ciasto - 162322 przepisów (strona:3345/10822)

Najlepsza szarlotka na świecie 151

Jeśli szukacie wyjątkowego ciasta na Boże Narodzenie to dobrze trafiliście.Przepis pochodzi jeszcze od mojej babci.Cudowny-aromatyczny jabłecznik,jak dla mnie najlepszy na świecie. Składniki: Na ciasto 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 kostki masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany 12% Nadzienie 4 kwaśne jabłka cukier wanilinowy 9Dr Oetker) 1 łyżka wody(...)szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Kamis  1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny drobny cukier Sposób przygotowania: Zagnieść ciasto z podanych składników.Gdy będzie już jednolite,zawinąć w folię spożywczą i schładzać w lodówce przez 1 godzinę. Jabłka pokroić w kosteczkę i wrzucić do garnka.Dodać wodę,cynamon i cukier i gotować na wolnym oniu ok.10 minut

Wielki apetyt
Tarta z batatami 114

nowości w mojej kuchni batatów i smalczyku roślinnego ( Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wszechstronnością- można jej użyć naprawdę przy przygotowaniu wielu, fajnych dań). Tym razem padło na wytrawną tartę.... Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie wędzonego 2 szalotki Smakowita Pajda(...)sera Gorgonzola 50 g sera Radamer 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% chili suszone (opcjonalnie) tymianek Sposób przygotowania: Schłodzone masło połączyć (ja najszybciej) z pozostałymi składnikami na ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 15-20 minut. Następnie wylepić nim formę do tarty,ciasto nakłuć widelcem, obciążyć fasolą (najpierw na ciasto kładziemy papier do pieczenia

Wielki apetyt
Ciasto drożdżowe z jeżynami 112

Uwielbiam domowe drożdżówki z sezonowymi owocami i kruszonką. Pojechaliśmy z mężem na grzyby wróciliśmy z cudownymi, pachnącymi lasem jeżynami. Zrobienie z nich użytku, było tylko kwestią czasu. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 250 ml mleka 30 g świeżych drożdży 2 jaja 130 g masła 300 g jeżyn Kruszonka: 0,5 szklanki 5 łyżek cukru(...)masła  Do posypania cukier puder Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzej ( nie może być gorące, gdyż wówczas nasze drożdże się zaparzą i ciasto nam nie wyrośnie. W zimnym mleku również), dodaj pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, 6 łyżek mąki i całość dokładnie wymieszaj (powinno być konsystencji śmietany). Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Następnie dodaj rozpuszczone, lekko

Wielki apetyt
Bułeczki drożdżowe- cynamonowe 122

cool, zapraszam do wypróbowania moich cynamonowych bułeczek. Idealnie sprawdza się również na pikniku czy Kinderballu. Są delikatne, puszyste i niezwykle smaczne a do tego dziecinnie łatwe w przygotowaniu. na ciasto 500g mąki pszennej typu 550 30g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 120g masła 4 łyżki cukru 1 jajo 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli dodatki: 2 łyżki cukru waniliowego (przepis(...)stopni. Z drożdży, cukru, połowy ciepłego mleka i 2-3 łyżek mąki zrób rozczyn ( uzyskując konsystencję gęstej śmietany)- odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób (można to zrobić ręcznie, ale szybciej i łatwiej jest, gdy masz do dyspozycji robota planetarnego- ja używam kMix'a). Na łyżkę nabierz ciasto a następnie zrób z niego zgrabną

Wielki apetyt
Mazurek marcepanowy 122

swoim smaku każdego.  Noi ten aromat marcepanu- dla mnie ideał! Jego wygląd zależy tylko od twojej inwencji, więc możesz przed świętami porządnie zaszaleć w kuchni. Składniki: na ciasto 270g marcepanu 100g masła 4 jaja 8 łyżek mąki pomada 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w  proszku 2 łyżki gorącej wody barwnik spożywczy dodatkowo gęsta marmolada(...)białko 130 g marcepanu Sposób przygotowania: Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodawaj kawałki marcepanu i nadal miksuj. Gdy masa jest już gładka dodaj pozostałe składniki na ciasto i zmiksuj, aż do połączenia składników. Podziel ciasto na 2 części (z każdej z nich odłóż po łyżce ciasta) i wylej je na papierze do pieczenia (możesz narysować szablon lub wylać blat

Wielki apetyt
Ciasto Kinder Bueno + film 349

Smakowite ciasto kinder bueno z pysznym kakaowym biszkoptem będzie zachwycać się podniebienia wszystkim smakoszom słodkości. Jest łatwe i szybkie w wykonaniu idealne do kawy. Oryginalny i smaczny krem z ciasta można wykorzystać również do innych wypieków.  składniki na tortownicę 23 cm                             biszkopt(...)cukier. Następnie dodajemy żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę

Smakowite Dania
Truskawkowe orzeźwienie 125

Ciasto idealne na ciepłe wiosenne i letnie dni. Mocno truskawkowe z orzeźwiającą galaretką o smaku kiwi. Foremka 24x29 cm Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Kilka kropel aromatu waniliowego Masa: 100 g margaryny 2 galaretki truskawkowe 1 szklanka wody 2 łyżeczki żelatyny(...)dodajemy do nich truskawki i żelatynę. Czekamy aż delikatnie masa stężeje i przelewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Resztę truskawek kroimy w plasterki, układamy na wierzchu ciasta. Całość zalewamy przestudzoną galaretką kiwi (rozrobioną w 1,5 szklanki wody). Ciasto chłodzimy w lodówce. Najlepiej całą

VioletoweKucharzenie
Pizza 159

Ciasto:     Mąka pszenna - 500 g (3 szkl.)     Mleko ciepłe - 1 szkl.     Olej - 3 łyżki (duże)     Drożdże - 50 g (1/2 kostki)     Żółtka - 1 szt.     Cukier - 5 g (1 łyżeczka)     Sól - szczypta Dodatki np:     kawałki ugotowanego kurczaka(...)Kukurydza - 100 g     marchew gotowana     Ser żółty - 200 g sól,pieprz do smaku Wykonanie     Wszystkie składniki na ciasto wyrobić mikserem i gotowe odstawić na 2 godziny do lodówki......Po tym czasie podzielić na dwie-trzy  części .Każdą część  rozwałkować na grubość około 6-8 milimetrów .Na gołe ciasto poukładać

w mojej kuchni
Quiche ze szparagami i kabanosem 147

mnajbardziej lubimy.  W wersji z wyrazistymi szparagami, słodkawym groszkiem i mięsnymi kabanosami stanowi pyszną propozycje obiadową lub kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno.   SKŁADNIKI: Ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżki słodkiej śmietanki sól Nadzienie: pół pęczka białych lub zielonych szparagów ¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego cienkie kabanosy   150ml słodkiej śmietanki(...)jajka sól biały pieprzem ząbek czosnku 50g twardego sera gałka muszkatołowa WYKONANIE: Ciasto: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.  Ciasto rozwałkowujemy i nawijamy na wałek

Pyry na Gaz
Rustykalna tarta orzechowo - rabarbarowa 202

Rustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam  orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości(...)uformować kulę i odłożyć na 30 minut do lodówki mielone podprażone orzechy laskowe, roztopione masło, cukier i jajko przy pomocy miksera wyrobić na jednolitą masę. Powinna dać się rozsmarować ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia. Równomiernie rozsmarować pastę orzechową, następnie rozłożyć przycięte na jednakową długość łodygi rabarbaru, pozostawiając kilkucentymetrowy zapas ciasta do założenia. Cienkie łodygi połóż w całości, grubsze natomiast

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką 146

Kocham rabarbar więc jak tylko zobaczyłam ciasto na MW [ klik ] postanowiłam że będzie moim kolejnym wypiekiem. Ciasto maślane pachnące wanilią, rabarbar i wiśnie w tle a do tego chrupiąca kruszonka, poezja smaku. Tak jak Dorota miałam wiśnie mrożone które wcześniej rozmroziłam. Zachęcam do upieczenia takiego rabarbarowego ciasta bo warto oj warto. Waniliowe ciasto z rabarbarem, wiśniami i kruszonką. ROZWIŃ

Moje Małe Czarowanie
KEY LIME PIE – THE SIMS 3 – tarta limonkowa z bezą 230

umiejętności pichcenia wpływa zarówno na jakość dań, jak i zagrożenie pożarem oraz zadowolenie potencjalnych gości. Jednym z dań z 3 zajmiemy się w tym wpisie. KEY LIME PIE, czyli ciasto limonkowe (z odmiany key lime, ale z tradycyjnych też może być), które w grze wymaga 7 poziomu umiejętności gotowania oraz posiadania jajka, limonki i 25$ w budżecie domowym(...)potrzebujecie tylko 1 poziomu skilla, nieco więcej składników i znacznie mniej hajsu aby raczyć się aromatycznym, słodko-kwaśnym ciastem. Mimo, iż przepis wygląda na długi i pracochłonny, to w praktyce robi się bardzo sprawnie – skoro Simy potrafią , to i Wy! *protip – mleko skondensowane/zagęszczone kupicie w tubkach lub puszkach – znajdują się w sklepach w dziale z mlekiem/nabiałem

Nerds Kitchen
Chaczapuri 361

Pyszny, mięciutki, zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem przypominającym farsz do pierogów ruskich. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Pyszności '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków(...)mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę mąki wymieszanej z solą, roztopione masło i zagniatamy przez minimum 5 minut na jednolite ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. W między czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy

My Culinary Art
Słodkie Środy - Waniliowy sernik z nutą migdałową 173

zapraszamy na waniliowy sernik z nutą migdałową. Sernik został polany pyszną polewą czekoladową co w całości idealnie się skomponowało i podkreśliło jego smak. Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast i z pewnością pojawi się na Naszym blogu niejednokrotnie w innych odsłonach. Waniliowy sernik z nutą migdałową  SKŁADNIKI: Ciasto : 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki cukru(...)laska wanilii 16 g cukru waniliowego 100 g masła  1 budyń waniliowy szczypta soli Polewa : 100 g gorzkiej czekolady 1 galaretka zielona 250 ml wrzącej wody PRZYGOTOWANIE : Przygotowujemy ciasto.  Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
CIASTO KOKOSOWE Z KREMEM BANANOWYM 3633

Dziś mam dla Was kolejne fantastyczne ciasto! Ciasto, które ostatnio zrobiło furorę w moim domu i mama dodała go do listy tych swoich ulubionych ( zaraz po Cytrynowcu i Serowym Cappuccino ). Delikatny, puszysty biszkopt przełożony fantastycznym, bananowym kremem i obsypany prażonym kokosem. Smak przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje! Ciasto jest tak delikatne i puszyste, że rozpływa się w ustach. Jest

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania