ciasto - 164325 przepisów (strona:3348/10955)

Pierogi z mięsem i kapustą 257

firmy BELLA BIS  które otrzymałam jakiś czas temu w ramach testowania-muszę przyznać że doskonale spisują rolę w mięsnych daniach są delikatne i aromatyczne,szczerze polecam!  Składniki Ciasto: 3 czubate szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko szczypta soli mąka do podsypania ciasta Farsz: 80 dag-1 kg gotowanego mięsa z kurczaka-u mnie mieszane(...)cebule sól do smaku pieprz świeżo mielony do smaku jarzynka lux do smaku  Bella Bis przyprawa gajowego do smaku  Bella Bis słonina do okrasy Sposób przygotowania 1. Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać ze szczyptą soli,wbić jajko,zatrzeć lekko ciasto,wlewać powoli gorącą wodę gdy mąka wchłonie całą wodę zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na cienki placek. 2. Farsz: Kapustę

Wanilia i Kardamon
Serowe sakiewki z kantalupą 233

Dziś w poście znów na słodko.... Pyszne serowe sakiewki z niespodzianką w środku egzotyczną kandyzowaną kantalupą-odmianą melona,było mega słodko i apetycznie! Składniki Ciasto serowe: 200 g twarożku mielonego 300 g mąki tortowej 16 g cukru waniliowego 8 łyżek mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 300 g twarożku mielonego(...)kandyzowanej kantalupy  SKWORCU 2 żółtka 2 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka startej skórki z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Sposób przygotowania Ciasto: Zmielony twarożek rozcieramy z mlekiem, olejem szczyptą soli i cukrem waniliowym,mieszamy z mąką wymieszaną dokładnie z proszkiem do pieczenia i zagniatamy szybko ciasto. Nadzienie: Kandyzowaną kantalupę kroimy w drobną kostkę mieszamy z twarożkiem dodajemy żółtka

Wanilia i Kardamon
Pomarańczowy puszek 218

Przy weekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła(...)obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 35 minut w temp 160*c  Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta

Wanilia i Kardamon
Miodownik z orzechami 861

święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodownika pełnego orzechów i miodu zatopionego w karmelu ....... Życzę Wam miłego świętowania, u mnie śnieg prószy zrobiło się wreszcie prawdziwie świątecznie...:) Składniki Ciasto miodowe: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki margaryny Palma Bielmar 1/2 szklanki drobnego cukru 2 czubate łyżki śmietany 18% 2 duże jajka 2 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Bielmar 3 łyżki miodu prawdziwego Krem śmietankowy: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3/4 kostki margaryny Palma Bielmar 1 żółtko Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę wymieszać na stolnicy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem dodać posiekaną margarynę schłodzoną prosto z lodówki wbić jajka, dodać śmietanę oraz miód i zagnieść szybko ciasto.Podzieli

Wanilia i Kardamon
Biszkopt z pianką 278

kolorze miłości z puszystą pianką wewnątrz na bazie śmietanki i mleka skondensowanego, tworzy pyszną całość, jest lekkie i efektowne, na zbliżające się walentynki w sam raz. Składniki CIASTO: 6 jaj 13 dag mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu MASA(...)śmietanki 30% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru PONCZ: 150 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wiórka kokosowe do dekoracji CIASTO:  Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem

Wanilia i Kardamon
Kostka limonkowa 252

Proste i szybkie do przygotowania ciasto, mój ulubiony przepis gdy mam upiec coś na spotkanie przy kawie-puszysty biszkopt nasączony limonkowym ponczem, smaczny orzeźwiający krem i agrestowa galaretka która dopełnia całość. Rozpływa się w ustach! Składniki: Ciasto: 6 jaj 13 dag mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny(...)szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1/2 limonki Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub kiwi 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 50 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać z budyniem i proszkiem

Wanilia i Kardamon
Ciasto"Pijany kokos" 1916

Puszysty biszkopt, mocno nasączony ponczem z likierem kokosowym Canari , delikatny kokosowy krem i pianka z białej czekolady o wyrazistym smaku, nie jest trudne do wykonania, ciasto jak marzenie idealne dla osób poszukujących mocno kokosowych smaków. Gwarantuję że na jednym kawałku się nie skończy. Składniki: Ciasto: 5 jaj 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru Masa kokosowa(...)przegotowanej wody 150 ml likieru kokosowego  Canari Masa z białej czekolady: 330 ml śmietany kremówki 1 tabliczka białej czekolady wiórki kokosowe do posypania Sposób wykonania:   CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą puszystą pianę pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukru do skończenia i żółtka. Mąkę przesiewamy z budyniem dodajemy do masy, delikatnie miksujemy

Wanilia i Kardamon
Szpinakowy Torcik :) 245

torcik szpinakowy :) Jak go zrobić? Farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego lub 0,5 kg brykietu 2 łyzki mąki masło przyprawy do smaku 3 ząbki czosnku żółty ser opcjonalnie ser feta Ciasto naleśnikowe: mąka mleko woda 2 jajka sól pieprz odrobina oleju Muszę przyznać, że ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię "na oko" i zawsze wychodzi mi pulchne. W związku z tym nie podaję(...)proporcji :) Po wymieszaniu składników na ciasto naleśnikowe ( mleko w stosunku do wody 3/4), nalezy odstawić je na ok pół godziny, aby zaczęło pracować. Samo mieszanie powinno również trwać ok 8-10 minut. Do wykonania torciku potrzebujemy 10 sztuk. Najlepszą zasadą robienia ciasta jest zasada :" potrzebny jest mężczyzna do zrobienia dobrego ciasta naeśnikowego" ;) Farsz szpinakowy- na rozgrzanym maśle podsmażyć 2 łyżki

ChilliJemy
7 up - tarta z włoską bezą 169

limonek Beza: 4 białka, w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru do wypieków (260 g + 40 g) 60 ml wody Przygotowanie: Składniki umieścić w naczyniu i  zagnieść. Ciasto owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować je na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm oraz przenieść delikatnie do formy, obrócić i odkleić(...)papier i wylepić nim formę do tarty(25 cm), wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia. Wysypać na nie fasolę, aby ciasto nie urosło znacznie. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Po 15 minutach, usunąć papier i piec 15 - 20 minut.    W misce(nie plastikowej) roztrzepać jajka, żółtka i cukier.. Dodać

ChilliJemy
Paprykowe ślimaki zrolowane z wędzoną szynką 188

mnie ogromnym plusem ślimaczków jest ich podzielność i delikatny smak z nutka aromatu i smaku ostrej papryki. Spróbujcie sami, a z pewnością będziecie je robić częściej :) Składniki: duży płat ciasta francuskiego (u mnie 375g) papryka czerwona ząbek czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej   Przygotowanie: Paprykę myjemy i blendujemy razem z kawałeczkiem papryczki chilli(...)obranym ząbkiem czosnku. Wkładamy warzywa do rondelka doprawiamy do smaku i zagotowujemy (możemy takiego sosu zrobić trochę więcej i zapasteryzować w słoiczku). Płat ciasta francuskiego wykładamy na płaskiej powierzchni. Smarujemy go po całości sosem paprykowym (cienką warstwą, omijając brzegi). Na wysmarowane ciasto układamy przez cała jego długość i szerokość plasterki bardzo cienko pokrojonej szynki (im bardziej cienkie tym lepiej). Ciasto

ChilliJemy
Tarta szpinakowa z kurczakiem i fetą na cieście francuskim 223

zwłaszcza, że za oknami powoli robi się zielono i słonecznie :) W każdym razie posmakuje każdemu, kto lubi słonawy smak fety, połączony ze szpinakiem, kurczakiem i kukurydzą. Składniki: duży płat ciasta francuskiego (375g) duża pierś z kurczaka 450g szpinaku pół puszki kukurydzy 100g sera feta 3 ząbki czosnku 6  pomidorków koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę(...)ogniu. Na koniec  do szpinaku dodajemy ser feta oraz odsączoną kukurydzę oraz 1/2 część kurczaka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiając pieprzem. Na blachę wykładamy papier, na który układamy ciasto francuskie. Na ciasto wykładamy cały szpinak i delikatnie równomiernie go rozprowadzamy. Pozostałą część kurczaka, oraz przekrojone na pół pomidorki wykładamy na górę masy szpinakowej. Zawijamy rogi ciasta i wstawiamy

ChilliJemy
Potrawka gulaszowa 239

internecie hulają wciąż te same, niezbyt dobre przepisy. Jako zwolenniczka przyjaźni polsko-węgierskiej będę upierać się przy ich madziarskim rodowodzie i w tej samej intencji usprawniłam nieco przygotowanie ciasta. Mówi się, że prawdziwy gulasz węgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę(...)słonej wodzie ziemniaki i gdy już ruszy, drożdżowy roztwór. W miarę, jak całość dokładnie mieszamy, dodajemy resztę (stosownie bacząc, by nie przedobrzyć) podanej porcji mleka i sól.. Ciasto nie może być zbyt twarde, jednak też nie może przyklejać się do rąk. Można dosypać więcej mąki (może zajść taka potrzeba w przypadku, gdy używamy tej poniżej i grubości

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym 182

Mój wymysł i pierwsze zmagania z zaklejaniem pierogów falbanką... Nie są może zbyt piękne, ale z każdym kolejnym idzie mi co raz lepiej. Z tym nadzieniem i w tym cieście, nawet najbrzydsze będą smakowały wybornie! Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy(...)pieprzem do smaku, po czym dobrze mieszamy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do ostudzonego szpinaku. Wszystko dobrze mieszamy, by składniki się połączyły. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość około 3mm i wykrawamy kółka odpowiedniej dla nas wielkości. Nakładamy farsz tak, by wszystko dało się dobrze zakleić i formujemy pierożki. W garnku gotujemy wodę

Kuchenna Kontrrewolucya
Focaccia z suszonymi pomidorami i czosnkiem 209

Włoska bułeczka powstała z ciasta na pizzę. Ponieważ podobno co region Włoch, to inny sposób na focaccię, postanowiłam nie przejmować się tym, że coś może nie pasować i zrobiłam ją po swojemu, inspirując się tylko znalezionymi przepisami. Wyszła pyszna i bardzo sycąca. Kształt i danie pasują idealnie na przystawkę 14 lutego, ponieważ obecne święto zakochanych, czyli Walentynki, spokrewnione(...)letnim mlekiem wymieszanym z wodą. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej 2 łyżki oleju rzepakowego oraz drożdże z mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i wszystko razem zagniatamy. Ciasto może być nieco luźniejsze, niż to oryginalne, z którego powstaje pizza; focaccia jest wtedy delikatniejsza. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłym

Kuchenna Kontrrewolucya
Drożdżowa strucla z wiśniami 194

wlewamy je do mąki. Dodajemy do niej także roztrzepane jajka oraz wystudzoną margarynę, jak również cukier oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki dobrze razem mieszamy, w trakcie dodając letnie mleko. Ciasto nie powinno być zbyt ścisłe, jeśli więc widzimy, że jest zbyt twarde, warto dodać nieco więcej mleka. Ciasto dobrze wyrabiamy na stolnicy, po czym odkładamy je do miski wysypanej mąką(...)Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie wyrośnięte ciasto wykładamy ponownie na stolnicę. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5cm. Dżem wiśniowy rozsmarowujemy na całej powierzchni ciasta, po czym delikatnie zwijamy je w roladę. Wierzch można posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Gotową struclę przekładamy na przygotowaną

Kuchenna Kontrrewolucya

Proponowane wyszukiwania