ciasto - 163312 przepisów (strona:3344/10888)

Złociste kabanosy w cieście francuskim 195

Szybka przystawka z kabanosem w cieście francuskim, która zaostrzy apetyt niejednego smakosza, na pochłonięcie większej ilości smakołyków. Danie bardzo łatwe i błyskawiczne w przygotowaniu. składniki na 4 porcje opakowanie ciasta francuskiego 4 kabanosy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 biało bazylia oregano przepis Ciasto francuskie rozkładamy, kroimy w prostokąty. Zioła mieszamy z koncentratem pomidorowym, a następnie smarujemy prostokąty z ciasta francuskiego(...)kawałkach ciasta kładziemy kabanosy i zwijamy w rulon. Wierzch smarujemy pozostałym koncentratem z ziołami i białkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 220 st. C około 10-15 minut

Smakowite Dania
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem + film 122

Pyszne i najłatwiejsze pod słońcem ciasto z rabarbarem, zniknie błyskawiczne z każdego stołu. Z kubkiem kawy w ręku uprzyjemni każdy nawet pochmurny dzień. Zapraszam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta 125 g masła 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag rabarbaru cukier puder do posypania przepis Umyty i osuszony rabarbar(...)miski wsypujemy przesianą mąkę , dodajemy miękkie masło i jajka całość ucieramy.Cały czas ucierając dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy wykładamy ciasto dokładnie rozprowadzamy, na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Ciasto pieczemy około 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką + film 154

Bardzo proste w przygotowaniu i pyszne ciasto śmietankowe z winogronami i galaretką jest fajną propozycją na deser lub podwieczorek .Ciasto nie wymaga pieczenia można je również zrobić je na spodzie z herbatników. Świetnym dodatkiem są tutaj winogrona, które również można zamienić na inne swoje ulubione owoce. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 800 g śmietany 12% 500 g winogron różowych(...)ubijamy . Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Schłodzoną żelatynę delikatnie mieszamy ze śmietaną . Do masy śmietanowej wrzucamy pokrojone winogrona i wszystko razem łączymy, część winogron zostawiamy do dekoracji ciasta. Na wyłożoną folią aluminiową tortownicy, układamy biszkopty . Na biszkopty kładziemy masę śmietanową z winogronami i dokładnie rozprowadzamy. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi owocami . Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Na ciasto

Smakowite Dania
Ciasto czekoladowe brownie + film 196

Czekoladowe browne to wyśmienite ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i sporej ilości czekolady. Jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Miłośnicy czekolady będą nim zachwyceni. składniki na tortownicę 23 cm 100g orzechów włoskich 3 tabliczki gorzkiej czekolady 125 g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2 szklanki(...)cukier kryształ, cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dodajemy również jajka, wsypujemy posiekane orzechy, mąkę i proszek do pieczenia, całość bardzo dokładnie mieszamy żeby wszystkie składniki się połączyły. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy około 25- 30 minut. W kąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy pozostałą czekoladę . Lekko

Smakowite Dania
Babka wielkanocna + film 172

całość ucieramy. Cały czas ucierając dodajemy cukier oraz  sok z cytryny. Do masy jajeczno- maślanej wsypujemy mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i całość miksujemy na gładkie ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubite na sztywno białka przekładamy do miski z ciastem i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto przekładamy do formy na babkę(...)posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie wyrównujemy wierzch łopatką do ciasta. Babkę pieczemy około 40 - 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Gdy ciasto przestygnie posypujemy je obficie cukrem pudrem

Smakowite Dania
Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami + film 161

Polecam dzisiaj prostą w przygotowaniu aczkolwiek czasochłonną drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, smakowity wypiek który zawsze się udaje. Będzie to idealne ciasto na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. składniki na formę 25 na 30 cm 1 kg mąki pszennej 100 g drożdży 4 jajka 1,5 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mleka 1 szklanka oleju 1 opakowanie cukru waniliowego(...)zasypujemy mąką, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka godzin lub na noc w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy i ponownie garnek odstawiamy w ciepłe aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość. W międzyczasie opłukany rabarbar kroimy w półtora centymetrowe kawałeczki a truskawki przekrawamy na połówki. Wyrośnięte ciasto przekładamy z garnka na stolnicę, posypujemy odrobiną mąki, krótko

Smakowite Dania
Ciasto - Jabłka w biszkopcie + film 170

Wyborne ciasto z jabłkami i marmoladą będzie doskonałą propozycją dla amatorów szarlotek i jabłeczników szczególnie na deser lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i błyskawicznie znika z talerza. składniki na tortownicę 23cm 4 jajka niepełna szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru + 2 łyżki do posypania   sok z połowy cytryny 5 średnich jabłek 10 łyżeczek marmolady 1/2 opakowania(...)połówek jabłek wydrążamy gniazda nasienne oraz ogonki a następnie skrapiamy je sokiem z cytryny i nadziewamy marmoladą. Do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy do pieczenia wlewamy 2/3 części ciasta i dokładnie rozprowadzamy, na cieście układamy połówki jabłek a na nie nakładamy pozostałe ciasto biszkoptowe i rozprowadzamy je po wierzchu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C  około

Smakowite Dania
Knedle z truskawkami + film 135

Pyszne i letnie danie z truskawkami w roli głównej z idealnie gładkim ziemniaczanym ciastem to znakomita propozycja na obiad dla najmłodszych. Polane śmietaną lub roztopionym masłem i posypane cukrem smakują wybornie. składniki na ok 15 knedli ok 50 dag truskawek 75 dag  ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko płaska łyżeczka soli 2 łyżki(...)szypułek, umyte i osuszone truskawki przekładamy do miski i posypujemy cukrem. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, do ziemniaków dodajemy mąkę pszenną , ziemniaczaną oraz jajko, dłonią wyrabiamy ciasto. Z wyrobionego ciasta formujemy dwa wałki. Wałki kroimy na 2 - 3 cm kawałki, każdy kawałek ciasta spłaszczamy i zawijamy w niego posypaną cukrem truskawkę, ciasto zlepiamy nadając knedlom kulisty kształt. Knedle

Smakowite Dania
Murzynek z wiśniami + film 164

Przepyszny murzynek z wiśniami, który błyskawicznie znika z talerza będzie świetną propozycją do kawy lub herbaty. Do upieczenia ciasta można też użyć malin, agrestu lub czerwonych porzeczek im owoce bardziej kwaśne tym smaczniejsze ciasto. składniki na okrągłą tortownicę 23 cm 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do posypania wiśni 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g margaryny 3 łyżki kakao(...)łyżki oleju 1 szklanka cukru 1/3 szklanki wody 4 jajka 1 litr wiśni cukier puder do posypania ciasta przepis Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż margaryna się rozpuści. Wlewamy olej wsypujemy cukier oraz kakao, wszystko dokładnie mieszamy aż składniki się połączą i odstawiamy garnek z ognia. Umyte i wydrylowane wiśnie posypujemy mąką

Smakowite Dania
Odchudzone ciasto ze śliwkami + film 145

Odchudzone ciasto ze śliwkami z dodatkiem zdrowych otrębów pszennych, niewielkiej ilości cukru, bez dodatku tłuszczu to ciekawa propozycja dla osób dbających o linie. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko i łatwo,  jest bardzo smaczną propozycją na podwieczorek.  składniki na tortownicę 23 cm  4 jajka szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka otrębów pszennych 1/2 szklanki(...)proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy jajecznej i ponownie miksujemy na końcu dodajemy otręby pszenne i jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką wlewamy ciasto i dokładnie je rozprowadzamy, na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek skórkami do dołu. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 40 minut, po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem

Smakowite Dania
Ciasteczka-pierożki z jabłkami + film 112

puder oraz szczyptę soli i cukier waniliowy, wbijamy całe jajko i dodajemy miękkie masło. Wszystkie składniki siekamy nożem aby dobrze połączyły się z masłem a następnie dłonią zagniatamy kruche ciasto, gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dodać odrobinę mąki. Wyrobione ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. Obrane ze skórki jabłka kroimy na małe kawałeczki . Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy(...)schłodzone ciasto na placek o grubości około 1/2 cm i szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i formujemy pierogi, brzegi ciasta zlepiamy widelcem nadając im ciekawszy kształt. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut. Upieczone ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
Prosty pszenny chleb z garnka 332

wody, dodajemy łyżkę mąki i cukier. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia.  Gotowy zaczyn łączmy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy przez około 15 minut. Ciasto powinno być elestyczne i odklejać się od rąk. Następnie ciasto przekładamy do miski, przykrywmy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypany mąką blat(...)dość duży bochenek. Dopasowany do naszego dużego naczynia żeliwnego. Jeżeli macie małe naczynie to stosownie proporcjonalnie zmniejszcie ilość składników. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (przez 15-20 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie uderzamy ciasto pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek. Układamy go na posypanym mąką

Mia Cucina Sofieta
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 164

sporo estragonu. Wszystkie składniki rozgniatamy widelcem. Chodzi o to, żeby farsz miał fajną niejednolita strukturę, dlatego właśnie trzeba popracować widelcem. :) Kiedy farsz wymieszamy, nakładamy go do wcześniej przygotowanego ciasta. Składniki ciasto: 1 kg ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 żółtko Ciasto robimy jak na kopytka. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy żółtko i podsypujemy mąką do uzyskania ciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy

vegetanie
Babka 216

oleju 1 łyżka kakao polewa dekoracyjna Helio posypka Jajka utrzeć  z cukrami na puch. Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę.Odłożyć 1/3 ciasta i dodać do tej części kakao, wymieszać.Do wysmarowanej tłuszczem formy wlać część jasnego ciasta,następnie ciasto kakaowe [zrobiłam delikatnie wzorek widelcem] i na wierzch wlać resztę ciasto jasnego. Piec

Moje domowe kucharzenie
Ciasto francuskie - przekąski z salami 214

Często wykorzystuje gotowe ciasto francuskie. To taki dobry i smaczny wynalazek, który ułatwia nam pracę  w kuchni. Świetnie nadaje się  na szybkie przekąski . Dzisiaj takie przekąski  powstały zapraszam na zawijaski z salami. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dag salami -cienkie WYKONANIE: Płat ciasta dzielmy na pasy, następnie kwadraty. Na każdy nakładamy salami i zwijamy po skosie(...)dociskając dobrze ciasto. Pieczemy ok 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy