Cookierenkowa pokusa, czyli ciasto jogurtowo-rabarbarowe 247Dziś wyjątkowy dzień - święto naszych Mam. Na tę okazję proponuję przygotować to przepyszne ciacho, na pewno każda Mama będzie zachwycona :) A co my tu mamy? Ciasto kakaowe z zatopioną w nim kruszonką, jogurt z białą czekoladą i rabarbarowy curd z cynamonem, a całość uwieńczona wiórkami czekolady. Jakby to powiedzieli w Top Chefie: petarda! :) Smaki naprawdę idealnie skomponowane. Spróbuj koniecznie(...)Składniki (na formę o wym. 23x39 cm) : Ciasto: 3 jajka 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 łyżki dżemu 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody Kruszonka: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła Warstwa jogurtowa: 2 szklanki jogurtu greckiego 2 tabliczki białej czekolady 2,5 łyżeczki agaru Warstwa rabarbarowa: 3 szklanki rabarbarowego curdu 2,5 łyżeczki agaru Do dekoracji
Domowa Cookierenka Agi
ŚWIĄTECZNA STRUCLA MAKOWA 234miękkim masłem na gładką masę. Gdy masa będzie gotowa, dodajemy żółtka i całe jajko oraz sól.Wykładamy na stolnicę, łączymy z mąką i drożdżowym rozczynem. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Odstawiamy je na ok. 1h by wyrosło. Następnie wałkujemy na prostokąt, który smarujemy ubitym białkiem i masą makową.Zwijamy, niezbyt ścisło-> ponieważ masa makowa przebije warstwy ciasta(...)stopni i pozwalamy jej wyrosnąć przez 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temp. piekarnika do 180 stopni i pieczemy naszą strucle przez ok. 45 minut- muszą być rumiane, a ciasto lekko odstawać od foremek. Jeszcze ciepłe wykładamy na stolnicę bądź kratkę do studzenia ciast i polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem
chili & sugar
PRZYGOTOWANIA DO WIELKANOCY #1 - JOGURTOWA BABKA CZEKOLADOWA (W WERSJI LIGHT!) 204powoli wlać jogurt wymieszany z ekstraktem waniliowym i miksować do połączenia składników. Formę na babkę (z kominem) o śr. 21cm lub więcej wysmarować masłem i wysypać otrębami. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 30 min, po czym w ciasto włożyć patyczek szaszłykowy, jeśli będzie suchy można wyjąć ciasto, jeśli będzie mokry i oblepiony ciastem należy jeszcze
chili & sugar
brownie. najsmaczniejszy zakalec na świecie. 301Moje pierwsze brownie możecie zobaczyć TUTAJ . Ostatnio zatęskniłam za tym meeega czekoladowym ciastem. W szafce znalazłam ostatki czekolady (chwała Bogu, że nazbierałam 200g! :)). Oprócz niej do brownie potrzebna będzie już tylko mąka, jajka, masło i cukier. Robi się je błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika... :) I nie musicie się bać, że nie wyrośnie, czy że wyjdzie zakalec. Brownie z natury jest(...)rozpuścić. Dodać jajka i wymieszać. Następnie przesiać mąkę, dodać cukier i sól i połączyć z masą czekoladową. Foremkę o wymiarach 18x18 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Włożyć je do piekarnika uprzednio nagrzanego do 170* i piec ok. 30-40 min. Patyczek wbity w ciasto powinien być wilgotny, ale nie powinien być zbytnio oblepiony okruchami ciasta. Uważajcie
chili & sugar
rainbow cake. urodziny w kolorach tęczy 217tylko zobaczyłam to ciasto od razu mnie urzekło, choć maluchem już nie jestem, bo od kilku dni mam szesnastkę na karku ;) Co prawda było to dla mnie duże wyzwanie, bo nigdy nie robiłam żadnego tortu, ani nie miałam styczności z barwnikami. Pierwszy blat nie zbyt mi wyszedł (fioletowy) więc musiałam go piec dwa razy, podobnie było z blatem, który miał(...)razem już te dwa blaty wyszły tak jak powinny ;) Przepis zobaczyłam tutaj , jednak z oryginalnego przepisu w mojej wersji zostały tylko kolory blatów... ;) Po pierwsze - nie zrobiłam blatów z ciasta ucieranego, lecz z biszkoptowego. Torty jakoś zawsze kojarzą mi się z ciastem biszkoptowym ;) Po drugie - krem wykonałam z tłustego serka zamiast z mascarpone i kremówki. Żeby szukać mascarpone nie miałam
chili & sugar
mazurek różany 220zobaczenia po świętach :) MAZUREK RÓŻANY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I MIGDAŁAMI przepis autorski // mazurek o wymiarach 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~jajko ~80g cukru Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i rozwałkować na wymiary formy 20x25cm. Z resztek ciasta, które będą odcinane możecie zrobić dowolną dekorację - przykleić do boków mazurka itp. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wkładamy(...)moja masa była nawet za słodka :) Masę wykładamy na spód mazurka. Migdały lekko prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi masę. Czekoladę ścieramy na tarce i również posypujemy nią ciasto. Odstawiamy na ok. 2h. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugar
chlebek bananowy Sophie Dahl // Sophie Dahl banana bread 194english version scroll down Nawet nie wiecie (i nie chcecie wiedzieć) jak długo przymierzałam się do upieczenia tego...ciasta? Bo koniec końców to przecież ciasto, jedynie o wdzięcznej nazwie "chlebka" z racji tego, że jest pieczone w keksówce :) Ale - przymierzałam się bardzoooo długo. Zewsząd na blogach kusiły mnie bananowe chlebki. Te tradycyjne i te z innymi bajerami. Pewnego razu(...)upiekłam chlebek! Podczas pieczenia z kuchni wydobywał się cudowny zapach...Jeszcze pół godziny...dwadzieścia jeden minut..dziesięć...cztery! Już! Już! Otwieram piekarnik i jeszcze bardziej czuję bananowy aromat. A ciasto trzeba ostudzić...Szybciej, szybciej. Próbuję. Dlaczego tak długo zwlekałam?! Dlaczego upiekłam go dopiero teraz?! Ach, przepyszny! - to jedyne co myślałam :) I domownicy się ze mną zgodzili. Wszystkim nam bardzo
chili & sugar
wigilijne uszka z grzybami 499cebulę, smażyć do momentu aż się zezłoci, następnie dodać grzyby i pieczarki i smażyć dopóki nie wyparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Przygotować ciasto. ~150g mąki pszennej ~łyżeczka soli ~1/3 do 1/2 szklanki gorącej wody ~łyżka oleju Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie olej, dodać sól a następnie powoli dolewać wodę(...)siekając ciasto nożem. Następnie wyrobić ciasto rękami. Odciąć kawałek ciasta, resztę przykryć ściereczka/owinąć w folię, aby nie obsychało. Rozwałkować ciasto i kieliszkiem wycinać kółka. Na środek każdego koła nakładać farsz, a następnie zlepiać jak pieroga, po czym złączyć ze sobą rogi - najlepiej zrobić to przykładając naszego pierożka do palca i wtedy "owijając" dookoła skleić rogi. Postępować tak wykończenia
chili & sugar
Ciabatta z oliwkami 123już raz). Zaczyn: 1/3 szklanki wody 1/2 łyżeczki suchych drożdży 2/3 szklanki mąki Wszystkie składniki mieszamy w misce drewnianą miską. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 9-17 godzin. Ciasto właściwe: 1 i 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki drożdży instant 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej 1,5 łyżeczki soli 100 g oliwek Dodajemy te składniki do miski(...)zaczynem (oliwki siekamy na plasterki) i wyrabiamy, najlepiej mikserem z hakiem (a jak nie mamy to ręcznie). Ciasto w miarę wyrabiania będzie się robiło bardziej elastyczne i sprężyste. Mikserem musimy wyrabiać tak pewnie jakoś z 10 minut, a ręcznie około 20 minut. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy na 4 godziny. Później przekładamy ciasto
Marder&Marder Manufacture
Bagietki z makiem i cebulką 134cukru 1,5 łyżeczki soli 250 ml wody Dwie łyżki oliwy wlewamy na patelnię i szklimy na niej drobno pokrojoną cebulę. Resztę składników wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Jak cebula przestygnie to dorzucamy i cebulę razem z oliwą, jeśli jeszcze zostało jej coś na patelni.. W sumie gnieciemy ciasto 20 minut. Będzie dość luźne, trochę będzie się(...)lepiło dłoni. Przykrywamy szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie wywalamy ciasto z miski na stolnicę. Nie będzie łatwo, bo ciasto będzie się naprawdę kleiło. I tutaj ważne jest, żeby podsypywać mąki tak mało jak się da. Więc podsypujemy na stolnicę troszkę mąki i dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z tych części wałkujemy na prostokąt (delikatnie podsypując
Marder&Marder Manufacture
Bułki na zakwasie 142Najpierw robimy zaczyn: 60 g mąki żytniej 60 ml wody 60 g zakwasu żytniego Mieszamy wszystko w misce, przykrywamy i zostawiamy na minimum 8 godzin, a lepiej na 12. Ciasto właściwe: 200 g wody 500 g mąki tortowej 60 g roztopionego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru powyższy zaczyn jajko i odrobina masła na glazurę Składniki na ciasto mieszamy(...)misce razem z zaczynem i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto będzie idealnie sprężyste, w ogóle nie będzie się kleiło do dłoni. Jak wyrobimy to tradycyjnie przykrywamy szmatką i zostawiamy na godzinę. Ciasto troszkę nam podrośnie. Nie tak jak chlebek na drożdżach, ale trochę wyrośnie. Potem wyjmujemy na blat i dzielimy na dwie części. Z każdej z nich lepimy długą bułkę
Marder&Marder Manufacture
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 159Kolejny, trzeci już, z weekendowych przepisów. Na wstępie napiszę, że jak żyję to nie jadłem tak delikatnego ciasta. Poważnie! Tak jak w tytule - jest miękkie jak puch! A najbardziej dla mnie zaskakujące jest to, że to ciasto jest z mąki ziemniaczanej! Do tej pory myślałem, że mąka ziemniaczana to może się nadać co najwyżej na kopytka, czy inne tego typu(...)babka się przyklei i ciężko będzie ją później wyciągnąć. Przepis jest na formę o pojemności 2,6 litra. Ja miałem taką małą, znacznie mniejszą, więc oprócz tej formy wypełniłem ciastem jeszcze keksówkę. Ale po kolei. Jak już nasmarujemy formę to wysypujemy ją tartą bułką lub po prostu mąką. A jeśli chcemy żeby było bezglutenowo to wysypujemy zmielonymi migdałami bez skórki
Marder&Marder Manufacture
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 182dawno to za mną chodziło. Przeszperałem internet i najbardziej mi pasujący przepis znalazłem na blogu "Jak Wiśnia w kompot" . A mowa o cieście bananowym :) Z bliżej nieznanych mi powodów wszędzie ten wypiek nazywa się "chleb bananowy" - mimo, że z chleba to ma naprawdę niewiele. Tak więc żeby nie mydlić nikomu oczu ja nazwałem go po prostu "ciastem". Jest naprawdę pyszne(...)cokolwiek przeszkadzało. W sumie wręcz przeciwnie, ta lepkość dodaje wiele uroku. Tak więc własnie korzystając z wolnego dnia wstałem o 7 rano i zacząłem po cichutku robić to ciasto, tak żeby Magda miała na deser po śniadaniu (a na śniadanie były jajka na miękko i pyszny żytni chlebek ze słonecznikiem. I oczywiście kawa :)) A żeby zrobić te pyszności potrzebujemy (bardzo
Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z kawą na ziemniakach 144łyżeczki kawy rozpuszczanej Najpierw gotujemy ziemniaki, potem je odlewamy i porządnie gnieciemy na papkę i czekamy aż wystygną. A jak wystygną do wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Korzystając z energii kinetycznej przy pomocy rąk własnych (lub cudzych) wyrabiamy ciasto około 15 minut. Jednak zważywszy na niezbyt przychylną konsystencję ciasta (trochę się klei) warto skorzystać z energii elektrycznej(...)przez jakieś 8 minut wyrabiać mikserem z odpowiednimi końcówkami. A jak już w dowolny sposób ciasto wyrobimy to odstawiamy je pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia. W ciepłe miejsce. Potem znów przez kilka sekund wyrabiamy i przekładamy do foremki. Jeśli mamy taką, w której ciasto przywiera to wykładamy ją papierem do pieczenia. I znów odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacture
Chleb z mąką owsianą 135moment proste i nieskomplikowane chleby i zrobić jakieś poważniejsze pieczywko :) Oczywiście, nie jakieś super wywalone w kosmos, ale też nie z serii: wrzucasz wszystko do miski i wyrabiasz ciasto. Otóż natknąłem się na blog Spiżarnia . A w tej Spiżarni znalazłem chleb z dodatkiem mąki owsianej. Akurat właśnie mam nadmiar tej mąki i brakuje mi pomysłów na jej wykorzystanie. Dlatego właśnie(...)zrobić zaczyn i będzie on 3 fazowy: I faza: 50 g zakwasu żytniego 60 g mąki żytniej 60 g wody Wymieszać, przykryć, odstawić na 6-8 godzin II faza: ciasto z pierwszego etapu 60 g mąki żytniej 50 g wody Wymieszać, przykryć, odstawić na 8-12 godzin III faza: ciasto z drugiego etapu 60 g mąki żytniej 60 g wody
Marder&Marder Manufacture