ciasto - 163312 przepisów (strona:3346/10888)

Chałka 220

chałka z dodatkiem mąki pełnoziarnistej stąd . Chałkę wybrała Dobrafka a przetłumaczyła Bernadeta. Ja nie dodałam takiej ilości mąki pełnoziarnistej jak w przepisie. Dodałam większą ilość mąki pszennej. Ogólnie z ciastem nie pracowało mi się za dobrze. Strasznie się kleiło i musiałam podsypywać sporą ilością mąki. Jednak chałki ładnie wyrosły a po upieczeniu są puszyste i smaczne. Podaję przepis oryginalny jednak(...)misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Bajgle 126

ciepłej wody (nie gorącej!) 1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem sezam do posypania Mąkę, drożdże, sól i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu ciepłej wody i zagniatamy jednolite, miękkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 2 godziny - do czasu aż ciasto dwukrotnie podwoi pierwotną objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, dzielimy(...)porcji (w zależności jak duże bajgle chcemy) z których formujemy małe bułeczki, w środek których wbijamy palec i kręcimy ciastem wokół niego. Bajgle zaczną się formować w kształt, jaki mają po upieczeniu - zadbajcie o to, żeby dziurka w nich była dość duża - po tym zabiegu odkładamy bajgle na oprószoną mąką stolnicę jeszcze na około 30-40 minut. Zostawiamy je przykryte

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 154

Zapraszam na szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego. Do przygotowania w kilka chwil.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon. PRZYGOTOWANIE: 1. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w ósemki.  2. Ciasto francuskie rozwijam. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę cząstkę jabłka. Oprószam cukrem oraz cynamonem. Ciastko składam na pół

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciastka owsiane z żurawiną 252

garście) Miód (3 łyżki) Przygotowanie:  Płatki miksuje na mąkę. Orzechy miksuję w blenderze, opcjonalnie można posiekać. Wszystkie suche składniki dokładnie mieszam. Miód rozpuszczam w wodzie i dolewam do ciasta, ciasto wyrabiam tak długo, aż powstanie zbita kula. Następnie z ciasta roluję mniejsze kulki i rozgniatam na kształt widoczny na zdjęciu:)-wielkość ciastek, to kwestia własnego wyboru. Ciastka wkładam(...)rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 35 minut.  Niewiarygodne, ale ciastka są już gotowe!!!  Rada: W trakcie wyrabiania ciasta polecam mieć po ręką miseczkę z wodą w której można zwilżyć dłonie, ciasto się strasznie klei. Smacznego

Pause Gotowanie!
Szwedzkie bułeczki Lussekatter – Szafranowe kotki na dzień św. Łucji 141

cukier. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Następnie wsypać część mąki, wymieszać łyżką. Wsypać resztę, wymieszać, a gdy łyżką będzie już ciężko zacząć wyrabiać rękoma. Wyrabiać około 10-15 minut. Ciasto ma być elastyczne i odrywać się od miski i rąk. Można pod koniec wyrabiania dodać odrobinę mąki (nie za dużo, gdyż więcej mąki spowoduje, że bułeczki będą twarde). Miseczkę przykryć(...)odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejce na ok. 40 minut (ja wstawiam zawsze do zimnego piekarnika z włączoną tylko żarówką – ciepło jest i zero przeciągów). Ciasto wyłożyć do stolnice oprószoną delikatnie mąką. Chwilę powyrabiać. Następnie podzielić na pół. Jedną część ciasta przykryć, aby nie wysychało a z drugiej poodrywać małe kawałki (po około 100 g). Z każdego kawałka zrobić

Moja Delicja
smaczne ruskie kopytka okraszone boczkiem z cebulką... 192

zmielić w maszynce do mięsa razem z twarogiem półtłustym cebule drobno pokroić, posypać 1/2 łyżeczki cukru, pieprzu i na gorącym oleju zeszklić na złocisto, wystudzoną cebulę dać do ciasta i tłuczkiem wszystko połączyć ciasto wyrabiam w dużej misce, jest mnie bałaganu na stole - do ciasta dodać jajko, sól, wsypać obie mąki i wyrobić ciasto, jeśli będzie zbyt kleiste to podsypywać(...)wyczuciem mąki /zależy od gatunku ziemniaków/ wyrobione ciasto podzielić na kilka kawałków, każdy formować na wałek i kroić ukośne kopytka kopytka wrzucać porcjami na gotującą się na średnim ogniu 1 łyżeczką osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia i zaraz cedzakiem wykładać na talerz boczek parzony pokrojony w kostkę podsmażyć na oleju, wsypać cebule pokrojoną, pieprz, sól do smaku

W Mojej Kuchni Lubię
bułki z żółtym serem 151

łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli - 100g startego sera Wykonanie:  W misce wymieszać mąkę cukier i sól. drożdży zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy.  Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże i wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce(...)około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. Na wierzchu, środek wciskamy ser i trochę przygniatamy go bokami ciasta, aby podczas pieczenia nam nie spadł. Pieczemy 12min w temperaturze 200stopni. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Kantyczka 257

maku II miseczka - 2 łyżki kakao III miseczka - odłożone wcześniej 2 łyżki mąki  Okrągłą tortownicę natłuszczamy i delikatnie obsypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie kolejno wykładamy : 1. Ciasto z dodatkiem kakao  2. 1/2 paczki biszkoptów 3. Dżem brzoskwiniowy 4. Ciasto z dodatkiem maku  5. Biszkopty 6. Dżem brzoskwiniowy (dałam też tutaj kilka łyżek dżemu porzeczkowego(...)miałam go akurat w lodówce) 7. Jasne ciasto Górę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st. C do czasu, aż boki ciasta zaczną nam odchodzić od blaszki a ciasto ładnie się zarumieni :)  Studzimy i polewamy polewą. Smacznego

charlotte gotuje
Zakręcony małpowy sernik, czyli sernik z nutą czekolady na kruchym kakaowym spodzie 191

Małpowy sernik (czyli ciasto dla informatyków i nie tylko :) powstał on przypadkiem, gdy okazało się, że w lodówce mam niewykorzystany twaróg, któremu nie mogłam pozwolić się zepsuć ;) przepis oczywiście powstał na miejscu :) Ciasto: 100g margaryny ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko 2 szklanki mąki Masa serowa: ½ kg twarogu homogenizowanego(...)delikatnie mieszając łyżka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej około 2-3 łyżki masy twarogowej i razem dobrze mieszamy. Połowę żółtej masy serowej wylewamy na ciasto, na którym robimy wzorki połową czekoladowej masy. Po czym czynność powtarzamy. Ja zrobiłam ślimaka, który bardzo mi się kojarzy z zakręconym znaczkiem @- czyli małpy. Ciasto pieczemy w 180°C, około

Smakowy Raj
Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem 1187

Przepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 1 ¼ szklanki cukru 1 ¼ szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Ptasie mleczko: 900ml śmietanki kremówki 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru(...)łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała. Zimny biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej ciasno pergaminem. By galaretka nam nie uciekła, najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta. Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona

Smakowy Raj
Rogaliki półfrancuskie z wody 177

jedne z pierwszych moich rogalikowatych wypieków. Przepis znalazłam u mamy w jej księdze z przepisami. Co najdziwniejsze mama nigdy nam ich nie piekła. Pewnie wszystkim się nasuwa pytanie czemu ciasto musi swoje odczekać w wodzie? Sama to sprawdziłam. Jedno ciasto trzymałam 12 godzin w wodzie wg przepisu, a drugie potrzymałam tylko godzinę. To pierwsze miało inny smak i konsystencję. Druga(...)niej drożdże i margarynę. Całość wyrabiamy na jedną gładką masę i zawijamy w ściereczkę, po czym wkładamy do garnka z zimną wodą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej ciasto zarobić wieczorem i pozostawić na noc w wodzie. Wyjęte z wody ciasto urywamy po kawałku, obsypujemy mąką. Z ciasta można formować ręcznie rogaliki lub rozwałkować go na grubość około

Smakowy Raj
Brownies, czyli tort czekoladowy pięknej Magdaleny, z orzechami i migdałami, bez mąki 170

puściłam wodze fantazji i upiekłam go z mieszanki mielonych migdałów, orzechów włoskich i laskowych (wszystkiego mniej więcej było po 1/3). Polecam wypróbowanie przepisu, szczególnie czokoholikom, ale nie tylko :) Ciasto: 200g masła 200g czekolady (deserowej lub gorzkiej) 200g mieszanki mielonych migdałów i orzechów (laskowych i włoskich) 5 jajek 2x 70g cukru Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w taki sposób(...)nagrzanym piekarniku: 10 minut w 200°C 30 minut w 170°C Po upływie czasu pieczenia pozostawiamy nasz Brownies jeszcze na 10 minut w nagrzanym wyłączonym piekarniku. Wystudzone ciasto pokrywamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem. Polewa: 50g masła ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 2 łyżki wody Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, kakao i wodę. Całość zagotowujemy, cały czas

Smakowy Raj
Łatek, czyli sernik z czekoladowo - bananową nutką 176

Trochę inny pomysł na sernik niż tradycyjny. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami, a w powiązaniu z smakiem sernika i kruchym ciastem czekoladowym to po prostu bajka! A wszystko zaczęło się, gdy znalazłam w lodówce twaróg i banany :) Ciasto: 125g margaryny 2/3 szklanki cukru 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 ½ szklanki mąki 1 czubata łyżka kakao Masa serowa: 1kg twarogu(...)masą. Banany miksujemy na koktajl, a następnie dodajemy do nich budyń, kakao i 6 łyżek przyrządzonej masy serowej. Całość ponownie miksujemy. Gotową masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną kakaowym ciastem, po czym nakładamy na nią łyżeczką mus bananowo- kakaowy, tworząc łatki. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C, około 50 minut. R E K L A M A google

Smakowy Raj
Piernikowy Jabłecznik z krainy Kubusia Puchatka 189

którym byłoby mnóstwo przypraw, ale miód w połączeniu z jabłkami i cynamonem tworzą pyszny smaczek. Po prostu poezja! Jest to jeden z moich ulubionych jabłeczników, który Wam gorąco polecam :) Ciasto: 250g margaryny 2 łyżki miodu 15 dag cukru pudru 500g mąki 1 jajko 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1kg jabłek (najlepiej twardych i kwaśnych) 3 łyżeczki cukru waniliowego(...)była płynna i niezbyt ciepła, dodajemy miód. W mące robimy dołek, do którego wsypujemy cukier puder, proszek do pieczenia, wlewamy margarynę i wbijamy jajko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy na jej dnie większą część ciasta. Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki. Cukier waniliowy

Smakowy Raj
3bit + Twix = 4bit, czyli słodki diabeł z masą krówkową:) 340

doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście uwielbiam :) Ciasto: 440 – 500g herbatników prostokątnych (ok. 2 duże paczki) 400g masy krówkowej 150ml wody (przegotowanej lub mineralnej niegazowanej) Krem budyniowy: 4 budynie waniliowe (bez cukru) 1400ml mleka ½ szklanki cukru 250g miękkiego(...)smarujemy resztą masy krówkowej. Miękkie masło miksujemy, a następnie dodajemy po trochu zimny budyń ciągle miksując, do chwili, gdy krem będzie gładki i jednolity. Gotowy krem przekładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy, po czym układamy na nim warstwę herbatników (nie nasączamy wodą). Ciasto odstawiamy na około godzinę w zimne miejsce, by krem lekko stwardniał. Siekane orzechy laskowe wrzucamy na rozgrzaną

Smakowy Raj