ciasto - 162322 przepisów (strona:3381/10822)

Bakaliowiec 129

tylko zrobi się cieplej będę mogła ruszyć z remontem i koncepcji już nie zmieniać ;) Przynajmniej jedno pozostaje bez zmian! Moje zamiłowanie do pieczenia. Ostatnio na przykład zrobiłam idealne bakaliowe ciasto. Leciutkie, puszyste, lekko wilgotne - nie za suche brzmi w tym wypadku dużo trafniej. Do tego masa bakalii w podstawie ciasta, mniam! Nic tylko zajadać się kawałkiem z ciepłą herbatą(...)przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone na Male kawałki migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy jajecznej i lekko mieszamy. Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem

Słodkie Przyjemności
Ciasto z białek z truskawkami i ananasem 158

koktajle, ciasteczka? Jej, tyle pomysłów, a tak mało czasu. A pro po małej ilości czasu, dzisiejszy przepis jest idealny dla tych którzy nie mają go zbyt wiele. Samo przygotowanie ciasta nie powinno Wam zająć więcej niż 10 minut - w przypadku ręcznego robota max 15 ;) Przygotowałam dla Was kolejna białkową propozycję. Wiem jak bardzo je lubicie. Tym razem bardzo wiosenną, piankową(...)lekką. Zapraszam na Ciasto z białek z truskawkami i ananasem." Składniki : 6 białek 150 g cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 90 g mąki łyżeczka ekstraktu waniliowego 2-3 plasterki ananasa szklanka truskawek Dodatkowo : 50 g masła 80 g cukru 80 g mąki Sposób przygotowania: Schłodzone białka ubijamy na sztywno, następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Pod koniec ubijania dolewamy olej

Słodkie Przyjemności
Ciasto truskawkowe 142

ciągu dwóch dni ponad 1000 balonów. Robi wrażenie, prawda? Pieczenie nie jest moim jedynym atutem ;) Ha! Ale skoro  już mowa o pieczeniu. Mam dla Was przepyszne truskawkowo-waniliowe ciasto. Może się skusicie? :) Składniki: 4 jajka szklanka cukru szklanka mleka 1/2 szklanki oleju łyża ekstraktu waniliowego 2,5 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej łyżeczka proszku do pieczenia(...)dolewamy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Mieszamy. W oddzielnej misce mieszamy mąkę pszenna, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do okrągłej formy na wierzch kroimy ćwiartki truskawek, tak aby pokryły cały wierzch ciasta. Posypujemy kruszonką. Przygotowanie kruszonki: Do wysokiej miski wrzucamy miękkie masło, mąkę i cukier, całość ugniatamy

Słodkie Przyjemności
Torcik truskawkowy 174

albo łyżką. Przelewamy d okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką/bułką tartą. Pieczemy około 40 minut w 180`C do zarumienienia się ciasta. Studzimy w formie. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera, zalewamy jogurtem i miksujemy na mus. W tym czasie do szklanki z letnią wodą wsypujemy żelatynę i mieszamy, następnie(...)przelewamy ją do truskawek i ponownie miksujemy. Ostudzone ciasto kroimy wpół. Spód wstawiamy ponownie do formy tortowej. Na dolny blat wylewamy masę truskawkową a następnie przykrywamy ją drugim blatem. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć najlepiej na całą noc. Po tym czasie ciasto przekładamy na paterę, a wierzch dekorujemy ubitą na najwyższych

Słodkie Przyjemności
Babeczki z jagodami i budyniem 91

Zapraszam :)" Składniki : 3,5 szklanki mąki 2 jajka białko 120 g cukru łyżka ekstraktu waniliowego 200 g masła dodatkowo budyń waniliowy 450 ml mleka szklanka jagód Sposób przygotowania: Kruche ciasto : Jajka i białko ubijamy z cukrem  i ekstraktem waniliowym. Następnie dodajemy do mąki - mieszamy. Margarynę kroimy w kwadraciki i dodajemy do miski. Wszystko ucieramy mikserem  (chyba, że wolicie(...)tradycyjnie, ugniatać ręcznie). Ciasto wyrabiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie gotujemy budyń.  Do szklanki wlewamy 100 ml mleka, resztę zagotowujemy w rondelku. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy wymieszany proszek z resztą mleka i gotujemy przez chwilę, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, mieszając, aby nie powstał kożuszek. Ciasto wyjmujemy na oprószony blat i rozwałkowujemy

Słodkie Przyjemności
Tort malinowy 178

musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę. Włożyć z powrotem do uchylonego piekarnika i całkowicie wystudzić. Odkroić nożem boki ciasta. Pokroić na 3 równe blaty. Dodatkowo : 300 ml śmietanki(...)ubitej śmietanki do serka i mieszamy. Następnie dodajemy resztę śmietanki i całość przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy poncz do nasączenia ciasta - przygotowujemy wywar -  3 torebki herbaty zalewamy 100 ml wody, dodajemy 3 łyżki ekstraktu waniliowego i odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie przedzielone blaty ciasta nasączamy. 200 ml śmietanki ubijamy, następnie

Słodkie Przyjemności
Ludziki z nadzieniem czekoladowym 107

Ludziki z Nadzieniem Czekoladowym. Przepis będzie taki sam, jeżeli chcecie zrobić misie, czy króliczki. :)  Ważna w tym wypadku oczywiście jest foremka, ale jeżeli macie ochotę, na biszkoptowe babeczki, ciastem możecie wypełnić foremki na muffiny, które później będziecie mogli nadziewać czekoladą. Wyjdą pysznie! Polecam :)" Składniki: 135 g masła 115 g cukru pudru 2 jajka łyżka mleka łyżka ekstraktu waniliowego(...)masło i cukier puder mieszamy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajka i dalej mieszamy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do ciasta razem z mlekiem i ekstraktem waniliowym - łączymy. Z przygotowanej masy odkładamy łyżkę ciasta którą łączymy z łyżeczką kakao. Do przygotowanej silikonowej formy z ludzikami, misiami itd., nakładamy najpierw ciemną masę

Słodkie Przyjemności
Babeczki z karmelizowanym jabłkiem 147

Totalnie sobie nie wyobrażam moich wypieków bez jabłek. Towarzyszyły mi od dziecka i każde ciasto z jego dodatkiem zawsze mi smakowało. Już nie raz opowiadałam Wam, że szarlotka była moim pierwszym wypiekiem jakie zrobiłam. I powiem szczerze, że z wiekiem nic się nie zmieniło - uwielbiam robić coś na jej kształt, ale ile można, no nie? Dobra, to nie właściwe pytanie(...)czasem mimo wszystko przyda się drobna odmiana i dlatego dziś mam coś podobnego, choć w wersji mini, babeczki z kruchego ciasta z karmelizowanymi jabłkami, podawane z bitą śmietaną i kawałkami orzechów. Prawda, że taki deser pasuje na każda okazję? :) Składniki: 400 g mąki pszennej 120 g cukru brązowego 4 żółtka  Jajko 120 g masła Łyżka ekstraktu cynamonowego 6 jabłek

Słodkie Przyjemności
Pizza żytnia z oscypkiem 187

porcjach. w naszym domu pizza na stole króluje dość często.  Jest prosta, szybka i sycąca. po kilku eksperymentach udało nam się stworzyć idealne proporcje na pizze na cienkim cieście. dla lepszego smaku zamiast pszennej maki dodaje gryczana, dzięki czemu ciasto zyskuje na chrupkości. Dodatki to sprawa indywidualna, jednak jeżeli chcecie przygotować prawdziwa pizze, użyjcie przecieru pomidorowego zamiast sosu(...)rozcieramy drożdże razem z łyżeczką cukru następnie dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie lekko podsypujemy mąką, i wykładamy na blat. Ciasto dzielimy na 2 - 3 części. Ciasto rozwałkowujemy, choć możemy zrobić to ręcznie poprzez rozgniatanie. Do niedużej miseczki przelewamy sos pomidorowy, dodajemy świeże oregano i świeżą bazylię, zioła prowansalskie, łyżeczkę musztardy

Słodkie Przyjemności
Piernik czekoladowy (bez cukru) 267

miało być ciasto bez cukru. Nie miało być, ale jest, bo zapomniałam dodać go w trakcie robienia. I wiecie co? Wyszło super! Słodkie - dzięki czekoladzie i miodzie, aromatyczne i co ważne, długo utrzymujące świeżość. Co prawda, piernik jest bardzo świątecznym ciastem, jednak świetnie nada się również w okresie zimowym, gdy nasze kubki smakowe domagają się korzennych smaków. Piernik powstał(...)bazie ciasta na czekoladowe pierniczki , które tak Wam przypadły do gustu.  Składniki : 100 g masła 80 g miodu sztucznego 150 g czekolady 6 małych jaj 350 g mąki 1 czubata łyżeczka proszku 4 łyżeczki przyprawy do piernika łyżka kakao dodatkowo 50 g mlecznej czekolady do dekoracji Sposób przygotowania: Czekoladę, miód i masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia

Słodkie Przyjemności
Tartaletki z kremem budyniowym 139

Małe, pracochłonne, cieszące oko, a znikające szybciej niż się o nich pomyśli. Kruche ciasto, wręcz aż bardzo kruche - w końcu znalazłam je idealne.. 67 tartaletek - wyczyn na miarę małej cukierni ! Składniki : 750g mąki pszennej 300g margaryny łyżka smalcu 1/2 szkl. cukru pudru 6 żółtek łyżeczka proszku do pieczenia Krem : 1 kostka margaryny najlepiej "Kasi" 2 łyżki cukru pudru(...)łyżki wódki- u mnie "Soplica"o smaku orzech laskowy 2 różne galaretki ( u mnie agrestowa i wiśniowa) owoce ( u mnie jagody i drylowane wiśnie) Wszystkie składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto do połączenia składników. Schłodzić około 30 minut ( może być więcej, kruche ciasto lubi być schładzane wielokrotnie). Schłodzonym ciastem wylepiać foremki, ciasto również można rozwałkować i wykrawać krążki o troszkę większej

Garnkowe fanaberie
Karnawałowa przekąska z ciasta francuskiego 186

gotowego ciasta francuskiego naprawdę można szybko przyrządzić wiele smakołyków. Na dowód tych słów podzielę się dziś z Wami pysznymi sakiewko-babeczkami ;) idealne na trwający karnawał, jako przekąski na sylwester czy inne imprezy. Składniki: ciasto francuskie brokuł ser feta Sposób przyrządzenia: Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na kwadraty (z mojego ciasta wykroiłam 8). Na każdy kwadracik nakładamy po 1 różyczce brokuła(...)feta (u mnie po 3-4 kwadraciki 1x1 cm). Na koniec zamykamy sakiewkę, zlepiając dwa przeciwległe końce. Z tych "rogów" możemy ukręcić a'la ogonek wtedy będą imprezowo wyglądać ;) Ciasto francuskie można posmarować z zewnątrz roztrzepanym żółtkiem, ale nie musimy tego robić.  Babeczki pieczemy około 15-20 minut (aż do zarumienienia) w 200 stopniach

upichcic
Pączki 150

PRZYGOTOWANIE: Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut. Mleko wlać do rondla, dodać margarynę, cukier, zagotować. Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy. Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę. Z ciasta

Kuchnia Danusi
Pierogi z zieloną soczewicą i grzybami 184

użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać na piątkowy obiad albo na kolację wigilijną jeśli ktoś lubi małe urozmaicenia;) Ciasto:  400g mąki pszennej,  jajko,  łyżeczka soli,  ok. 1/2 szklanki przegotowanej bardzo ciepłej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołeczek i wbić jajko. Końcem noża rozkłócić i połączyć(...)mąką. Ponownie zrobić dołeczek i wlać wodę, wymieszać nożem z mąką. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz:  100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica ,  100g podgrzybków lub pieczarek,  cebula,  jajko,  sól, pieprz,  łyżka sosu sojowego,  2 łyżki bułki tartej

Z miłości do słodkości
Pierogi z kaszą jaglaną 239

pierogi prosto z głowy. Jestem fanem pierogów ruskich i chciałem skombinować coś podobnego. Zastąpiłem ziemniaki kaszą jaglaną. Są bardzo syte i smaczne :)  Składniki: (na ok. 50 sztuk)  Ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki) - 1/4 szklanki gorącej wody  - 1 całe jajko + 1 żółtko (bez białka!!!)  - sól do smaku  Farsz: - 2 woreczki kaszy(...)duże cebule czerwone  - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego  - przyprawy : trochę świeżego koperku i pietruszki,  czosnek, sól, pieprz, papryka ostra i słodka, kolendra Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Wszystkie składnik ugniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. i pozostawiamy pod szklanym naczyniem np. miską.  2. Farsz:  Kaszę gotujemy w lekko posolonej wodzie przez ok. 20 minut. Następnie oblewamy

Gotuj Z Muzyką