gdyż pomimo specyficznego posmaku twarożka z dodatkiem słodyczy, mnie bardzo przypasował. I niestety chyba tylko mnie i córce. Deser jest dosyć "delikatny", a twarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:) Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu- spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka(...)ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C. W tym czasie przygotowujemy masę. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i zostawić
Smaczne Zdrowepszennej -3/4 szklanki wody -1,5 łyżeczki suchych drożdży(6g) lub 12g drożdży świeżych -1 jajko -1 niepełna łyżeczka soli Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia(z drożdżami świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Od tego momentu ciasto wyrabiać 5 minut(długie wyrabianie jest niezwykle ważne). Następnie zostawić by odpoczęło przez 10 minut(...)potem ponownie wyrabiać przez ok.5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do wyrastania i zostawić na 1-1.5 godziny do wyrośnięcia. Mnie ciasto rosło ok.1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją dość mocno i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować
Smaczne ZdrowePyszny, bardzo szybki, powalający smakiem. Niebiańsko delikatny i suuuper zdrowy. Idealne ciasto na gorące, letnie dni. Znalezione tutaj . Składniki: -1 szkl maślanki -3/4 szkl ksylitolu -2,5 szkl mąki orkiszowej 700 -3 całe jajka -1 mały proszek do pieczenia -1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy -0,5 szkl. oleju ( ja dałam rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany) + dodatkowo(...)owoce , w moim przypadku było to 600g odszypułkowanych truskawek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować.wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście ułożyć owoce, ja dałam przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry. Kruszonka: -150g masła -100g ksylitolu -200g mąki orkiszowej 700 -50g wiórków kokosowych Składniki na kruszonkę zagnieść
Smaczne Zdrowełyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : - blanszowane migdały do dekoracji (jako pazurki) - białko jaja ( do przyklejania pazurów) Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać do reszty składników i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli nie mamy pudru można użyć zwykły ksylitol lub cukier , ja dałam ksylitol w kryształach. Jeżeli ciasto zrobiło nam się bardzo miękkie , to podzielić na 2 części, zawinąć w folię(...)spożywczą i schłodzić w lodówce. Jeżeli zagniataliśmy malakserem i użyliśmy zimnego masła, nie ma takiej potrzeby.( Z bardzo zimnego ciasta nie damy rady formować wałeczków, które posłużą nam za paluchy wiedźmy.) Ciasto podzielić na dość małe kawałeczki i z każdej części formować wałeczek. Musi być cieńszy niż nasz palec- ciasto trochę urośnie w piecu. Białko rozbełtać , migdały przekroić nożykiem
Smaczne Zdroweblogu. Nadrabiam więc zaległości bo bułeczki są naprawdę wyśmienite. Jak dotychczas to chyba jedyne bułeczki, które wychodzą super chrupiące. Pewnie to ze względu na dość dziwny sposób wyrastania ciasta. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam ciasta, które wyrasta podczas schładzania w lodówce. Można je przygotować wieczorem i rano w kilka minut mamy pyszne, gorące bułeczki na śniadanie. Ja niestety nie jestem rannym(...)Dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut ( wyrabiałam malakserem ale można też ręcznie). Następnie miskę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok.5 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez ok 3-4 minuty. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej
Smaczne Zdroweozdabianie. Radości jest przy tym co niemiara. Czas spędzony na wspólnym ozdabianiu ( często do późnych godzin nocnych) - bezcenny... W tym roku by wyjść naprzeciw ich trudom ( nasze poprzednie ciasto troszkę trudne było w wyrabianiu) postanowiłam przetestować wcześniej przepis od mojej ulubionej blogerki . I tak oto już dzisiaj pierwsza tura pierniczków, która z oczywistych względów świąt niestety nie doczeka(...)takowy posiadamy, jeżeli mamy w kryształach dodajemy go do masła i miodu). Do miski wlewamy rozpuszczone masło z miodem i resztą składników, dodajemy jajko i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ja użyłam do tego malaksera. Gotowe ciasto podzielić na 4 części , każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce- przynajmniej 2h. Można całą noc. Ciasto można
Smaczne ZdroweDziś dla wielbicieli czekolady ale nie tylko - wersja bardzo zdrowego brownie , bez mąki i bez cukru . Smaczne i baaaardzo zdrowe ciasto. Dodatkowo jest to ciasto bezglutenowe, pod warunkiem ,że użyjemy proszek do pieczenia bez mąki- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza(...)wystudzoną kaszą mieszamy razem w misie malaksera ( olej kokosowy dałam roztopiony, letni) do połączenia składników. Małą formę - u mnie 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30-40 minut ( do suchego patyczka). Ja piekłam 30 minut i było ok. Smacznego
Smaczne Zdrowecynamon również ale w tym połączeniu jakoś tak nie bardzo... Cynamon chyba zbyt zdominował smak .Niemniej zjedzone były... Ale osobiście następnym razem zrobię je bez dodatku cynamonu, bo samo ciasto - super ! A może po prostu nie jesteśmy aż tak wielkimi wielbicielami tej przyprawy jak nam się wydawało... Niemniej polecam ! Idealne na szybki podwieczorek :-) Składniki: - 600g mąki orkiszowej (u mnie(...)większej miski wsypać mąkę, cynamon, dodać olej, zaczyn oraz roztrzepane jajka ze szczyptą soli. Dolać resztę mleka oraz jabłka obrane i starte na grubej tarce i dobrze wyrobić ciasto. Można ręcznie , można również malakserem. Odstawić do wyrastania na ok.15 minut. Na patelni rozgrzać olej ok.2cm od dna. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i nakładać na rozgrzany olej. Ja używam
Smaczne Zdrowełyżeczka proszku do pieczenia Łącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki i zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką ciasteczka. Wycięte ciacha układać na blaszce(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostającego ciasta zagnieść kolejną kulę i rozwałkować ją , powycinać ciacha i tak aż do zużycia całego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku z termoobiegiem, ok.10-12 minut, do lekkiego zrumienienia. Pozostawić na blaszce do wystygnięcia. Smacznego
Smaczne Zdroweeksperymentuję i sprawdzam nowe przepisy. W tym roku nastąpił powrót do starego sprawdzonego przepisu, który wpisałam sobie kiedyś do zeszytu. Źródło nieznane, ale babeczka jest przepyszna. I jak na ciasta drożdżowe, bardzo konkretna, ze śmietanką kremówką, z odpowiednia ilością masła, z migdałami i olbrzymimi rodzynkami, które w babce (i jeszcze tylko w potrawce) uwielbiamy i to w dużych ilościach(...)zjadam ją do ostatniego okruszka, nawet jak jest już bardzo wysuszona, to jedyne ciasto, które smakuje mi do końca. Piekłam w formie 22x11x12cm. Składniki: - 500g mąki tortowej - 200g masła - 200g letniej śmietanki 30% - 125g ksylitolu (lub cukru) - 5g cukru trzcinowego - 3 jajka - 1 opakowanie suchych drożdży (7g) - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Smaczne Zdrowemojej najmłodszej Córci, która uwielbia wszystko co chrupie- chlebek tostowy (z którego uwielbia "telegrzanki"- to z Teletubbies, do których niekiedy powraca). Dzisiejsze tosty w wersji pszennej, by "wyczuć" konsystencję ciasta, następne będą już orkiszowe. Te choć z niezbyt zdrowej pszennicy i tak zdrowsze są od tych kupnych, gdzie oprócz pszenicy jest mnóstwo innych dziwnych dodatków. Dlatego ich nie kupuję. Najczęściej(...)siemienia lnianego (można pominąć) + ziarna do posypania (u mnie siemię lniane i słonecznik) Drożdże wkruszyć do miski, dodać wodę, miód, oliwę i sól. Zamieszać. Dodać mąkę, semolinę i zagnieść ciasto. Pod koniec dodajemy ziarna. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ja moje wyrabiałam mikserem z hakiem. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na ok.40 minut do wyrastania. Formę keksową
Smaczne Zdroweksiążce " Domowe wypieki" i postanowiłam właśnie ten przepis na ten torcik wypróbować, troszkę go zmodyfikowałam. Myślę , że najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu . Robi się lekko wilgotny i ciasto piaskowe ładnie łączy się z kremem budyniowym. Może to być również propozycja z okazji Dnia Taty :) Foremka do babki Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 40 - 45 minut Składniki(...)Ciasto : 350 g mąki pszennej 200 g cukru 4 jaja 250 g masła 1 torebka cukru waniliowego 16 g 100 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 120 g cukru ( można spokojnie dodać mniej , bo krem jest dość słodki) 40 g mąki ziemniaczanej 500 ml mleka cukier waniliowy ( albo laska wanilii) 250 g masła ( w przepisie
Słodkości i nie tylkoposypania chleba W dużej misce wymieszać mąkę żytnią z solą, miodem, drożdżami, olejem i wodą. Stopniowo dodawać przesiana mąkę pszenną - przesianie sprawia, iż wpuszcza się bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami) . Na końcu dołożyć posiekane dość grubo orzechy i wgnieść(...)ciasto. Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować olejem i obsypać otrębami - u mnie akurat orkiszowe . Uformować okrągły chlebek i ułożyć w foremce. O dstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. W mieszkaniu miałam akurat dość zimno, więc aby ciasto szybciej urosło, nastawiłam piekarnik na 50C (góra-dół), otworzyłam drzwiczki i na tychże drzwiczkach postawiłam blaszkę z ciastem. Tuż
Grunt to przepis!okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią od Kamis. Przy okazji postanowiłam wypróbować moją(...)farsz z rukoli, ricotty z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, po ugotowaniu posypane serem i podane z masłem A przygotowanie zielonego ravioli zajmuje niewiele czasu, szczególnie gdy ciasto przygotowuje się za pomocą haka robota. Własnoręcznie przygotowanie ravioli to świetna przygoda kulinarna! Przepis na Zielone ravioli z rukoli(2 porcje- 12 sztuk) * szklanka o poj. 250 ml 1 szkl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 1 szklanka* mąki tortowej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g masła 1/3 łyżeczki sody * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Układamy foremki na tartaletki. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap(...)Odrywamy po kawałku ciasta i wyklejamy nim dokładnie foremki. Układamy foremki na blasze. Pieczemy tartaletki w temperaturze 160 C około 15 minut. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Gorące foremki delikatnie odwracamy, tartaletki same wypadają. Układamy wszystkie tartaletki obok siebie i napełniamy musem czekoladowym. Mus przygotowujemy z mieszanki 25 ml śmietany 36 %, 50 ml rumu z wiśniami i 100 g gorzkiej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię