sporo estragonu. Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem. Chodzi o to, żeby farsz miał fajną niejednolita strukturę, dlatego właśnie trzeba popracować widelcem. :) Kiedy farsz wymieszamy, nakładamy go do wcześniej przygotowanego ciasta. Składniki ciasto: 1 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 żółtko Ciasto robimy jak na kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy
vegetanieoleju 1 łyżka kakao polewa dekoracyjna Helio posypka Jajka utrzeć z cukrami na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę.Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do tej części kakao, wymieszać.Do wysmarowanej tłuszczem formy wlać część jasnego ciasta,następnie ciasto kakaowe [zrobiłam delikatnie wzorek widelcem] i na wierzch wlać resztę ciasto jasnego. Piec
Moje domowe kucharzenieCzęsto wykorzystuje gotowe ciasto francuskie. To taki dobry i smaczny wynalazek, który ułatwia nam pracę w kuchni. Świetnie nadaje się na szybkie przekąski . Dzisiaj takie przekąski powstały zapraszam na zawijaski z salami. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag salami -cienkie WYKONANIE: Płat ciasta dzielmy na pasy, następnie kwadraty. Na każdy nakładamy salami i zwijamy po skosie(...)dociskając dobrze ciasto. Pieczemy ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwySkładniki Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki cukru olej do smażenia Ser 250 twarogu 2 szklanki mrożonych truskawek 3 łyzki cukru (lub według własnego smaku) 1/2 cytryny-sok Smietana 250 ml śmietany kremówki Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek(...)Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Twarożek ugniatamy widelcem. Truskawki włożyć do rondelka i wsypać cukier. Zagotować. Przygotowany mus truskawkowy wlewać do twarogu małymi porcjami, aby nie było za rzadkie. Resztę pozostawić do polania naleśników. Zawijać nalesniki z serem i polać
O kuchni z uczuciemdrożdży 70 g masła 100 ml mleka 2 jajka szczypta soli konfitura morelowa Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware]. Część ciasta rozwałkować, naciąć wałkiem do kratkowania ciasta. Małe kawałki ciasta wyłożyć w foremkach(...)tartaletki, posmarować konfiturą i ułożyć kawałki pokratkowanego ciasta ułożyć.Odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika. Kilka słów ze strony Nasze domowe o firmie .. Produkujemy konfitury, syropy i dodatki warzywne , ale w odróżnieniu od wielkich koncernów, wg pewnej - niełatwej - filozofii, bardzo odległej
Moje domowe kucharzeniejestem z niego bardzo zadowolona:) Po dzisiejszy przepis sięgnęłam do źródła, czyli na stronę Biedronki (głównie ze względu na to, że nie wiedziałam jak gęste ma być ciasto i jak długo ma się piec w urządzeniu). Wyszły na prawdę pyszne - po oblaniu czekolada i odstawieniu do zastygnięcia zrobiły się mięciuteńkie, słodkie od czekolady i z wspaniałym cytrynowym posmakiem:) SKŁADNIKI(...)też się udało). 3. Urządzenie do wypieku ciasteczek rozgrzać (gdy będzie gotowe zapali się zielona lampka), łyżeczką wyłożyć masę w każde wgłębienie* - należy to robić bardzo sprawnie, gdyż ciasto wyłożone do maszyny rośnie naprawdę szybko. Zamknąć pokrywę i piec 5-6 minut. Wyjąć gotowe ciasteczka i odłożyć do wystygnięcia (przy wyjmowaniu będą mięciutkie ale po chwili stwardnieją, a gdy trochę
Kto ugości moich gości?stolnicę, dodać sól,letnie mleko, wyrośnięte drożdże, 1 żółtko, i roztopione przestudzone masło. Wszystko dokładnie zagnieść po czym dodać posiekany koperek i pietruszkę. Ponownie zagnieść. Dobrze wyrobić i uformować ciasto w kulkę. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę i uformować podłużny wałek. Foremkę keksówkę 37x12(...)mierzona na górze formy) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Ułożyć ciasto w foremce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Przed wstawienie do piekarnika posmarować ciasto rozbełtanym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na około 45 minut
O kuchni z uczuciemPyszny i szybki deser! Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. U nas nie wytrzymał nawet jednego dnia SKŁADNIKI Ciasto na tartę przygotować z tego przepisu. 5-6 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki PRZYGOTOWANIE Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką i cukrem. Uformować walec i włożyć do zamrażalnika. Ciasto na tartę upiec, a następnie trochę przestudzić, dzięki temu(...)nasiąknie ono sokiem z jabłek i nie zrobi się gliniaste. Podczas przygotowywania ciasta obrać jabłka, pokroić w plastry i smażyć 10-15 min., opcjonalnie można jabłka posłodzić, ale odrobinę! Na ciasto wyłożyć jabłka, a wierzch posypać startą kruszonką. Piec 10-15 min. w temperaturze 180º
zabawa smakiemurocze gniazdka z jajeczkami. Babeczki idealne na wiosenny deser, a także ciekawa propozycja np. na Wielkanocny stół. Wielkanocne Babeczki - Gniazdka z Jajeczkami - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli 2 łyżki kakao Krem(...)masy - całkowicie studzimy. Masło miksujemy na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu oraz kakao. Gotową masę umieszczamy w lodówce do momentu lekkiego stężenia. Ciasto: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, kakao oraz solą. Masło miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym
Słodka Stronarobić w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub pieczenia w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość. Składniki: 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 80 g roztopionego masła 1 1/2 szklanki ciepłej wody 35 g świeżych drożdży(...)wystudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, mleko, sól rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, pozostałą wodę. Mieszać łyżką, następnie dodać masło, wystudzoną cebulkę i wyrobić ręką gładkie ciasto. Wyrabiać do momentu odklejania się ciasta od dłoni, można delikatnie podsypywać niewielką ilością mąki. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto jeszcze
Kuchcik gotujeChodził za mną delikatny sernik z rosą, puszysty ale i taki, który może poleżeć i ciągle się będzie rozpływał w ustach! Składniki: Na ciasto 300 g mąki typ 500 Młyn Kopytowa 120 g masła 2 duże żółtka 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody 5 łyżek cukru pudru Na ser 1 kg sera w wiaderku- waniliowe(...)budyń waniliowy bez cukru 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka- dużę 4 żółtka Na pianę 6 białek 1 szklanka cukru Wykonanie: Robimy ciasto. Przesiej mąkę, ja bez pośrednio do misy robota. Dodaj pokrojone na małe kawłki masło i resztę składników. Zagnieć na jednolite ciasto. Blachę ow ymiarach 32 x 20 wyłożyłam papierem
Z Kuchni Do KuchniTartaletki na winie - czyli co się nawinie do tartaletek :) Miałam akurat ochotę na coś nietuzinkowego, ale szybkiego w przygotowaniu i niezbyt skomplikowanego. Rzuciło mi się w oczy ciasto francuskie zabunkrowane w otchłani lodówki, resztki łososia wędzonego i polędwica łososiowa już nie pierwszej świeżości. Zamrażalnik z kolei zawsze mam pełny takiej dobroci jak szpinak czy przesmażone pieczarki. Do tego(...)trochę świeżych warzyw... i voila ! Koncepcja na obiad gotowa! Dziś w menu tartaletki na cieście francuskim na dwa sposoby. W roli głównej: łosoś Składniki na 3 tartaletki: 1/3 opakowania gotowego ciasta francuskiego 2 brykiety mrożonego szpinaku sól, czosnek granulowany - do smaku 1 łyżeczka serka czosnkowego - np. Almette 2 plastry łososia wędzonego - pokrojonej w mniejsze kawałki 3 pomidorki koktajlowe
Grunt to przepis!gdyby tak nie musieć rezygnować z dobrodziejstwa pizzy (tak, tak, nie oszukujmy się, każdy, no może prawie każdy ją uwielbia)? Ja mam na to swój domowy sposób. Cieniutkie ciasto i dużo świeżych warzyw. Takie cudo aż grzech nazywać fast foodem , tym bardziej jeśli włożymy w pizzę nasz czas, serce, dobre składniki i dopieścimy sami każdy szczegół :) Ciasto - mała(...)oregano 2 łyżki oliwy Dodatki rukola szynka prosciutto pomidorki oliwki czarne Droższe rozpuścić w wodzie z oliwą. Następnie wlać do mąki z solą, pieprzem i oregano i zagnieść. Gdy ciasto jest zbyt mokre, podsypać mąką. Odstawić na 15 minut, jeśli masz czas. Ciasto rozwałkować, zawinąć rogi do środka, polać sosem pomidorowym i posypać ziołami. Na ciastko ułożyć mozzarellę
Mój Smak na Życiezostały Amerykańskie naleśniki „Pancakes”. Pancakes to dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni. Ciasto na naleśniki 3 szklankimąki 1,5 szklankimleka 1 jajko 3 łyżkimasła 1 łyżkacukru 1 łyżkaproszku do pieczenia syrop klonowy Amerykańskie naleśniki – Pancakes Przygotowanie Rozpoczynamy(...)przygotowania ciasta na naleśniki, do dość dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy trzy łyżki roztopionego masła, jajko oraz mleko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, dobrze jest wykorzystać do tego celu mikser kuchenny. Wyrobione ciasto powinno być dość gęste. Następnie z odrobiną masła rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej ciasto formując okrągły
NaleśnikiPieczone jabłka z dodatkiem korzennych przypraw uwielbiam w każdej postaci, a w tej wersji smakują naprawdę cudownie! Słodkie rodzynki i chrupiące migdały świetnie dopełniają całość, a ciasto, mimo, że zrobione z mąki razowej, jest bardzo delikatne. Fajny pomysł na śniadanie, może niekoniecznie to zabiegane w tygodniu, prędzej na spokojny weekendowy poranek. Składniki: Ciasto: 3 ½ szkl. pszennej mąki razowej(...)łyżeczki drożdży instant 1 ½ szkl. ciepłej wody Nadzienie: 3 duże jabłka ½ szkl. posiekanych migdałów ¾ szkl. rodzynek 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej Wszystkie składniki ciasta wymieszaj w dużej misce. Zagniataj przez ok. 8-10 min, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podziel je na 8 równych części, przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 40 min. Jabłka
Roślinna - blog wegański