ciasto - 162322 przepisów (strona:3379/10822)

Faworki 124

tego przepisu ..tylko , że ja nie miałam zbytnio dużo czasu..więc poszłam na łatwiznę...i ..praktycznie wszystkie składniki przełożyłam do misy robota i hak wykonał całe zagniatanie..i ciasto nie odstawiałam do wyrastania..tylko od razu rozwałkowałam , pocięłam , zrobiłam z niego faworki i smażyłam we frytkownicy..Moje ekspresowe i smaczne faworki usmażyłam w ramach akcji prowadzonej na FB przez Amber(...)mleka • 2 łyżki cukru, • 10 dag margaryny • 5 dag drożdży • 2 jajka • 1 łyżka spirytusu Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiać ciasto około 5-7 minut.Następnie dodać

Moje domowe kucharzenie
Pizza z Salami i Wędzonymi Szprotkami 184

przy tym trochę mąki. Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć. Z ciasta formuję kulkę, odkładam na drewnianą deskę opruszoną(...)mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Placek posmarowałam sosem pomidorowym, na który mój syn poukładał sobie plasterki salami i kilka wędzonych szprotek. Wszystko zasypał serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach. Piekliśmy pizzę w piekarniku

Blondynka Gotuje
Przekąski na karnawał i nie tylko 381

pojawiać pomysły na drobne przekąski na zimno i ciepło na nasze domowe imprezy. Dla przypomnienia odsyłam do ubiegłorocznego przepisu na Eleganckie mini-kanapki . Dziś natomiast proponuję Wam pieczarki w cieście naleśnikowym. PIECZARKI W SOSIE NALEŚNIKOWYM Składniki   25 dkg średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mąki 1 jajko mleko  sól i pieprz ulubione przyprawy ( u mnie zadar) olej do smażenia(...)Przygotowanie Pieczarki dokładnie myję, usuwam nóżki i nakłuwam ich kapelusze widelcem w kilku miejscach. Pozostawiam do odcieknięcia i przeschnięcia. W tym czasie przygotowuję ciasto naleśnikowe. Do miski wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól pieprz i przyprawy dolewam mleko i miksuję. Mleko dodaję stopniowo tak aby otrzymać ciasto gęstsze niż na naleśniki (konsystencja gęstej śmietany) dlatego w składnikach nie podałam ilości mleka

Magiczna kuchnia Darii
Eklerki z kawowym budyniem 200

Pyszny kawowy budyń w delikatnym ptysiowym cieście. Pyszności! Ptysiowe ciasto możecie wykorzystać również do wytrawnych dań, na przykład jako dodatek do fileta z tuńczyka.  Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto ptysiowe: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła 2 jajka Składniki na budyń: 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 300 ml mleka 50 g cukru 3 żółtka(...)krople aromatu waniliowego 2 krople aromatu rumowego 30 g mąki pszennej 10 g mąki ziemniaczanej CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczynamy od ciasta. Do garnka wkładamy masło, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, aż ciasto będzie jednolite i błyszczące. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

My Culinary Art
Kakaowy torcik z masą serowo budyniową. 181

Witajcie :) Zapraszam Was dzisiaj na kakaowy torcik z nutką kardamonu   przekładany masą serowo budyniową . Połączenie kakaowego ciast z gotowanym serem z budyniem daje niesamowity smak :)  Składniki na ciasto Kakaowe : 1 kopiasta szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki gorzkiego kakao 1,5 łyżeczki  proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Piątnica  6 jajek(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Dodać mąkę z proszkiem  kakao  kardamon i olej. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ale tylko spód. Przelać ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa serowa : Ser przełożyć do garnka , wlać mleko , wsypać cukier , dodać masło  i na malutkim ogniu zagotować . Budynie z mąką rozpuścić

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe paluszki razowe 195

łyżka mąki kukurydzianej Sól himalajska Orzechy włoskie Rozmaryn Cukier Olej rzepakowy Woda Przygotowanie: 1/ Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, z mąki i wody i łyżki oleju zarabiamy ciasto o takiej konsystencji by móc je modelować. Następnie na wysypaną na blat mąkę żytnią przekładamy ciasto, obtaczamy i ponownie wyrabiamy - teraz powinna nam odchodzić od dłoni. 2/ Na papier do pieczenia wysypujemy(...)pokruszone orzechy włoskie i igiełki rozmarynu. Rolujemy paluchy z ciasta i obtaczamy w orzechu i rozmarynie. Pozostawiamy je na papierze do pieczenia który wkładamy do piekarnika na 10-15minut. 3/ Wyjmujemy paluchy i wkładamy do szklanek. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Pizza na aromatycznym cieście :) 146

SKŁADNIKI --> CIASTO: - 2,5 szklanki mąki - 1 jajko - 3/4 szklanki mleka - 3 dag drożdży - szczypta soli - 2 łyżki oleju "Kujawski z czosnkiem" SKŁADNIKI --> FARSZ: - 3 duże cebule - 250 g pomidorków koktajlowych - 1 papryka - 400 g pieczarek - 1 łyżka oleju "Kujawski z czosnkiem" - słoiczek koncentratu pomidorowego - przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy PRZYGOTOWANIE: Cebulę oczyszczamy(...)koniec dodajemy wszelkie przyprawy i solimy.Ciasto --> Mleko lekko podgrzewamy w garnku i rozpuszczamy w nim drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, jajko, olej, sól i mleko z drożdżami. Ciasto odstawiamy na ok. 20 minut do delikatnego wyrośnięcia. Następnie wyrabiamy i formujemy okrągły placek :) Na blaszce wykładamy papier do pieczenia i układamy na nim ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni

Zdrowie na języku :P
Jabłkowy przekładaniec :) 161

Kolejna wersja jabłecznika, ale tym razem nie co tłuściejsza :) Na ciasto kruche: - 25 dag mąki - 125 g margaryny - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki(...)stewii waniliowe + 2 saszetki stewii oryginalnej (lub 2 paczuszki cukru waniliowego) - 1 czubata łyżeczka cynamonu 1. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy przez pół godziny w zamrażalniku, a następnie wykładamy nim obłożoną papierem do pieczenia tortownicę, tworząc podwyższone do połowy wysokości brzegi. Podpiec w mocno nagrzanym piekarniku (250 stopni). Około 10 minut. 2. Gdy ciasto się zarumieni, wykładamy na nim plasterki jabłuszek

Zdrowie na języku :P
Śmietankowiec z cukinią :) 180

Mamy... Ciacho nie należy do wypieków dietetycznych, głównie za sprawą śmietany. Ale! Postarałyśmy się nieco obniżyć jego kaloryczność. Zapraszam choć na kawałeczek :)    Ciasto kruche: - 3 szklanki mąki - 100 g margaryny - 3 łyżki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 żołótek - niepełna szklanka mleka Składniki łączymy i zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części. Jedną mrozimy w zamrażalce(...)ciasto było możliwe do starcia na tarce. Drugą wykładamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa śmietanowa: - 2 śmietany 12% - 5 białek - 2 budynie śmietankowe - 1 łyżka słodzika w płynie (lub szklanka cukru) - cukinia marynowana w zalewie (można zastąpić ananasem) Białka ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wylewamy na wyłożoną ciastem blachę, układamy cukinię, przykrywamy

Zdrowie na języku :P
Tarta z makiem i powidłami :) 141

Składniki na ciasto: - 250 g mąki - 120 g margaryny - 1 żółtko - 2 łyżki cukru pudru - szczypta soli Wszystkie składniki połącz ze sobą, uformuj kulę i wstaw na 1 godzinę do lodówki. Kiedy ciasto będzie ciężko zagnieść, można dodać odrobinę mleka. Po upływie czasu, ciasto rozwałkuj i przełóż do silikonowej formy, brzegi również wyklej ciastem. Wstaw do piekarnika nagrzanego(...)piecz przez 15 minut. Masa: - powidła (np. śliwkowe, u mnie jabłkowo-aroniowe) - masa makowa Po upływie czasu, na ciasto wyłóż najpierw powidła, a następnie masę makową. Piecz jeszcze 30 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia

Zdrowie na języku :P
Olej rzepakowy w dietetycznym TORCIE kakaowym z soczewicy i ryżu :) 123

końcu! Zrobiłam ciasto z soczewicy, które już dawno miałam w planach, a to dzięki odbywającemu się obecnie konkursowi „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Wiecie o nim? Bierzecie udział? Główna nagroda jest moim, a także mojej Mamy wielkim marzeniem. Nie ukrywam, że taki sprzęt, jak KitchenAid Artistan bardzo by się przydał w naszej skromnej kuchni :) Od razu poszerzyłby się zakres możliwości(...)ryż również blendujemy na średnio gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik mocno nagrzewamy w 180*, gdzie ciasto będziemy piekli 45 minut. Po wyciągnięciu maksymalnie ostudzić. Masa budyniowa: - 400 ml mleka - 1 torebka budyniu śmietankowego/waniliowego - stewia/słodzik/cukier Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu. Śmietankowe różyczki do przyozdobienia

Zdrowie na języku :P
Pizza na cienkim cieście z dużą ilością pysznych warzyw :) 161

kilkanaście minut, aby cebulka lekko zmiękła. Warzywa od Barmar należało wyłącznie dodać pod koniec duszenia się cebulki z pomidorami i wymieszać, aby składniki się połączyły i gotowe :) Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 1/3 kostki drożdży (kostka ma zazwyczaj 100 g) - szczypta soli - 1 jajko - 1 łyżka oleju Składniki na farsz: - 6 średnich cebulek - 700 g świeżych(...)koncentratu pomidorowego - tarta mozzarella light/dowolny ser Przygotowanie: 1. Mleko podgrzej i rozpuść w nim drożdże. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól, olej a także mleko z drożdżami. Wyrób ciasto do momentu odchodzenia od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 2. W tym czasie przygotuj cebulkę. Oczyść ją i pokrój w talarki. Wrzuć na patelnie z odrobiną wody

Zdrowie na języku :P
Szarlotka 148

znowu piekę w weekend. Pyszne, pachnące i wszystkim znane ciasto. Typowo jesienna czy zimowa szarlotka. Kilkanaście sposobów pieczenia i podania ( np. z lodami, bitą śmietaną). Jabłka dostałam, więc nie wiem jaka odmiana, były duże i kwaśne :). Przygotowałam je w sposób jaki podaję poniżej i zamroziłam by wykorzystać później.  Inspiracją był ten przepis na szarlotkę tatrzańską. Przepraszam za jakość zdjęć(...)łyżki kwaśnej śmietany Jabłek miałam kilka dużych sztuk zważyłam po starciu było około 1 kg 1 łyżka cynamonu 2 łyżki cukru Wszystkie składniki bardzo dokładnie siekamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Większą część wstawiamy na godzinę do lodówki, mniejszą do zamrażalki.  W tym czasie przygotowujemy jabłka. Ścieramy na tartce

NA MOIM TALERZU
Chleb z pełnego ziarna 178

drożdże i sól. Rozmieszaj je drewnianą łyżką. W osobnej misce rozpuść miód we wodzie i wlej do drożdży. Mąki delikatnie wsypuj do dużej miski, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut. Wyrabiane ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godziny w ciepłe miejsce.   Po tak długim czasie oczekiwania ciasto zwiększy prawie dwukrotnie swoją objętość. Odszukaj w szafce(...)formę - keksówkę - 25 cm. Nasmaruj ją tłuszczem i wysyp otrębami, płatkami górskimi i przełóż do niej ciasto.  W foremce odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.   Ciasto w foremce - rośnie jeszcze 30 minut.  W tym czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 230 stopni. Wstaw na 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz

Lawendowe Niebo
Tempura z warzywmi i krewetkami 142

były za długie) kroję na 12 grubych pasków wzdłuż, cebulę na 12 grubszych plastrów, szparagi przycinam w połowie, krewetki obieram i płuczę. Wszystkie składniki dokładnie osuszam papierowymi ręcznikami aby ciasto dobrze się trzymało a olej nie pryskał pod sufit w trakcie smażenia. Krewetki obtaczam w mące. Z maki i obydwu wód oraz przeciśniętego czosnku i soli szybko mieszam ciasto. Cisto(...)powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, im bardziej lejące ciasto tym tempura delikatniejsza. Ciasto powinno być szybko wykorzstane, więc można przyrządzić go mniej a następnie w miarę potrzeby dorabiać. Olej rozgrzewam w garnku o grubym dnie i kolejno smażę zatopione w cieście składniki. Aby olej jak najdłużej był "czysty" najpierw smażę warzywa a na końcu krewetki. Kawałki wrzucam po kilka

Magiczna kuchnia Darii