dodatkiem serka homogenizowanego czy twarogu, ale najpyszniejsze jednak są te klasyczne, drożdżowe - chociaż bardziej czaso i pracochłonne 😍 Korzystając z dnia wolnego upiekłam właśnie takie pyszne, klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Mięciutkie, delikatne, lekkie jak piórko. Tym razem zrobiłam je trochę mniejsze, aby były podzielniejsze i łatwiej się przesmażyły 😉 Składniki: na około 26 szt 500 g mąki pszennej 4 żółtka(...)cukier waniliowy, sól, resztę ciepłego mleka, alkohol i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy hakiem miksera, przez kilka minut, po czym dodajemy roztopione ciepłe masło. Ubijamy całość do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Następnie misę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto jest już odpowiednio wyrośnięte wykładamy je na stolnicę, wałkujemy na placek
Walijskie Pichceniekanapeczki” z ciasta francuskiego to niewątpliwie jedna z ciekawszych propozycji na imprezowe przekąski. Są proste do przygotowania, pyszne i bardzo efektowne. Każdy od razu chce ich spróbować. Ja zrobiłam je w 2 wersjach. W jednej znalazł się serek chrzanowy, sałata, wędzony łosoś i marynowana cebula, w drugiej serek śmietankowy, cebula, szynka szwarcwaldzka i grillowany ser halloumi. Osobiście wersja(...)łososiem smakowała mi najbardziej. Takie kanapeczki z ciasta francuskiego to super pomysł na imprezową przekąskę, Sylwestra czy każde inne spotkanie z rodziną czy znajomymi. 1/2 op. ciasta francuskiego 1 op. sera halloumi 1 op. szynki szwarcwaldzkiej lub prosciutto cotto 1 op. łososia wędzonego na zimno (cienkie plastry) kilka listków sałaty strzępiastej serek kanapkowy typu almette (u mnie śmietankowy i chrzanowy
Smaki Na TalerzuPikantne i bardzo wyraziste w smaku paszteciki z mięsem mielonym i chorizo. Dla mnie może zbyt wyraziste w smaku, za to mojemu mężowi smakowały bardzo. 1 op. ciasta francuskiego xxl 500 g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula 120 g pikantnego chorizo 300 g serka kanapkowego, śmietankowego (u mnie 2 op. Almette) dymka mielona papryka słodka i ostra oregano suszone pomidory(...)przekładamy go na sito, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu, po czym dodajemy do mielonego mięsa. Odstawiamy do przestudzenia. Do mięsnej masy dodajemy pokrojoną dymkę oraz serek kanapkowy, mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy (dobrze, by w trakcie nie popękało). Wykładamy mięsne nadzienie, zostawiając jeden dłuższy bok pusty. Następnie zwijamy dość ściśle w roladę. Ostrym nożem kroimy na około
Smaki Na Talerzuprzygotować? Składniki: 120 g tuńczyka 1,5-2 łyżki oleju z awokado (świetnie podkreśla smak)* 1 pełna łyżka posiekanego szczypiorku 50 g sera śmietankowego kawałek papryki 1 płat świeżego ciasta francuskiego *Olej z awokado i inne jakościowe produkty dostaniecie w tasti.pl Z kodem: OKRUSZKI25 macie 25% rabatu na zakupy Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty lub kółka. Ja robię kwadraty(...)ozdobną foremką. Foremkę na muffinki lekko smarujemy olejem. Układamy w każdym wgłębieniu nasze wycięte kawałki ciasta francuskiego. Środek każdego lekko nacinamy. Pieczemy całość w 180 stopniach około 15 minut (czas zależy od użytego ciasta). W tym czasie przygotowujemy szybką pastę. W miseczce mieszamy tuńczyka, olej z awokado, serek i szczypiorek. Pastę nakładamy na nasze francuskie poduszeczki. Całość zdobimy drobno pokrojoną
Słodkie okruszkiSzybki makowiec Kto lubi makowce? U mnie to jedno z ciast, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Makowce robię w najróżniejszych wersjach. Rolady, gwiazdy drożdżowe, makowce na kruchym spodzie i te najłatwiejsze ucierane. Dziś mam dla Was przepis na szybki makowiec . Wystarczy wszystko zmiksować i już można piec. Polecam Pyszny, idealny przepis na makowiec dla zabieganych Jak zrobić szybki(...)połączenia. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier marcepanowy lub aromat i mielony mak. Całość miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40-45 minut, do tzw. suchego patyczka. Pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego sprawdzamy ciasto patyczkiem. Studzimy i dowolnie dekorujemy. U mnie polewa z białej
Słodkie okruszkimasy *** *** Mieszamy delikatnie do połączenia składników *** *** Gotową masę makową przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę *** *** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy krem kawowy. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, dodajemy cukier puder i całość miksujemy, aż uzyskamy sztywny krem *** *** Do kawy rozpuszczalnej dodajemy 1-2 łyżki wody(...)mieszamy. Rozpuszczoną kawę dodajemy do kremu, dokładnie mieszamy *** *** Krem nakładamy na ciasto, można to zrobić za pomocą worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy, albo po prosu wyłożyć łyżką i wyrównać *** *** Przed podaniem przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z ApetytemŚlimaczki z ciasta francuskiego z masą makową Ślimaczki francuskie to pomysł na ekspresowe ciastka z makiem , nie tylko na Boże Narodzenie. Do ich przygotowania wystarczy opakowanie ciasta francuskiego i puszka gotowej masy makowej. Te ślimaczki to idealny przepis dla wszystkich zabieganych i tych, którzy kochają ekspresowe desery. Zaczynamy! Cały przepis
Korniszonkiżółtko Przygotowanie kruchych rogalików babci Rysi Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Zimne masło siekamy i łączymy z mąką wymieszaną z cukrem pudrem . Następnie dodajemy żółtko i szybko zarabiamy ciasto . Gotowe odkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Z ciasta formujemy malutkie rogaliki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C z termoobiegiem
Korniszonkiandrzejkowe spotkanie naszej grupy Nordic Walking wymyśliłam sobie nowy przepis.. Eksperymentowałam ostatnio z ciastem z dodatkiem bananów i tak z rozpędu postanowiłam sprawdzić czy mak lubi się z bananami. Powiem Wam, że jak odkroiłam rant wypieczonego makowca i spróbowałam pomyślałam że całkiem udany mariage Po pierwsze użyłam mało cukru, po drugie dodaję sporo ziaren i bakalii(...)Wszystkim ciasto smakowało i poproszono mnie o przepis by upiec go na święta. Jest wilgotny i przypomina trochę makowiec z jabłkami ze względu na owocowy posmak. Może przepis wykorzystać do wypieku świątecznego makowca, w wersji bez spodu nie dodaję mąki. Makowiec 2 jaja 2 dojrzałe duże banany cukier z wanilią do smaku
Gotuj Sam!niego domowej masy makowej. Ucierało się ją w makutrze, bo taka smakowała najlepiej. Dziś masę makową można kupić w sklepie i właśnie często taką masę dodajemy do naszych ciast. Ale warto sprawdzić jaki jest ich skład, bo niestety maku jest w niej tylko 21-22%, natomiast na pierwszym miejscu jest woda, a na drugim cukier. Znajdziesz tam też między innymi(...)wcale trudne i sami możemy dozować sobie ilość cukru lub zastąpić go, na przykład naturalnym miodem. A bakali dodać tyle ile dodawały kiedyś nasze babcie, czyli na bogato. Świąteczne ciasta na blogu Na moim blogu znajdziesz także inne świąteczne przepisy na smakowite ciasta. Mam nadzieję, że znajdziesz tu inspiracje na Twój świąteczny stół. Kliknij w link, aby przejść do przepisu
Kulinarne przygody Gatityśmietan-fixu. Efekt jest taki, że pianka wyszła mi na tyle zwarta, że ślizgała się po powidłach, co ogólnie, choć smakowo sernik wyszedł pyszny, nieco utrudnia mi ocenę tego ciasta. Ja mam ogólnie dość negatywne doświadczenia w krojeniu ciast, których warstwy oddzielają powidła. Choć sam smak powideł w wypiekach uwielbiam, to jednak denerwuje mnie, gdy one przy krojeniu wypływają Spód(...)śmietankowe: Pozostałą śmietankę (250 ml) ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy śmietan-fix (można zamienić na żelatynę). Bitą śmietanę umieszczamy w worku cukierniczym z ozdobną tylką. Wyciskamy na wierzchu ciasta ozdobne rozetki. Całość posypujemy pokruszonymi drobno herbatnikami. Inspiracja
Smaki Na Talerzuposypania polewy, Sposób przygotowania: Biszkopt ciemny: Jajka ubić z cukrem przez 10 minut, następnie dodać przesianą mąkę z kakao oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 170 st. C przez 20 minut. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. W ten sam sposób upiec biszkopt jasny(...)Krem śmietankowy:Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić prawie na sztywno. Dodać cukier puder oraz ostygniętą galaretkę i miksować do połączenia. Krem odrazu wyłożyć na ciasto, ponieważ bardzo szybko gęstnieje. Na wierzch ułożyć jasny biszkopt. Biszkopt delikatnie nasączyć wodą z cukrem waniliowym oraz z sokiem z cytryny. Polewa : Śmietankę zagrzać w rondelku prawie do wrzenia. Zestawić
kulinarne odsłony patiwykonania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością uda Wam się zakupić w każdym sklepie. Zapraszam na przepis! CIASTECZKA FRANCUSKIE Z MAKIEM – PRZEPIS Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 300 g masy makowej żółtko cukier puder Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na paski o grubości około 6 cm. Na każdy z nich nałożyć porcję masy makowej, rozsmarować, zostawiając wolne
Alle Dobre!letniej wody przygotuj zaczyn, mieszając składniki do momentu rozpuszczenia się drożdży i miodu. 2. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę i sól - zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli będzie kleiło się do rąk możesz dodać 1-2 łyżki mąki) i odstaw do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągaj do brzegów, dalikatnie(...)ugniatając palcami ciasto, jak przy focacci. 4. Wykładaj na ciasto plastry gruszki, kawałki sera, owoce jarzębiny i rozmaryn. 5. Całość skrop dość mocno oliwą i oprósz solą. 6. Piecz w 200*C przez 20min. Smacznego! Thin focaccia with pear, rowan berry and blue cheese Ingredients: 25g fresh yeast 1/2 cup lukewarm water 1 teaspoon honey 1/4 teaspoon salt 1.5 tablespoons
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚwięta Bożego Narodzenia to czas, kiedy nasze domy wypełniają się zapachem pieczonych ciast, przyprawy piernikowej, cynamonu i wanilii. To również idealny moment, aby podzielić się z bliskimi wyjątkowymi wypiekami, które wprowadzą wszystkich w świąteczny nastrój. W tym roku proponuję przepis na świąteczne brownie – czekoladowe, wilgotne i pełne aromatycznych przypraw, które doskonale wpisują się w klimat Bożego Narodzenia. W tym wpisie(...)stołu. Dodatek korzennych przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa i imbir, nadaje temu klasycznemu deserowi wyjątkowego charakteru. Zapraszam do lektury i wspólnego pieczenia! Po więcej przepisów zajrzyj do działu Ciasta na święta . PRZEPIS NA BROWNIE ŚWIĄTECZNE Składniki: 200 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao) 200 g masła 1 łyżeczka cynamonu ćwierć łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
Dorota Smakuje