tłustym czwartku czas na odpoczynek dla naszego żołądka. Naleśniki z białym serem polane jogurcikiem na pewno będą dobrą alternatywa dla wczorajszych pączków. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szklanki maki pełno ziarnistej 2 jajka szklanka mleka woda mineralna gazowana olej i masło do smażenia szczypta soli i szczypta cukru Nadzienie: 1/2 kg twarogu 3-4 łyżki cukru ( tutaj(...)jogurtu naturalnego do rozrzedzenia WYKONANIE Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Dodajemy sól, cukier oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy
W kuchennym oknie Ewytheme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szklanka mąki pszennej 1 jajko gorąca woda " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Mąkę mieszamy z jajkiem i zalewamy niewielką ilością gorącej wody. Mieszamy dokładnie, ciasto ma mieć dość zwartą konsystencję. Kiedy wyrobimy ciasto tak, że jest jednolite wkładamy je do woreczka foliowego i odkładamy na kilka minut. Dzięki temu ciasto łatwo będzie się wałkować. Krok(...)Ciasto wyjmujemy z torebki i bardzo cienko rozwałkowujemy. Posypujemy dużą ilością mąki aby się nie sklejało. Zawijamy ciasto w rulonik i kroimy na cieniutkie nitki. Krok 3 Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Po ugotowaniu makaron przelewamy zimną wodą. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
CoolinarniePLodstawić na około 10 min. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek wsypujemy cukier i ucieramy do białości. Wsypujemy mąkę, wlewamy podrośnięte drożdże oraz resztę mleka i wyrabiamy ciasto rękami aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło wlewamy do ciasta, dodajemy rumu i chwilę wyrabiamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono przynajmniej podwoić(...)objętość. Urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy około łyżeczkę marmolady i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Teraz wrzucamy do rondla smalec i roztapiamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię. Strząsamy z pączka mąkę, kładziemy na powierzchni smalcu i smażymy około 2-3 min. Następnie odwracamy
Symfonia smakowacytryny oraz gotowy zaczyn. Wyrabiam ręką , ąż cisto będzie jednolite. Na końcu dodaję olej kokosowy i ciągle intensywnie wyrabiam, ąż do momentu gdy cały olej się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoja objętość (jeżeli chcecie aby "rośnięcie" przebiegło szybciej wstawcie miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 stopni(...)Kiedy ciasto jest wyrośnięte delikatnie wyrabiam je jeszcze raz przez krótką chwilę. Następnie łyżką nabieram ciasto, rozpłaszczam na d ło ni i nakładam na krążek łyżeczkę konfitury. Całość dokładnie sklejam i formuję pączka. Odkładam na opruszoną mąką deskę. Kiedy wszystkie pączki są gotowe przykrywam ściereczka i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości). Gotowe pączki smażę na oleju rozgrzanym
Magiczna kuchnia DariiPamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie(...)będzie jeszcze słodkie nadzienie, - drożdży też można trochę więcej, jeśli ktoś lubi mocno pachnące drożdżami ciasto, ale my zostawiliśmy tę samą ilość, jak zawsze. Ciasto szykujemy dokładnie w ten sam sposób i kiedy dochodzimy już do rozwałkowanego placka (tylko niezbyt cienkiego, pamiętajcie, że to mają być jednak pączki), wykorzystujemy patent mojej Babci na klejenie pączków :) Na połowie rozwałkowanego ciasta zaznaczamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmogło zabraknąć pizzy w kształcie serca to już tradycja :)) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryżowe serca , Ażurowe naleśniki , Ziemniaczane serduszka , Pizze małe serca, Lody truskawkowe , Ciasto z sercem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabył dość męczący. Właśnie dlatego obiecany przepis na faworki ląduje na blogu dopiero dzisiaj. To były moje pierwsze faworki w życiu. Wyszły smaczne, choć za grube. Niestety, po wybijaniu ciasta zabrakło mi już siły na cieniutkie rozwałkowanie go. Dlatego polecam użycie maszynki do makaronu, będzie Wam dużo wygodniej, a faworki wyjdą cienkie i chrupiące. Z tego przepisu wyszła mi spora(...)szklanki mąki pszennej - 2 łyżki wódki - szczypta soli - 5 żółtek - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% *dodatkowo: - olej rzepakowy do smażenia - cukier puder Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, tak aby było gładkie. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut (w temp. pokojowej). Następnie rozwałkować, złożyć w kopertę i tłuc wałkiem, żeby wtłoczyć w ciasto powietrze. Czynności powtarzać
W poszukiwaniu inspiracjisobie zbędnych kalorii to przygotujcie te pieczone pączki. Jako że nie ociekają tłuszczem ze smażenia to można żyć złudną nadzieją, że być może ten dzień nie zrujnuje dotychczasowej diety. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki mleka 400 g mąki 3 jajka kostka masła szczypta soli + słoik konfitury różanej/powideł śliwkowych jajko i mleko do posmarowania(...)mieszamy i zostawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce - masa powinna zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Do miski dodajemy mąkę, jajka i sól, wyrabiamy hakami do ciasta drożdżowego przez kilka minut. Dolewamy rozpuszczone i lekko przestudzone masło, wyrabiamy dłuższą chwilę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i nie kleić się do rąk. Kulę przykrywamy ściereczką i zostawiamy
sama złodyczcukru pozostawiamy do wyrośnięcia. Mikserem ucieramy żółtka oraz 2 całe jajka z cukrem i masłem na pianę. Wyrośnięte drożdże dodajemy do masy wsypujemy mąkę, sól wlewamy kieliszek spirytusu, Wyrabiamy ciasto około 30 minut następnie dodajemy mielone migdały i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy ciasto ponownie przez parę minut, po wyrobieniu posypujemy z wierzchu cukrem przykrywamy ściereczką , pozostawiamy do wyrośnięcia(...)wyrośniętego ciasta formujemy pączki nadziewamy dżemem, pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia. Smażymy dwustronnie na wrzącym smalcu z dodatkiem kieliszka spirytusu (pod przykryciem ). Osączamy na ręczniku papierowym posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Smacznego
kgwjanczewonasiona z 1/4 laski wanilii. Utrzeć wszystko do białości. Do puszystej masy dodać śmietanę, masło, sól, ocet i spirytus, Dokładnie wymieszać i stopniowo dosypywać mąkę, powinno mieć konsystencje ciasta makaronowego. Wyrobione ciasto powinno być gładkie, lśniące i zwarte.Ciasto rozwałkowywać składać wielokrotnie je składając i ponownie wyrabiając (co najmniej 15min), a na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Podzielić(...)części i każdą przykryć miską. Smalec rozpuścić w głębokiej patelni lub szerokim płaskim garnku. Każdy kawałek ciasta rozwałkować (tak jak makaron), kroić na kawałki długości 15-20 cm i szerokości 4-5 cm w każdym zrobić nacięcie i przeciągnąć jeden jego koniec.Wrzucić chrusta jak się szybko zarumieni, wrzucać następne i przewracać na drugą stronę. Za pomocą dwóch
Konrad Gotujebarwnik w proszku Ciasteczka z Serduszkami na Walentynki - Sposób przygotowania: Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy odrobinę barwnika - wyrabiamy do otrzymania jednolitej konsystencji. Ciasta zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut(...)czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy jasne ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinamy ciasteczka - przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Podobnie postępujemy z różowym/czerwonym ciastem. Ze środka ciasteczek za pomocą wykrawaczki w kształcie serca wycinamy porcje ciasta. Różowe serduszka umieszczamy w środku jasnych ciasteczek i na odwrót. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną
Słodka StronaKolejny mój przepis z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Tym razem mielone w cieście francuskim z oliwką. Tak pokombinowałam i okazało się, że oliwka nawet nieźle współgra z mielonym, a dodatkowo ładnie wygląda. Polecam SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa mielonego 1 płat ciasta francuskiego ok 10 oliwek sól pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek jedna sucha(...)Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią formujemy kule. Wielkość dowolna , ale nie za duże. Raczej takie jak na kotlety , tylko nie spłaszczamy. W środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
W kuchennym oknie Ewyjest smerfów świat- zapewne każdy z Was kojarzy tę melodię;) Smerfy to moja ulubiona bajka z dzieciństwa;) Jak tylko zobaczyłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je zrobić. Przykuło ono moją uwagę nie tylko ze względu na nazwę ale także ze względu na wygląd. Kolory Smerfetki bardzo zachęcają do zjedzenia. Z wielką ochotą sięgną po nią również(...)dzieci. Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie, dla mnie takie w sam raz. Dodatek borówek idealnie przełamuje słodkość bitej śmietany i masy serowej. Smerfetka to taki serniczek na zimno ale niezwykle pyszny i urodziwy. Przepis pochodzi ze strony" Bernika mój kulinarny pamiętnik " z moimi zmianami. Polecam bardzo;) Składniki biszkopt: 5 jajek
Krakowskie smaki Anicały rok. Mnóstwo kalorii niestety, ale jak to w Karnawale, możemy sobie poszaleć. Dietę zaczniemy po Ostatkach. Churros con chocolate Czas przygotowania: 60 minut Składniki na ciasto: 250 ml wody 225 g mąki pszennej 500 szczypta soli 1 łyżka rozpuszczonego masła olej do smażenia Składniki na sos czekoladowy 100 g czekolady 7 łyżek mleka(...)domowej esencji waniliowej Wykonanie: Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy do niej mąkę i szczyptę soli, dodajemy masło i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie w szerokim garnku podgrzewamy olej. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w formie gwiazdki i gdy olej będzie już gorący wyciskamy partiami
Kulinarne przygody Gatityoliwek 1 łyżka curry sól i pieprz 1 łyżka przyprawy do burrito 2 puszki krojonych pomidorów Przygotowanie tortilli: Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy wodę z solą. Zaczynamy wyrabianie ciasta. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na stolnicy, do przezroczystości. Smażymy placki tortilli na suchej, teflonowej lub ceramicznej patelni(...)uzyskania brązowych, rumianych plamek. Gorące placki nadziewamy farszem i zawijamy. Zimne placki tracą swoją elastyczność, dlatego przed zawijaniem należy podgrzać je na gorącej, suchej patelni. Lub też po wyrobieniu ciasta i uformowaniu, na surowe ciasto nakładamy farsz i smażymy na patelni. Możemy także użyć grilla elektrycznego. Ja wybrałam formę zawijania jak na krokiety
ClauditteMissCooking