ciasto - 162907 przepisów (strona:3354/10861)

PIZZA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I SEREM HALLOUIMI 126

Dobrych parę lat męczyłam się z pizzą, ciasto wychodziło jak kamień, jak woda... Na jakiś czas zniechęciłam się do tego stopnia, że używałam gotowych spodów, niby złe nie były, ale szału nie było, dupy nie urywało... W końcu podziałałam bez przepisu, tak jak mi się wydawało, no też żeby się nie namęczyć. Ciasto wychodzi zajebiście chrupiące, a do tego szparagi(...)HAKIEM , więc sprawa jest mocno ułatwiona, wrzucam mąkę, wodę, drożdże , sól, cukier, i samo się dzieje. Jeśli musicie używać siły własnych rąk, to najlepiej robić to drewnianą łyżką, ciasto jest takie półpłynne, więc nie ma szans na zagniatanie na stolnicy. ODSTAW CIASTO W CIEPŁE MIEJSCE ,  ja nagrzewam piekarnik na 40 stopni bez termoobiegu, niech się dzieje co chce

Kuchnia bezglutenowa Loli
Mleczne bułeczki 193

Przepis na poniższe bułki zaczerpnęłam z Książki Kucharskiej Ewy Aszkiewicz. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się same żółtka i otartą skórkę z cytryny. Uwierzcie mi, mleczne bułeczki wyszły pyszne - miękkie, pulchne i lekko słodkie. Idealnie będą pasować do miodu, past, wędlin jak i sera.  Składniki na 12 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży(...)jajko + 1 żółtko (białko będzie potrzebne do posmarowania wierzchu bułek), letnie masło i mleko, cukier puder oraz szczyptę soli. Przygotowane składniki wymieszać ze sobą. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Następnie miskę z ciastem przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość (po około 1 godzinie) wyjąć je z miski. Podzielić na 2 części. Z każdej

Ugotować
Ciasto adwokat- ciasto bez pieczenia 3082

Pyszne ciasto adwokat, szybkie do zrobienia, a co najważniejsze nie wymaga pieczenia :) Składniki: 700 ml mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 6 łyżek cukru trzcinowego Symbio , 200 g masła, 100-150 ml likieru Adwokat, ok. 45 herbatników kakaowych. Przygotowanie: Mleko (650 ml) gotujemy. W pozostałym mleku (150 ml) rozpuszczamy budynie i 2 łyżki cukru- jeśli mamy budynie z cukrem(...)ostudzenia, co jakiś czas mieszamy. Gdy budyń będzie zimny to dodajemy 200 g miękkiego masła i miksujemy. Dodajemy adwokat ( ilość w zależności od tego jak mocno lubimy alkoholowe ciasta) i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej herbatniki- u mnie jedna warstwa wyszła z 15 herbatników. Wylewamy 1/2 kremu, na to herbatniki, ponownie

Aga w kuchni
Przepis na… – Calzone, pizzę z farszem 285

Włoszech popularna przekąska, sprzedawana przy ulicach i placach. Wygodniejsza w jedzeniu od pizzy, o powalającym smaku i sycąca na długie godziny. -> Przepis na ciasto <- farsz: -3 łyżki oliwy z oliwek – Passata -cebula -kilka ząbków czosnku -500 gramów mielonego mięsa -papryka -garść zielonych oliwek -sól, pieprz -świeże zioła -mozzarella Zagniatamy ciasto na pizzę. W czasie kiedy ciasto rośnie(...)przygotowujemy farsz. Właściwie, do calzone możemy dodać co tylko chcemy. Możemy przygotować nadzienie wegetariańskie, mięsne lub rybne. Kluczem do sukcesu tej zawijanej pizzy jest doskonale cienkie, dobrze wypieczone ciasto. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy zgniecione ząbki czosnku. Kiedy czosnek zacznie się rumienić dodajemy passatę i kolejne składniki. Całość smażymy do momentu aż woda w potrawie się zredukuje

Bon Ton Italia
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 151

Przepis wybrany przez Córcię, jako pierwszy, z książki "What Katie Ate. Weekend Katie". My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie. Ciastka robi się dzięki temu szybko i spokojnie dziecko może pomagać mamie albo nawet spróbować zrobić ciastka samemu.  Ja robiłam razem z Córcią, przekładanie ciastek na blachę wymagało trochę wprawy. Ciastka są chrupiące i pełne smaku(...)trochę wypłynął miód ale smakowicie się przypiekł i wcale to nie przeszkodziło w konsumpcji :) Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem na jedno opakowanie kupnego ciasta francuskiego: 75 g miodu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego niecała łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub nasionka z laski wanilii 75 g migdałów, uprażonych i grubo posiekanych (u mnie blenderem) 1 duże

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą bezą 190

krótko. Dlatego tak ważnym jest, by wykorzystać ten czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny(...)żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia RABARBAR 0,5 kg BEZA 4 białka 0,5 szklanki cukru Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty). Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Rabarbar

Mój Smak na Życie
Szybkie batony energetyczne 164

amarantusa Wiele innych pyszności znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Daktyle umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek o grubości ok 1 cm (możemy ciasto przykryć papierem śniadaniowym i rozwałkować). Rozwałkowane ciasto tniemy na batony

Niezły Młynek
Ciasto z mikrofalówki - opłaca się? 197

Jakoś za czasów gimnazjum, może ze 3-4 lata temu często oglądałam Demotywatory. I tam znalazłam przepis na kakaowe ciasto z mikrofalówki w 5 min. Ostatnio Delecta zaczęła produkować różne smaki takich ciast, a że dostałam od mamusi, to mogę się wypowiedzieć wrażeniami tu. Wpis nie jest sponsorowany przez tą firmę! ;) Ideologia "Łatwego ciacha" Delecty polega na tym żeby wymieszać(...)proszek z wodą, podgrzać w mikrofalówce nawet w przerwie w pracy i zjeść coś słodkiego. Koszt - ok. 2zł. Ale czy takie ciasta w mikrofali faktycznie się upieką? Coś tam wychodzi i jeśli naprawdę nie mamy nic innego słodkiego to będzie całkiem ok. W moim przepisie czekoladowym zawsze po wyjęciu z mikrofali zmniejszało swoją objętość. Z Delektą jest podobnie, najlepszy efekt

W kuchni bez szafek
Jajko w cieście filo 166

Fajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba. Składniki: ciasto filo olej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorach jajko kremowa baza do jasnych sosów(...)śmietanki 12% woda  Sposób przygotowania: Ciasto filo przytnij odpowiednio do foremki (najlepiej użyj do tego celu nożyczek). Następnie każdy płatek przesmaruj olejem. Ukłądaj jeden na drugim a potem umieść je w naczyniu do zapiekania. Sos przygotuj według receptury z opakowania i zalej nim środek ciasta. Następnie wbij jajko. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut

Wielki apetyt
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 186

gorące, a moje danie jest słoneczne i pachnące. Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje.  Składniki: na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, ponadto: 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej kostce, 100 g świeżego szpinaku(...)Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika

Moniki Smakołyki
Parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim + film 197

Smaczna i prosta przekąska na śniadanie, kolację lub domową imprezę czyli parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim. Danie doskonale smakuje podane na ciepło z ulubionym sosem lub keczupem. składniki na 12 sztuk 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 6 cienkich parówek 20 dag pieczarek 2 małe cebule 150 g sera żółtego 1 białko 3 łyżki masła czarny pieprz(...)cebuli wrzucamy pokrojone pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i zdejmujemy z ognia. Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty i na każdej części ciasta układamy połowę parówki, kilka słupków sera żółtego oraz porcję farszu z pieczarek i cebuli. Ciasto składamy na pół tworząc pasztecik

Smakowite Dania
Pierogi z truskawkami 249

słodko, a moje chłopaki, jak na facetów przystało, tych dużych i tych małych , wolą  pierogi ruskie i z mięsem. Dzisiaj wygrała moja wersja, pierogi z truskawkami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g truskawek 1 łyżka cukru 250 ml śmietany Wykonanie: Truskawki umyć . Duże pokroić(...)mniejsze kawałki. Posypać cukrem i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę , zrobić w niej dołek , wbić jajko oraz dodać pozostałe składniki    i zagnieść ciasto. Gotowe , gładkie ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować, a pozostałe nakryć, aby nam nie wyschło ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykroić kółka. Na każde kółko ułożyć truskawkę,  złożyć na pół i skleić brzegi palcami

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 214

Kybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej. (źródło: Wikipedia) Z tradycyjnego przepisu na kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :) Składniki(...)ciasto: 4 szklanki mąki 1 i ½ kostki margaryny 1 jajo 2 żółtka 2 dag drożdży 1 szklanka śmietany szczypta soli 2 łyżeczki cukru Składniki na farsz: ½ kg soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Wykonanie farszu: ½ kg soczewicy ugotować w osolonej wodzie około 10 minut, następnie odcedzić. Usmażyć 2 cebule i zmielić razem z soczewicą i 2 ząbkami

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 210

Pizza nie była zjadliwa... stanowczo odradzam. Jeśli znajdziecie w sklepach niższy typ mąki żytniej to na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsza :) Polecam ciekawy artykuł: co oznacza typ mąki? Składanki: Ciasto: 0,5 kg mąki żytniej (typ 720) 250 ml letniej wody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna(...)drożdże,  cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Do miski wsypać pozostałą część mąki, dodać sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i resztę wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W między czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli, pieprzu i oregano

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z mięsem 144

zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.  Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg. Polecam również ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka Składniki na ciasto: 35 dag mąki 1 żółtko 1 łyżka masła Sól do smaku 200-220 ml ciepłej wody Wykonanie ciasta(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto Składniki na farsz: 25 dag mięsa mielonego 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu Sól do smaku Pieprz 1 żółtko Wykonanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę i przyprawić do smaku -dokładnie wymieszać. Wykonanie pierogów

Tradycyjna Kuchnia