ciasto - 164325 przepisów (strona:3350/10955)

Kruche ciasto z rabarbarem i puszystą bezą 226

krótko. Dlatego tak ważnym jest, by wykorzystać ten czas do maksimum. Rabarbar w końcu zagościł i w mojej kuchni. Jako że jest lekko kwaśny, zestawiłam go na pysznym kruchym cieście ze słodką bezą. Powiem szczerze, że pierwszy raz próbowałam tarty w takim wykonaniu, tym bardziej jestem dumna jak pyszne smaki odkryłam :) CIASTO  1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny(...)żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia RABARBAR 0,5 kg BEZA 4 białka 0,5 szklanki cukru Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Wkładamy do zamrażalnika. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Rozwałkowujemy (tym razem użyłam formy do tarty). Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Rabarbar

Mój Smak na Życie
Szybkie batony energetyczne 198

amarantusa Wiele innych pyszności znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Daktyle umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek o grubości ok 1 cm (możemy ciasto przykryć papierem śniadaniowym i rozwałkować). Rozwałkowane ciasto tniemy na batony

Niezły Młynek
Ciasto z mikrofalówki - opłaca się? 234

Jakoś za czasów gimnazjum, może ze 3-4 lata temu często oglądałam Demotywatory. I tam znalazłam przepis na kakaowe ciasto z mikrofalówki w 5 min. Ostatnio Delecta zaczęła produkować różne smaki takich ciast, a że dostałam od mamusi, to mogę się wypowiedzieć wrażeniami tu. Wpis nie jest sponsorowany przez tą firmę! ;) Ideologia "Łatwego ciacha" Delecty polega na tym żeby wymieszać(...)proszek z wodą, podgrzać w mikrofalówce nawet w przerwie w pracy i zjeść coś słodkiego. Koszt - ok. 2zł. Ale czy takie ciasta w mikrofali faktycznie się upieką? Coś tam wychodzi i jeśli naprawdę nie mamy nic innego słodkiego to będzie całkiem ok. W moim przepisie czekoladowym zawsze po wyjęciu z mikrofali zmniejszało swoją objętość. Z Delektą jest podobnie, najlepszy efekt

W kuchni bez szafek
Jajko w cieście filo 201

Fajny sposób na jajko, gdy pod ręką mamy grill lub piekarnik a klasyczne śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba. Składniki: ciasto filo olej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorach jajko kremowa baza do jasnych sosów(...)śmietanki 12% woda  Sposób przygotowania: Ciasto filo przytnij odpowiednio do foremki (najlepiej użyj do tego celu nożyczek). Następnie każdy płatek przesmaruj olejem. Ukłądaj jeden na drugim a potem umieść je w naczyniu do zapiekania. Sos przygotuj według receptury z opakowania i zalej nim środek ciasta. Następnie wbij jajko. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut

Wielki apetyt
Słoneczna tarta ze szpinakiem i serem śródziemnomorskim 216

gorące, a moje danie jest słoneczne i pachnące. Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje.  Składniki: na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, ponadto: 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej kostce, 100 g świeżego szpinaku(...)Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 190°C bez termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika

Moniki Smakołyki
Parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim + film 237

Smaczna i prosta przekąska na śniadanie, kolację lub domową imprezę czyli parówki z pieczarkami i serem żółtym w cieście francuskim. Danie doskonale smakuje podane na ciepło z ulubionym sosem lub keczupem. składniki na 12 sztuk 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego 6 cienkich parówek 20 dag pieczarek 2 małe cebule 150 g sera żółtego 1 białko 3 łyżki masła czarny pieprz(...)cebuli wrzucamy pokrojone pieczarki i całość podsmażamy do momentu aż woda z pieczarek wyparuje. Pod koniec smażenia całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i zdejmujemy z ognia. Płaty ciasta francuskiego kroimy na kwadraty i na każdej części ciasta układamy połowę parówki, kilka słupków sera żółtego oraz porcję farszu z pieczarek i cebuli. Ciasto składamy na pół tworząc pasztecik

Smakowite Dania
Pierogi z truskawkami 284

słodko, a moje chłopaki, jak na facetów przystało, tych dużych i tych małych , wolą  pierogi ruskie i z mięsem. Dzisiaj wygrała moja wersja, pierogi z truskawkami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g truskawek 1 łyżka cukru 250 ml śmietany Wykonanie: Truskawki umyć . Duże pokroić(...)mniejsze kawałki. Posypać cukrem i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę , zrobić w niej dołek , wbić jajko oraz dodać pozostałe składniki    i zagnieść ciasto. Gotowe , gładkie ciasto podzielić na trzy części. Jedną rozwałkować, a pozostałe nakryć, aby nam nie wyschło ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykroić kółka. Na każde kółko ułożyć truskawkę,  złożyć na pół i skleić brzegi palcami

O kuchni z uczuciem
Drożdżowe pierożki pieczone z soczewicą- wegetariański kibiny 247

Kybyn (kibin, lit. kibinas, l.mn. kibinai) to rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego, wielkości ok. 10-15 cm, z farszem mięsnym, tradycyjnie z baraniny, ostatnio coraz częściej z wieprzowiny. Tradycyjna potrawa Karaimów, obecna także w kuchni litewskiej. (źródło: Wikipedia) Z tradycyjnego przepisu na kibiny zostawiłam tylko ciasto. Farsz przyrządziłam z pysznej i zdrowej soczewicy. Polecam dla wegetarian i nie tylko :) Składniki(...)ciasto: 4 szklanki mąki 1 i ½ kostki margaryny 1 jajo 2 żółtka 2 dag drożdży 1 szklanka śmietany szczypta soli 2 łyżeczki cukru Składniki na farsz: ½ kg soczewicy 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Wykonanie farszu: ½ kg soczewicy ugotować w osolonej wodzie około 10 minut, następnie odcedzić. Usmażyć 2 cebule i zmielić razem z soczewicą i 2 ząbkami

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 252

Pizza nie była zjadliwa... stanowczo odradzam. Jeśli znajdziecie w sklepach niższy typ mąki żytniej to na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsza :) Polecam ciekawy artykuł: co oznacza typ mąki? Składanki: Ciasto: 0,5 kg mąki żytniej (typ 720) 250 ml letniej wody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna(...)drożdże,  cukier i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Do miski wsypać pozostałą część mąki, dodać sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i resztę wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W między czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli, pieprzu i oregano

Tradycyjna Kuchnia
Pierogi z mięsem 179

zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś.  Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg. Polecam również ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka Składniki na ciasto: 35 dag mąki 1 żółtko 1 łyżka masła Sól do smaku 200-220 ml ciepłej wody Wykonanie ciasta(...)Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto Składniki na farsz: 25 dag mięsa mielonego 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu Sól do smaku Pieprz 1 żółtko Wykonanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę i przyprawić do smaku -dokładnie wymieszać. Wykonanie pierogów

Tradycyjna Kuchnia
Bułki drożdżowe z kapustą 184

prawda pracochłonne, ale za to jakie pyszne bułeczki babuni z kapustą. Polecam! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 5 dag masła 4 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 75 dag kapusty kiszonej 25 dag ziemniaków 2 cebule ¼ kostki masła 1 jajko do smarowania bułek 1 kostka grzybowa sól do smaku pieprz(...)ziołowy do smaku tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego mleka, cukrem, łyżką mąki- po czym odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać mąkę z rozczynem, mlekiem, jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wykonanie nadzienia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone pierożki z soczewicą 177

prawda trochę pracochłonne, ale naprawdę warto! Szczególnie ze względu na nietypowy, pyszny farsz. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 dag drożdży szczypta soli 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mleka Składniki na farsz: 2 cebule 20 dag pieczarek ½ kg soczewicy pieprz do smaku sól do smaku 1 łyżka(...)masła Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z cukrem w dwóch łyżkach ciepłego mleka i odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie, połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto, gotowe ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 min. Wykonanie farszu: Soczewicę namoczyć w wodzie przez 2 godziny i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle

Tradycyjna Kuchnia
Kiełbaski drobiowe w drożdżowym cieście żytnim 180

letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i fruktozę, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną "pracować" ;) mąkę wsypujemy do dużej miski, wlewamy roztwór drożdżowy wyrabiamy ciasto odstawiamy na około 20minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia wałkujemy ciasto (najlepiej wałek owinąć woreczkiem foliowym) na papierze do pieczenia wtedy nie będzie się mocno kleić(...)ciasta wykrawamy małe prostokąty owijamy ciastem serdelki, tak żeby ze wszystkich stron były oklejone ciastem wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia 10. pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Nadziane muffinki na ostro z soczewicy 253

zgłosiłam dziś do konkursu organizowanego przez BadaPak.pl chciałabym  się Wam pochwalić moim dziełem, muszę przyznać że byłam pełna obaw, że nic z tego nie wyjdzie, surowe ciasto wyglądało na mało apetyczne ;p ale gotowa wersja całkiem trafiła w mój gust ;) Składniki (9 muffinek): 2 szklanki ugotowanej, zielonej soczewicy (około 230g) 3 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżka(...)łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec nadzienie:  1,5 kabanosa drobiowego około 2 plastrów mozzarelli light 2-3 pieczarki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto blendujemy, żeby powstała jednolita masa wylewamy część ciasta do silikonowych papilotek na muffinki do około 1/4 wysokości kabanosy kroimy w plastry, pieczarki i ser w kostkę układamy na środku każdej muffinki kilka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kluski serowe z truskawkami + trochę o mnie 180

cukru (proszek) 7 truskawek średniej wielkości porcja = 1 kluska Sposób przygotowania: Ser rozduszamy widelcem, dodajemy białko, budyń, ksylitol, siemię lniane i wszystko dokładnie ugniatamy, aż stworzy jednolitą masę (ciasto ma się zlepić w zwartą kulkę) z tak przygotowanego ciasta lepimy kluski wsadzając do środka po jednej truskawce (technika lepienia tak jak w przypadku knedli) kluski wrzucamy do lekko wrzącej (bulgocącej(...)wody) gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut od wypłynięcia klusek delikatnie wyciągamy z wody nie jemy klusek zaraz po wyciągnięciu, bo wtedy ciasto jest rozlazłe i zbyt miękkie, najlepiej poczekać około 5 minut, żeby kluski lekko przestygły wtedy ciasto robi się zwarte, a kluski pyszne ;) SMACZNEGO ! ! ! :) Pytania od Ania-gotuje  1. Od kiedy gotujesz? odkąd pamiętam, już

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość

Proponowane wyszukiwania