ciasto - 162322 przepisów (strona:3411/10822)

Fale dunaju 200

polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto nie powinno mieć grudek) Następnie dodajemy po jednym jajku a na koniec wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao. Na przygotowaną(...)wcześniej brytfankę wlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe i wkładamy je do pieczenia na 40 minut w 180 stopniach.  Na mleku gotujemy budyń zgonie z instrukcją na opakowaniu (nie dodajemy cukru) i zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie ucieramy mikserem masło z cukrem aż  składniki się połączą bez grudek. Gdy budyń ostygnie dodajemy go po łyżce do masy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Srata-tata, czyli tarta stracciatella 337

przygotujemy spód. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą mieszamy, następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę masło. Ucieramy, po czym dodajemy jajko. Mieszamy wszystko razem, po czym szybko zagniatamy na ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.  2. Po tym czasie naszą masę przekładamy do formy na tartę 31cm i dociskamy do dna i brzegów(...)najlepiej przy pomocy np. łyżki, żeby ciasto miało jak najmniejszy kontakt z ciepłymi rękami. Spód dziurkujemy widelcem. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia, a na papier wysypujemy ryż lub fasolę (ja użyłam ryżu), żeby ciasto nam nie urosło w trakcie pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy

My Culinary Art
Cieniutkie francuskie naleśniki według Julii Child 258

Julii Child. Fantastyczne dlatego, że z odpowiednim farszem mogą stać się eleganckim daniem obiadowym, wykwitnym deserem lub wyśmietnitą przekąską. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut chłodzenia ciasta Składniki: Pół szklanki mąki uniwersalnej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 duże jajko 1/8 łyżeczki soli 1,5 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy(...)gładką, jednolitą masę. Masa powinna być bardziej płynna niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Całość odstawiamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie delikatniejsze. Następnie rozgrzewamy patelnię i natłuszczamy niewielką ilością masła. Wlewamy 2-3 łyżki ciasta naleśnikowego i przechylamy patelnię, by ciasto rozlało się równomiernie po powierzchni. Smażymy około minuty i przewracamy na drugą stronę. Gotowe naleśniki smarujemy

Kolizje Smaków
Ciuch ciuch koła w ruch (czyli pizza w kształcie pociągu) 157

Mój Jachu, mimo że przedszkolak, też zaczął wakacje. W związku z tym postanowiliśmy urządzić sobie małe domowe święto. Uczciliśmy je trochę nietypową pizzą, która znikneła w kilka chwil :) Składniki: Ciasto na pizze szklanka mąki pszennej 10g drożdzy rozpuszczonych w ok 100ml ciepłej wody łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Farsz: Pomidorki koktajlowe Kawałek papryki Cienki kabanos Kilka plastrów okrągłej wędliny Jeden(...)plaster drobiowej wędliny Ketchup łagodny Żółty ser (jako dodatki do ciuchci można użyć tak naprawdę wszystkiego co jest w lodówce i z tych produktów „czarować” na cieście) Przygotujemy ciasto na pizze: łączymy wszystkie składniki  i wyrabiamy aż powstanie jednolita, nieco ciągnąca masa. Aby ciasto nie przywierało do rąk, przed wyrabianiem warto je posmarować kapką oliwy. Gotową masę odstawiamy

Kolizje Smaków
Brownie 175

Dzisiaj propozycja na lekkie, puszyste i pyszne ciasto. Ponadto jest bardzo proste i szybkie w wykonanie, czyli po prostu ideał! :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość p o rcji: Średnia blacha Składniki:  Ciasto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 kostka masła 100 g mąki 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich Polewa: Tabliczka mlecznej czekolady ok 40g masła(...)stopniowo dodając cukier i mąkę. Do gotowej masy jajecznej dodajemy przestudzoną czekoladę i pokruszone orzechy włoskie. Wszystko mieszamy mikserem na małych obrotach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy nasze ciasto i pieczemy ok 18 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta, możemy dla dodatkowego efektu smakowego, na wierzch nałożyć polewę czekoladową. Rozpuszczamy czekoladę wraz

Kolizje Smaków
Ekspresowy śmietanowiec z winogronami 160

Ostatnio miałam niezwykłą ochote na jakieś fajne lekkie ciasto. Zainspirowana przepisem z gazety postawnowiłam wykonać śmietanowiec z winogronami. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto robi się bardzo szybko i banalnie prosto. Smak jest natomiast wyśmienity. Szczerze polecam wypróbować ten przepis. Składniki: 1l śmietany 12% 4łyżki cukru 4 łyżki żelatyny 200g herbatników 300g winogron 2 opakowania galaretki łyżka masła Jedną z galaretek(...)przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Czekamy, aż dobrze się zwiąże i kroimy ją w kosteczkę. Kiedy mamy już przyszykowaną galaretkę możemy zacząć przygotowywać ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki cieplej wody. Śmietanę przekładamy do miski i delikatnie rozbijamy mikserem. Dodajemy cukier i powoli wlewamy żelatynę, nadal miksując. Winogrona myjemy i przekrajamy na pół. Do śmietany dodajemy galaretkę w kostkach oraz

Kolizje Smaków
Pizza cztery sery 198

produkty, a z nich powstało coś pysznego. Pizza dosłownie jak z pizzerii: kruchy spód i ciągnący się, aromatyczny ser. Nawet teraz kiedy o niej pomyśle cieknie mi ślinka! Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody,  szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: Krążek(...)ziołami 250g sera gouda 200g sera mozzarella (my miałyśmy specjalny ciągnący ser w kosteczkach, możliwy do zakupu w jednym z dyskontów) 200g niebieskiego sera pleśniowego Oregano do posypania Przygotowanie ciasta:   Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie

Kolizje Smaków
Pizza ze szpinakiem 197

walory smakowe szpinaku o czym już niejednokrotnie można się było przekonać czytając naszego bloga. Dzisiaj kolejna potrawa z tymi zacnymi liśćmi, mianowicie pyszna, pachnąca i aromatyczna pizza. Składniki: Na Ciasto: 20 gr drożdży w 1/2 szklance wody, 1 ½ szklanki mąki 2 łyżki oliwy sól Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz(...)150g szpinaku mrożonego liściastego 50g tartego żółtego sera ¾ krążka sera camembert Kawałek pora Przyprawy: sól, pieprz, oregano Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Intensywnie mieszamy łyżką. Na blat wysypujemy nieco mąki, wykładamy ciasto, polewamy ręce oliwą

Kolizje Smaków
Mazurek kajmakowy 138

kajmak w każdej postaci. Jako, że niedługo Wielkanoc pomyślałam, że już najwyższy czas wygrzebać stare przepisy na mazurki kajmakowe. Jak pomyślałam, tak też zrobiłam i teraz zajadam już pyszne ciasto. Polecam każdemu, bo przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu :) Składniki: 1 i  ½ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 200g masła 3 żółtka ugotowane na twardo Dodatki(...)ciasto: Puszka masy kajmakowej (400g) Mały słoik powideł Rodzynki i płatki migdałów Na blacie umieszczamy mąkę oraz cukier puder. Do tego dodajemy pokrojone nożem masło o temperaturze pokojowej oraz przetarte żółtka. Całość ugniatamy na jednolitą masę i umieszczamy w lodówce na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wałkujemy na grubość

Kolizje Smaków
Tort brzoskwiniowy 179

gotowego z cukierni. Być może tamte są ładniejsze, efektowniejsze, zapewne niejednokrotnie smaczniejsze, ale są „obce”. Nie są naszymi tortami przygotowanymi we własnej kuchni z dbałością i czułością. Tort jest ciastem, które zawsze przygotowuje się z powodu wyjątkowej okazji. A jeśli okazja jest wyjątkowa to warto uświęcić ją swoim własnym wypiekiem. Jeżeli nigdy nie piekliście tortu to zdecydowanie zacznijcie od tego(...)pieczenia. Wylewamy powstałą masę i wstawiamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika na około 40-50 minut do uzyskania efektu ”suchego patyczka” (jeśli nie mamy tak długiego patyczka gotowość ciasta możemy sprawdzić nitką makaronu spaghetti). Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemie z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Całkowicie wystudzone

Kolizje Smaków
Tarta z panna cottą i truskawkami 162

truskawek, cukier puder do posypania tarty Na blat wysypujemy mąkę, kakao, sól oraz cukier i cukier wanilinowy. Dodajemy pokrojone masło i całość wyrabiam rękami. Kiedy z ciasta zaczną formować się okruchy dodajemy jajko oraz łyżkę wody. Szybko i energicznie ugniatamy.Jednolite, wyrobione ciasto zawijamy w folie i odstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie przygotowujemy panna cotte. Żelatynę umieszczamy(...)rozpuści. Tak przygotowaną panna cotte przelewamy do zimnego naczynia, a ten umieszczamy w większej misce z zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Wałkujemy między dwoma papierami do pieczenia do wielkości formy od tarty. Odrywamy jeden papier i na drugim przenosimy ciasto. Odwracamy do góry dnem i dokładnie  dociskamy

Kolizje Smaków
Pierogi jagodowe 189

mistrzem kuchni polskiej pokazała nam to i owo, a my z jej wiedzy skrzętnie korzystałyśmy. Poniższy przepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz : 1 litr jagód ½ szklanki cukru Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi(...)Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną z nich odkładamy na blat, a pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie wyschły. Ciasto wałkujemy dość cienko, a następnie przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Na każde z nich nakładamy około łyżeczki jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę mąki i układamy na blat. Robimy

Kolizje Smaków
Sernik na zimno na jogurcie naturalnym z borówkami 203

jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta: Ok. 200gram ciemnych herbatników z kremem 50g masła Ciasto: 400g jogurtu naturalnego 330ml śmietany kremówki 30% Opakowanie(...)łyżki żelatyny Wierzch: Połowa tabliczki mlecznej czekolady Kilka listków mięty Borówki Ciasteczka kruszymy i umieszczamy wraz z miękkim masłem w wysokim pojemniki. Całość blenderujemy na jednolitą masę. Formę do ciasta wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Na to wykładamy ciasteczkową masę starając się ją w miarę równo rozsmarować. Blachę odkładamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Odstawiamy

Kolizje Smaków
Bułki szwajcarskie 144

chleba, więc roboty przy nich praktycznie prawie nie było..ale zapewniam Was, że nawet jeśli ktoś nie ma wypiekacza to  warto pomęczyć się troszkę i samemu zagnieść ciasto, a potem upiec takie bułki..Bułki szwajcarskie są nacinane w kształcie krzyża takiego jak na fladze...ja dodatkowo posypałam kilka ziarenkami Euforia .Bułeczki są mięciutkie ..pycha..polecam..a do bułek może(...)rozpuścić w 1/4 szkl. wody wraz z cukrem; odstawić na 15 minut. Do mąki dodać miksturę drożdżową, mleko i sól. Zacząć wyrabiać, stopniowo, w miarę potrzeby dodając resztę wody. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Ma powstać gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki lub wody. Miskę natrzeć odrobiną oliwy (lub olej) przełożyć do niej ciasto, przykryć folią

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 197

sól w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i MAGGI, odrobiną pieprzu. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości 16 sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem(...)mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Do misy robota wsypujemy szklankę mąki, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto wyciągamy, wkładamy do folii i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Mięso z indyka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię