Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. 225zajadałam :) Teraz wykorzystuje go do wypieków, tym razem padło na drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe. Składniki: (na około 11-12 sztuk) ciasto: 40g świeżych drożdży szklanka mleka 550g mąki pszennej 50g masła 2 jajka 7 łyżek cukru nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru kruszonka: 1/2 szklanki mąki 6 łyżek cukru 40g masła(...)łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około
Symfonia smakowa
Cow Pie (krowi placek) 261zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej(...)posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy
My Culinary Art
Ciasto kubuś 279Ciasto bardzo proste do przygotowania i w smaku bardzo dobre. Można zrobić masę kubusiową z ulubionego smaku Kubusia, ja zrobiłam Kubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia(...)kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: 3/4 Kubusia gotujemy, do pozostałej
Aga w kuchni
Tarte tatin z czerwoną cebulą 187Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte w folię. Cebulę obieramy(...)pieprzem i tymiankiem, podlewamy octem winnym. Smażymy tak długo aż płyn się zredukuje (około 5minut). Jeżeli mamy patelnię w której możemy zapiekać w piekarniku to na przygotowaną cebulę wykładamy ciasto, jeżeli nie to cebulę przekładamy do tortownicy (z wyjmowanym dnem). D Dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć formę otulając jej dno na zewnątrz folią aluminiową aby w trakcie pieczenia nie wyciekał
greenscarf
CEBULARZE LUBELSKIE 336ludzi z innych czesci naszego kraju którzy w ogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali . Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J SKLADNIKI: Ciasto: -1 kg maki pszennej -500 ml mleka -100 g drozdzy - 2 zoltka -100 ml oleju -2 lyzki cukru -4 lyzki soli Farsz: -5-6 sporych cebul -100 g masla(...)cukru, drozdzy i nie pelnej szklanki cieplego mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut w cieple miejsce. Make przesiewamy, dodajemy sol, rozczyn, zoltka, reszte cieplego mleka i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu az zacznie ladnie odchodzic od rak. Jeżeli będzie taka potrzeba można dodac wiecej mleka lub maki. Ciasto przykrywamy scierka i zostawiamy na 1 godzine w cieplym miejscu
PychaDania
Orkiszowe gofry belgijskie 210mieszam. Odstawiam na 10-15 minut w cieple miejsce. Niech drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaję resztę mąki, resztę mleka, jaja, szczyptę soli, wanilię i całość dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podłączam gofrownicę do prądu i rozpoczynam jej nagrzewanie. Do ciasta stopniowo dodaję masło i mieszam tak długo aż uzyskam błyszczącą, jednolitą(...)masę. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Na rozgrzaną gofrownicę nakładam po łyżce ciasta i piekę 3-4 minuty. Następnie wyciągam upieczone gofry i podaję z konfiturą śliwkową i bananami. Nakładam kolejną partię ciasta i postępuję dokładnie tak samo z pozostałym ciastem
Mango Papaja
Bułki, bułeczki... 176roztrzepane, 220 g letniego mleka, 80 g letniej wody Mąkę, sól, drożdże i cukier umieścić w misce. Całość dobrze wymieszać. Następnie dodajemy masło, roztrzepane jajko i mleko. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dodając partiami wodę. Ciasto wyrabiamy do czasu aż będzie gładkie i elastyczne, po czym przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na godzinę. Kiedy ciasto podwoi(...)swoją objętość należy je odgazować uderzeniem dłoni i dosłownie kilka sekund wyrobić. Ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować bułeczkę - przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 45 min. Jeśli chcemy zrobić zawijaski z pesto - ciasto należy rozwałkować na placuszki, rozsmarować na nich pesto (u mnie 3/4 łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie zwijać w rulonik. Następnie każdy
Plate of Joy
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 182posypujemy solą i miksujemy na wolnym biegu przez 1 minutę, następnie zwiększamy na średni-mocny bieg i miksujemy jeszcze kolejne 6 minut. Miskę należy posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy lekko odgazować na lekko omączonym blacie - ciasto delikatnie rozpłaszczamy na prostokąt, złożyć na trzy jak list, obrócić(...)stopni i ponownie złożyć na trzy. Ponownie włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Następnie ciasto należy wyłożyć na lekko omączony blat, podzielić na dwie części - każdą lekko odgazować i uformować bochenki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do wyłożonych omączonymi ściereczkami koszyków, które należy włożyć do plastikowych toreb, zawiązać i włożyć do lodówki na 8-12 godzin (najlepiej
Plate of Joy
Torcik urodzinowy 307Wczoraj były moje urodziny, a jak są urodziny musi być tort. Chciałam coś szybkiego i pysznego. Zdecydowałam się na pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z przepisu Doroty z drobną modyfikacją, natomiast wygląd i krem był inspirowany tym przepisem . To był strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto, obłędny krem i świeże owoce! Zdecydowanie polecam! Z pewnością będę do tego(...)cukier trzcinowy. Odmierzyć wszystkie suche składniki i przesiać je dodając do wcześniej wymieszanych mokrych składników. Dobrze połączyć mieszając trzepaczką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut - do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem: 400 g mascarpone
Plate of Joy
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką 235pokojowej 10 śliwek - bez pestek Kruszonka: 30 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki, 1 op. cukru waniliowego dodatkowo : 1 jajko W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut. Drożdży wcześniej nie rozczyniam, tylko rozkruszam i rozcieram dłońmi w mące. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(...)mnie trwało to ok. półtorej godziny . Po tym czasie należy ciasto odgazować - uderzając w ciasto piąstką i podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich robimy placuszek i układamy po śliweczce, następnie musimy skleić brzegi i uformować bułeczkę. Wszystkie ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - korzystałam z tortownicy o średnicy 22 cm, ale może być też trochę większa
Plate of Joy
Najlepsza szarlotka na świecie 198Jeśli szukacie wyjątkowego ciasta na Boże Narodzenie to dobrze trafiliście.Przepis pochodzi jeszcze od mojej babci.Cudowny-aromatyczny jabłecznik,jak dla mnie najlepszy na świecie. Składniki: Na ciasto 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 12% Nadzienie 4 kwaśne jabłka cukier wanilinowy 9Dr Oetker) 1 łyżka wody(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Kamis 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny drobny cukier Sposób przygotowania: Zagnieść ciasto z podanych składników.Gdy będzie już jednolite,zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 1 godzinę. Jabłka pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka.Dodać wodę,cynamon i cukier i gotować na wolnym oniu ok.10 minut
Wielki apetyt
Tarta z batatami 160nowości w mojej kuchni batatów i smalczyku roślinnego ( Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wszechstronnością- można jej użyć naprawdę przy przygotowaniu wielu, fajnych dań). Tym razem padło na wytrawną tartę.... Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie wędzonego 2 szalotki Smakowita Pajda(...)sera Gorgonzola 50 g sera Radamer 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% chili suszone (opcjonalnie) tymianek Sposób przygotowania: Schłodzone masło połączyć (ja najszybciej) z pozostałymi składnikami na ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 15-20 minut. Następnie wylepić nim formę do tarty,ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą (najpierw na ciasto kładziemy papier do pieczenia
Wielki apetyt
Ciasto drożdżowe z jeżynami 163Uwielbiam domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Pojechaliśmy z mężem na grzyby wróciliśmy z cudownymi, pachnącymi lasem jeżynami. Zrobienie z nich użytku, było tylko kwestią czasu. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 2 jaja 130 g masła 300 g jeżyn Kruszonka: 0,5 szklanki 5 łyżek cukru(...)masła Do posypania cukier puder Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzej ( nie może być gorące, gdyż wówczas nasze drożdże się zaparzą i ciasto nam nie wyrośnie. W zimnym mleku również), dodaj pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek mąki i całość dokładnie wymieszaj (powinno być konsystencji śmietany). Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Następnie dodaj rozpuszczone, lekko
Wielki apetyt
Bułeczki drożdżowe- cynamonowe 179cool, zapraszam do wypróbowania moich cynamonowych bułeczek. Idealnie sprawdza się również na pikniku czy Kinderballu. Są delikatne, puszyste i niezwykle smaczne a do tego dziecinnie łatwe w przygotowaniu. na ciasto 500g mąki pszennej typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: 2 łyżki cukru waniliowego (przepis(...)stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję gęstej śmietany)- odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób (można to zrobić ręcznie, ale szybciej i łatwiej jest, gdy masz do dyspozycji robota planetarnego- ja używam kMix'a). Na łyżkę nabierz ciasto a następnie zrób z niego zgrabną
Wielki apetyt
Mazurek marcepanowy 167swoim smaku każdego. Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki gorącej wody barwnik spożywczy dodatkowo gęsta marmolada(...)białko 130 g marcepanu Sposób przygotowania: Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj kawałki marcepanu i nadal miksuj. Gdy masa jest już gładka dodaj pozostałe składniki na ciasto i zmiksuj, aż do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 części (z każdej z nich odłóż po łyżce ciasta) i wylej je na papierze do pieczenia (możesz narysować szablon lub wylać blat
Wielki apetyt