzenia. W tym wpisie(...)stołu. Dodatek korzennych przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa i imbir, nadaje temu klasycznemu deserowi wyjątkowego charakteru. Zapraszam do lektury i wspólnego pieczenia! Po więcej przepisów zajrzyj do działu Ciasta na święta . PRZEPIS NA BROWNIE ŚWIĄTECZNE Składniki: 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 200 g masła 1 łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
Dorota SmakujePizza z ciasta twarogowego? Tak! Zapraszam Was na fantastyczny przepis, który pokocha Wasza rodzina. To świetna opcja, gdy macie ochotę na coś pizzopodobnego Jak dla mnie to to ciasto twarogowe smakuje super i w jakimś stopniu faktycznie przypomina spód do pizzy. Do tego robi się je znacznie szybciej niż tradycyjną pizzę, więc jest to fajna opcja „na ostatnią chwilę(...)kaprys na pizzę. Przepis znalazłam na portalu Przyślij Przepis, wypróbowałam go z przyjemnością i zapisałam do powtórnych wykonań. Bo powtórki będą na pewno. Polecam i Tobie te twarogowe pizzerinki. Ciasto: 125 g półtłustego twarogu 1 jajko 20 g śmietanki 30% 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 170 g mąki (dałam 150 g mąki orkiszowej jasnej
Smaki Na Talerzudodawania grusze k) Czekoladowe płatki w kształcie łódeczek Cukier puder Sposób przygotowania: Przygotowanie bazy: Ostudzone brownie rozbij w dużej misce za pomocą elektrycznej trzepaczki lub ręcznie, aż powstanie plastyczne ciasto. Formowanie szyszek: Z powstałego ciasta uformuj stożki przypominające kształtem szyszki. To świetna zabawa – maluchy mogą wczuć się w rolę małych cukierników! Dekorowanie płatkami: Zaczynając od czubka, wciskaj kawałki czekoladowych płatków
Niezły Młynekskładniki: 1 opakowanie wafla 250 g mleka w proszku 250 g masła 120 g cukru 150 ml wody 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżka mleka
Domowy Smak JedzeniaWilgotny piernik z orzechami Dziś mam dla Was przepis na pyszny, wilgotny, dosłownie rozpływający się w ustach piernik z orzechami. Idealne ciasto na zbliżające się święta. Ten piernik zawsze przygotowuje się na oleju rzepakowym, dzięki temu całe przygotowanie jest nie tylko ekspresowe i proste, ale ciasto dłużej zachowuje swoją świeżość i jest tak pysznie wilgotne. Dlaczego warto wybierać olej(...)rzepakowy? Olej rzepakowy to doskonała alternatywa masła. Olej ma neutralny, przyjemny smak i aromat, który nie zmieni smaku naszego ciasta. Jest wygodny w zastosowaniu, nie trzeba go rozpuszczać i ma cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj: https://www.pokochajolejrzepakowy.eu/dlaczego-warto-zastapic-maslo-przepisach-ciasto-olejem-rzepakowym Ja zawsze mam w kuchennych szafkach olej rzepakowy i chętnie z niego korzystam przygotowując słodkie i wytrawne
Słodkie okruszkiskładniki: 1 opakowanie wafli 250 g mleka w proszku 250 g masła 200 g cukru (jak dla mnie to za dużo następnym razem dam mniej) 2
Domowy Smak JedzeniaSzarlotka z kruszonką to klasyczny przepis na szarlotkę, który z pewnością każdy z Was pamięta jeszcze z czasów dzieciństwa. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z musem jabłkowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Artykuł Szarlotka klasyczna pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plPlacek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: powiat strzyżowski Późne śliwki smakują najlepiej, dlatego jeśli jeszcze je macie, proponuję proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Niewiele pracy, a dużo przyjemności :) Przepis pochodzi z publikacji Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia pt. „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka Składniki(...)blaszkę 25x35 cm: Ciasto: 260 g mąki pszennej 175 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 3 jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany szczypta soli Kruszonka: 125 g mąki pszennej 75 g masła 75 g cukru szczypta soli Owoce: 500 g śliwek (najlepiej węgierki) Zaczynamy od kruszonki. Składniki rozcieramy
Trzeci talerzmikserem miksujemy na jasny, puszysty krem. Nie przestając miksować, cienkim strumieniem dolewamy olej oraz mleko. Dodajemy esencję waniliową. Dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Przelewamy ciasto do blachy, wyrównujemy i pieczemy około 35 minut minut, aż stanie się złociste, a patyczek będzie czysty. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia – ja około po 5 minutach wspomagając się papierem(...)wyciągam ciasto z formy na kratkę, aby nie zaparowało się na dnie. Gdy ciasto ostygnie, zabieramy się za krem – do miski żaroodpornej wlewamy śmietankę i dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Rozpuszczamy czekoladę nad kąpielą wodną. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miski przekładamy masło i miksujemy mikserem aż stanie się dużo jaśniejsze i puszyste. Dodajemy do niego krem Lotus, kakao
Smaczna StronaPrzepis na babeczki z budyniem to jeden z najprostszych sposobów na przygotowanie czegoś słodkiego do kawy. Ciasto na muffinki zrobimy bez użycia miksera, wystarczy nam tylko miska i łyżka oraz foremki do wypieków. Tak więc babeczki z budyniem robi się ekspresowo. Smak budyniu jaki dajemy do środka muffinek może być dowolny – śmietankowy, waniliowy, dobry też będzie czekoladowy. Natomiast jeżeli(...)jajko, całość dokładnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gorzką czekoladę posiekać nożem na drobniejsze kawałki. Do formy na muffinki powkładać papilotki. Następnie do każdej foremki włożyć 2 łyżki ciasta, kolejno łyżkę przestudzonego budyniu. Przykryć kolejną warstwą ciasta. Tak przygotowane babeczki posypać kawałkami czekolady. Foremkę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 30 minut. Polecam wypróbować przepis
Danka Pichci