ciasto - 162322 przepisów (strona:3344/10822)

Kaszanka w cieście naleśnikowym 160

domownicy zapragnęli dziś kaszanki, ale nie takiej tradycyjnej co to ją traktujemy smażeniem z cebulką. Zapragnęli kaszanki w cieście. Niby nic takiego trochę ciasta, ale wierzcie jest najlepsza jaką jadłam.... a jadłam na wiele sposobów czy to w pierogach, jak to Pani Gessler serwuje, czy to z patelni z dodatkami, czy z grilla, czy na omlecie... jednak ta najbardziej odpowiada(...)cebulę i szczypiorek) 2 szkl. mąki 0,5 szkl. wody 2 jajka łyżeczka vegety margaryna do smażenia Sposób Mąkę, jaja, vegetę miksujemy z 0,5 szkl wody na gęste ciasto naleśnikowe. Po zmiksowanie dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Kaszankę kroimy na plasterki około 0,7 centymetrowe. Roztapiamy tłuszcz na patelni. Łyżką nakładamy ciasto, następnie kładziemy

Kuchenne aromaty
Ciasto zakalec - Czekoladowe Brownie 205

Brownie jest to mocno czekoladowe ciasto pochodzące z kuchni amerykańskiej, nazwa powiązana jest z jego ciemno brązowym kolorem. Brownie po przekrojeniu wygląda jak zakalec i jest to jego cechą charakterystyczną. Dzisiaj bardziej na słodko mimo że użyłem czekolady gorzkiej Goplana. Na przygotowanie ciasta będziemy potrzebowali jedynie 30 minut i kilku produktów które połączymy ze sobą.. Na początek na kąpiel(...)wodną wrzucamy masło i czekoladę, w drugiej misce mieszamy jajka z cukrem. A na koniec całość łączymy dodając mąkę. Ciasto pieczemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ważne jest żeby ciasto było jeszcze delikatnie nie dopieczone gdy je wyciągamy ponieważ blacha odda jeszcze swoją temperaturę, a ciasto musi być wilgotne. Składniki które wykorzystałem

Full Smaku
Proste cakepops – ciasto na patyczkach 276

Lizaki z ciasta można było już zobaczyć na ciastkożercach w kilku miejscach (np. tu lub tu ). Do przygotowania dzisiejszego wpisu bardzo przydały się moje cukiernicze pamiątki z wakacji :) Cakepops , które widzicie na zdjęciach zrobiłam z babeczek kiwi, bo takie akurat zostały mi z poprzedniego dnia, możecie jednak wykorzystać dowolny przepis na babeczki np. proste waniliowe . Jeśli ciasto będzie zbyt suche(...)koraliki, wykrawaczki kwiatuszki i cieniutkie wstążki. Babeczki dokładnie kruszymy i zagniatamy rękami, jeśli masa jest zbyt sypka, żeby uformować z niej kulki dodajemy krem maślany lub miękkie masło. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny. Formujemy z niego kulki, układamy na papierze do pieczenia i przekładamy na 5 minut do zamrażarki. W czasie, kiedy ciasto chłodzi się w zamrażarce rozpuszczamy polewę

Ciastkozercy
Super pierogi z sojowym farszem. 201

zwolennicy wszelkiego rodzaju pierożków, oczywiście co jakiś czas musimy wypróbować kolejny pomysł. Nie bylibyśmy sobą hihi. Nie mieliśmy okazji zaprezentować jeszcze żadnej wersji z sojowym nadzieniem i trochę zmienionym ciastem. Zobaczcie jak nam się do udało i koniecznie wypróbujcie, a potem opiszcie jak Wam smakowało. Prezentację czas zacząć :)   Pierożki z nadzieniem sojowym Składniki farsz: 250 g soi 2 ugotowane(...)drobną kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy i dobrze mieszamy. Na koniec przeciskamy czosnek i dodajemy przyprawy. Mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki połączyły się.  Odstawiamy i bierzemy się za ciasto. Ciasto robimy dokładnie tak jak na pierogi np. ruskie. Dodajemy tylko czarnuszkę, kurkumę i czosnek niedźwiedzi. Wszystko w niewielkich ilościach. Ma to tylko dodać fajnego smaku. Przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ

vegetanie
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. 174

zajadałam :)  Teraz wykorzystuje go do wypieków, tym razem padło na drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne  i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe. Składniki: (na około 11-12 sztuk) ciasto: 40g świeżych drożdży szklanka mleka 550g mąki pszennej 50g masła 2 jajka 7 łyżek cukru nadzienie: 5 łodyg rabarbaru 3 łyżki cukru kruszonka: 1/2 szklanki mąki 6 łyżek cukru 40g masła(...)łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około

Symfonia smakowa
Cow Pie (krowi placek) 203

zapraszam na danie, które nazywa się... krowi placek! Gwarantuję Wam jednak, że w smaku nie przypomina go ani trochę :) Jest to pyszny, aromatyczny gulasz z wołowego mięsa zapiekany pod ciastem francuskim. Pyszności <3 Przepis pochodzi ze strony magazynu GQ . Zapraszam od przygotowań! Składniki na 2 porcje: 500 g wołowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę 1/2 cebuli, drobno posiekanej(...)posiekanego 25 g masła 30 g mąki pszennej 250 ml piwa 2 łyżeczki musztardy Dijon 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1 jajko, białko oddzielone od żółtka ciasto francuskie sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misce mieszamy cebulę, szalotki, pieczarki, tymianek i mąkę. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy zawartość miski. Smażymy

My Culinary Art
Ciasto kubuś 227

Ciasto bardzo proste do przygotowania i w smaku bardzo dobre. Można zrobić masę kubusiową z ulubionego smaku Kubusia, ja zrobiłam Kubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko,brzoskwinia(...)kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: 3/4 Kubusia gotujemy, do pozostałej

Aga w kuchni
Tarte tatin z czerwoną cebulą 122

Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte w folię. Cebulę obieramy(...)pieprzem i tymiankiem, podlewamy octem winnym. Smażymy tak długo aż płyn się zredukuje (około 5minut). Jeżeli mamy patelnię w której możemy zapiekać w piekarniku to na przygotowaną cebulę wykładamy ciasto, jeżeli nie to cebulę przekładamy do tortownicy (z wyjmowanym dnem). D Dobrze jest dodatkowo zabezpieczyć formę otulając jej dno na zewnątrz folią aluminiową aby w trakcie pieczenia nie wyciekał

greenscarf
CEBULARZE LUBELSKIE 290

ludzi z innych czesci naszego kraju którzy w ogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali . Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J SKLADNIKI: Ciasto: -1 kg maki pszennej -500 ml mleka -100 g drozdzy - 2 zoltka -100 ml oleju -2 lyzki cukru -4 lyzki soli Farsz: -5-6 sporych cebul -100 g masla(...)cukru, drozdzy i nie pelnej szklanki cieplego mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut w cieple miejsce. Make przesiewamy, dodajemy sol, rozczyn, zoltka, reszte cieplego mleka i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu az zacznie ladnie odchodzic od rak. Jeżeli będzie taka potrzeba można dodac wiecej mleka lub maki. Ciasto przykrywamy scierka i zostawiamy na 1 godzine w cieplym miejscu

PychaDania
Orkiszowe gofry belgijskie 156

mieszam. Odstawiam na 10-15 minut w cieple miejsce. Niech drożdże zaczną pracować. Po tym czasie dodaję resztę mąki, resztę mleka, jaja, szczyptę soli, wanilię i całość dokładnie mieszam. Ciasto odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podłączam gofrownicę do prądu i rozpoczynam jej nagrzewanie. Do ciasta stopniowo dodaję masło i mieszam tak długo aż uzyskam błyszczącą, jednolitą(...)masę. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Na rozgrzaną gofrownicę nakładam po łyżce ciasta i piekę 3-4 minuty. Następnie wyciągam upieczone gofry i podaję z konfiturą śliwkową i bananami. Nakładam kolejną partię ciasta i postępuję dokładnie tak samo z pozostałym ciastem

Mango Papaja
Smażona czekolada w aromatycznym cieście 474

smaku Mister Ron. Ten smak był obecny w latach 90 w postaci dość sporych cukierków które były całkiem niezłe ;). Pomyślałem że tą ciekawą czekoladę po prostu USMAŻYMY :). Podstawą będzie ciasto które rozbuja aromaty z czekolady i przebije jej słodycz, nie zabraknie też kwaskowatego kiwi i lekkiej chmurki z bitej śmietany. Będzie szafran, będzie skórka cytryny a także mięta. Gotowi(...)czekolady Goplana Mister Ron  2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub rzepakowego Przygotowanie: 1/ Z mąki, jajka, mleka, cukru, szafranu, świeżo startej skórki cytrynowej oraz rozdrobnionych listków mięty zarabiamy ciasto widelcem w misce. Odstawiamy 2/ Ubijamy wyjętą z lodówki śmietanę z odrobiną cukru a następnie nakładamy na talerz równomiernie. Układamy dookoła wyżłobione z kiwi kulki a na środek kładziemy kawałek

Kuchnia PROzdrowotna
Bułki, bułeczki... 123

roztrzepane, 220 g letniego mleka, 80 g letniej wody Mąkę, sól, drożdże i cukier umieścić w misce. Całość dobrze wymieszać. Następnie dodajemy masło, roztrzepane jajko i mleko. Zaczynamy wyrabiać ciasto, dodając partiami wodę. Ciasto wyrabiamy do czasu aż będzie gładkie i elastyczne, po czym przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na godzinę.  Kiedy ciasto podwoi(...)swoją objętość należy je odgazować uderzeniem dłoni i dosłownie kilka sekund wyrobić. Ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować bułeczkę - przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 45 min. Jeśli chcemy zrobić zawijaski z pesto - ciasto należy rozwałkować na placuszki, rozsmarować na nich pesto (u mnie 3/4 łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie zwijać w rulonik. Następnie każdy

Plate of Joy
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 127

posypujemy solą i miksujemy na wolnym biegu przez 1 minutę, następnie zwiększamy na średni-mocny bieg i miksujemy jeszcze kolejne 6 minut. Miskę należy posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić  na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy lekko odgazować na lekko omączonym blacie - ciasto delikatnie rozpłaszczamy na prostokąt, złożyć na trzy jak list, obrócić(...)stopni i ponownie złożyć na trzy. Ponownie włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Następnie ciasto należy wyłożyć na lekko omączony blat, podzielić na dwie części - każdą lekko odgazować i uformować bochenki. Tak przygotowane ciasto wkładamy do wyłożonych omączonymi ściereczkami koszyków, które należy włożyć do plastikowych toreb, zawiązać i włożyć do lodówki  na 8-12 godzin (najlepiej

Plate of Joy
Torcik urodzinowy 247

Wczoraj były moje urodziny, a jak są urodziny musi być tort. Chciałam coś szybkiego i pysznego. Zdecydowałam się na pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z  przepisu Doroty  z drobną modyfikacją, natomiast wygląd  i krem był inspirowany  tym przepisem . To był strzał w dziesiątkę. Pyszne ciasto, obłędny krem i świeże owoce! Zdecydowanie polecam! Z pewnością będę do tego(...)cukier trzcinowy. Odmierzyć wszystkie suche składniki i przesiać je dodając do wcześniej wymieszanych mokrych składników. Dobrze połączyć mieszając trzepaczką. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut - do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.  Krem: 400 g mascarpone

Plate of Joy
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką 163

pokojowej 10 śliwek - bez pestek Kruszonka: 30 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki, 1 op. cukru waniliowego dodatkowo : 1 jajko W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut. Drożdży wcześniej nie rozczyniam, tylko rozkruszam i rozcieram dłońmi w mące. Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(...)mnie trwało to ok. półtorej godziny . Po tym czasie należy ciasto odgazować - uderzając w ciasto piąstką i podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich robimy placuszek i układamy po śliweczce, następnie musimy skleić brzegi i uformować bułeczkę. Wszystkie ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - korzystałam z tortownicy o średnicy 22 cm, ale może być też trochę większa

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania