ciasto - 164325 przepisów (strona:3344/10955)

Ciasto daktylowo-bananowe bez cukru i mąki 164

zobaczyłam, to wiedziałam, że muszę je zrobić. Przepis znalazłam na blogu StoKolorowKuchni. Zmieniłam tylko proporcje. Ciasto idealne dla alergików i osób na diecie. Słodki smak dają mu jedynie banany i daktyle (im bardziej dojrzałe banany tym ciasto będzie słodsze). Do tego jest bardzo proste w wykonaniu - zrobicie je bardzo szybko i bez większego wysiłku! Smak ciekawy - na pierwszy plan wysuwają(...)się kakao i daktyle. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące. Dla kogo: dla dbających o linię dla fanów zdrowego żywienia dla alergików Składniki: 450g suszonych daktyli 115g mielonych migdałów 90g kakao 2 banany (najlepiej dojrzałe) 5 jajek (rozm. M) 7 łyżek oleju 90 ml kawy (najlepiej z ekspresu lub kafetierki) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie

Mania Wypiekania
Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami 237

Zapach i smak lata zamknięty w cieście. To ciasto przypomina mi okres dzieciństwa, kiedy to skoro świt biegłam na pole aby narwać świeżych truskawek. Piękne jest wspomnienie przebijających się przez drzewa czereśni promieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne! Tortownica o śr. 24 cm 200 g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę. Truskawki kroimy na połówki, czereśnie pestkujemy. Owoce wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.  ,,Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim

VioletoweKucharzenie
Drugi chleb - mieszany na zakwasie żytnim 200

wykonuję coś pierwotnego i naturalnego, a jednocześnie tak bardzo zwyczajną, powszednią czynność, którą wykonywały kobiety od tysięcy lat, moja Babcia, Jej babcia... Kiedy wyobrażam to sobie podczas zagniatania ciasta na chleb, jakoś mi cieplej na duszy i lżej na sercu. Dlatego pozawalam, by mąka przesypywała się między palcami, a lepki zaczyn oblepiał mi ręce... Upieczecie chleb, poczujecie to sami. Chleb(...)żytniego Połączyłam składniki zaczynu (wodę dolewałam stopniowo) i odstawiłam uformowany w kulę, w misce przykrytej ściereczką, w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 8 godzin. Mój zaczyn był gęstym ciastem i podczas czasu wyrastania prawie podwoił swoją objętość. Ciasto właściwe: 200 g mąki pszennej razowej 90 g mąki żytniej 160 g ciepłej wody (około)   1. Zaczyn połączyłam z mąką

Kuchnia Prezydentowej
Krakersy niezwykłe i kruche 193

razy lepsze niż kupione w sklepie. Poza tym domu mogę zrobić sobie takie, jak lubię - ziołowe, pomidorowe, serowe, pikantne... Wszystko zależy od składnika, jakiego dodam do ciasta. A ciasto zostało znalezione i oswojone, mało tego - jest bardzo łatwe do wykonania i niezwykle plastyczne. Upieczone pachnie oliwą, ziołami, a swą chrupkość zachowuje nawet następnego dnia. Zrobiłam właśnie domowe, pyszne, niezwykłe krakersy(...)płaskiej łyżeczki rozmarynu, cząbru lub ziół prowansalskich szczypta pieprzu (można pominąć) czarnuszka do posypania zamiast lub z solą   1. Składniki dzielimy na pół i wyrabiamy dwa rodzaje ciasta -do jednego dodajemy rozmaryn, zioła lub cząber i pieprz, do drugiego parmezan, bazylię, oregano i przecier pomidorowy (lepiej nie używać koncentratu, ewentualnie rozrobić go wodą).  2. Krótko wyrabiamy każde ciasto

Kuchnia Prezydentowej
Greckie rogaliki na winie z serem i jabłkami 203

dłuższego czasu miałam ochotę na jakieś rogaliki i wczoraj przypadkiem wpadł mi w oko ten przepis w książce "Eleni poleca - Kuchnia grecka" Marii Sandilou. Bardzo ładne rogaliki z ciastem na winie i oliwie z oliwek z nadzieniem rodzynkowo-jabłkowym.  Przepis oryginalny nieco zmieniłam i dodałam sera do nadzienia jabłkowego. Następnym razem chyba zrezygnuję także z oliwy na rzecz masła(...)żeby rogaliki były bardziej kruche, choć może skruszeją po nocy w szczelnym pojemniku. ;) Ciasto za to jest fantastyczne w obróbce - miękkie, elastyczne i bardzo plastyczne, szybko się wyrabia i ładnie piecze. A rogaliki wyszły bardzo smaczne i nie bardzo słodkie. Składniki Ciasto: 500 g mąki 1 szklanka oliwy z oliwek do smażenia/pieczenia 1 szklanka greckiego wina białego "retsina

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto Kolorowa truskawka 356

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pierogi z truskawkami 207

zerwiec nie może się obyć bez pysznych pierogów z truskawkami. Delikatne ciasto skrywające soczysty owoc, podane z kwaśną śmietaną oraz cukrem -  po prostu ideał. Moje ulepiłem na szybko między jednym egzaminem a drugim, żeby zużyć tony truskawek zerwanych na działce. Przepis zna pewnie każdy z Was, ale nie mogłem się nim nie podzielić; w końcu to podstawa(...)porze roku. To jak, lepicie je razem ze mną? ;) Ciasto (na około 50 sztuk) : 2 szklanki mąki (350 g) + trochę do podsypywania 1 jajko 3/4 szklanki ciepłej wody (200 ml) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: 500 g truskawek kwaśna śmietana 18% do podania cukier do posypania Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wbij jajko, wlej wodę i wszystko ze sobą połącz

Food Square
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 497

smakuje niebiańsko. Polecam! Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 4-6 ( biała forma do tarty z Ikea) Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 110g mąki pszennej 110g mąki żytniej pełnoziarnistej 100g miękkiego masła 1 jajko 5 łyżek zimnej wody Szczypta soli Na farsz: 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść zielonej fasolki szparagowej Garść(...)jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ pęczka natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo lepi dodajemy nieco mąki, jeśli jest zbyt twarde to dodajemy nieco wody. Następnie zawijamy w woreczek i umieszczamy

Kolizje Smaków
Ucierane ciasto Donny Hay 215

Zapewne każdy ma swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto ucierane. Ja też :) Jednak gdy w moje ręce wpadła książka Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto” to chętnie wypróbowałam jej recepturę. Miałam już do czynienia z jej przepisami i wszystkie byly godne polecenia. Tak też jest tym razem. Ciasto jest pyszne, delikatne, puszyste i wilgotne. Polecam :) 225 g mąki(...)mleka   małe jabłko pokrojone w cienkie plasterki szklanka mrożonych jagód ( w sezonie świeżych) 3-4 truskawki 2 łyżki cukru demerara Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Wykładamy ją do natłuszczonej formy o średnicy ok. 22 cm. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy je cukrem. Pieczemy około 45 minut ( do suchego patyczka). Smacznego

Mienta blog
Ciasto Egipskie Basbusa Babusa na piasku 471

Jakiś czas temu robiliśmy razem z przyjaciółmi kolację tematyczną egipską gdzie przygotowałam to ciasto. Przepis dostałam od znajomej która przez pewien czas mieszkała w Egipcie. Przystępując do projektu „Palcem po mapie” zdecydowałam się wykorzystać właśnie ten przepis. Składniki: - 2/3 szklanki mąki - 2/3 szklanki kaszy manny - 1 kostka masła - 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - cukier waniliowy - 1/2 szklanki soku pomarańczowego(...)najmniejszych obrotach). Następnie dodajemy resztę składników – mąkę, kaszę, migdały i proszek. Na końcu dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy. Jeżeli ktoś lubi można dodać aromat migdałowy lub pomarańczowy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony placek można dodatkowo nasączyć syropem lub polukrować. Ja tego nie robiłam, ponieważ ciasto jest wystarczająco słodkie

Kuchenne Wariacje
Rabarbarowe ciasto ucierane 182

Kiedyś sąsiadka mojej mamy upiekła to ciasto z truskawkami i poczęstowała mnie. Tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić je ale tym razem z rabarbarem   Składniki: - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru migdałowego - 4 łyżki oleju - rabarbar   W pierwszej kolejności ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę a następnie(...)dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy kolejne składniki i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy do formy. Na ciasto dajemy surowy rabarbar pokrojony na małe kawałki. Na małą blaszkę wystarczą 2-3 łodyg rabarbaru. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszka w rozmiarach 19×21 cm. Jeżeli

Kuchenne Wariacje
Czekoladowe ciasto meksykańskie z mango 192

Poszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to jest wyjątkowe w smaku. Składniki: - 180 g mąki pszennej - 150 g cukru - 125 g masła - 50 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g orzechów włoskich - 50 g czekolady deserowej posiekanej(...)końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta robimy polewę. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej masło i połamane czekolady. Wszystko razem mieszamy aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Gotową polewą polewamy ciasto z każdej strony i czekamy

Kuchenne Wariacje
Tarta migdałowa ze śliwkami i pistacjową kruszonką 185

zrobimy. Polecamy każdemu łasuchowi Co prawda nasza jest w opcji ze śliwkami a nie z figami ale pewnie smakuje tak samo dobrze :) Składniki na kruche ciasto: - 120 g masła - 30 g cukru pudru - szczypta soli - 240 g mąki pszennej - 1 jajko Składniki na pistacjową kruszonkę: - 17 g obranych pistacji - 20 g cukru - 20 g mąki pszennej - 15 g masła Składniki(...)mąki pszennej - 2 łyżeczki likieru amaretto - 120 g mielonych migdałów - starta skórka z 1 cytryny Składniki dodatkowe: - 10 śliwek - 1 łyżka miodu Najpierw zabieramy się za zrobienie kruchego ciasta. Miksujemy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli do momentu aż masło zrobi się kremowe i białe. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy pół minuty i na koniec dorzucamy jajko i miksujemy

Kuchenne Wariacje
Fotorelacja: krakowskie obwarzanki 206

którego padało jasne światełko. Nie – to nie był tunel ze światełkiem na końcu tylko mała hala w której stało kilka maszyn, piece i blaty załadowane sporą ilością wyrobionego ciasta. Tak – to piekarnia, gdzie co noc kilkanaście osób skręca przepyszne obwarzanki. Dzięki Pawłowi i Grześkowi mieliśmy okazję poznać właściciela piekarni i jego pracowników, którzy wypiekają ok. 15 tysięcy obwarzanków(...)samym czasie pojawiła się na „hali” i tempem idealnie naoliwionej maszyny zabrała się za pracę. No powiem Wam że byliśmy w szoku kiedy kawałki (albo raczej kawały) ciasta zaczęły zamieniać się w uformowane obwarzanki – może jeszcze nie takie zgrabne jak w wersji finalnej ale już mocno przypominające to co później ląduje w koszach chlebowych. Wszystko wyglądało

Kuchenne Wariacje
Pierogi z kapustą i pieczarkami 165

Dzisiaj mamy dla Was jeszcze jedną propozycję na święta – pierogi z kapustą i pieczarkami Składniki na ciasto: - 1 kg mąki - 500 ml ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 1,5 kg białej kapusty - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji(...)pokrojoną w piórka. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy. Gotowe pieczarki wrzucamy do kapusty i przyprawiamy i odstawiamy farsz do wystygnięcia. Teraz robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i zarabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania