ciasto - 162322 przepisów (strona:3407/10822)

Drożdżowe bułeczki z pieczarkami 210

lepszego niż pachnąca drożdżowa bułeczka wyciągnięta prosto z piekarnika ! Nadzienie czy farsz jest mi zupełnie obojętne :-))). Może być na słodko, może być wytrawnie..., jestem wdzięczną konsumentką każdego drożdżowego ciasta. Dzisiaj proste bułeczki z farszem pieczarkowym, taka namiastka niezapomnianych zapiekanek, bardzo popularnych w latach 80-tych. Królowały one na ulicach polskich miast, przygotowywane w przycupniętych tuż najbardziej ruchliwych miejsc, przyczepach kempingowych(...)Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 szklanki letniego mleka 30 g rozpuszczonego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Farsz 1 spora cebula 350 g pieczarek 3 łyżki starego żółtego sera sól pieprz olej do smażenia jajko do malowania bułeczek Wykonanie: Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy drożdże

Kulinarne przygody Gatity
Bagietki z kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem 184

kozim serem, czerwoną cebulką i rozmarynem  Składniki 4 bagietki: Pate fermentee 300 g pszennej mąki chlebowej 195 g wody 1 łyżeczka soli nieco ponad 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe 550 g  pszennej mąki chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 415 ml wody 18 g soli 15 g świeżych  drożdży całe pate fermentee Dodatki 150 g koziego(...)składniki oprócz pate fermentee i dodatków. Mieszamy i dodajemy zaczyn, wyrabiamy przez 10 minut, a na koniec dodajemy dodatki. Zagniatamy, aż składniki się równomiernie rozprowadzą w cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. W międzyczasie po 45 minutach ciasto składamy.  Po upływie 1,5 godziny ciasto

Kulinarne przygody Gatity
Pączki z pomarańczową konfiturą 205

mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie i lśniące ciasto, po czym dodajemy masło i chwile wyrabiamy, do połączenia składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy(...)godzinę, półtorej w ciepłe miejsce, po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość. Blat kuchenny posypujemy lekko mąką i wykładamy ciasto. Po lekkim odgazowaniu wałkujemy je na placek o grubości około 2 cm i szklanką wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Krążki ciasta układamy na stolnicy lub blaszce posypanej mąką, przykrywamy ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki z makiem 191

wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i zalewamy mlekiem. Do zaczynu z drożdży dodajemy dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.  Miskę z ciastem przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy(...)wałkujemy na kształt koła o średnicy około 30 cm. Każe koło dzielimy na 8 równych trójkątów, a następnie zwijamy w rogaliki, zaczynając od szerszej części ciasta. Rogaliki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i pozwalamy im wyrastać około 60 minut. Wtedy malujemy ja rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Pizza hawajska 184

więc innego wyjścia, tylko trzeba było się wziąć za testy :-). Wprawdzie za pierwszym razem miałam małe kłopoty ze zsuwaniem pizzy z drewnianej łopatki, bo podsypałam za mało mąki i ciasto się do niej przykleiło, ale trening czyni mistrza i przy drugim placku poszło mi już zdecydowanie lepiej. Pizza wyszła doskonała, lekko chrupiąca po bokach, ale niezbyt wysuszona. Teraz przyszła kolej(...)puszki 80 g startego żółtego twardego sera 2 łyżeczki oregano 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Gdy ciasto wyrośnie (mój program

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 206

czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.  Do miski wbijamy jajka, wlewamy przestygnięte mleko z masłem, dodajemy sól. Miksujemy dodając po szklance mąki, aż do momentu kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski i nie stanie się gładkie. Wtedy dodajemy żurawinę i wyrabiamy, aż ciasto się z nią całkowicie połączy. Następnie(...)ciasto formujemy w kulę i umieszczamy w natłuszczonej misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto musimy odgazować, uformować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki  (u mnie 30 cm). Ponownie odstawiamy je na minimum

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 182

bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie(...)przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w  ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką.  Szparagi, po odłamaniu stwardniałej końcówki

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 175

często rekomendowany jako zamiennik oliwy z oliwek w naszej części Europy, dlatego też zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego.  Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g  suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oleju rzepakowego Nadzienie(...)podłużne serki topione  1 duży pęczek botwinki 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego 1 pęczek  posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w  misce i wyrabiamy mikserem na gładkie ciasto. Umieszczamy je w naoliwionym naczyniu, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Botwinkę płuczemy, odcinamy końcówki

Kulinarne przygody Gatity
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 219

zerkając na przepis nie zauważyłam, że miary są podane w mililitrach, a nie w gramach... I oczywiście chlebki zrobiłam uwzględniając gramy :-). Chlebki wyszły pyszne, chrupiące, jedynie do ciasta musiałam dodać więcej wody. Składnik podaję więc według tego jak upiekłam chlebki "po swojemu" . Knekkebrød, norweski chrupki  chlebek Składniki na 3 blaszki z piekarnika Czas przygotowania: 80 minut(...)łyżeczki soli 900 ml wody Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na nim cienko i równo ciasto. Im warstwa ciasta cieńsza, tym chlebek będzie bardziej chrupiący. Pomagałam sobie ręką zwilżoną zimną wodą, wtedy ciasto nie będzie się nam lepiło

Kulinarne przygody Gatity
Lavas, turecki chlebek z patelni 186

drożdży 1 łyżeczka cukru  pudru 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mąki pszennej 550 2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy dalej ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne(...)będzie się kleiło do rąk. W razie potrzeby dodajemy odrobinę maki.  Ciasto wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy znowu na blat, odgazowujemy i dzielimy na 16 kulek. Każdą kulkę wałkujemy na  cienki placek o średnicy około

Kulinarne przygody Gatity
Makowe z kremem "biała dama" 185

Pyszne ciasto z makiem na każdą okazję, nie tylko na święta. I jeszcze ten krem, delikatny, subtelny, w połączeniu z makiem idealnie pasuje do kawy czy gorącej czekolady. Skladniki: Ciasto makowe: 0,5 kg maku (gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem(...)puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Krem "biała dama": 2 śmietany 30 % 2 serki homogenizowane po 20 dag każdy 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki żelatyny Serki

Salonik smaków
Musztardowe bułki 161

Był chleb z musztardą ,a teraz pora na  bułki.Przepis znaleziony tutaj ...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware .. 250 g maki pszennej  250 g mąki pszennej razowej  20 g drożdży piekarskich  100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki]  1 łyżka miodu  200 ml ciepłej wody(...)wlać do zagłębienia w mące i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże miały czas ruszyć. Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość dodać sól i musztardę i wyrabiać ciasto - powinno wystarczyć około 5 minut. Po tym czasie nakryć miskę bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę - ciasto powinno podwoić swoją objętość. [ drożdże z miodem, wodą

Moje domowe kucharzenie
Orzeszki 155

upiekłam pierwszą porcję w maszynce i było ok..druga porcja..i był problem z wypadaniem orzeszków z formy..ale na drugi dzień postanowiłam spróbować znowu..dodałam więcej mąki do ciasta, bo ciasto jest w sumie bardzo tłuste [ takie według  Magdy ma być] i pieczenie i wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta(...)mąki tortowej  1 jajko, roztrzepane  50 g cukru pudru  Płaska łyżeczka sody oczyszczonej  Płaska łyżeczka cukru waniliowego  Szczypta soli  Z podanych składników wyrobić ciasto. Będzie dość tłuste, ale przy smażeniu nie używamy tłuszczu . Z ciasta formujemy małe kuleczki i napełniamy dziurki na patelni lub maszynce . Docisnąć i piec na jasno złoty kolor. Upieczone skorupki

Moje domowe kucharzenie
Tarta koperkowa z jajkami i brokułami. 228

mają to w kuchni mi pomagają. Kroją, obierają, wałkują, układają. Mieszają, smakują, doprawiają. Pomysły  kulinarne mi podrzucają, bo bujną wyobraźnię mają.         Składniki na kruche ciasto: 1 łyżka oleju rzepakowego,  200 g mąki pszennej,  100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 200 g ugotowanych na parze brokuł(...)Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej.  Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika

Moniki Smakołyki
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 170

Przygotowując tarte, możemy równocześnie przygotować małe jej wersje. Dzieci chętnie nam pomogą i same zdecydują jakie warzywa się w nich znajdą. Składniki: Składniki na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego,  200 g mąki pszennej,  100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Pozostałe składniki: 450 g mrożonych warzyw (cukinia, fasola szparagowa płaskostrąkowa, marchew, kalafior(...)Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika

Moniki Smakołyki