ciasto - 162322 przepisów (strona:3432/10822)

Ciasteczka kruche z cukrem 42

szczypta soli 150 g masła Dodatkowo: 1 białko do posmarowania ciasteczek Cukier kryształ do posypania ciasteczek Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz tych dodatkowych) umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto. Ciasto wałkuję na grubość około 4-5 mm i wykrawam dowolne kształty (u mnie gwiazdki). Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję białkiem i posypuję cukrem. Blaszkę wstawiam

Słodki sentyment
Pierogi w sosie 35

oraz ulubione mięso. Ja tym razem wybrałam wieprzową karkówkę, którą wcześniej ugotowałam z włoszczyzną, potem rozdrobniłam w malakserze i wymieszałam na farsz ze smażoną cebulą i przypraw. Następnie przygotowuję ciasto na pierogi i przy pomocy maszynki do makaronu rozwałkowuję na cienkie placki. Nadziewam je przygotowanym farszem i delikatnie zamykam, tworząc charakterystyczne półksiężyce. Jak jeść pierogi z farszem z mięsa? Ugotowane(...)chcą spróbować czegoś wyjątkowego i smacznego na obiad. Zwykłe pierogi z mięsem stają się niezwykłe, kiedy je polewam pysznym, kremowym sosem. Domowe pierogi z mięsem około 30 sztuk Składniki: Ciasto na pierogi 250 g mąki 1 żółtko ½ łyżeczki soli 100 ml gorącej wody Farsz 400 g gotowanej karkówki wieprzowej 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 4 suszone grzyby

codojedzenia
Lany chrust 36

worek cukierniczy lub mocny worek foliowy) Robimy! Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, mieszamy ze sobą, dodajemy mleko i spirytus, wbijamy jajka. Wszystko mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitego ciasta Szykujemy nie duży garnuszek – 2-3 litry i rozpuszczamy smalec. Do worka cukierniczego nakładamy ciasto (najlepiej włożyć go do wysokiej szklanki i na niej wywinąć brzegi i wtedy włożyć(...)ciasto- jest łatwiej. Odcinamy rożek woreczka i na rozgrzany smalec wyciskamy dowolne wzorki ciasta. Smażymy do zezłocenia z obydwu stron, nie spalcie! Pilnujemy smażenia! Wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia, podajemy posypane cukrem pudrem. Chrupiemy! Share 0 Tweet 0 Pinterest 0 0 Shares The post Lany chrust first appeared on Latosiowy

Latosiowydom
Szarlotka migdałowa 50

Sezon jesienno-zimowy jest idealnym momentem na przygotowywanie szarlotek! Ja przedstawiam w nieco innej wersji, a mianowicie szarlotka migdałowa z jabłkami prażonymi od Magiczne Słoiki ! Składniki: Ciasto kruche 1 jajo 25 g erytrytolu 50 g masła 82 % 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g mąki migdałowej szczypta proszku do pieczenia aromat migdałowy 20 g płatków migdałowych Nadzienie 200 g jabłek(...)prażonych Sposób przygotowania: Ciasto kruche Do miski wsypać oba rodzaje mąk, proszek do pieczenia, aromat. Wbić jajo dodać zimne masło. Całość dokładnie zagnieść. Odstawić do lodówki na 15 - 20 minut. Po upływie czasu ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią wyłożyć spód, a następnie nałożyć prażone jabłka. Kolejno dłońmi podzielić ciasto na mniejsze porcję i pospać nadzienie. Na koniec posypać

Truskawkowa Fiesta
Ciasto smażone na patelni 33

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto, które zrobisz bez udziału piekarnika? Mamy dla Ciebie przepis na ciasto smażone na patelni! Artykuł Ciasto smażone na patelni pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Ciasto smażone na patelni 40

Szukasz ciekawego pomysłu na ciasto, które zrobisz bez udziału piekarnika? Mamy dla Ciebie przepis na ciasto smażone na patelni! Artykuł Ciasto smażone na patelni pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Pączki z ciasta francuskiego 186

Super przepis na szybkie pączki z ciasta francuskiego. Pięknie wyrastają a czas ich przygotowania to dosłownie 5 minut! Artykuł Pączki z ciasta francuskiego pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Pieczone oponki serowe 49

Pieczone oponki serowe – bardzo proste do przygotowania i bardzo szybkie. Ciasto zagniatamy raz dwa za pomocą łyżki i ręki i nie trzeba używać tu miksera czy innych maszyn. Takie oponki możemy usmażyć w głęboki tłuszczu i wtedy stają się iście karnawałowym deserem, idealnym też na Tłusty Czwartek. Możemy też jak ja teraz upiec je w air fryer(...)zrobić pieczone oponki serowe: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, sodę, proszek do pieczenia, mieszamy wszystko. Następnie do miski dodajemy olej, jajka, ocet i zmielony ser biały. Zagniatamy ciasto – musi być dość elastyczne i trochę klejące, jeśli wychodzi nam zbyt suche można dodać troszkę śmietany (zbyt zbite ciasto to zbite, słabo rosnące oponki). Podsypując mąką ciasto, rozwałkowujemy je dość grubo

Dorota Smakuje
Ekspresowe ciasto czekoladowe 211

najszybsze ciasto czekoladowe jakie znam! Przygotujesz je w 5 minut, a smakiem zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Artykuł Ekspresowe ciasto czekoladowe pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Ciasto karmelek bez pieczenia 37

Ciasto na herbatnikach z masą krówkową słony karmel, masą budyniową, całość przykrywa puszysta bita śmietana z mascarpone. Słodkie bardzo smaczne ciasto bez pieczenia na każdą okazję. Składniki: na blachę 40 x 35 cm herbatniki półtora opakowania, masa krówkowa słony karmel - 1 puszka, 1 litr mleka, 200 g miękkiego masła, 3 budynie słony karmel, opakowanie podłużnych biszkoptów,  330 ml śmietany(...)Zimną śmietanę ubijemy wraz z cukrem pudrem przez około 2-3 minuty na wysokich obrotach, następnie stopniowo dodajemy mascarpone i miksujemy aż masa będzie jednolita. Wykładamy na biszkopty. Całe ciasto wkładamy do lodówki min. na noc. Najlepiej smakuje po 24 godzinach chłodzenia

Lena Gotuje
Ciasteczka kruche z cukrem 49

szczypta soli 150 g masła Dodatkowo: 1 białko do posmarowania ciasteczek Cukier kryształ do posypania ciasteczek Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz tych dodatkowych) umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto. Ciasto wałkuję na grubość około 4-5 mm i wykrawam dowolne kształty (u mnie gwiazdki). Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję białkiem i posypuję cukrem. Blaszkę wstawiam

Słodki sentyment
Ciasto Kinder Country 44

przepis na niezwykłe i apetyczne ciasto Kinder Country znane też jako ciasto Kangus, które zachwyca smakiem i prostotą wykonania! To wyjątkowa propozycja dla miłośników chrupiących wrażeń i delikatnej słodyczy. Ciasto Kinder Country, inspirowane batonikiem Kinder Country, zachwyca różnorodnością tekstur i wyjątkowym połączeniem smaków. Idealne jako deser na każdą okazję lub jako pyszna przyjemność

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybki piernik francuski Pain d’épices 43

Piernik francuski Pain d’épices to proste ciasto miodowe, które wspaniale pachnie przyprawami korzennymi. Kiedyś był rodzajem chleba na zakwasie, który dojrzewał przez kilka miesięcy. Z czasem zaczęto dodawać do niego spulchniaczy, aby ten proces był szybszy. Czy francuski Pain d’épices przypomina nasz polski piernik? Dla mnie smakuje jak przepyszne, miodowe, miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne pieczywo. Moja rodzina(...)świetnie smakuje z konfiturą, ale u mnie zazwyczaj pojawia się polewa czekoladowa, bo taką wersję uwielbiam wraz ze swoją rodziną. Koniecznie wypróbujcie ten przepis nie tylko na święta. Tym ciastem możecie zajadać się nawet na śniadanie. Wtedy już polecam konfiturę. Smacznego! Ps. Uprzedzając pytania. Tak, w przepisie nie ma jajek. Forma: 10 x 30 cm Czas przygotowania: 30 minut Czas

Di gotuje
Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami 45

Pieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami Kochamy pierogi w każdej postaci. Na naszych stołach królują pierogi gotowane z cienkiego ciasta z maki i wody, ale pierogi niejedno mają imię. Te pyszności możemy przygotować także z ciasta półkruchego i upiec je w piekarniku. Polecam przepis na przepyszne pieczone pierogi półkruche z nadzieniem z kapusty i grzybów. Będą idealne na wigilijną

Korniszonki
Szybki piernik jogurtowy 40

ostudzone masło, mieszamy *** *** Dodajemy cukry i powidła, mieszamy *** *** Bezpośrednio do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, cynamon, sodę, proszek i przyprawę do piernika *** *** Całość dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm ) *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez około 1 godzinę(...)suchego patyczka *** *** Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Śmietankę kremówkę podgrzewamy, zdejmujemy z palnika, dodajemy do niej połamaną na kawałki czekoladę, odstawiamy na ok 2 minuty *** *** Po tym czasie mieszamy, aż uzyskamy, gładką, jednolitą polewę *** *** Polewę wykładamy równomiernie na ciasto *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: Ciasta i wypieki świąteczne! Przepis tutaj (KLIK) Najlepsze likiery i nalewki świąteczne Przepisy tutaj (KLIK

Blog z Apetytem