ciasto - 162322 przepisów (strona:3429/10822)

Ciasto bananowiec 43

cytryny do smaku,  Sposób przygotowania: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, przez 10 minut. Następnie dodać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st przez 30 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć z biszkoptu łupę, powstałą podczas pieczenia. Biszkopt nasączyć wodą wymieszaną(...)gorącej wody, a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ostygniętą galaretkę wlewać do śmietanki i miksować na największej mocy miksera. Krem wylać na ciasto zabezpieczone rantem do pieczenia, jeśli jest zbyt lejące to poczekać chwilkę, ale uwaga, bo bardzo szybko masa gęstnieje.  Wierzch ciasta: Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Banany pokroić

kulinarne odsłony pati
Ekspresowe ciasto z owocami 94

Poznaj przepis na ekspresowe ciasto z owocami. Będzie naprawdę smacznie! Artykuł Ekspresowe ciasto z owocami pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Tiramisu 44

Klasyczne tiramisu to przepyszne ciasto bez pieczenia. Tak popularne, że już nikomu nie trzeba go przedstawiać. Można znaleźć wiele wersji tego deseru, np. pistacjowe, bez jajek … ale dzisiaj podzielę się z Wami moją klasyczną wersją. Tiramisu jest łatwe w przygotowaniu i wymaga tylko trochę cierpliwości, aż będzie można je zjeść. Składniki: 500 ml wody 7 czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej(...)kawa się rozpuści i odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Do rozpuszczonej kawy wlewam Amaretto i mieszam. Odstawiam. Przygotowuję blaszkę wielkości 20x25cm, którą wykładam papierem do pieczenia, żeby łatwiej było wyciągnąć ciasto. Możecie przygotować też naczynie tej wielkości (np. żaroodporne). U mnie to była deska i rant do tortów. W przypadku naczynia i deski z rantem papier nie jest już konieczny. Najpierw

Słodki sentyment
CIASTO O SMAKU MANGO 30

Ciasto o smaku mango to pyszna i orzeźwiająca propozycja dla miłośników tropikalnych smaków. Mango, ze swoim słodkim i lekko kwaskowatym smakiem, doskonale komponuje się z delikatnymi ciastami, tworząc niezapomnianą uczty dla podniebienia. Mango to owoc pochodzący z subtropikalnych i tropikalnych regionów, który od wieków jest  … The post CIASTO O SMAKU MANGO appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Ciasto dwukolorowe 49

Proste i przepyszne ciasto dwukolorowe, które sprawdzi się na różne okazje, jak i bez okazji. Artykuł Ciasto dwukolorowe pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Co można zamrozić po świętach 46

dotyczącym mądrego gospodarowania nadwyżkami jedzenia. Mam nadzieję, że moje porady będą dla was pomocne. Zajrzyjcie też koniecznie do innych wpisów w temacie: Jak uniknąć strat po świętach? Jak mrozić ciasta? Czy sałatkę jarzynową można mrozić? Sposoby na niemarnowanie jedzenia Jak odświeżyć pieczywo Po więcej inspiracji zapraszam was na moje konta Instagram oraz TikTok . CO MOŻNA ZAMROZIĆ PO ŚWIĘTACH kiełbasę gotowane(...)zajmowały miejsca w zamrażarce sosy – te gotowane ugotowane warzywa z rosołu bigos, kapusta z grochem, gulasz, strogonow, gołąbki pieczywo – najlepiej pokrojone w porcje pasztecik, kulebiaki ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie nadmiar czekoladowych zajączków pierogi, uszka śledzie surowe, śledzie w oleju pascha z twarogu hummus, guacamole ugotowane ziemniaki

Dorota Smakuje
Babka majonezowa nie tylko na Wielkanoc 35

Sporo ludzi w moim otoczeniu jak słyszy babka majonezowa to myśli, że to nie może dobrze smakować. A jednak może :) Jest to jedno z najbardziej puszystych ciast jakie jadłam i absolutnie nie czuć w nim majonezu. Jestem team majonez Winiary i jeśli babka to tylko z nim. Do zrobienia tego ciasta potrzebujemy:  4 jajka 150 g cukru

Emskie Smaki
Ciasto a’la Twix 43

Pyszna i bardzo słodka propozycja na ciasto bez pieczenia a’la Twix. Ciasto wygląda wspaniale i jeszcze lepiej smakuje. Artykuł Ciasto a’la Twix pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka 32

Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: gmina, Cmolas, powiat kolbuszowski Babka to delikatny wypiek, do którego używamy zazwyczaj drobno zmielonej mąki pszennej. Zapewnia ona ciastu pożądaną strukturę i miękkość. Babka z dużą ilością mąki ziemniaczanej to mniej glutenu, a jednocześnie lżejsza konsystencja upieczonego ciasta. Jest ono nieco bardziej suche, ale też trwalsze i bardziej stabilne. Z tego powodu(...)wielu przepisach na biszkopt część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną. W przepisie na babkę, który dzisiaj Wam proponuję, mąka ziemniaczana dominuje, ale by ciasto nie było zbyt suche mąka zrównoważona jest olejem. Dzięki temu babka jest krucha, ale jednocześnie lekko wilgotna. Smakiem nie ustępuje tradycyjnym babkom ucieranym. Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka Składniki: 4 duże jajka 1/2 szklanki

Trzeci talerz
Szybkie ciasto czekoladowe 32

Zapraszam na prosty przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które sprawdzi się na wiele okazji. Artykuł Szybkie ciasto czekoladowe pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Mazurek czekoladowo-pomarańczowy 34

wystudzeniu wkładamy do lodówki na noc. Spód: Mąkę mieszamy na blacie z cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy na drobne kawałeczki. Dodajemy żółtka i śmietanę i zagniatamy kruche ciasto. Większą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy nim dno posmarowanej masłem blaszki. Pozostałe ciasto rolujemy w długie i cienkie wałeczki, które zakręcamy wokół własnej osi i układamy na obrzeżach spodu(...)będą ranty). Jeśli pozostanie Wam odrobina ciasta wykrójcie z niego ciasteczka zajączki czy kwiatuszki do ozdoby wierzchu mazurka. Spód nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190°C przez około 15 minut. Orange curd: Sok i skórkę z pomarańczy, cukier, masło, całe jajko i żółtko umieszczamy w rondelku. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Rondelek stawiamy na minimalnej mocy palnika i cały czas

Delicious Place
Kakaowa babka wielkanocna z lukrem maślanym-HIT wilgotna, mięciutka, delikatna-najlepsza +FILM 81

łyżka mleka Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę-trzeba to robić dość długo. Dodajemy olej, mleko, sodę, mąkę, kakao, powidła i wszystko miksujemy na gładkie ciasto. Formę na babkę smarujemy np margaryną i dokładnie wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto   wstawiamy do nagrzanego do 10 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasteczka orzechowo-lniane 41

pieczenia i mielone orzechy wsypuję do miski i mieszam. Następnie dodaję pozostałe składniki, czyli ubite z cukrem jajko, masło orzechowe, rozpuszczone masło, czekoladę i bakalie. Wszystko mieszam łyżką. Ciasto odstawiam na 5 minut. Piekarnik nastawiam na 180 stopni i rozgrzewam. W tym czasie wilgotną dłonią odrywam po kawałku ciasta, toczę kulkę i rozpłaszczam ją na grubość 5 mm. Układam

Słodki sentyment
Sernik bez pieczenia PSZCZÓŁKA 37

już wiosny. Podrzucam Wam przepis na pyszny, lekki sernik, który możecie przygotować zarówno na święta wielkanocne lub przyjęcie dla dzieci. Przepisów w internecie jest mnóstwo, ja podrzucam swoją wersję ciasta Pszczółka. Ma piękny pomarańczowy kolor, pachnie cudnie, jest lekkie i bardzo smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik bez pieczenia PSZCZÓŁKA Składniki Składniki na spód: 200 g ciemnych ciastek(...)krotnie zmielonego lub z wiaderka 250 g mascarpone 200 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku wg uznania, ja nie lubię słodkich ciast więc dałam odrobinę, zależy to również od sera 15 g żelatyny 3 połówki brzoskwiń Składniki na masę galaretkową: 2 galaretki brzoskwiniowe syrop z brzoskwiń z 2 puszek

To co lubię - gotuję i polecam
Torcik z jogurtem z borówkami 119

szybko tężeje. Kiedy zacznie zastygać, ułożyć borówki lekko dociskając. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Kiedy góra stanie się sprężysta, wylać tężejącą galaretkę ( można wylać jeszcze płynną pod warunkiem, że ciasto stężało. Konfiturę, dżem, zależy co tam będziecie mieć, włożyć do rondelka, podgrzewać i mieszać. Kiedy dżem stanie się płynny, przecedzić przez sitko. Trzeba mieszać łyżeczką aby sos spływał a reszta(...)została na sitku. Kiedy ciasto stężeje, kroić na porcje, przed podaniem polać sosem i ozdobić np, miętą lub świeżymi borówkami. Opis ciasta długi ale proszę mi wierzyć, najszybsze i najlepsze ciasto:) Zdecydowałam się wybrać jogurt nie śmietanę, dzięki czemu jest mniej kaloryczne, delikatne, szczerze polecam:) Smacznego:)   Artykuł Torcik z jogurtem z borówkami pochodzi z serwisu gotuj

gotuj ze mną