ciasto - 164325 przepisów (strona:3373/10955)

Quiche z kwiatami juki i pomidorami 204

domyślacie, do zrobienia quiche użyłam kwiatków z ogrodu rodziców. Pomidorów na naszej szklarni jest na razie niewiele- dodałam kupnych   QUICHE Z KWIATAMI JUKI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI   Na ciasto   300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze)  szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody Na nadzienie 250g śmietany 12% 3 jajka ok 100g  startego(...)żółtego sera ok 250g pomidorów koktajlowych 15-20 kwiatów juki sól i pieprz do smaku Ciasto przygotowujemy dokładnie tak samo jak do tarty lotaryńskiej , czyli... Przesiewamy mąkę, dodajemy szczypty proszku i soli. Na kopczyk sypkich składników kładziemy masło i nożem kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy bardzo zimną wodę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulę

les mirabelles
Wzywamy naturalne posiłki 243

archetypowym fotelu z archetypową herbatą. Ja jednak chciałabym wszystkich przekonać, żeby w ferworze jesiennych porządków pozostawić trochę chaosu i nieładu. Gwarantuję jeszcze większy spokój sumienia nad jesienną herbatą i ciastem marchewkowym. Na początek chciałbym zacytować zacną instytucję "Royal Horticultural Society", która to w wydanej przez siebie książce "Grow your own: Kitchen Garden Year" stwierdziła, że jednym z głównych powodów(...)oceńcie sami czy warto. Do promocji akcji można się przyczynić również kulinarnie- robiąc jakiś smakołyk z miodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli

les mirabelles
Bez-błędny sernik 196

smakiem i pięknym aromatem bzowych kwiatków. Od jakiegoś czasu zastanawiałam się w jaki sposób połączyć te dwa składniki, bo miałam podejrzenie, że kombinacja będzie bezbłędna. I tak powstało to ciasto, które nie dość że świetnie smakuje to jeszcze wygląda jak bukiet. Idealne na Dzień Mamy. No to bierzemy się do roboty- w ferworze zajęć łatwiej zapomnieć, że dziś kolejny(...)dodanych gruszek. Kiedy masa jest jednolita wlewamy ją do tortownicy na pokruszone ciastka. Z kiści bzu obrywamy kwiatuszki (bez małej zielonej szypułki) i wtykamy je w masę serową. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Początkowo nakładając uważamy, żeby nie zniszczyć ciasteczkowego spodu- z czasem robi się bardziej zbity i nakłada się wygodniej. Jeszcze w tortownicy, tuż

les mirabelles
Ciasto z cukinią 190

Już kolejny raz podczas klęski urodzaju (no dobra, nie jest jeszcze tak źle) ratuje mnie ciasto z angielska chlebem zwane. Rok temu, kiedy zasypały nas brzoskwinie, zrobiłam je właśnie z nimi. W tym roku mamy wersję cukiniową. I jest to wersja absolutnie doskonała. Chleb brzoskwiniowy był w porządku- aromatyczny, wilgotny, bardzo smaczny. Ciekawych odsyłam do przepisu . Wersja cukiniowa ma plus(...)dziesięć do charyzmy z powodu tekstury- ciasto jest bardzo miękkie, delikatne, wilgotne, ale nie mokre. Cudowna, pachnąca cynamonem gąbka. Ja użyłam do pieczenia żółtej cukinii, bo ta owocuje u nas jako pierwsza, reszta się jeszcze zbiera. A przepis podejrzałam u Marthy Stewart . No to do roboty! CIASTO Z CUKINIĄ (ZUCCHINI BREAD) 200g cukinii 120g białego cukru 120g brązowego cukru 125ml

les mirabelles
Ciasteczka!!! 194

sodę i przyprawę korzenną. Łączymy suche składniki z mokrymi i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i staramy się, żeby kawałki czekolady były rozłożone równomiernie w cieście. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do pieczenia ciasta wykładamy papierem. Ciasto wyjmujemy łyżką i formujemy z niego kulki. Umieszczamy(...)jeszcze szybko poprawić kształt- one niech w międzyczasie stygną na formie. Ciastka jemy na zimno, ale polecam podkraść jedno jeszcze ciepłe. Gwarantuję niebiańskie przeżycia, przy wgryzaniu się w delikatne ciasto, w którym gdzieniegdzie znajdziecie płynną jeszcze czekoladę. Mnie to powaliło na łopatki i mentalnie leżałam i kwiczałam ze szczęścia na podłodze w kuchni:) Po kilku godzinach ciastka są wciąż lekko

les mirabelles
Sojowy kebab – gyros i z OpenCard w Kyoto Sushi 212

ceny -:). Jednak jest kilka dań w cenie do 25zł (np. zupa miso tofu to wakame – 11zł ). Dodatkowy plus – szeroki wybór dań wege i japońskie desery: smażone lody w cieście tempura, słodkie pierożki z ciasta filo i lody z zieloną herbatą. Niestety restauracja nie bierze już udziału w programie OpenCard. Wielka szkoda….     Tomek i Karolina Rafał Karolina(...)małe, wysokie krążki) - temaki (rożki z alg nori) - gunkan maki (łódeczki)   - nigiri (formowane w dłoni małe paluszki). Może Ci się również przydać poniższy mini-słownik: filo cienkie warstwowe ciasto, wyglądem przypomina ciasto francuskie kampyo suszona tykwa kabayaki węgorz japoński   miso tradycyjna zupa japońska, w składzie: bulion dashi, pasta miso, wodorosty wakame, tofu oshinko marynowana rzepa sashimi sposób serwowania

Qlinarnie i Qlinarnie
Pieczone pierogi z jarmużem i fetą, Da Grasso 290

font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny smaczny pomysł na jarmuż (pierogi są dość suche - sos konieczny). Przepis na świetne kruche ciasto stąd . Składniki na 7 pierogów: 1/2 kostki masła (z 200g) 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki olej 2 duże kiście jarmużu(...)filiżanek posiekanego jarmużu) olej 4-5 ząbków czosnku 1 i ½ opakowania fety pieprz Miękkie masło wymieszaj w misce z jogurtem, solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypując mąki, zagnieć ciasto. Powinno być dość tłuste, ale nie lepić się do rąk. Jeżeli się lepi, wgnieć w nie jeszcze odrobinę mąki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Z ciasta utocz wałek. Podziel

Qlinarnie i Qlinarnie
Cukiniowe brownie z czekoladową polewą, Sesje 263

Ciasto wychodzi idealnie pulchne na zewnątrz, a w środku jest ciężkie i wilgotne – właśnie takie, jak ma być brownie. Przepis zmieniony od Susan . Dzięki! Składniki na ciasto: 1 szklanka daktyli bez pestek 3/4 szklanki gorącej wody olej do natłuszczenia formy 2/3 szklanki dżemu jabłkowego bez żelfixu (lub innego) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 szklanka brązowego cukru(...)łyżeczki soli 2 szklanki startej i odsączonej cukinii opcjonalnie: 1/4 szklanki orzechów laskowych Składniki na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki ulubionego mleka 3 łyżki masła orzechowego Ciasto: zalej daktyle gorącą wodą i odstaw na około pół godziny. Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj formę olejem. Zblenduj daktyle, wodę i dżem. Odstaw. Wymieszaj w misce: mąkę, kakao, cukier, sodę

Qlinarnie i Qlinarnie
Kulebiak z rybą 181

Kulebiak-to potrawa kuchni kresowej. Jest to duży pieróg nadziewany farszem z mięsa , lub  farszem z ryb. Potrawa pochodzi z Ukrainy.  Składniki: 500 g  ciasta francuskiego 700 g filetów z mintaja 1 l bulionu warzywnego 500 g pieczarek 3 jajka 1 żółtko 1 szklanka ugotowanego ryżu sok z 1 cytryny 2 cebule 2 łyżki masła klarowanego sól(...)ryby. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić, dodać do farszu, a następnie posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Jeden płat ciasta wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem. Odciąć pasek ciasta , który nam posłuży do zrobienia dekoracji. Wyłożyć farsz zostawiając margines 2 cm po bokach. Przyłożyć drugim płatem ciasta i skleić ze wszystkich stron

O kuchni z uczuciem
Bułeczki Like a Lord 162

ciepłej wody +1 jajko, sezam, siemię lniane   Do dużej miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto. Masło rozpuszczamy i kiedy nie jest już gorące dodajemy do ciasta. Wyrabiamy do połączenia składników - ciasto powinno być błyszczące i nie powinno się kleić do rąk. Odstawiamy do wyrośnięcia(...)około 1 godzinę przykryte czystą ściereczką. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotowujemy sezam i len (lub inne ziarenka) i roztrzepane widelcem jajko. Z ciasta formujemy w dłoniach kulki, wałkujemy z jednej strony na cienkie wałeczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Smarujemy bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy około

Ciastkozercy
Truskawkowy Red Velvet 267

Ciasto, które tak jak disco polo zrobiło furorę już dawno temu, ale dalej sporo ludzi je uwielbia - Red Velvet Cake. Dzięki jogurtowi jest przyjemnie wilgotne w konsystencji, długo zachowuje świeżość i ciekawie wygląda przez dodatek czerwonego barwnika. Świetnie skomponowało się z truskawkami, które mimo że jeszcze nie z pola to i tak są pociesznie smaczne. Ciasto: kostka masła szklanka jogurtu/ma(...)miseczce łączymy natomiast wszystkie mokre składniki: jogurt, jajka, barwnik i masło z cukrem. Dodajemy do nich suche, całość mieszamy aż do uzyskania pięknej, krwistoczerwonej konsystencji. W tym momencie możemy ciasto podzielić na dwie równe części lub też upiec w jednej blaszce i następnie przeciąć. Dla pierwszej opcji każdą partię pieczemy po 30 minut, dla drugiej 50 minut, obie

sama złodycz
Banany w cieście 310

Dziś szybka i prosta przekąska na słodko. Od przyszłego tygodnia postaram się w piątki publikować przepisy na ciasta, które można postawić na wielkanocnym stole. Święta bowiem już za miesiąc :) Z niecierpliwością czekam na wiosnę, słoneczną pogodę, spacery i rowerowe wycieczki. Tymczasem przygotowuję dla Was niespodziankę na 3 rocznicę mojego bloga. Dość duży projekt, który mam nadzieję przypadnie do gustu blogerom(...)kulinarnym. Trzymajcie kciuki :) I odpoczywajcie w weekend. Składniki 4 banany 1/2 cytryny ciasto 80g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 120ml wody olej 4 łyżki brązowego cukru Sposób przygotowania Składniki ciasta wymieszać w miseczce na rzadkie ciasto. Banan obrać i pokroić na 2 lub 3 części. Cukier wysypać na talerzyk

W kuchni wieczorem
80. Domowa pizza carbonara z porem 187

Podane składniki są na duża blachę, taką jaka jest załączana do każdego piekarnika ok. 40x40 cm - wystarczy dla 5 osób. Ciasto wychodzi średnio grube i zawsze jest bardzo pulchne i chrupiące. Ciasto: 400 g mąki 1/3 kostki drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 40 ml oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli Sos carbonara: 50 g mozarelli 1 szklanka gęstej śmietany(...)żółtka 5 ząbków czosnku ok 250 boczku w plastrach 1 szalotka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy na ok 1-2 godziny do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos: Cebulkę i czosnek kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z plastrami

Jadło i czytadło
Francuska pizza śniadaniowa z niebieskim serem 193

Francuska pizza na  śniadanie jest przepysznym, szybkim, ciepły, pożywnym i chrupiącym daniem. Przygotowanie jej zajmuje nie więcej niż 5 minut.   Na 2 porcje: 1/2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie sera pleśniowego niebieskiego 1 mały słoiczek suszonych pomidorów z zalewy 4 plastry szynki parmeńskiej kilka oliwek przyprawa do pizzy             Z ciasta(...)francuskiego przygotować  dwa równe kwadraty. Brzegi ciasta na 1 cm zawinąć do środka i lekko przydusić aby utworzyć grubszy rant ciasta.   Ser pleśniowy pokruszyć na ciasto, na to ułożyć suszone pomidory. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 12 minut.   Po wyjęciu na pizzę położyć plasterki szynki i oliwki. Podawać z sokiem Tymbark

Jadło i czytadło
Francuskie różyczki 210

Wystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni  wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką) 0,5 szklanki cukru cukier puder do posypania         Jabłka nie obierając ze skórki(...)jabłka, które nie mogą się rozgotować, lecz uzyskać lekką elastyczność. Jabłka odcedzić i schłodzić. Jeżeli jabłka są bardzo słodkie to nie trzeba dodawać cukru do wody - wystarczy sama woda. Ciasto francuskie pociąć w pasy 3x12 cm. Jabłka układać, tak jak na zdjęciu na lekką zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania