szarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia! Ciasto: 250 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious(...)Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło. Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić na patelni lub grubym rondelku na jasny
Czerwień i błękitresztę mąki, olej i 3/4 rozbełtanych jajek do wcześniejszych składników, zamieszać łyżką i odstawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez około 10 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i zacząć je rozrabiać rękoma. Ciasto drożdżowe lubi jak się je uderza o blat, rozrywa, napowietrza. Jeżeli będzie zbyt klejące, należy podsypać odrobiną mąki. Ciasto nie może kleić(...)trójkątów (jak pizzę). Na każdy z trójkątów nałożyć Nutellę lub marmoladę (zwykłe dżemy nie nadają się, ponieważ są zbyt rzadkie). Następnie od "podstawy" trójkąta do "wierzchołka zwinąć ciasto i uformować na kształt rogalika. Z drugą kulką ciasta postąpić tak samo. Zwinięte rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch rogalików resztą rozbełtanego jajka. Piec w piekarniku
Anielska Kuchnia AniBułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione(...)pozostawiamy na 10 min. do wyrośnięcia. Do zaczynu dodajemy 1 jajko i połowę mąki, całość miksujemy (można miksować zwykłym robotem z końcówką świdrem). Dodajemy pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne. Migdały, rodzynki, skórki z pomarańczy mieszamy z 2 łyżkami syropu trzcinowego. Z ciasta formułujemy płaski prostokąt o wymiarach
Moniki Smakołykiszczypta sody oczyszczonej Płyny mieszamy z miodem i olejem, rozpuszczamy w nich drożdże. Mąkę przesiewamy do drugiej miseczki i wlewamy do niej mokre składniki, mieszamy łyżką, aż otrzymamy jednolite ciasto. Przykrywamy i wsadzamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy i pozostawiamy na jakieś 10min, aby ciasto się ociepliło. Sodę rozpuszczamy w cieplej wodzie i dodajemy do ciasta. Miksujemy/mieszamy łyżką(...)pozostawiamy na kilkanaście minut, aż trochę podrośnie(ok.10min). Patelnię smarujemy oliwą/masłem i oprószamy mąką kukurydzianą. Ciasto podsypujemy mąką kładziemy na lekko rozgrzanej patelni i kształtujemy na kształt koła. "Smażymy" na najmniejszym ogniu przez ok.12min, przewracamy na drugą stronę i smażymy drugie tyle. *ciasto jest lepiące i dłońmi go nie wyrobicie, tak więc polecam łyżką, albo specjalnymi wiertłami
More food, love and dreamsJeden z najprostszych przepisów na wykorzystanie ciasta francuskiego. Wystarczy trochę cukru i cynamon. Banalnie proste i zaskakująco pyszne, małe ciasteczka. Idealne do pochrupania przy filiżance kawy lub herbaty. Ich zrobienie, razem z upieczeniem nie zajmuje więcej jak pół godziny. Co ciekawe samemu można wymyślić nadzienie, np. posmarować nutellą, budyniem, dżemem lub rozłożyć starte jabłka. Możliwości jest bardzo dużo(...)Przepis pochodzi z książki "Mała wielka uczta". SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżeczka cynamonu 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Cynamon, cukry oraz imbir połączyć ze sobą. Ciasto francuskie rozwinąć. Mieszankę rozsypać równomiernie na całą powierzchnię ciasta. Boki, wzdłuż dłuższych krawędzi, zwinąć do środka. Kroić na plasterki o szerokości ok. 1 cm. Ułożyć
Złote przepisyletniej wody 1 łyżka syropu trzcinowego Diamant Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera, wsypać drożdże, cukier, sól, wbić jajko i dodać letnie mleko i wodę. Za pomocą końcówki do ciast drożdżowych "haka"wyrabiać ciasto przez kilka minut, aż zrobi się elastyczna kulka. Ciasto pozostawić w misie, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć(...)stolnicę wysypaną mąką i podzielić na 8 równych części. Z każdej części ciasta uformować wałek o długości około 60-70 cm. Wałek zwinąć na pół, skręcić i uformować bajgla dokładnie sklejając by się nie rozwinął. Bajgle ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, robimy odstępy bo bajgle urosną. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około
Ala piecze i gotujeszklanki (około 1/4 szklanki), wsypujemy do niej łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru i pokruszone drożdże. Odstawiamy na bok na 10 minut. Następnie wsypujemy do dużej miski resztę składników na ciasto i przygotowany zaczyn. Zagniatamy minimum 15 minut. Ciasto po kilku minutach robi się bardzo sprężyste i ugniatanie staje się dziecinnie proste :) Nakrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)którym należy zacząć rozgrzewać piekarnik. Ustawiamy temperaturę na 250-265 stopni. Wraz z piekarnikiem nagrzewamy kamień lub blaszkę, na której będziemy piec. Blaszkę należy posmarować odrobiną tłuszczu, żeby ciasto się nie przykleiło. 4. Na blat podsypany mąką wyciągamy nasze ciasto. Ugniatamy jeszcze przez chwilę i kroimy na dwie równe części. Każdą kulkę zaczynamy rozciągać lub podrzucać ;) , aż osiągnie rozmiar
My Culinary Artsztywno szybko mikserem ubitą pianę - ważne, aby jajka były świeże żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel do "białości" ze sparzonej dużej cytryny zetrzeć skórkę do ciasta dodać jogurty greckie po 330 gram każdy, wsypać kaszkę manną, budyń i mikserem wymieszać z 2 minuty następnie dodać pianę i delikatnie łyżką wmieszać do ciasta - duże, umyte winogrona przekroic(...)pół i jeśli są pestki to je usunąć - obsypać połówki winogron mąką i dodać je do ciasta lekko mieszając tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wlać ciasto i piec w 200C około 45-50 minut zupełnie wystudzone ciasto dopiero wyjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem - jogurtowy sernik jest bardzo delikatny i wilgotny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękażdych urodzinach główną atrakcją jest tort. Tort zrobiłam śmietanowo - czekoladowy obłożony masą cukrową i przyozdobiony na wierzchu kwiatami. Również na mojej imprezie pojawiły się parówki w cieście francuskim i sałatka ziemniaczano - buraczana. Tort śmietanowo - czekoladowy : masa śmietanowa - http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-smietanowy-na-biszkopcie-rzucanym.html masa czekoladowa - http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/09/tort-czekoladowo-smietanowy.html biszkopt - http://www.uwielbiamgotowac.com/2013/04/biszkopt-na-tort.html#.VHI0t4vz1qg Sałatka ziemniaczano - buraczana : 6 ziemniaków(...)smaku Na sam koniec zaprawiamy 4 dużymi łyżkami majonezu Warto przed podaniem sałatkę włożyć do lodówki na ok 1 godzinę, aby smaki się połączyły Parówki w cieście francuskim : ciasto francuskie gotowe 10 parówek małych Ciasto rozkładamy na stolnicy Kroimy je na 10 kwadracików Każdą parówkę kładziemy na jednym kwadraciku z ciasta
Klaudynkowa kuchniamąki żytniej razowej) 100 g gotującej się wody Mąkę zalej gorącą wodą, przykryj szczelnie folia i pozostaw razem z zaczynem na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej . Ciasto chlebowe: 125 g maki żytniej razowej 90 g maki pszennej 550 200 g zaparzonej mąki (patrz wyżej) 325 g zaczynu (patrz wyżej) 150 g wody 5 g świeżych drożdży (1/4 łyżeczki(...)instant) 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie chleba W dzień wypieku wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Ciasto powinno być dosyć luźne, jednak mocno klejące z powodu malej ilości maki pszennej. Po lekkim wyrobieniu ciasto powinno odpoczywać przykryte około 30 minut. Z całości uformuj jeden okrągły bądź podłużny bochenek, który powinien wyrastać w formie lub koszyku do wyrastania około 1 godziny
Grahamka, weka i kajzerkajajko), następnie dodaj suche składniki (sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Wymieszaj dokładnie, tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły, następnie dodaj masło ostudzone do temperatury pokojowej. Wygniataj ciasto aż do uzyskania struktury gładkiej i sprężystej. Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj i pozostaw do wyrastania przez około 40-50 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość), najlepiej(...)temperaturze 28 ° C i wilgotności 75%. Przenieś ciasto na oprószoną mąką stolnicę, podziel na 6 równych części, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj każdą część na potrójną szerokość formy, następnie złóż w 1/3 od góry do środka i dociśnij palcami założoną krawędź, następnie złóż w 1/3 od dołu do środka i dociśnij palcami
Grahamka, weka i kajzerkaChleb z udziałem 70% mąki żytniej na 3-fazowym cieście zakwaszanym. Przepis bazuje recepturze opracowanej przez Jeffreya Hamelmana. Zaczyn I etap: 1 łyżeczka dojrzałego zakwasu żytniego 8 g mąki żytniej razowej 12 g wody Całość zagnieć i pozostaw do przefermentowania na 5-6 godzin w temperaturze ok. 25 °C. Zaczyn II etap: 24 g zaczynu z etapu(...)Zaczyn III etap: 200 g zaczynu z II etapu. 242 g maki żytniej 242 g wody Po wymieszaniu składników pozostaw na 3-4 godziny w temperaturze 29 °C. Ciasto chlebowe: 680 g zaczynu z III etapu. 350 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej wysokoproteinowej 420 g wody 10 g świeżych drożdży (opcjonalnie) 1 łyżka soli Przygotowanie chleba
Grahamka, weka i kajzerkadrugiej misce wymieszaj składniki mokre: mleko, jajko i Tang Zhong . Wymieszaj dokładnie zawartość obu misek, następnie do suchych składników dodaj mokre i mieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj dopóty, dopóki będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana. Podziel(...)ciasto na dwie równe części. Do jednej dodaj barwnik i wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciemnego koloru. Ciasto z barwnikiem będzie miało odrobinę inną strukturę, mniej elastyczną. Obie części ciasta uformuj w kule, przełóż je do oddzielnych, wcześniej natłuszczonych misek i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość, mniej więcej 45-60 minut (w zależności od temperatury). Każdy
Grahamka, weka i kajzerkamąki orkiszowej razowej 300 g mąki luksusowej (typ 550) 200 g zmielonych orzechów włoskich 250 g wody 6 soli 7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta do ich dokładnego połączenia i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 15 minut. Zagnieć krótko i odstaw na godzinę. Złóż 2 razy i odstaw na godzinę. Ponownie złóż(...)razy i odstaw na kolejną godzinę. Uformuj ciasto przełóż do form, wypełniając je mniej więcej w 3/4. Odstaw do rośnięcia na 3-4 godzin w temperaturze pokojowej lub do lodówki na 8–12 godzin lub na noc, po wyjęciu z lodówki daj ciastu dojść (1-2 godziny) do temperatury pokojowej, a nawet troszeczkę wyższej, na przykład w piekarniku z włączonym
Grahamka, weka i kajzerka