ciasto - 162907 przepisów (strona:3368/10861)

Koperty z jabłkami 151

drożdży 2 jajka 1 kg jabłek (może być więcej) cynamon cukier brązowy   Przygotowanie: Na stolnicę wyłożyć mąkę , śmietanę , masło , rozdrobnione drożdże , 2 żółtka (bez białka) i zagnieść ciasto. Początkowo może się wydawać, że ciasto robi się wodniste i za miękkie, ale podczas wyrabiania zrobi się zwarte. Gotowe ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Przed wałkowaniem warto podzielić(...)mniejsze porcje (w zależności od tego, ile mamy miejsca na stolnicy), ponieważ ciasto możemy rozwałkować dość cienko, ponieważ wyrośnie podczas pieczenia. Jabłka pokroić na kawałki (np. połowy ćwiartek) i obsypać cynamonem . Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty, mniej więcej 7x7cm. Kawałek jabłka położyć na środku, rogi skleić jak kopertę . Taki pakuneczek należy zamoczyć w pozostałym białku a następnie w brązowym cukrze

Za drzwiami kuchni
Zakwas chlebowy 148

się psuje i brzydko pachnie po zakiszeniu) wsypać do miski. Dolać zimnej przefiltrowanej (nieprzegotowanej) wody i wymieszać drewnianą łyżką. Wody powinno być tyle, by masa miała konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego). Przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w nie za ciepłe miejsce. Zaglądać 2 razy dziennie, by zamieszać. Jeśli masa będzie robiła się zbyt gęsta, dolać wodę. Ściereczka musi być stale wilgotna(...)pierwsze masa zmieni zapach na kwaskowaty, sfermentowany. Po drugie pojawią się bąbelki na wierzchu masy. Powyższy zakwas robi się tylko raz. Potem kolejne chleby piecze się na odłożonej garści ciasta chlebowego i przechowuje w lodówce. Mój zakwas ma ponad trzy lata, czyli są w nim szczepy bakterii, które wtedy powstały. Jest w stanie przetrwać nawet 1,5 miesiąca w nieotwieranej

Weekendy w domu i ogrodzie
Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą z pigwowców 179

ciepłego mleka (czasem trzeba więcej) 2 płaskie łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki masła marmolada Wymieszać suche składniki z masłem, dolać mleko (partiami), wymieszać, a potem wyrobić ciasto. Ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia (ok. 40 min). Można też zawinąć ciasto w ściereczkę i zanurzyć w zlewie z wodą. Ciasto jest gotowe do użycia, jeśli wypłynie na wierzch(...)wyrośnięciu ciasta, rwać je po kawałku, formować w dysk, posypać mąką i rozwałkować na koło o grubości ok. 3 mm. Koło rozciąć nożem na osiem "trójkątów" (wycinków kołowych ;) ). Na szerszej części wykładać marmoladę. Szpic posmarować wodą, by rogalik dobrze się skleił. Zwinąć rogalik i skleić końcówki. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Oponki drożdżowo-serowe 148

więcej cukru) łyżeczka suchych drożdży 2 żółtka 200 g serka (wzięłam po połowie serka śmietankowego i twarogu półtłustego; ten ostatni lepiej jest zmielić; ja tego nie zrobiłam i w cieście widoczne były grudki sera) 100 ml ciepłego mleka 2-3 łyżeczki cukru kieliszek nalewki (laski wanilii zalane spirytusem) ok. pół litra oleju rzepakowego do smażenia Wymieszać mąki z drożdżami(...)mlekiem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto - nie powinno się lepić do rąk. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. godziny). Posypać stolnicę mąką i wałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawać krążki szklanką, a z ich środków wycinać mniejsze krążki np. kieliszkiem do wódki. Odkładać obważanki do ponownego wyrośnięcia. A z resztek ponownie zagnieść ciasto

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb mieszany z sorgo i amarantusem na zakwasie 139

oraz zawiera mikroelementy: wapń i żelazo. Próbowałam je zmielić na sucho, ale mój blender nie dał rady :( Młynka do kawy nie chciało mi się myć ;) Zanim przystąpiłam do wyrabiania ciasta na chleb, namoczyłam (ok. 3 godzin) ziarna w ok. 150 ml przefiltrowanej wody. Składniki na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm : 120 g sorgo 80 g amarantusa(...)drewnianą łyżką. Mieszać ok. 6 minut, aż powstaną pęcherze powietrza. Masę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc do wyrośnięcia.   Rano następnego dnia Odłożyć do zamykanego pojemnika garść ciasta na zaczyn następnego wypieku. Resztę masy przełożyć do foremki. Przykryć folią lub wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 151

poprzedniego wypieku dodałam 2 łyżki mąki pszennej, by go "ruszyć". To był zakwas, którego nie używałam od stycznia, więc fermentacja była w nim zatrzymana. W sobotę rano zagniotłam ciasto z zakwasu, mąk, cukru, soli i ziaren. Wody dolewałam tyle, by ciasto dawało się wyrobić drewnianą łyżką. Gdy masa nabrała powietrza (po ok. 10 minutach wyrabiania), przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam(...)wyrośnięcia. Ok. godziny 15-stej ciasto było już ładnie wyrośnięte, więc garść odłożyłam do pojemnika z przeznaczeniem na następny wypiek. Resztę ciasta przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Opatuliłam folią i odstawiłam do wyrośnięcia. Po 17-stej ciasto powędrowało do piekarnika na ok. 1,5 godziny

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik Piña Colada 422

poprzednio w 120˚C. Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki.  Przed podaniem ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi. Źródło: kwestiasmaku   drukuj przepis

Świat Ciasta
Mazurek różany z czekoladą 225

głównej mazurek z gorzką czekoladą. Ma posmak różany i nie jest aż tak słodki. Dobrze że zdarzyłam zrobić zdjęcie bo prawie bym się zagapiła a została by tylko połowa ciasta. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 200 g masła 1/3 kubka cukru pudru  3 żółtka 3 łyżeczki proszku do pieczenia niewielka ilość barwnika różowego spożywczego (ja użyłam w proszku(...)mikserze na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz barwnikiem i miksujemy aż wszystko się połączy. Następnie dodajemy żółtka oraz wodę ponownie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 170 stopniach ok 30 min do suchego patyczka. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż wystygnie, następnie dzielimy

Panda i jej świat
Babka Wielkanocna! 213

POWSTAJE ZACZYN, odczekaj minimum 20 minut - masło rozpuścić w rondelku, odstaw - jaja za pomocą trzepaczki utrzyj z cukrem - do miski z mąką dodać mleko i jaja, zacząć wyrabiać ciasto, około 10 minut - dodać tłuszcz, wyrabiamy ciasto energicznie co najmniej przez 15-20minu t - odstawiamy w ciepłe miejsce  - ciasto ma podwoić swoją objętość trwa to około 30 - 50 minut(...)czasie ciasto przekładamy do formy, - odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 - 20 minut - wstawiamy do nagrzanego pieca na 50 -60 minut w temp. 190 stopni C Lukier: - 1 białko - 5 kropel olejku migdałowego - 1 łyżeczka śmietanki - 3/4 szklanki cukru pudru Smacznego

SMYKWKUCHNI
sernik kawowy z nutą cynamonu 182

składniki na spód ciasta: 1 szkl posiekanych orzechów włoskich 1/2 szkl pokruszonych herbatników 4 łyżki roztopionego masła 2 łyżki cukru wykonanie: Herbatniki i orzechy mieszamy razem, wysypujemy na dno blaszki (21 x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia), polewamy masłem i posypujemy cukrem. Pieczemy przez ok. 10 min. w 170 st. C. składniki na masę serową: 800 g twarogu

Domowy Smak Jedzenia
Ciastka- pisanki migdałowo pomarańczowe 202

pomarańczy, ponadto: lukier, barwniki, perełki dekoracyjne, pisaki kolorowe, cukier puder. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko, skórkę z pomarańczy i zagniatamy ciasto. Ma być jednolite i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać łyżkę wody. Z ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Ciasto(...)wyjmujemy z lodówki, (możemy podzielić na 2 części) i rozwałkowujemy (na podsypanej mąką stolnicy) na grubość ok. 0,5 cm.  Z ciasta wycinamy kształt pisanek. Jeśli nie macie foremki w kształcie jajek, to proponuję wykonać ją samodzielnie. Wystarczy mieć puszkę metalowa, np. po kukurydzy i ścisnąć ją rękoma tylko  tyle , żeby uzyskać kształt owalny. Ciastka pieczemy

Moniki Smakołyki
Piernik staropolski + przepis na idealną polewę czekoladową 188

tego piernika. Piernik ten potrzebuje ok 5-6 tygodni na dojrzewanie, a następnie kilka dni (do 6ciu) na 'skruszenie'. Wg M.Lemnis i H.Vitry, piernik można piec wcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu ("parter" lodówki lub - co najlepsze - w chłodnej piwnicy) Jeśli chcecie, aby na Waszych stołach w Wigilię pojawił się ten piernik(...)roboty! Zdjęcie przedstawia 3 dniowe ciasto, po wyjęciu z lodówki :) 'piernik staropolski' Składniki: - 0,5 kg naturalnego miodu - 250g masła - 0,5 szklanki zimnego mleka - 1,5 - 2 szklanki cukru - 1 kg mąki pszennej - 3 jajka - 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Dr.Oetker'a - pół łyżeczki soli - 2-3 torebki przypraw do piernika Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal

CookYourself
Chleb orkiszowy pełnoziarnisty - Gdańskie Młyny 125

opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów -  20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant - 350 ml wody o temperaturze pokojowej Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 5 minut na szybkich obrotach). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe(...)miejsce na 15 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, w której będzie pieczony (ja zostawiłam go w misce i później piekłam na kamieniu, bez formy). Przykryć ponownie ściereczką i odstawić na 1h w ciepłe miejsce. Podczas rośnięcia powierzchnię ciasta należy kilkakrotnie nawilżać (u mnie 3 razy). Przed samym włożeniem do piekarnika, ciasto ponownie nawilżyć.  Piec

CookYourself
Bajgle 153

szklance ciepłej wody, z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ruszyły. Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać pozostałą wodę i zaczyn. Wyrabiać ciasto, przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5h). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką(...)równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulę i zrobić w niej, po środku otwór o szerokości ok 3-4 cm (najlepiej zrobić to omączonym palcem, najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, a jak się rozszerzy - to dwoma - patrz tutorial ). Z każdą kulką ciasta postąpić tak samo. Tak przygotowane bajgle ułożyć na oprószoną mąką powierzchnię i zostawić do wyrośnięcia

CookYourself
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 248

kilka zostało pochłoniętych, zaraz po wyjęciu z piekarnika, czym później odpokutował mój Mąż :( Nikt by się nie oparł, skoro zapach i smak był obłędny? ;)). 'drożdżowe ślimaczki z pieczarkami' Składniki: * ciasto: - 2 szklanki mąki - 30g świeżych drożdży - 2 jajka - 0,5 szklanki mleka - 3 łyżki oleju - 0,5 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru * farsz: - 1 kg pieczarek - 100g żółtego sera(...)Kamis Z drożdży, cukru i mleka (delikatnie podgrzać) zrobić zaczyn i odstawić, aby "ruszył". Mąkę przesiać do miski. Dodać zaczyn, jajka, olej, sól i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto ( w razie konieczności dodać mleko lub mąkę). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 45 minut. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Przesmażyć na maśle, doprawić solą

CookYourself