ciasto - 162907 przepisów (strona:3396/10861)

Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 201

użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać na piątkowy obiad albo na kolację wigilijną jeśli ktoś lubi małe urozmaicenia;) Ciasto:  400g mąki pszennej,  jajko,  łyżeczka soli,  ok. 1/2 szklanki przegotowanej bardzo ciepłej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołeczek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć(...)mąką. Ponownie zrobić dołeczek i wlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz:  100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica ,  100g podgrzybków lub pieczarek,  cebula,  jajko,  sól, pieprz,  łyżka sosu sojowego,  2 łyżki bułki tartej

Z miłości do słodkości
Pierogi z kaszą jaglaną 264

pierogi prosto z głowy. Jestem fanem pierogów ruskich i chciałem skombinować coś podobnego. Zastąpiłem ziemniaki kaszą jaglaną. Są bardzo syte i smaczne :)  Składniki: (na ok. 50 sztuk)  Ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki) - 1/4 szklanki gorącej wody  - 1 całe jajko + 1 żółtko (bez białka!!!)  - sól do smaku  Farsz: - 2 woreczki kaszy(...)duże cebule czerwone  - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego  - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki,  czosnek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kolendra Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską.  2. Farsz:  Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie przez ok. 20 minut. Następnie oblewamy

Gotuj Z Muzyką
Wieniec drożdżowy z tapenadą 216

smakują niż wyglądają, uwielbiam ją ze świeżą bagietką lub nachosami. Tym razem jako nadzienie wytrawnej drożdżówki. To nasza niezastąpiona imprezowa przekąska. Polecam gorąco, w końcu karnawał przed nami! Składniki: Ciasto: 350 g mąki 7 g drożdży instant 200 ml ciepłego mleka  75 ml oliwy z oliwek extra virgin Monini szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 jajko Tapenada: 1 szklanka(...)łyżki posiekanych suszonych pomidorów Przygotowanie: Tapenada:  Wszystkie składniki miksujemy blenderem na jednolitą masę, powoli dodając oliwę. Smakujemy, jeśli jest za mało słona lub ostra, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto:   Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże instant i sól. Mleko trochę podgrzewamy, dodajemy oliwę,  jajko i mieszamy. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z brukselką i brokułami 208

Składniki: Składniki na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu, szczypta soli, 100 g brokuł, ok.15 brukselek, 6 plasterków pora, 1 cebula szalotka, 200 g kwaśnej śmietany 18%, 100 g startego sera żółtego, 3 jajka, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól do smaku, pieprz czarny świeżo zmielony(...)Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika

Moniki Smakołyki
Calzone 28697

Składniki: 450 g mąki tortowej 1 łyżeczka soli 8 g drożdży suchych 2 łyżki oleju 250 ml mleka Suche składniki umieścić w misce. Dodać olej oraz ciepłe mleko. Ciasto dokładnie wymieszać na gładką masę. Uformować kulę, naoliwić delikatnie olejem i odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.   Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić i podzielić(...)części. Każdą część rozwałkować na koło. Ciasto powinno być cienkie. Farsz (składniki mogą być dowolne): 6 pieczarek ½ piersi z kurczaka ½ papryki czerwonej ½ sera mozzarella w kulce oliwki zielone 150 g sera żółtego ulubione przyprawy Pierś z kurczaka umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą np. kebab-gyros. Usmażyć i wystudzić. Pieczarki i paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Na połowę każdej

kulinarnyswiatdomi
Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim 286

Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko. składniki: 500 g świeżego łososia bez skóry przyprawa do ryb  oliwa do skropienia 200 g świeżego szpinaku sól czosnkowa masło do smażenia 1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g Filet łososia podzielić na dwa kawałki. Następnie kawałki oprószyć z obu stron przyprawą(...)minimum godzinkę, ale im dłużej tym lepiej. Szpinak posiekać i przesmażyć na maśle aby zmniejszył objętość, do smaku doprawić solą czosnkową. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwinąć ciasto francuskie, przekroić na dwa kawałki. Na każdym, przy jednym boku ułożyć kawałek łososia. Na rybie ułożyć przesmażony szpinak. Ciasto złożyć na pół i przykryć rybę tworząc paczuszkę. Boki skleić dociskając widelcem

Monia miesza i gotuje
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 156

powidłami mandarynkowymi Składniki : zaczyn: 30 g zakwasu żytniego 140 g mąki żytniej typ 750, ja dałam żytniej żurkowej 170 g wody Zaczyn przygotowujemy na 12-16 godzin przed zarobieniem ciasta właściwego i pozostawiamy do fermentacji w temp. pokojowej. Ciasto właściwe : cały zaczyn ( tj. 340 g ), a możemy dodać do ciasta właściwego 5 g drożdży instant lub 125 g świeżych(...)przez 15 min , a potem 20 min. w temp. 220 C*, następnie około 15 min. w temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min. Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu na spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć. Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :) Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był

Proste Potrawy
Babka bananowo-gruszkowa 321

wykonania Miękką margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać jajka i wszystko razem dobrze utrzeć. Następnie dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia cały czas ucierając. Do ciasta dodać obrane i pokrojone w kostkę owoce ( zamiast wymienionych w składnikach owoców można dodać można dodać owoce z puszki osączone z soku np: ananasy, brzoskwinie, wiśnie lub świeże owoce(...)jabłka, mango) i wymieszać ciasto razem z owocami. Ciasto wyłożyć do formy keksowej, albo babkowej z kominkiem, wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni, ok. 45-50 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już upieczone

Mix smaku
Biszkopt z masą jabłkowo-kisielową 193

żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp.180 stopni około 30 min. Ciasto do przekrojenia na dwa placki. wierzch i przełożenie Kisiel ugotować(...)biszkoptu i przykryć drugim i odstawić do wystygnięcia. Rozpuścić galaretkę i pozostawić aż zacznie lekko tężeć. Śmietanę ubić z cukrem wanilinowym, 2 łyżkami cukru i zagęstnikiem do śmietany. Wierzch ciasta posmarować połową bitej śmietany.Resztę śmietany nakładać do szprycy i wyciskać wzdłuż ciasta równoległe dosyć grube i wysokie pasy.Między pasy bitej śmietany wlać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki

Mix smaku
Babka adwokatowa 222

cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie powoli wlewać adwokat delikatnie mieszając, wlać olej i również delikatnie wymieszać. Na koniec połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub formy silikonowej. Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać, wylać na jasne ciasto, delikatnie wymieszać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze(...)stopni, 60-70 min. Przed wyjęciem z piekarnika zrobić próbę patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika ciasto zostawić na chwilę w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Wystudzone ciasto dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem

Mix smaku
Smażone ciasteczka 151

Żółtka i całe jajka (bez skorupek) włożyć do naczynia, rozkłócić, dodać cukier puder i utrzeć przy pomocy robota. Nie przerywając ucierania, dodać śmietanę, a następnie mąkę z masłem.Kiedy ciasto zrobi się gęste wyjąć na stolnicę i dokładnie zagnieść (dodając resztę mąki jeżeli wszystka nie została dodana przy ucieraniu). Jeżeli będzie zbyt kleiste można dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki(...)Ciasto ma być dość miękkie, ale powinno ładnie odchodzić od dłoni. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schować na ok. 45 min do lodówki. Schłodzone ciasto dość cienko (ok.2 mm) porcjami rozwałkowywać podsypując mąką, tyle aby się nie kleiło, nie za dużo i przy pomocy foremek wykrawać ciasteczka. Do garnka o szerokim dnie wlać oliwę (głębokość ok.2 cm), rozgrzać (sprawdzić

Mix smaku
Pierniczki bakaliowe 158

przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia. Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować.  Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na kilka(...)nawet tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 10-12 min. Upieczone pierniczki wykładać na kratkę do wystudzenia

Mix smaku
Ciasto z rabarbarem 147

składniki ciasto * 250 g margaryny * 5 jajek * 2/3-3/4 szklanki cukru * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * rabarbar ok. 1 kg kruszonka * 100 g mąki pszennej * 65 g margaryny * 40 g cukru pudru Sposób wykonania Rabarbar obrać ze skóry i pokroić w 3 cm paski. Składniki na kruszonkę szybko ze sobą połączyć. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka oddzielić(...)rozpuszczony, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać, a następnie wlać margarynę i wszystko dokładnie połączyć (można mikserem na małych obrotach). Ciasto wylać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto dość gęsto wyłożyć rabarbar, lekko go wcisnąć w ciasto, a następnie na wierzchu rozsypać kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Mix smaku
Karpatka z bitą śmietaną 190

klasyk, raczej może ptyś z bitą śmietaną. Zawsze uwielbiałam karpatkę, wyczekiwałam, kiedy babcia albo któraś ciocia ją zrobi, bo akurat taki pech, że moja Mama jakoś bała się tego ciasta. Strach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają. 150g margaryny(...)miksujemy. Powinna powstac masa ładnie odchodząca od garnka, którą wystarczy podzielić na dwie części i piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote. Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama ją zrobiłam, te w sprayu mi kompletnie nie smakują). Smacznego

Kulinarna rozmowa
Pączki 143

temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i wstawić do mocno ciepłej wody na 10minut. Mąkę wymieszać z cukrem i zaczynem drożdżowym. Dodać żółtka, masło, sól i alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce olejem. Zagniatamy do momentu aż ciasto(...)będzie odchodzić od rąk.  Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Zagniatamy ciasto ponownie. Odrywamy po kawałku ciasta i rozgniatamy w dłoni. Do środka wkładamy łyżeczkę marmolady i zlepiamy w kulkę. Takie pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut. Olej podgżewamy do 180°C. Pączki smażymy z każdej strony po ok 3minuty. Lukier robimy mieszając wszystkie składniki razem na gęsty syrop

Kulinarna rozmowa