Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk . Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem pewna(...)jest idealne Zapraszam na pyszną przekąskę w wersji tureckiej czyli chlebek gozleme ze szpinakiem i fetą Turecki chlebek Gozleme Składniki na 4 duże placki Ciasto: 450 g mąki pszennej /przesianej/ 18 g świeżych drożdży /u mnie 9g drożdży instant/ 1 łyżeczka cukru 125 ml ciepłej wody 160 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka soli Farsz: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku
UgotujmyTo.plbagietka pszenna Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suszonych drożdży 300 g letniej wody 1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć ciasto do misy lekko wysmarowanej oliwą. Misę przykryć ściereczką lub folią i zostawić, na co najmniej 12 godzin. 2. Następnie ciasto wyłożyć na lekko obsypany mąką blat, lekko spłaszczyć i złożyć(...)kopertę ( czyli złożyć ciasto z czterech stron do środka i zostawić złączeniem do spodu) Przykryć ciasto ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. 3. Następnie ciasto podzielić na dwie części i uformować z każdej bagietkę. Uformowane bagietki przełożyć na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia i obsypanej mąką) i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bagietki wstawić do piekarnika
UgotujmyTo.plZiemniaki możesz przecisnąć przez praskę lub zmielić z kaszą w maszynce do mielenia mięsa. Jak Ci wygodnie. Do masy z ziemniaków i kaszy dodaj obie mąki i wyrób ręcznie ciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną. Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń(...)polówkę lub dwie wydrylowanej śliwki, sklej ciasto od góry i znowu zroluj w dłoniach w zgrabnego knedla. Czynność powtórz aż do wyczerpania ciasta. Wrzuć knedle do wrzącej wody i gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przylepiły do dna. Od wypłynięcia na powierzchnię wody gotuj jeszcze około 4 minuty. Ugotowane knedle odcedź i podawaj
Słodko-Słony Świat Ilonyrozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa. Teraz należy przygotować ciasto pierogowe. Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na bardzo(...)cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki o średnicy około 6 cm, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować uszka, składając ciasto na pół jak na mini-pierogi, a następnie łącząc dwa przeciwległe boki ze sobą w kształt uszek. Nastawić wodę w garnku. Dodać sól. Zagotować. Wrzucać przygotowane uszka na gotującą się
Świat Domowej Kuchniklonowy, mleko i roztopioną, wystudzoną margarynę (fot.1) . Zawartość obu misek połączyć i ręcznie, krótko wymieszać. Wsypać posiekane orzechy i białą czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto. Na wierzch każdej muffinki położyć połówkę orzecha pecan (fot.2) . Piec 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. Źródełko przepisu znalazłam tutaj . Po upieczeniu muffinki przybierają piękny rumiany kolor. Wyglądają i smakują
Świat Ciastaolej). Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać. Mieszać do momentu połączenia składników. Dodać truskawki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, i każdą z nich napełnić ciastem (fot.2) . Piec 20-25 minut w temp. 190°C. Wyjąć z piekarnika. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują tego samego dnia tuż po upieczeniu. Smacznego - truskawkowego :) Muffinki z truskawkami znajdziesz
Świat Ciastawymieszać a następnie wsypać do jaj z mlekiem. Zmiksować. Na koniec wlać wystudzoną margarynę i ponownie wymieszać. Przygotować dużą blachę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia i wykładać na nią ciasto (około 2 łyżek na jedno ciastko) w bardzo dużych odstępach (fot.2) , ponieważ ciastka mocno wyrastają. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody
Świat Ciastatłuszczu kokosowego 150 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g płatków kukurydzianych Moim ostatnim odkryciem kulinarnym, został tłuszcz kokosowy. Doskonale sprawdza się do smażenia, wyrobu ciast i produkcji czekolady. Jest on otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry - twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos Nucifera). Spotykany najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty
Świat Ciastaroztopić. Następnie wszystkie składniki połączyć razem w naczyniu i wyrabiać około 5 minut (fot.1) . Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie formować bułeczki. Ponieważ ciasto jest bardzo klejące najlepiej formować je zwilżonymi w wodzie dłońmi. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia i dodatkowo oprószonej mąką blaszce (fot.2) . Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia
Świat Ciastacukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Rozwałkować na grubość około 3 mm i wyciąć następujące części domku (fot.1) : 1. Podstawę 2. Front 3. Tył 4. Ścianki
Świat Ciastadrugiej miski wlać mleko, jajka, margarynę i esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować foremkę do donuts. Lekko nasmarować wgłębienia tłuszczem i wlewać ciasto łyżką do połowy wysokości zagłębienia (fot.1) . Piec w temp. 200ºC przez około 20 minut. Następnie wyjąć, ostudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką wg uznania (fot.2
Świat Ciastautrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać i dodać do masła z cukrem. Wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Powycinać foremką kształt ciasteczek, koniecznie z okienkiem w środku (fot.1) . Teraz każde ciasteczko nabić na drewniany patyczek, tak aby tworzyło ozdobę w rodzaju lizaka
Świat Ciastawlewać mleko, wbić jajka i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć wszystkie suche składniki z mokrymi, mieszając tylko do połączenia. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do ¾ wysokości (fot.1) . Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut. Teraz przygotowujemy krem. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem i podgrzać na małym ogniu. Mieszać do momentu, aż mikstura
Świat Ciastadrugiej jajka, mleko, olej i miód. Następnie dosypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Pod koniec dosypać rodzynki. Przygotować foremkę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem, prawie do pełna wgłębień. Piec przez około 15-20 minut w temperaturze 200ºC. Po tym czasie upewnić się patyczkiem, czy muffinki są już upieczone. Wystudzić. W trakcie pieczenie przygotować dekorację
Świat Ciastaproszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać esktakt waniliowy i wiórki czekoladowe. Mieszać tylko do połączenia się składników. Przygotować blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (fot.1) . Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Wystudzone babeczki ozdobić najpierw śmietaną (fot.2) a następnie jajeczkami
Świat Ciasta