ciasto - 162322 przepisów (strona:3349/10822)

Tort z masą maślaną 209

delikatnie wmieszać je do piany z białek używając łyżki lub plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika(...)upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika z uchylonymi drzwiczkami. Upuszczenie biszkoptu sprawia, że nadmiar pary wodnej znajdującej się w cieście gwałtownie zostanie odprowadzony a biszkopt nie opadnie. Ciasto studzić w piekarniku. Przygotować zasmażkę: Masło rozpuścić w garnku o grubym dnie, dodać mąkę i smażyć przez chwilę. Dolać mleko i energicznie mieszać dalej

Mama Gotuje
Tarta z mięsem 138

ostro. Zaletą tego dania jest to, że można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika wtedy, kiedy nam pasuje. Poza tym to świetne danie na obiad albo kolację. Składniki: - ciasto: 300 g mąki 150 g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki zimnej wody - farsz: 3 cebule 2 ząbki czosnku ½ mielonego mięsa 2 papryki 1 puszka pomidorów 1 jajko 5 łyżek śmietany(...)sól pieprz oregano tymianek papryka słodka papryka ostra starty ser do posypania tarty Wykonanie: - Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło i wodę a następnie szybko zagnieść do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 30 minut. - Przygotować farsz: Cebulę pokroić w kostkę, paprykę umyć oczyścić z gniazd

Mama Gotuje
Chrust według przepisu mojej mamy - propozycja na tłusty czwartek 119

były jeszcze oponki) Powiem szczerze, że lepszego chrustu niż mojej Mamy nigdy nie jadłam :P Od dzieciństwa co roku pomagałam w robieniu tego świątecznego dania:D Oto przepis SKŁADNIKI ciasto: 2 szklanki mąki tortowej: 5 żółtek rozmiaru L (ja użyłam 6 rozmiaru M) 100 -150 g śmietany 18% cukier waniliowy-  1 opakowanie szczypta soli spirytus - mały kieliszek 30ml(...)talerze ręcznik papierowy widelec nóż Ważne by przed rozpoczęciem wykonywania chrustu, przygotować sobie stanowiska. Przygotować dwie duże powierzchnie blatu (jeden do wałkowania i krojenia, drugi do składowania już zwiniętego ciasta). Mąkę wsypać do dużej miski, żółtka oddzielić białek.  Wszystkie składniki umieścić w dużej misce.  Energicznie wyrobić ciasto, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odciąć małą część i rozpocząć wałkowanie

MarciochaKucharzy
Zupa cebulowa pod ciastem francuskim 122

danie chodziło za nami od dawna... Zupa cebulowa pod ciastem francuskim SKŁADNIKI: 700 g cebuli 2 łyżki masła 250 ml białego wytrawnego wina bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka sól i świeżo zmielony czarny pieprz tarty żółty ser dodatkowo: gotowe ciasto francuskie  Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się(...)małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem. Gotową zupę przelać do małych miseczek żaroodpornych. Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek. Dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim. Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy

MarciochaKucharzy
Tarta z ciasta francuskiego z kurkami 166

Pierwsze kurki w tym roku, jakoś mi się wydaje, że za wcześnie ale nie mogłam oprzeć się pokusie i je kupiłam. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami SKŁADNIKI: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone kurki i dusić(...)przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę.  Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni.  Zjadać delikatnie ostygniętą

MarciochaKucharzy
Drożdżowe babeczki z wiśniami 178

wiśni Podgrzać mleko z masłem, aż się roztopi, tak by było ciepłe. Przesiać mąkę, dodać rozkruszone drożdże, wlać ciepłe mleko, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli. Wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk.  Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia Wsypać wydrylowane wiśnie (nie mam drylownicy, więc musiałam ręcznie wydłubywać pestki :) )  i wgnieść ją w ciasto. Przykryć(...)odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Formować z ciasta kuleczki i wkładać je do formy. Znów odstawić ciasto do wyrośnięcia na 20 minut. Piec babeczki w temperaturze 160-170oC przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumienią. Posypać cukrem pudrem. Pysznie

MarciochaKucharzy
Szpinak z jajkiem w cieście francuskim 176

Ciasto francuskie zawsze powinno być w lodówce. SKŁADNIKI:  ciasto francuskie 1 op. szpinaku świeżego ser z pleśnią 2 jajka sól pieprz 2 ząbki czosnku  łyżeczka masła Umyty i osuszony szpinak dusimy na masełku, dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos, dodajemy ser pleśniowy. Ciasto francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą cześć nakrawamy(...)poprzek na paski ok 1-1,5 cm.  Na węższą część nakładamy farsz szpinakowo- serowy. Robimy w dołki i wbijamy jajka. Delikatnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta, dociskamy na brzegach. Pieczemy 20 minut w nagrzanym na 200 stopni piekarniku, do zarumienienia się ciasta. Smacznego

MarciochaKucharzy
Chałka z kminkiem 173

Ostatnio zrobiliśmy ją z ciasta które zostało po wykonaniu koszyka wielkanocnego. Dziś udana powtórka  :P Chałka z kminkiem SKŁADNIKI:   25 gramów świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody  1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko  1/4 szklanki oliwy  1/4 szklanki cukru   łyżeczka soli  około 3-4 szklanki mąi 1 jajko (do posmarowania chałki) kminek(...)łyżki tego płynu i wymieszaj go z pokruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na moment, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypać wszystkie składnikami, wlać drożdże i wyrobić ciasto. Kiedy przestanie lepić się do rąk, wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.  Ciasto podziel na dwie części, każdą

MarciochaKucharzy
Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką 137

Uwielbiam to wiosenne ciacho:)   Czekam na nie z niecierpliwością cały rok.   Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką   SKŁADNIKI: Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej  1/2 szkl. cukru  2 łyżeczki proszku do pieczenia  5 żółtek  200 g masła  2-3 łyżki śmietan Beza: 3-4 białka  100 g cukru(...)łyżki cukru   Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.  1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach  i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury

MarciochaKucharzy
Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem 182

Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem SKŁADNIKI: farsz: 1 dynia Hokkaido 200g sera białego chudego 3/4 puszki zielonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz czarny, chilli ciasto: 500-600g mąki tortowej łyżka oleju ciepła przegotowana woda Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej, by od razu po pracy szybko dokończyć całość. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć(...)rozgnieść. Dodać zeszkloną na złoto cebulkę, zielony groszek oraz rozgnieciony biały ser. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przykrytą miską z farszem odstawić do lodówki. Nigdy nie kombinuje z ciastem, mam sprawdzony skład i sposób  Sprawdzony przepis na ciasto pierogowe Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić  kółka za pomocą szklanki do piwa :) Nałożyć odpowiednią kulkę farszu , s kładać ciasto

MarciochaKucharzy
Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem 201

napisane filo, od razu kupiłam 2 opakowania :) Nie przyglądałam się wtedy opakowaniu. No i obiecałam mężowi burka z mięsem :D W domu okazało się, że jest to po prostu ciasto francuskie, mimo wszystko spróbowałam coś wykombinować Prawie jak Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem   SKŁADNIKI:   1 opakowanie ciasta francuskiego (powinno być filo) 500g mięsa mielonego 1 duża(...)masełku, dodać sprasowane ząbki czosnku i pokuszoną papryczkę chili. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez 20 minut. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem. Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę farszu mięsnego i zawinąć ciasto. Ciasto posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut do pięknego zarumienienia się. Burka można zjeść

MarciochaKucharzy
Kurczak w cieście 346

innych przybytkach rozkoszy ;) Oby cały tydzień przebiegał w podobnej atmosferze i tempie. Na zewnątrz piękne słońce i prognozy pogody zwiastujące coraz cieplejsze dni. Chrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się za dalszą pracę. Was zaś zostawiam z przepisem. Składniki (5-6 osób) 10 udek z kurczaka (ok. 1 kg) 2 łyżeczki(...)soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia w głębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka) ciasto 230g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody ziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych i pokrojonych 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli woreczek foliowy

W kuchni wieczorem
Pełnoziarniste pancakes 129

oliwek Dodatki - dowolne U mnie: truskawki, mandarynki, 2 łyżeczki wiórków kokosowych, syrop klonowy do polania Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, kakao, jajko i mleko. Całość miksujemy delikatnie aż ciasto będzie gładkie. Gęstość ciasta sprawdzamy za pomocą łyżki (jeżeli ciasto po niej spływa i pozostawia warstwę na wierzchu, ciasto ma odpowiednią gęstość). Na patelnię do naleśników (lub na zwykłą) nalewamy oliwy(...)oliwek i rozgrzewamy. Nalewamy niewielką ilość ciasta (jak na małe placuszki) i smażymy do przyrumienienia (2-3 minuty na stronę). Gotowe pancakes podajemy z ulubionymi dodatkami

Emcia Pichci
chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie 151

zakwasu (ja użyłam żytniego) 1 łyżka soli himalajskiej 1 łyżka cukru brązowego 350 ml letniej wody wykonanie: W dużej misce mieszamy mąki, sól, cukier, zakwas dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz. Następnie przekładamy do dwóch natłuszczonych foremek i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na ok. 2 godz

Domowy Smak Jedzenia
Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym kremem 532

osłodzić weekend zapraszam na dość nietypowy makowiec z cytrynowym kremem, popularnie nazywany Makową Panienką. Makowa panienka to połączenie makowo-kokosowo-migdałowych- dość chrupkich -blatów z kremem cytrynowym. Jeśli lubicie ciasto piegusek- to na pewno -to makowe ciasto z kremem też się Wam spodoba. Przepis znalazłam u Łucji . Zapraszam, oto makowiec inaczej, czyli Makowa Panienka. Makowa Panienka czyli makowiec z cytrynowym(...)pozostałe 4 żółtka zużyjemy do kremu) Formę wyłożyć papierem do pieczenia. (Dobrze jest mieć dwie blachy o takich samych wymiarach….) Jeśli mamy jedną formę, to trzeba wszystkie składniki ciasta podzielić na dwie- równe części- i przygotować dwie osobne masy, które należy kolejno piec. W miseczce wymieszać kokos, migdały posiekane i mielone i mak. Białka ubić na sztywno, stale ubijając

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania