Kiedyś sąsiadka mojej mamy upiekła to ciasto z truskawkami i poczęstowała mnie. Tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić je ale tym razem z rabarbarem Składniki: - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru migdałowego - 4 łyżki oleju - rabarbar W pierwszej kolejności ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę a następnie(...)dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy kolejne składniki i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy do formy. Na ciasto dajemy surowy rabarbar pokrojony na małe kawałki. Na małą blaszkę wystarczą 2-3 łodyg rabarbaru. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Blaszka w rozmiarach 19×21 cm. Jeżeli
Kuchenne WariacjePoszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to jest wyjątkowe w smaku. Składniki: - 180 g mąki pszennej - 150 g cukru - 125 g masła - 50 g kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 50 g orzechów włoskich - 50 g czekolady deserowej posiekanej(...)końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta robimy polewę. Śmietankę zagotowujemy i dodajemy do niej masło i połamane czekolady. Wszystko razem mieszamy aż czekolady się dobrze rozpuszczą. Gotową polewą polewamy ciasto z każdej strony i czekamy
Kuchenne Wariacjezrobimy. Polecamy każdemu łasuchowi Co prawda nasza jest w opcji ze śliwkami a nie z figami ale pewnie smakuje tak samo dobrze :) Składniki na kruche ciasto: - 120 g masła - 30 g cukru pudru - szczypta soli - 240 g mąki pszennej - 1 jajko Składniki na pistacjową kruszonkę: - 17 g obranych pistacji - 20 g cukru - 20 g mąki pszennej - 15 g masła Składniki(...)mąki pszennej - 2 łyżeczki likieru amaretto - 120 g mielonych migdałów - starta skórka z 1 cytryny Składniki dodatkowe: - 10 śliwek - 1 łyżka miodu Najpierw zabieramy się za zrobienie kruchego ciasta. Miksujemy masło z cukrem pudrem i szczyptą soli do momentu aż masło zrobi się kremowe i białe. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy pół minuty i na koniec dorzucamy jajko i miksujemy
Kuchenne Wariacjektórego padało jasne światełko. Nie – to nie był tunel ze światełkiem na końcu tylko mała hala w której stało kilka maszyn, piece i blaty załadowane sporą ilością wyrobionego ciasta. Tak – to piekarnia, gdzie co noc kilkanaście osób skręca przepyszne obwarzanki. Dzięki Pawłowi i Grześkowi mieliśmy okazję poznać właściciela piekarni i jego pracowników, którzy wypiekają ok. 15 tysięcy obwarzanków(...)samym czasie pojawiła się na „hali” i tempem idealnie naoliwionej maszyny zabrała się za pracę. No powiem Wam że byliśmy w szoku kiedy kawałki (albo raczej kawały) ciasta zaczęły zamieniać się w uformowane obwarzanki – może jeszcze nie takie zgrabne jak w wersji finalnej ale już mocno przypominające to co później ląduje w koszach chlebowych. Wszystko wyglądało
Kuchenne WariacjeDzisiaj mamy dla Was jeszcze jedną propozycję na święta – pierogi z kapustą i pieczarkami Składniki na ciasto: - 1 kg mąki - 500 ml ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 1,5 kg białej kapusty - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo do dekoracji(...)pokrojoną w piórka. Jak cebulka nam się zeszkli to wrzucamy pieczarki i smażymy, lekko solimy. Gotowe pieczarki wrzucamy do kapusty i przyprawiamy i odstawiamy farsz do wystygnięcia. Teraz robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i zarabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka
Kuchenne Wariacjepodczas wspólnych zabaw z garami Na pierwszy ogień pójdą ciasteczka z nadzieniem daktylowym zrobione podczas warsztatów kuchni Żydów marokańskich , które przygotowaliśmy razem z Marysią Niziołek z JCC. Składniki na ciasto: - 200g masła - 1/3 szklanki cukru - 4 szklanki mąki - 1/2 szklanka oliwy - 1/2 szklanki ciepłej wody - proszek do pieczenia Składniki na nadzienie: - 200g daktyli - 100g migdałów w płatkach - laska wanilii Zanim(...)zabierzemy się za ciasto to najpierw zrobimy nadzienie. Daktyle moczymy w ciepłej wodzie (kilka minut) aby troszkę zmiękły i łatwiej było je blendować. Następnie wrzucamy je do blendera razem z płatkami migdałowymi oraz nasionami wanilii i wszystko razem blendujemy z tym, że nie na całkowicie gładką masę aby można było wyczuć cząsteczki migdałów. Kiedy masa jest gotowa bierzemy się
Kuchenne Wariacjewypieków najlepsze są świeżo upieczone". Rogaliki drożdżowe z Nutellą (przepis własny) Składniki na 16szt. Zaczyn: 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 łyżki letniej wody Ciasto: Zaczyn j.w. 600g mąki 125g stopionego masła 150g cukru 1 szklanka mleka 2 żółtka 1 jajko 1 mały słoiczek Nutelli 1 żółtko do posmarowania rogalików Zaczyn: Wsypać do garnuszka rozkruszone(...)drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 2-3 łyżki letniej wody. Wszystkie składniki utrzeć do uzyskania jednolitej konsystencji gęstości kwaśnej śmietany i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę i cukier. Dodać roztrzepane widelcem żółtka z jajkiem, przestudzone masło i letnie mleko. Wyrobić mikserem na gładkie, elastyczne ciasto. Oprószyć po wierzchu mąką, przykryć wilgotną ściereczką
Wiem co jemNadszedł już czas aby się wziąć za pieczenie piernika. Ciasto pięknie się przefermentowało, myślę więc, że piernik będzie wyśmienity. Do upieczenia piernika wystarczy połowa wcześniej przygotowanego ciasta, jeśli lubimy niezbyt grube placki. Pozostałą część ciasta możemy wykorzystać na upieczenie domku z piernika, bądź też pierniczków. Ja właśnie tak robię. Można też upiec dwa pierniki i jeden dać komuś w prezencie(...)ustach. Wierzch polewamy czekoladą.” Piernik staropolski (Żródło- „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Mari Lemnis i Henryka Vitry ) Składniki: prostokątna forma o wymiarach 21x36cm 1/2 porcji dojrzałego ciasta 1 słoik domowych powideł śliwkowych Masa orzechowa: 250g drobno zmielonych orzechów włoskich 250ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki masła 1 łyżka spirytusu Polewa: 50g mlecznej
Wiem co jemciasto robi u nas w domu zawrotną karierę. W ciągu ostatniego miesiąca robiłam je już czterokrotnie. Za każdym razem jednak coś zmieniam. I nie chodzi tu tylko o owoce. Tym razem zamieniłam kakao na Nutellę. Zrezygnowałam też z galaretki. Zastąpiłam ją musem malinowym i żelatyną. Ciasto nabiera też innego smaku w zależności od użytych herbatników. W tym przypadku(...)Naszym zdaniem te pierwsze są lepsze. Choćby dlatego, że są grubsze i w dodatku tak nie rozmiękają. Jeśli ktoś ma problem z jedzeniem kaszy manny przez dzieci to to ciasto jest dobrym sposobem na jej „przemycenie”. Moi nastoletni synowie, którzy wcześniej nie chcieli o niej nawet słyszeć teraz pałaszują to ciasto w zawrotnym tempie. I proszę się nie obawiać, ciasto
Wiem co jemprzepis wstawiam dopiero teraz :) Bardzo długo zbierałam się, żeby usmażyć te oponki, byłam przekonana, że są trudne do wykonania. I zupełnie niepotrzebnie, nawet mój Połówek czynnie uczestniczył w wyciskaniu ciasta, eksperymentując przy tym z kształtami pączków, oraz w ich lukrowaniu. A jaką miał przy tym zabawę! :D Największym problemem był brak odpowiednio dużej tylki, ale na szczęście udało mi się(...)pożyczyć ją od koleżanki. Pączki wiedeńskie Składniki: CIASTO: szklanka wody 10 dag masła szczypta soli 20 dag mąki pszennej 5 jajek (rozmiar M) tłuszcz do głębokiego smażenia LUKIER: 20 dag cukru pudru łyżka soku z cytryny 2-4 łyżki wrzącej wody kolorowa posypka cukrowa - niekoniecznie Wykonanie: Mąkę przesiałam do miseczki. W rondlu zagotowałam wodę z masłem i szczyptą soli
Kuchenne zapiski Edytydrożdże z miodem, wodą i niewielką ilością zagarniętej mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilka minut do wyrośnięcia zaczynu. Po tym czasie dolałam resztę wody i aktywny zaczyn. Ciasto wyrabiałam dokładnie drewnianą łyżką przez kilka minut, aż ciasto stało się gładkie i elastyczne. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do czasu aż podwoiło objętość. Keksówkę o wymiarach(...)9x37 cm (można wziąć troszkę krótszą, wtedy chleb będzie wyższy) wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką. Do wyrośniętego ciasta dodałam pestki dyni i dokładnie wymieszałam, żeby je równomiernie rozprowadzić. Ciasto przełożyłam do keksówki, powierzchnię wyrównałam, posmarowałam ciepłą wodą i posypałam dodatkowymi pestkami dyni. Keksówkę przykryłam ściereczką i odstawiłam do ostatniego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wypełniło foremkę, wstawiłam ją do nagrzanego piekarnika. Piekłam
Kuchenne zapiski EdytyNiestety owoc ma dość grubą skórkę i ciężko jest go obrać, dlatego ta robota zawsze spada na męża :) Naleśniki toffi z pomelo 14 naleśników o średnicy 22 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie(...)mnie dyżurna w sprayu Naleśniki toffi z pomelo Żółtka oddzieliłam od białek. Mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli, proszek budyniowy, żółtka i mleko. Całość dokładnie zmiksowałam i odstawiłam ciasto na 15 minut. Twaróg utarłam z miodem na gładką, puszystą masę. Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta. Delikatnie wymieszałam łyżką. Ciasto powinno mieć taką konsystencję
Kuchenne zapiski Edytyktórego nikt nie miał już ochoty, ostatnią gałązkę koperku i usmażoną cebulkę, porządnie doprawiłam do smaku i proszę, oto one, naprawdę bardzo smaczne pierogi z nadzieniem mięsno-warzywnym :) Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania – u mnie poznańska szczypta soli 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: około 1,5 szklanki drobno posiekanego mięsa drobiowego z rosołu – u mnie z indyczego skrzydła(...)najlepiej łodygi łyżeczka posiekanego koperku łyżka oleju 2 łyżki posiekanej cebuli sól pieprz DODATKOWO: do gotowania: sól, łyżka oleju do podania: 1-2 łyżki sklarowanego masła, prażona cebulka Wykonanie: CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Przykryłam je odwróconą do góry dnem miską i pozostawiłam
Kuchenne zapiski EdytyKolejna propozycja na zagospodarowanie solidnej porcji pieczarek. Usmażone z cebulą na sklarowanym maśle są wilgotne i soczyste. Moim zdaniem do takiego pieczarkowego farszu najlepiej pasuje grube ciasto :) Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej na pizzę 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 dag świeżych drożdży szczypta cukru łyżeczka oliwy z oliwek ok. 3/4 szklanki letniej wody OBŁOŻENIE(...)śmietany. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do mąki dodałam szczyptę soli, czosnek granulowany, oliwę i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dolałam partiami letnią wodę. Następnie ręką wyrobiłam gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy przestało lepić się do miski i do dłoni, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoiło objętość – około 20-30 minut. Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam
Kuchenne zapiski Edytyzbyt płynny:) Teraz mogę powiedzieć, że doszłam do perfekcji w jej przygotowywaniu i nieskromnie przyznam, że przy każdej okazji wszyscy moją karpatkę zachwalają:) Zdecydowanie mój nr 1 wśród ciast. Składniki: Na ciasto: 1 szklanka wody 125 g margaryny (pół kostki) 4-5 jaj (w zależności od wielkości) 1 szklanka mąki Masa: 2 szklanki mleka pół szklanki cukru pudru 3 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 kostka masła 1 cukier waniliowy (16 g) 1 żółtko Przygotowanie: Ciasto: Zagotować wodę z margaryną, dodać mąkę i dalej gotować rozcierając masę. Po dokładnym wystudzeniu masy wbijać do niej kolejno 4-5 jaj i miksować ok. 10 minut, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Ciasto podzielić na 2 części i rozprowadzić cienką warstwą
Domowa Cookierenka Agi