ciasto - 163312 przepisów (strona:3402/10888)

Pizza Margherita 314

Najprostsza do zrobienia pizza, zaledwie kilka składników na ciasto i bardzo proste wykończenie. A smak? Uwielbiam. Szkoda, że nie miałam akurat świeżej bazylii, bo byłoby idealnie.  Składniki: Ciasto /na 2 średnie pizze/: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: kulka mozzarelli(...)łyżki mąki. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Do mąki wlać drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Sos pomidorowy wymieszać z solą, pieprzem i bazylią. Mozzarellę pokroić w plasterki albo porwać na kawałki. Wyrośnięte ciasto podzielić

Pasja Smaku
Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami 171

Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny farsz. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze komponuje się z suszonymi pomidorami i oliwą.  Składniki: Ciasto: 2 czubate szklanki mąki 3 żółtka 3/4 szklanki ciepłej wody sól Farsz: 40 dag łososia wędzonego na ciepło 1 cebula kilka suszonych pomidorów ząbek czosnku łyżka oleju biały pieprz gałka(...)muszkatałowa Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Posiekać cebulę i poddusić na oleju. Rozdrobnić łososia, dodać pokrojone drobno pomidory, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku pieprzem i gałką.  Ciasto podzielić na dwie części. Obie cienko rozwałkować. Na jednym w równych odstępach ułożyć kopczyki z farszu. Ciasto między farszem zwilżyć wodą. Przykryć drugim blatem ciasta, a przestrzenie

Pasja Smaku
Chińskie pierożki Dim Sum z wołowiną 279

doskonale łączą się z sosem sojowym. Polecam je jako przystawkę lub jako dodatek do bulionu czy rosołu. Źródło: "Magazyn kulinarny Poradnika Domowego", nr 2/2014, s. 14.  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju sól Farsz: 25 dag mielonej wołowiny 1 marchewka 4 cm kawałek imbiru 2 łyżki posiekanej kolendry 2 łyżki sosu sojowego jajko łyżka(...)bułki tartej chińska przyprawa 5 smaków pieprz kajeński  olej do smażenia Wykonanie: Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. Powoli dolewać wody i wyrabiać ciasto. Na koniec dodać olej i zagniatać ciasto, aż do uzyskania jego plastyczności. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Mięso przełożyć do miski, dodać startą na tarce marchew, drobno pokrojony

Pasja Smaku
SPIRALKI CZEKOLADOWO-WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 192

miękkiego masła -230g mąki orkiszowej -2 łyżki nutelli -1 łyżka kakao - kilka kropli aromatu waniliowego Masło zmiksować z cukrem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, nutellę i wyrabiamy. Oba kawałki ciasta(ciemne i jasne) rozwałkować na dwa w miarę równe prostokąty. Nałożyć jeden na drugi(...)delikatnie zawinąć w roladkę. Ciasto owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie, wyciągamy ciasto i kroimy na około 5 mm plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy około 15-20 minut w temp. 170 stopni C. Przez 2-3 minuty nie ściągać z blaszki(będą za miękkie). Po tym czasie można je położyć

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 227

230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie posmarować wnętrza(...)dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi około 4 cm odstępy. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Wstawić bułeczki i piec około 12 minut- do zrumienienia. Bułeczki urosną sporo jeszcze w piekarniku. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
TORT CHAŁWOWY 397

kilku placków oraz tortów. Za samą chałwą nie przepadam, jednak tort chałwowy bardzo mi zasmakował. Pomimo tego, że wydawałoby się, że będzie za słodki, jest idealny.  Składniki na ciasto: -6 jajek -1,5-2 szklanki ksylitolu lub cukru(ja dałam 1,5 szklanki) -3 szklanki mleka -1,5 szklanki oleju -5,5 szklanki mąki orkiszowej(może być pszenna(...)łyżki rodzynek -240g masła -600g chałwy waniliowej -powidła śliwkowe(najlepiej bez cukru) Do dekoracji: -polewa czekoladowa -uprażone płatki migdałów -orzechy -rodzynki -chałwa -listki mięty(ja pominęłam) Wykonanie ciasta: Jajka miksujemy z ksylitolem, mlekiem i olejem, wsypujemy mąkę z sodą i mieszamy wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy miód, cynamon, cukier waniliowy i bakalie(mielone orzechy i migdały). Dzielimy

Smaczne Zdrowe
POTRÓJNIE CZEKOLADOWY DESER TWAROŻKOWY 300

gdyż pomimo specyficznego posmaku twarożka z dodatkiem słodyczy, mnie bardzo przypasował. I niestety chyba tylko mnie i córce. Deser jest dosyć "delikatny", a twarożek dodaje mu "uroku". Poza tym ciasto z 3 różnokolorowymi warstwami fajnie się prezentuje:)  Przepis na spód ciasta zaczerpnęłam z przepisu na moim blogu- spiralki czekoladowo-waniliowe bez jajek Składniki na spód: -35g ksylitolu -kilka(...)ksylitolu -2 łyżeczki cukru waniliowego -3 łyżki żelatyny -300g śmietany kremówki 30% Masło zmiksować z ksylitolem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść na ciasto. Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.15 minut w temp. 170 stopni C. W tym czasie przygotowujemy masę.  Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach wody i zostawić

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI KAJZERKI - PSZENNE 200

pszennej -3/4 szklanki wody -1,5 łyżeczki suchych drożdży(6g) lub 12g drożdży świeżych -1 jajko -1 niepełna łyżeczka soli Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia(z drożdżami świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Od tego momentu ciasto wyrabiać 5 minut(długie wyrabianie jest niezwykle ważne). Następnie zostawić by odpoczęło przez 10 minut(...)potem ponownie wyrabiać przez ok.5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do wyrastania i zostawić na 1-1.5 godziny do wyrośnięcia. Mnie ciasto rosło ok.1.5 godziny.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć ją dość mocno i ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naciąć, dla połysku można posmarować

Smaczne Zdrowe
PLACEK ORKISZOWY NA MAŚLANCE Z OWOCAMI 238

Pyszny, bardzo szybki, powalający smakiem. Niebiańsko delikatny i suuuper zdrowy. Idealne ciasto na gorące, letnie dni. Znalezione tutaj .  Składniki: -1 szkl maślanki -3/4 szkl ksylitolu -2,5 szkl mąki orkiszowej 700 -3 całe jajka -1 mały proszek do pieczenia -1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy -0,5 szkl. oleju ( ja dałam rozpuszczony olej kokosowy nierafinowany) + dodatkowo(...)owoce , w moim przypadku było to 600g odszypułkowanych truskawek Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zmiksować.wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Na cieście ułożyć owoce, ja dałam przekrojone na pół truskawki, przecięciem do góry.  Kruszonka: -150g masła -100g ksylitolu -200g mąki orkiszowej 700 -50g wiórków kokosowych Składniki na kruszonkę zagnieść

Smaczne Zdrowe
PALUCHY WIEDŹMY 235

łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : - blanszowane migdały do dekoracji (jako pazurki) - białko jaja ( do przyklejania pazurów) Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać do reszty składników i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli nie mamy pudru można użyć zwykły ksylitol lub cukier , ja dałam ksylitol w kryształach. Jeżeli ciasto zrobiło nam się bardzo miękkie , to podzielić na 2 części, zawinąć w folię(...)spożywczą i schłodzić w lodówce. Jeżeli zagniataliśmy malakserem i użyliśmy zimnego masła,  nie ma takiej potrzeby.( Z bardzo zimnego ciasta nie damy rady formować wałeczków, które posłużą nam za paluchy wiedźmy.) Ciasto podzielić na dość małe kawałeczki i z każdej części formować wałeczek. Musi być cieńszy niż nasz palec- ciasto trochę urośnie w piecu. Białko rozbełtać , migdały przekroić nożykiem

Smaczne Zdrowe
BUŁECZKI PLECIONE - PYSZNE, CHRUPIĄCE - PSZENNE 182

blogu. Nadrabiam więc zaległości bo bułeczki są naprawdę wyśmienite. Jak dotychczas to chyba jedyne bułeczki, które wychodzą super chrupiące. Pewnie to ze względu na dość dziwny sposób wyrastania ciasta. Nigdy wcześniej nie przygotowywałam ciasta, które wyrasta podczas schładzania w lodówce. Można je przygotować wieczorem i rano w kilka minut mamy pyszne, gorące bułeczki na śniadanie. Ja niestety nie jestem rannym(...)Dokładnie wymieszać i wyrabiać ok. 5 minut ( wyrabiałam malakserem ale można też ręcznie). Następnie miskę przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce  na ok.5 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiać przez ok 3-4 minuty.     Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski , przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej

Smaczne Zdrowe
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 293

ozdabianie. Radości jest przy tym co niemiara. Czas spędzony na wspólnym ozdabianiu ( często do późnych godzin nocnych) - bezcenny... W tym roku by wyjść naprzeciw ich trudom ( nasze poprzednie ciasto troszkę trudne było w wyrabianiu) postanowiłam przetestować wcześniej przepis od mojej ulubionej blogerki . I tak oto już dzisiaj pierwsza tura pierniczków, która z oczywistych względów świąt niestety nie doczeka(...)takowy posiadamy, jeżeli mamy w kryształach dodajemy go do masła i miodu). Do miski wlewamy rozpuszczone masło z miodem i resztą składników, dodajemy jajko i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ja użyłam do tego malaksera. Gotowe ciasto podzielić na 4 części , każdą  zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce- przynajmniej 2h. Można całą noc. Ciasto można

Smaczne Zdrowe
BROWNIE Z KASZĄ JAGLANĄ I ORZECHAMI PECAN 289

Dziś dla wielbicieli czekolady ale nie tylko - wersja bardzo zdrowego brownie , bez mąki i bez cukru . Smaczne i baaaardzo zdrowe ciasto. Dodatkowo jest to ciasto bezglutenowe, pod warunkiem ,że użyjemy proszek do pieczenia bez mąki- do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Smakuje trochę jak mussli, trochę jak preparowany ryż. Ciasto również dla wielbicieli zdrowej żywności , do której niewątpliwie zalicza(...)wystudzoną kaszą mieszamy razem w misie malaksera ( olej kokosowy dałam roztopiony, letni) do połączenia składników. Małą formę - u mnie 20x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki orzechów. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) ok.30-40 minut ( do suchego patyczka). Ja piekłam 30 minut i było ok. Smacznego

Smaczne Zdrowe
RACUCHY PACHNĄCE CYNAMONEM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 300

cynamon również ale w tym połączeniu jakoś tak nie bardzo... Cynamon chyba zbyt zdominował smak .Niemniej zjedzone były... Ale osobiście następnym razem zrobię je bez dodatku cynamonu, bo samo ciasto - super ! A może po prostu nie jesteśmy aż tak wielkimi wielbicielami tej przyprawy jak nam się wydawało... Niemniej polecam ! Idealne na szybki podwieczorek :-) Składniki: - 600g mąki orkiszowej (u mnie(...)większej miski wsypać mąkę, cynamon, dodać olej, zaczyn oraz roztrzepane jajka ze szczyptą soli. Dolać resztę mleka oraz jabłka obrane i starte na grubej tarce i dobrze wyrobić ciasto. Można ręcznie , można również malakserem. Odstawić do wyrastania na ok.15 minut. Na patelni rozgrzać olej ok.2cm od dna. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i nakładać na rozgrzany olej. Ja używam

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ 202

łyżeczka proszku do pieczenia Łącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki i zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką ciasteczka. Wycięte ciacha układać na blaszce(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostającego ciasta zagnieść kolejną kulę i rozwałkować ją , powycinać ciacha i tak aż do zużycia całego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku z termoobiegiem, ok.10-12 minut, do lekkiego zrumienienia. Pozostawić na blaszce do wystygnięcia. Smacznego

Smaczne Zdrowe