ciasto - 162322 przepisów (strona:3387/10822)

Bułki drożdżowe całonocne 144

przesiać do miski. Dodać mąkę pełnoziarnistą. Wlać wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać i dodać sól. Wymieszać dobrze ręką, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obficie posypany mąką blat/stolnicę. Ciągniemy za każdy bok i składamy jak paczkę. Przykryć miską w której rosło ciasto i zostawić na 45 min. 4. Wyrośnięte ciasto, posypać(...)mąką i przekroić na mniejsze kawałki używając ostrego noża lub specjalnej „szpachelki” do ciasta jak u mnie. Należy tylko pamiętać, że cięcie ma być w dół i od razu na boki- w jednym ruchu, bo inaczej ciasto przykleja się do noża. 5. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni

UgotujmyTo.pl
Bułeczki śniadaniowe na zakwasie 150

dobrze wymieszać (bez soli). 2. Przykryć folią i zostawić na 45 min. 3. Dodać sól i dobrze wyrobić. 4. Przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym złożyć ciasto kilka razy w kopertę. 5. Ponownie przykryć folią i zostawić na 30 minut po czym znowu złożyć ciasto kilka razy w kopertę. 6. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej(...)następnego ranka. 7. Rano nagrzać piekarnik do 250 stopni. Ciasto przełożyć na blat oprószony dobrze mąką i złożyć w kopertę. Zostawić na 10 minut i złożyć ponownie. Delikatnie odwrócić ciasto góra-dół i zostawić na 40-60 minut -oprószone mąką i przykryte ściereczką. 8. Pokroić ciasto ostrym nożem – lub specjalną szpachelką (zobacz np. bułki całonocne ) – na mniejsze kawałki

UgotujmyTo.pl
Tartaletki gruszkowo-orzechowe 159

octu balsamicznego 150 ml śmietany kremówki 1 jajko garść orzechów włoskich 50 g sera (u mnie pleśniowy) zioła prowansalskie sól, pieprz 1. Z mąki, Palmy, żółtka i soli zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody. Owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Gruszki podzielić wzdłuż na ósemki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię grillową(...)gruszki są już gotowe wlać 2 łyżki miodu i 2 łyżki octu balsamicznego. Wymieszać wszystko i potrzymać na patelni chwilę aż wszystko się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia. 3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować i wylepić formy do tartaletek. Docisnąć ciasto i ściąć nadmiar. Nakłuć widelcem. Każdą foremkę przykryć folią lub papierem do pieczenia

UgotujmyTo.pl
Drożdżówki z rabarbarem 189

Dobre drożdżówki nie są z złe ;)! Szczególnie jak ciasto drożdżowe jest delikatne i połączone z kwaskowatym rabarbarem i kruszonką. Choć przygotowywałam te drożdżówki również z jagodami i malinami i były równie pyszne. Przepis znalazłam u Kasi i oczywiście na stałe zagości w moim kulinarnym repertuarze. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na drożdżówki to koniecznie wypróbujcie ten, na drożdżówki(...)rozpuszczamy drożdże i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Resztę składników łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy ciasto około 10 minut aż zrobi się elastyczne. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. Kruszonka: Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i wcieramy

UgotujmyTo.pl
Bajgle cynamonowe z rodzynkami 167

minimum 30 minut. Następnie odcedzić i delikatnie osuszyć na ręczniku papierowym. 2. Do miski wsypać mąkę, drożdże, miód/cukier i cynamon. Dolać letnią wodę i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Dodać odsączone rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiać aż połączą się z ciastem. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem miski, przykryć i zostawić na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto(...)każdej uformować kulkę. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić na 20 minut. Następnie w każdej kulce zrobić palcem otwór i powiększyć ten otwór, kręcąc ciastem wokół palca jak hula – hop. Zostawić ponownie do wyrośnięcia na 40 minut. 4. W dużym rondelku zagotować wodę z dodatkiem miodu, melasy lub golden syrup, ja dodałam cukier. Delikatnie wrzucać wyrośnięte bajgle

UgotujmyTo.pl
Jagodzianki 141

będzie letni. 2. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wlać letnie mleko, żółtka i jajko i sól. Wyrabiać mikserem około 10 minut (lub ręcznie około 20…) aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą i wierzch ciasta również delikatnie posmarować oliwą. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi objętość ( u mnie niecała godzina(...)Jagody/borówki opłukać i osuszyć. Cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i taką mieszanką obsypać jagody delikatnie je mieszając. 4. Kawałki wyrośniętego ciasta odrywać i delikatnie rozwałkować na grubszy placek. Wykrawać kółka, które po delikatnym spłaszczeniu powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki, zlepieniem na dół, na blasze wyłożonej

UgotujmyTo.pl
Tarta z dynią i kozim serem 173

prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia ! Tarta z dynią i kozim serem Składniki: Ciasto: na formę 20×30 cm 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe jajko do smarowania 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masa(...)koziego 200 ml śmietany 36% 2 jajka sól, pieprz, zioła prowansalskie 1. Mąkę przesiać, dodać 2 żółtka, szczyptę soli i posiekać aż zrobi się drobna kruszonka. Następnie zagnieść krótko ciasto (w razie konieczność dodać 1-2 łyżki zimnej wody) żeby całość się połączyła, zawinąć w folię i wstawić na min 60 min do lodówki. Wyjąć i rozwałkować (najłatwiej między dwoma

UgotujmyTo.pl
Turecki chlebek Gozleme 187

Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk . Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna(...)jest idealne Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą Turecki chlebek Gozleme Składniki na 4 duże placki Ciasto: 450 g mąki pszennej /przesianej/ 18 g świeżych drożdży /u mnie 9g drożdży instant/ 1 łyżeczka cukru 125 ml ciepłej wody 160 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli Farsz: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku

UgotujmyTo.pl
Domowa bagietka pszenna 186

bagietka pszenna Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody 1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto do misy lekko wysmarowanej oliwą. Misę przykryć ściereczką lub folią i zostawić, na co najmniej 12 godzin. 2. Następnie ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat, lekko spłaszczyć i złożyć(...)kopertę ( czyli złożyć ciasto z czterech stron do środka i zostawić złączeniem do spodu) Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. 3. Następnie ciasto podzielić na dwie części i uformować z każdej bagietkę. Uformowane bagietki przełożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia i obsypanej mąką) i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika

UgotujmyTo.pl
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI Z KASZĄ JAGLANĄ - BEZGLUTENOWE 224

Ziemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie. Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną. Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń(...)polówkę lub dwie wydrylowanej śliwki, sklej ciasto od góry i znowu zroluj w dłoniach w zgrabnego knedla. Czynność powtórz aż do wyczerpania ciasta. Wrzuć knedle do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przylepiły do dna. Od wypłynięcia na powierzchnię wody gotuj jeszcze około 4 minuty.  Ugotowane knedle odcedź i podawaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Uszka z kapustą i grzybami 181

rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Teraz należy przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na bardzo(...)cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto na pół jak na mini-pierogi, a następnie łącząc dwa przeciwległe boki ze sobą w kształt uszek. Nastawić wodę w garnku. Dodać sól. Zagotować. Wrzucać przygotowane uszka na gotującą się

Świat Domowej Kuchni
Muffinki klonowe z orzechami pecan 110

klonowy, mleko i roztopioną, wystudzoną margarynę (fot.1) . Zawartość obu misek połączyć i ręcznie, krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto. Na wierzch każdej muffinki położyć połówkę orzecha pecan (fot.2) . Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Źródełko przepisu znalazłam tutaj . Po upieczeniu muffinki przybierają piękny rumiany kolor. Wyglądają i smakują

Świat Ciasta
Muffinki z truskawkami 217

olej). Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać. Mieszać do momentu połączenia składników. Dodać truskawki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, i każdą z nich napełnić ciastem (fot.2) . Piec 20-25 minut w temp. 190°C. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia tuż po upieczeniu. Smacznego - truskawkowego :) Muffinki z truskawkami znajdziesz

Świat Ciasta
Amerykany 163

wymieszać a następnie wsypać do jaj z mlekiem. Zmiksować. Na koniec wlać wystudzoną margarynę i ponownie wymieszać. Przygotować dużą blachę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i wykładać na nią ciasto (około 2 łyżek na jedno ciastko) w bardzo dużych odstępach (fot.2) , ponieważ ciastka mocno wyrastają. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody

Świat Ciasta
Pralinki amerykańskie 145

tłuszczu kokosowego 150 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g płatków kukurydzianych Moim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty

Świat Ciasta