ciasto - 163312 przepisów (strona:3357/10888)

Prace ręczne. Orecchiette pomidorowe. 163

możemy coś zrobić? Oczywiście! Zaprośmy dzieci do kuchni. Gotujmy i pieczmy razem. Pozwalajmy im dotykać, wąchać, mieszać i bałaganić. Niech zaprzyjaźnią się z warzywami, mąką, surowym ciastem. Jeśli tylko mamy czas organizujmy dzieciom kuchenne "prace ręczne" i uczmy ich, jak zostać smakoszem zdrowego jedzenia.  U mnie na ostatnich zajęciach z "prac ręcznych" powstał domowy pomidorowy makaron orecchiette . Ciasto jest(...)satysfakcja z samodzielnie przygotowanego obiadu bezcenna! POMIDOROWE ORECCHIETTE /NA 4 PORCJE/ 350 g mąki pszennej 4 żółtka 160 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i odstawić pod przykryciem na minimum 20 minut.  Ciasto podzielić na kilka mniejszych części i uformować z nich cienkie wałeczki o średnicy ok. 1/2 cm. Pokroić

KUCHARNIA
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 172

banię, lub inaczej harbuza  pokrajać w kawałki, nalać gotowanem mlekiem tyle, aby objęło banię i dusić póki nie zmięknie, potem przecisnąć massę przez gęste sito i używać do ciasta, zamiast jaj biorąc pół kwarty tej massy do garnca mąki, co odpowiada 15 żółtkom. Smak ma bardzo przyjemny, jednak do bab używać bani nie należy, gdyż jest ciężka i ciasto(...)DYNIOWE Z RUMEM I CZEKOLADĄ /na 10 tartaletek/  Na spód 80 g masła 75 g cukru 1 jajko 150 g mąki Wszystkie składniki na spód zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 stopni. Foremki na tartaletki wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Następnie

KUCHARNIA
W pogoni za czasem. Spóźniona marmolada, bułeczki i śniadanie w słońcu. WP#95. 170

posypania Wszystkie składniki umieścić w misce miksera z hakiem i mieszać,aż wszystko się połączy - ok. 3 minuty. Zwiększyć prędkość miksera i mieszać do większego rozwinięcia glutenu - ok.7 minut. Ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce,przykryć i zostawić do fermentacji na 1 godzinę. Podzielić ciasto na kawałki o wadze 40g, a następnie każdy kawałek na trzy części.Z każdego kawałka(...)Formę do muffinów na 12 sztuk lekko posmarować masłem.W każdy otwór włożyć po trzy kulki.  Odstawić przykryte na ok. 1 i 1/2 godziny do podrośnięcia. Wyrośnięte kulki ciasta posmarować roztopionym masłem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez 15 minut. Formę z ciastem odwrócić i wyjąć gotowe bułeczki. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia

KUCHARNIA
Botwinka. Na okrągło. I chwile jak bańki mydlane 177

najlepiej starego, słodkiego) 100 g miękkiego koziego sera 50 g śmietany 2 jajka przyprawy: sól, pieprz dodatkowo kilka plastrów koziego sera Wszystkie składniki połączyć - wodę dodajemy na końcu, stopniowo. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo, bo będzie twarde. Uformować kulę i schłodzic w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować lub wylepić ciastem formę do tart o średnicy(...)zależności od tego, jak duża jest botwina). Piekarnik nagrzać do 190 st C. Ciasto w formie przykryć papierem do pieczenia, na to wsypać suchą fasolę (by podczas pieczenia ciasto się nie podnosiło) i zapiec 15 minut. Wyjąć z pierarnika, zdjąć z ciasta papier z fasolą i wypełnić je nadzieniem. Na głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy

KUCHARNIA
Garlic rolls - ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim. I moje miejsce. 191

łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy Na nadzienie ok. 5  łyżek masła spora garść siekanego czosnku niedźwiedziego  sól do smaku * 1 ząbek czosnku Wszystkie składniki ciasta, z wyjątkiem oliwy, połączyć razem i zagnieść tak, by powstało gładkie, elastyczne ciasto. Miskę wysmarować oliwą , przełożyć do niej ciasto, posmarować z wierzchu resztą oliwy, nakryć i odstawić do wyrośnięcia(...)misce połączyć masło z posiekanymi drobno listkami czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą. Jeśli smak czosnku ma być bardziej intensywny, można dodać jeden ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt.  Rozsmarować na nim masło z czosnkiem i zwinąć, jak roladę. Podzielić na 12 równych części i każdą przełożyć do formy

KUCHARNIA
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 173

można się sprzeczać, to smak jest bezsprzecznie genialny! A zatem ruszajcie do ogrodów pokręcić się wokół zieleni, za każdym razem kłaniając się pokrzywom.  SPANAKOPITA Z POKRZYWĄ 1 opakowanie ciasta filo ok. 200 g listków młodej pokrzywy (zbieramy 4 górne listki) 1-2 ząbki czosnku 1 opakowanie fety ( u mnie 250g) 1 jajko ok. 50 masła sól, pieprz * kilka łyżek(...)przez praskę czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami. Wymieszać razem tak, by powstała jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek śmietany. Masło stopić i smarować nim płaty ciasta filo - jedną warstwę powinny tworzyć 4 płaty ciasta. Tak przygotowane ciasto przeciąć na dwie części - powstaną dwa wąskie prostokąty. Na każdy z nich nałożyć nadzienie z pokrzyw i zwinąć

KUCHARNIA
TU I TAM nr 28. Brrr ... brukselka, małpa i Tom Waits. 206

Podsmażcie ją na oliwie.  Dobrze się poczuje w towarzystwie czerwonej cebuli. Wybierzcie dojrzałe winogrona, posiekajcie dorodne orzechy.  Nie żałujcie octu balsamicznego i przypraw.  Otulcie to wszystko ciastem. Otrzymacie chrupiące galette z brukselką, winogronami i orzechami .  Tak. Wyobraźcie sobie, że galette wcale nie musi być okrągłe, a brukselka nie jest wyłącznie więźniem własnego stereotypu. Choć to właściwie(...)włoskich 1/3 szklanki czerwonych winogron sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki tartego parmezanu krem balsamiczny - do smaku Wszystkie składniki do spodu przełożyć do miski i zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, jeśli trzeba odciąć twardy trzonek i opłukać. Pokroić na połówki lub ćwiartki

KUCHARNIA
Mały wielki świat. Hania, Pierre Herme i czekoladowe tagliatelle z tonką. 186

Najpierw rozmowami.  Po nitce słów docieramy do domu, który widzę z okien kuchni, a w którym Hania wypiła nie jedną herbatę... Zerkałam przez to okno, gdy razem wyrabiałyśmy ciasto na czekoladowe tagliatelle, które we Francji wymyślił Pierre Herme.  Zerkałam też wtedy, gdy mieszałyśmy czekoladowy sos i tarły do niego ziarenko tonki.  Czasem trzeba obiec cały świat(...)akcji Czekoladowy Weekend , którą w tym roku prowadzi Anita.      CZEKOLADOWE TAGLIATELLE Z  TONKĄ  * przepis Pierre Herme, znaleziony na tej stronie - klik  Do ciasta na makaron dodałam od siebie płatki chili - efekt był wspaniały. Czekolada przełamana ostrością chili i złagodzona aromatem tonki to smak, do którego będę często powracać.  Składniki na 6- 8 osób

KUCHARNIA
Knedle z morelami? Tyrolski smak inaczej. 225

jedno i drugie? Co za pytanie?! Jasne, że tak! Za pysznymi, słodkimi morelami przyjdzie mi jeszcze tęsknić do przyszłego lata.  Wybieram więc suszone. Chcę się przekonać czy knedlowe ciasto je polubi.  A gdyby tak pójść jeszcze krok dalej i użyć knedlowego ciasta jako nadzienia?  Oczywiście wybieram jedno i drugie.  Efekt? Doskonałe! Jeśli najdzie Was przypadkiem tęsknota(...)przeze zmiany w przepisie oznaczyłam *.   Przepis bierze udział w konkursie dla blogerów kulinarnych organizowanym przez Testa Communications wraz ze Związkiem Farmerów Południowegio Tyrolu - Roter Hahn.   Na ciasto: 400g ugotowanych ziemniaków  175g mąki  50g masła  5 łyżeczek kaszy manny razowej * 3 jajka sól 10 suszonych moreli * 75g masła  50g bułki tartej  1 łyżka

KUCHARNIA
Faworki 274

kwaśnej gęstej śmietany 50 g masła 2 łyżki octu olej do głębokiego smażenia cukier puder Masło rozpuścic i wystudzić. Do miski wsypać mąkę. Dodać żółtka, śmietanę i ocet. Wyrobić ciasto, w międzyczasie dodawać roztopione masło. Ciasto wyrabiać ok 5 minut. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto podzielić na kilka części. Każdą część cieniutko rozwałkować i pokroić(...)paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż na samym środku i przewlec ciasto formując faworki. Smażyć na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem opróczyc cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Faworki 179

łyżki spirytusu szczypta soli olej do smażenia cukier puder do posypania Zaczynamy! Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i dodajemy do niej żółtka, śmietanę oraz spirytus. Dobrze zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do odpoczęcia. Po tym czasie następuje mój ulubiony etap, czyli bicie ciasta wałkiem (można się teraz wyżyć!). Powinniśmy(...)robić to dość długo, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza, bo tylko wtedy faworki będą cudownie chrupiące.  Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na kuchennym blacie, a następnie kroimy w długie i wąskie prostokąty. Każdy pasek na środku przecinamy i przewlekamy go przez otwór.  Faworki smażymy w gorącym oleju na złoty kolor. Jeżeli ciasto zostało dobrze wybite

Food Square
ŚWIATOWIEC 198

Składniki: 1000 g ugotowane ziemniaki ,500 g chudy twaróg, 2-4 cebule ,olej do smażenia ,Sól pieprz ,ciasto francuskie ,1-2jajka ==== =========Sos pieczarkowy:             500 g pieczarki(...)samo robimy z twarogiem. Cebulkę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy do masy ziemniaczano-serowej, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze mieszamy. Przestudzoną masę wykładamy na płat ciasta francuskiego- rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni. Ciasto z farszem zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przekładamy do foremki i formujemy kształt ślimaka. Ciasto nacinamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy 30-35 minut, temp

w mojej kuchni
CHLEBKI TURECKIE 160

Jedynym sposobem pozbycia sie pokusy jest uleganie jej’ - tak madrze powiedzial kiedys Oscar Wilde.=== ,ciasto: * 450 g mąki * 20 g drożdży * szczypta cukru * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka oleju * 2 łyżki jogurtu(...)Wykonanie: 1,,,, ciasto: Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody, dodajemy sól, olej, jogurt i mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę. 2,,,,nadzienie: Mięso mielone smażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą

w mojej kuchni
MAŚLANY CHLEB 154

zmielonych migdałów (lub siemienia lnianego 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Przykryć i pozostawić na 20 minut. 2. Mleko dodajemy do mąki, jajek, soli i masła. Wyrobić ciasto i odstawić na 40-50 minut w ciepłe miejsce. 3. Ciasto podzielić na 3 kulki - duża, średnia i mała. 4. Duża kulę podzielić dodatkowo na 5 mniejszych i każdą wyrabiamy(...)drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. 6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta - podzielić na 8 mniejszych kulek itd. Przecinamy znowu w trójkąty, ale tym razem trójkąty wkładamy

w mojej kuchni
Indycze Bułeczki 144

Składniki na ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki - 1 szklanka ciepłej wody -  tymianek - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek - 10g suszonych drożdży Składniki na farsz: - 2 nogi indycze - 2 marchewki - cebula - 100 g sera żółtego - przecier pomidorowy ,lub świeże pomidory zmiksowane - olej - sól, pieprz, tymianek  -łyżka masla(...)bulion, poddusić, wlać śmietanę, posypać tymiankiem. Pozostawić do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę, suche drożdże i sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i jajko, wszystko połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć w blaszce

w mojej kuchni